ryszpak Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Ja jutro kupuję. W główkach. W tym roku skromnie - 25-30kg . I jak zwykle odrobina marchewki, kminek i kilka szarych renet w całości. Edytowane 29 Października 2014 przez ryszpak Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 29 Października 2014 Ja dodaję marchew i nasiona kopru ( własne) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 29 Października 2014 Ja kupiłem po 0,60 PLN/kg Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 30 Października 2014 Ja dodaję marchew i nasiona kopru ( własne) Robisz bigos z koprem? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 30 Października 2014 ja tez daje nasiona kopru, a ljeszcze nigdy nie wyczulam ich w bigosie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 30 Października 2014 chudziak, dnia 30 Paź 2014 - 00:19, napisał: Ja dodaję marchew i nasiona kopru ( własne) Robisz bigos z koprem? Bigos robię z własnej kapusty, kiszonej pół na pół ze słodką, więc siłą rzeczy nasiona koperku też w nim są . U mojej Teściowej od zawsze dodawało się nasiona kopru do kiszenia i ja robię tak samo Może wynikało to z faktu ,że nie było dawnej kminku łatwo dostępnego -nie wiem - ale nam odpowiada ta wersja bardziej niż z kminkiem . Może to kwestia przyzwyczajenia Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 30 Października 2014 Bigos robię z własnej kapusty, kiszonej pół na pół ze słodką, więc siłą rzeczy nasiona koperku też w nim są . U mojej Teściowej od zawsze dodawało się nasiona kopru do kiszenia i ja robię tak samo Może wynikało to z faktu ,że nie było dawnej kminku łatwo dostępnego -nie wiem - ale nam odpowiada ta wersja bardziej niż z kminkiem . Może to kwestia przyzwyczajenia Ciekawe. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 30 Października 2014 Olga ja nie lubie kminku i nigdy nie kisze z nim, ale pokusze sie przy nastepnym kiszeniu i zrobie twoja metoda. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Coroczne Święto Kiszenia Kapusty zakończone u nas w domu Dwie porcje po 40kg już się kiszą, dawka 19g soli na kg szatkowanej kapusty, jedna porcja z marchewką a druga jedynie z kminkiem. Ciekawe która tym razem zejdzie pierwsza Edytowane 31 Października 2014 przez SIVON Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 31 Października 2014 Zakisiłem i Ja w tym roku tylko 20 kg do kapusty dałem jeszcze w całosci jedną szarą renetę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 31 Października 2014 @bilu72, do kapusty dałem jeszcze w całosci jedną szarą renetę. Ja do mojej też dałem jabłka ale pokrojone . Zawsze były to szare renety teraz to jabłka bardzo podobne ale nazywają się boskop czy jakoś tak Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-380604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 25 Listopada 2014 Witam . W tym roku u mnie kapusta jakaś "nie taka" jak w innych latach .Dzisiaj po otwarciu beczułki cała szmatka lniana ,którą przykrywam kapustę była śluzowata ,a pierwsza warstwa -jakieś 2-3cm miękka i ciapowata. Kapustę potraktowałam 2dkg soli /1kg kapusty.Soku nie ma dużo ,ale jakby dużo tej kapusty ubyło...[z pełnego pojemnika zrobiło się 3/4 ] Nie wiem czy dolać trochę solanki,czy zostawić -na górze kapusty nie ma kwasu. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-385874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 25 Listopada 2014 Dolać solanki.Ja podczas ubijania kapusty kiedy jest dużo kwasu część odlewam i zostawiam.Kiedy opadnie sok tak jak w Twoim przypadku, uzupełniam tym,który odlałam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-385881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 25 Listopada 2014 Myślę na l wody dodać łyżkę soli -wystarczy? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-385886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 25 Listopada 2014 Przecież te wszystkie informacje (i wiele innych, nie mniej przydatnych) znajdziecie w książce o kiszeniu kapusty. do której link podawałem niedawno w temacie Kolegi Jagry: Deska do kiszenia kapusty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-385890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 25 Listopada 2014 Nie przyszło mi do głowy ,żeby tam zerknąć -problem pojawił się nagle gdy zeszłam do piwnicy po kapustę-nigdy wcześniej nie miałam takich objawów .,ale już tam zerkam. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-385891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba83 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) WitamTydzień temu kupiłem na targu 50 kg kapusty nieposzatkowanejposzatkowałem sam na szatkownicy w beczce glinianej i mam pytanie bo w beczce zostało jeszcze dużo wolnego miejsca na kapustą i czy jak bym dokupił jeszcze kilka kapust i poszatkował swieżej i dorzucił do beczki to czy nic się z kapustą nie stanie.Proszę o odpowiedz bo pierwszy raz dopiero kiszę kapustę. Edytowane 4 Października 2015 przez seba83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-448224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 4 Października 2015 nic się nie stanie śmiało możesz dołożyć Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-448227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 4 Października 2015 Tak szybko kapustę kisicie?Ja dopiero po pierwszym listopada. U nas taki przesąd jest że wcześniej się nie kisi. Poza tym skąd wziąć ziarna kopru? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-448325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 4 Października 2015 Ja dopiero po pierwszym listopada. U nas taki przesąd jest że wcześniej się nie kisi. coś się koledze lekko "pozajączkowało" - jest dokładnie odwrotnie (przynajmniej w większości kraju) - argumentem jest to że po pierwszym listopada kapusta będzie "śmierdziała trupem"....- jest to najprawdopodobniej związane z tym iż w tym okresie następowało silne ochłodzenie i kapusta nie mogła dobrze rozpocząć procesu kiszenia....w obecnych czasach, gdy mamy inne warunki lokalowe (czyli możemy zapewnić ciepełko na start) oraz zdecydowane zmiany w klimacie ten argument jest już mniej ważny. Poza tym skąd wziąć ziarna kopru? no... może z poprzedniego roku? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-448332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 4 Października 2015 Mój koper już dawno dojrzał miał nasiona - teraz wschodzi "kolejne pokolenie" koperku Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-448347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 4 Października 2015 skąd wziąć ziarna kopru? W sklepach zielarskich lub ogrodniczych kupisz . Uważaj tylko bo w ogrodniczych sklepach może być zaprawiony . Taki się nie nadaje . Co wiem to do kiszenia kapusty dodaje się kminek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-448351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 5 Października 2015 Wyżej pisało o dodawaniu kopru. Chciałbym spróbować z koprem. A co do tego trupa to też tak mówią u nas że nie kisi się przed pierwszym listopada. Tak to jakoś zapamiętałem i się trzymam parę lat. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-448417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 5 Października 2015 ja daje troche nasion kopru ,ale nie za duzo ,(ostatnio do takiej kiszonej na teraz dalam tez zwykly koperek jeszcze zielony ) bardzo mi smakowala taka kapusta do surowki.Czasami robie z kminkiem ale u mnie sie kisi tylko tyle co na biezaco. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-448436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Jest tylko jedno ale, Electro. Ja też kiszę kapustę w różnych, różnistych wariantach, np z warzywami w proporcji 50/50 czyli wagowo połowa kapusty, i połowa warzyw, skład: (papryka, marchew, pietruszka, por, seler, i jabłko) warzywa i jabłko szatkuję na tarce o grubych oczkach, mieszam razem z kapustą i solą niejodowaną (kłodawska), i tak samo kiszę mieszankę jak tylko samą kapustę, po dwóch dniach odpowietrzam, a po 3-4 przekładam w słoiki, bardzo mocno ubijam, robiąc nawet taką górkę na wierzchu, którą trzeba dopiero nakrętka dobrze docisnąć żeby słoik dał się zamknąć, tak aby nie było w niej zupełnie powietrza i soku, i wstawiam do lodówki. Tak wytrzymuje w doskonałej kondycji nawet kilka miesięcy, jest przepyszna jako gotowa surówka, ale te kapusty które można nabyć w Szwecji są innymi gatunkami niż te które mamy na rynku w Polsce, to nie są odmiany przeznaczone do kwaszenia, i dla tego ukwaszona szwedzka, czy niemiecka z Lidla kapusta jest po ukwaszeniu twarda, zamiast przyjemnie chrupiąca. Właśnie dla tego wracając z Polski do Szwecji, zabieram ze sobą kilka główek pysznej polskiej "Białej Cukrowej", i przechowuję ją w drewnianej ocieplonej skrzynce na dworze, wtedy kiszona kapustka jest mniam, mniam . Edytowane 5 Października 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/32/#findComment-448438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.