miro Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Nie oszukujcie się. Ja się nie oszukuję . Zdejmij cudzysłów z wyrazu śmierdzi i pisz powody Twojej opinii . Jelita co niektórym też śmierdzą . Pozdrawiam świątecznie Andrzeju.Co dla jednego jest normalne, drugiemu może po prostu śmierdzieć.Nie mam tu co pisać opinii.Jak sam napisałeś jelita też niektórym śmierdzą i mają prawo mieć takie odczucia. Siedzę że tak powiem w "mięsie", ale byłem kiedyś w zakładzie przerabiającym rybki ....... o szlag by to trafił .....zapachowo ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Küpilem chyba ze 2 razy smalec w sklepie i smierdzial przy smazeniu na knura. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Küpilem chyba ze 2 razy smalec w sklepie i smierdzial przy smazeniu na knura. No to nie wina smalcu tylko tego co go robił i wypuścił na rynek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Witam no to powiem coś o smalcu sklepowym. Nie dawno robiłem na pokaz 10 kg mojego hitu czyli smalcu z marchwią. Zawsze kupowałem słoninę i smalec od zaufanej firmy z okolicy. A tym razem wszystko mi kupili i przywiesili produkty no i smalec śmierdział podczas podgrzewania i miał w sobie czerwoną wodę. Sytuacja się wyjaśniła jak się cały rozpuścił zaczął mocno pryskać a na dnie było sporo grudek po odłowieniu okazało się, że były to kawałki kiełbasy parzonej. Obstawiam, że był to tłuszcz kotłowy. Czyli producenci oszukują.Smalec już nie był taki smaczny jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) A ponieważ do młodzików się już pomimo najszczerszych chęci nie zaliczam, to z całą stanowczością stwierdzam że w czasach kiedy byłem jak to się mawia "piękny i młody" było to powszechnie znane i nikt tego stwierdzenia i określenia o smalcu nie ukrywał, tylko wszyscy mówili o tym powszechnie, i dla tego właśnie jeżeli ktoś chciał mieć normalny domowy, pięknie pachnący smalec, to wytapiał go sam z ręcznie rozdrobnionej słoniny z ew. dodatkiem podgardla czy sadła jak pisze Arkadiusz, i cieszył się pięknie pachnącym smalcem, nadającym się zarówno do smażenia jak i do smarowania pysznych pajd chleba. Tak więc Dziadku z całym szacunkiem dla Twej wiedzy i książkowych norm, szara rzeczywistość też istnieje i rządzi się swoimi prawami, nie chcę się tu z nikim sprzeczać, czy upierać przy swoich stwierdzeniach, masz zapewne rację, ale pewnie istnieją różne metody wytwarzania tego "cymesu", i ta szwedzka metoda wg. Alfa Laval, z transportem i tłoczeniem słoniny przy pomocy wałka oraz "wytopu" w tak niskich temperaturach, pozwala wg. mnie na takie właśnie określenie.Oto jeden z wpisów internetowych Smalec tłoczony na zimno Gość: AnmarKiedyś byl popularny. Można było kupić w sklepach mięsnych (jak mięsa byłomało). Ale ja jadłem cóś lepszego: słonimę konserwową z puszki (w wojsku).Pycha - palce lizać (choć nie przepadam za tłusym). Smalec tłoczony na zimnousłyszałam o czymś takim dziś w tv. Cukiernik na tym smażył faworki, paręfirm to w Polsce ponoć robi. Pewnie jest to produkt dla przemysłucukierniczego, zwykłym śmiertelnikom niedostępny, ale brzmi intrygująco.Wiecie coś bliżej na ten temat? Edytowane 25 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Ten gośc napisac mógł wszystko co uslyszal w kolejce po smalec . Ostatnio to mozna kupić, boczek szynkowy - kto wie co to jest . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Dziadku, masz rację, ale ja mówię o tym, co było powszechnie znane i mówione w latach 50-60 i 70 tych, i piszę to na podstawie mojej własnej wiedzy, a nie wiedzy gościa z kolejki, co nie znaczy że Ty nie masz też swojej racji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Grudnia 2014 A może chodzilo o to .http://portalwiedzy.onet.pl/26263,,,,ceres,haslo.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Ja od dłuższego czasu regularnie klaruje masło - jednorazowo 4 kostki bo akurat tyle mieści mi się do pojemnika po sklarowaniu .Używam też czasami smalcu tego w kostkach i zgadzam się z opinią ,że "pachnie" specyficznie i ciągle obiecuję sobie, że i smalec sama sobie wytopię Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) A może chodzilo o to .http://portalwiedzy.onet.pl/26263,,,,ceres,haslo.html Nie Dziadku, "Ceres" w tamtych latach z racji powszechnej chudości portfeli, był dosyć często spożywany przez ludzi jako namiastka smalcu. Ja piszę o powszechnie znanym smalcu z bloków i z kostek, którego nikt inaczej nie nazywał, jak "smalec wyciskany".Była to wiedza powszechnie znana jak też używane do tego smalcu określenie "wyciskany" , inaczej go nawet sprzedawcy w sklepach nie nazywali. Nie mniej nie neguję Twojej racji, gdyż na pewno były również jakieś mniejsze zakłady, gdzie smalec był wytwarzany metodami nazywanymi przez nas jako tradycyjne. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Spróbuj przetopić podobnie jak masło powinno pomóc . Ja głównie używam gęsiego który sam wytapiam i nic nie śmierdzi. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Grudnia 2014 sverige2Ciszę się, że już wiesz, że smalec w kostkach nie jest tłoczony na zimno. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) sverige2Ciszę się, że już wiesz, że smalec w kostkach nie jest tłoczony na zimno. No właśnie że nadal tak uważam że wyciskany, to wyciskany, bo jak mówi przysłowie "Jedna jaskółka wiosny nie czyni", o czym świadczy mój ostatni post, przeczytaj go dokładnie, ale to może te Święta tak na mnie działają Pozdrawiam Świątecznie. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Grudnia 2014 sverige -uważasz że co przeczytałeś lub zasłyszałeś jest prawdziwe , nie karm nas tym, na naszej stronie . Ludzie czytają i mieszasz im w głowach obnizając rangę tego forum . Podalem link gdzie możesz poczytać jak robi się smalec .Lata 60-te to ja pobieralem nauki i pracowałem na praktykach w smalcowni i co najwyżej to tloczyliśmy smalec wytopiony do skrzynek drewnianych wylożonych pergaminem lub w pakowarkę do kostek . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Albo czegoś nie wiem, albo nie rozumiem, bo jak można tłoczyć tłuszcz zwierzęcy na zimno ? I nie do Dziadka piszę, bo mnie uprzedził. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Albo czegoś nie wiem, albo nie rozumiem, bo jak można tłoczyć tłuszcz zwierzęcy na zimno ? To potnij sobie słoninę na paski i przepuść przez maszynkę na sitku 4mm i zobacz co otrzymasz. Dziadku napiszę raz jeszcze to samo i pozwolisz że pozostanę przy swoim zdaniu. Nie Dziadku, "Ceres" w tamtych latach z racji powszechnej chudości portfeli, był dosyć często spożywany przez ludzi jako namiastka smalcu. Ja piszę o powszechnie znanym smalcu z bloków i z kostek, którego nikt inaczej nie nazywał, jak "smalec wyciskany".Była to wiedza powszechnie znana jak też używane do tego smalcu określenie "wyciskany" , inaczej go nawet sprzedawcy w sklepach nie nazywali. Nie mniej nie neguję Twojej racji, gdyż na pewno były również jakieś mniejsze zakłady, gdzie smalec był wytwarzany metodami nazywanymi przez nas jako tradycyjne. Pozdrawiam Edytowane 26 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) To potnij sobie słoninę na paski i przepuść przez maszynkę na sitku 4mm i zobacz co otrzymasz.No na pewno nie smalec, tylko zmieloną słoninę.Smalec powstaje przez wytopienie, a nie przez mielenie. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Myślę że jak już wybieramy forumowiczów roku itd. to co roku powinien być plebiscyt w stylu złote maliny (oscar) Za ten rok zgłaszam kol. Sverige i przepraszam za off top (szanowni admini) nie mogłem wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) No na pewno nie smalec, tylko zmieloną słoninę. Dokładnie to miałem na myśli, tą wyciśniętą przez sitko przy pomocy wałka, gładką smarowną masę tłuszczową, a swoją drogą to co napisałem odnośnie smalcu w tamtych czasach to na pewno to potoczne określenie używane przez sprzedawców oraz konsumentów "wyciskany" nie wzięło się z powietrza, chociaż dzisiaj wszystko jest możliwe . Edytowane 26 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Smalec się wytapia i nic tu więcej napisać nie można.Tłoczyć można oliwki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Smalec się wytapia Właśnie dokładnie o tym piszę Miro, dokładnie właśnie to, o tą jedną "drobną" różnicę w technologii produkcji tego wyrobu tłuszczowego chodzi.Różnice smakowe pomiędzy takimi dwoma wyrobami są niepodważalne i właśnie takie o których wcześniej piszą koledzy, coś przecież musi być tego przyczyną. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Nie dawno robiłem na pokaz 10 kg mojego hitu czyli smalcu z marchwią. Czy mozna prosic o przepis.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Smalec się wytapia i nic tu więcej napisać nie można Chyba nie do końca to co piszesz jest do końca prawdą.W przepisie poniżej nie ma mowy o wytapianiu a jedynie o mieleniu słoniny i pasteryzacji a nazwa jednak wskazuje jednoznacznie, że to smalec. Robiłem już taki smalec i ma bardzo fajną konsystencję.Pomijam smak bo równie dobrze można go zrobić bez dodatków jak klasyczny smalec i pewnie o taki smalec chodzi koledze Sverigowi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Smalec to smalec i koniec. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Myslę że kosz to najlepsze miejsce dla tematów ,gdzie slowo, tloczenie na zimno smalcu wystepuje . Szkoda ze tak poważne forum nie zrobilo porządku z tym tematem i nie skasowało go na początku . Teraz te głupoty nie odrożniajace zmielonej tkanki tluszczowej od wytopionej dostały się na forum i będą istnieć Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10793-smalec/page/2/#findComment-393159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.