Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkoGdynia

 

 

Znalezione na jakimś złomie półki ze starej lodówki dają radę (takie metalowe - nie oblane plastikiem),

 

No właśnie.. zacny pomysł!! jednak znalezienie teraz takich nie oblanych plastikiem będzie graniczyło z cudem :facepalm: ... chyba że ze starego Polara... ale będę musiał się rozejrzeć  :thumbsup: 

Dzięki za "pomysła"  :clap:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-441105
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

mógł bym im spokojnie temperaturę podnieść do 60-ciu by w całym przekroju były bardziej a'la oscypkowe... ale to następnym razem.... - zastanowię się również nad wykombinowaniem rusztu do wędzarni żeby serków nie wkładać w siatki.... będzie mi wygodniej i szybciej 

 

Bardzo dobre wnioski  ;)

Ja używam kratki ze starego grilla, kratkę możesz położyć na kije  ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-441108
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

ognisko, palnik dekarski etc.

 

ehhh Ty to chłopie masz łeb na karku.....   :thumbsup:  :clap:

Jak znajdę w "politurze" to potraktuje je "ogniem piekielnym" i będzie jak znalazł  ;)   :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-441110
Udostępnij na innych stronach

Arek. Serki w/g mnie są o wiele smaczniejsze jeżeli po wędzeniu zamkniesz próżniowo lub owiniesz folią spożywczą i na kilka dni do lodówki. Wędzę w siatce bo na kratce to mi się przyklejają.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-441115
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Serki w/g mnie są o wiele smaczniejsze jeżeli po wędzeniu zamkniesz próżniowo lub owiniesz folią spożywczą i na kilka dni do lodówki

 

Będę musiał spróbować tego "patentu"... ciekaw jestem czy konsystencja się zmieni na takie bardziej a'la oscypkowe.... spróbuję następnym razem :thumbsup:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-441117
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy konsystencja się zmieni na takie bardziej a'la oscypkowe

 

Nie to nigdy nie będzie oscypek a "szybka smaczna alternatywa"  jak chcesz zmienić mocniej konsystencję to idź w dłuższe solankowanie i wyższą temperaturę ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-441119
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Nie to nigdy nie będzie oscypek a "szybka smaczna alternatywa"  jak chcesz zmienić mocniej konsystencję to idź w dłuższe solankowanie i wyższą temperaturę
 

 

No właśnie... dzięki Roger.... właśnie o coś w tym stylu mi chodziło!!

Następne serki właśnie tak potraktuję  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-441120
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Gość ArkoGdynia

Witajcie BiS-y...

 

Dawno nic nie wrzucałem do mojego kącika ale to nie znaczy że nic się nie dzieje  :thumbsup:

Ostatnio "ruszyła" machina w kolejnym jesiennym sezonie.... więc powstało trochę kabanosów i kiełbasy polskiej... bo familja już mi żyć nie dawała   :devil:

 

post-65335-0-15540700-1447152372_thumb.jpg

 

post-65335-0-16079800-1447152400_thumb.jpg

 

a wcześniej troszkę czegoś na kanapki....

 

post-65335-0-11586500-1447152457_thumb.jpg

 

post-65335-0-48961600-1447152540_thumb.jpg

 

post-65335-0-56664200-1447152557_thumb.jpg

 

tak więc coś się dzieje.... a pogoda po woli pozwala na "rozpięcie skrzydeł" i powolne przygotowania do okresu świątecznego....  :devil:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455596
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio "ruszyła" machina w kolejnym jesiennym sezonie.... więc powstało trochę kabanosów i kiełbasy polskiej...

 

Milczenie wyraża więcej niż tysiąc słów http://emotikona.pl/emotikony/pic/zwyciestwo2.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/zwyciestwo2.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/zwyciestwo2.gif  :clap: :clap: :clap:

Edytowane przez Kamil_1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455644
Udostępnij na innych stronach

A fujjjj jakie brzydkie !!!

Koniecznie musisz się tego pozbyć !

 

Adres chyba znasz ? :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455646
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Znam, znam....Miro ;)

Już poszły.... "przelewem"!! ;) ;P

 

Kamilu.... Kiedy wpadniesz na wspólną degustację ;)

 

Dziś albo najpóźniej jutro pójdą już w folię bo odpowiednio już się podsuszyły...kabanosy robią "pstryk" ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455702
Udostępnij na innych stronach

 

Kamilu.... Kiedy wpadniesz na wspólną degustację ;)

 

Skoro zapraszasz to koniecznie muszę coś wymyślić :thumbsup:  :D

 

A ja tam bez zaproszenia wpadnę :tongue: tylko po kawałeczek kabanosów .. toż to one jak malowane :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455746
Udostępnij na innych stronach

wyroby ho ho szacun  :clap:  :clap:  :clap:

coś w tym jest, wędzisz, dasz do degustacji i od  zamówień nie możesz się opędzić

ale ja cieszę się dodatkowo z tego że ilekroć coś poddymię to wszyscy mówią

dobre ale mało :)  :)  :)  

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-455892
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Skoro zapraszasz to koniecznie muszę coś wymyślić    

 

Myśl, myśl Kamilu.... bo zaraz wszystko "rozkradną"..... :devil: 

 

 

 

A ja tam bez zaproszenia wpadnę

 

Anuś... dla Ciebie to moje drzwi zawsze stoją szeroooookim otworem :)  ,

 

 

 

tylko po kawałeczek kabanosów .. toż to one jak malowane

 

One wcale nie "malowane" :tongue: .... dymione bukowo - wiśniowym dymem!!  Ja tam żadnych "farbek" nie używam  :laugh:  :tongue:

 

 

 

Chciało by się przykleić również do degustacji :-) 

 

Jacku... co to za problem.... przecie to "rzut beretem" ....ale mokrym.....do mnie :thumbsup: 

 

 

 

Az milo patrzec na takie wyroby. Jestem pelna uznania

 

 

Arku super aż by się chcialo popłynąć na zagle z twoimi wyrobami

 

 

wyroby ho ho szacun     

 

Dziękuję za słowa uznania, ale przecież w porównaniu do naszych Mistrzów ....to tylko kropla w morzu...  :rolleyes: .. ale zawsze miło usłyszeć że coś się podoba...  :D

 

W weekend kolejne wędzenie....

Kilka myszek, polędwice w 2 wydaniach ( "goły klasyk" oraz z mizdrą i częścią warkocza), boczki w dwóch wydaniach ( parzony i podpiekany), żeberka ( na grochóweczkę) oraz polędwiczki.... oby mi "na raz" weszło  :rolleyes:  :)

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456013
Udostępnij na innych stronach

Arku piękne te Twoje wyroby. Ślinka leci sama :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456059
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Witajcie BiS-y!

 

No to już końcowy etap pierwszej jesiennej produkcji.... wyroby poszły w folię  :cool:

 

Razem troszkę tego wyszło.. jak to Andrzejek mówi.. "tak na śniadanko".... no może na dwa  ;)

 

post-65335-0-31926400-1447402306_thumb.jpg

 

 

Kiełbasa Polska

 

Oczywiście mój najwierniejszy pomocnik był na posterunku.... i wyżerał co chwilę z pojemnika kabanosy....

 

post-65335-0-02925900-1447402417_thumb.jpg

 

post-65335-0-44860600-1447402470_thumb.jpg

 

post-65335-0-74232000-1447402389_thumb.jpg

 

Kabanosy,

 

post-65335-0-62896000-1447402501_thumb.jpg

 

post-65335-0-43439300-1447402514_thumb.jpg

 

oraz w pełnej krasie.... :thumbsup:

 

post-65335-0-49792700-1447402547_thumb.jpg

 

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456185
Udostępnij na innych stronach

Twoj pomocnik wiec co dobre  :D , kabanosy,  bardzo lubie  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456252
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Witajcie BiS-y  :)

 

No to pora na kolejne "sprawozdanie" z weekendowego wędzenia...

 

Otóż po zeszłotygodniowej walce z kiełbaskami przyszedł czas na "większe sztuki"  :thumbsup:

 

Więc w menu pojawiły się "

- szynka myszka

- polędwica

- baleron

- boczek podpiekany

- boczek parzony

- żeberka

- polędwiczki 

 

a tutaj efekt wekendowej pracy....

 

post-65335-0-74543300-1447658828_thumb.jpg

 

post-65335-0-61632900-1447658852_thumb.jpg

 

Musze przyznać że pierwszy raz robiłem polędwiczki... i na pewno zagoszczą one na stałe w moim menu  ;)

 

post-65335-0-06690500-1447658935_thumb.jpg

 

post-65335-0-57292000-1447658997_thumb.jpg

 

Szyneczki dostały "troszkę" więcej dymu, bo były na samym końcu wędzarni... z uwagi na swoje wymiary  :thumbsup:

 

post-65335-0-17277900-1447659018_thumb.jpg

 

Polędwice były na prawdę ładne więc zrobiłem dwa warianty... tak dla testu.... większość jest zrobiona "klasycznie" czyli bez warkocza i mizdry a dwie sztuki ( końcówki schabów) zostawiłem z warkoczem i mizdrą... po testach organoleptycznych moim zdaniem wyszły świetnie, więc spokojnie będę mógł robić i tak i tak

 

post-65335-0-09218500-1447659072_thumb.jpg

 

Do baleronów niestety siatka "mi wyszła"  :rolleyes:  więc były "klasycznie krępowane" 

 

post-65335-0-03321500-1447659208_thumb.jpg

 

tutaj boczki w dwóch odsłonach.. parzone i podpiekane w wędzarni... oraz uwędziłem sobie dwa żeberka...... będzie grochówka!!  :frantics:  :w00t:  :frantics:

 

post-65335-0-31577300-1447659265_thumb.jpg

 

Tak więc wszystkie wyroby po wychłodzeniu poszły w worki....i tak się prezentuje weekendowe wędzenie.... 

 

post-65335-0-88756700-1447659375_thumb.jpg

 

A że ostatnio zachciało mi się znowu mojego chlebka na naturalnym zakwasie to jeszcze takowy poczyniłem... ale to w innym wątku  :thumbsup:

 

W najbliższy weekend będą chyba wędzone pstrągi....  

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456614
Udostępnij na innych stronach

 

 

menu pojawiły się " - szynka myszka - polędwica - baleron - boczek podpiekany - boczek parzony - żeberka - polędwiczki

 

Poniedziałek... przed śniadaniem... takie rzeczy pokazujesz? :facepalm:;) 

Chłopie, miej litość :laugh:

 

Wyroby jak zwykle pierwsza klasa :clap:  :clap:  :clap: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10749-dymne-przysmaki-arkogdynia/page/9/#findComment-456621
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.