electra Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1226 Opublikowano 7 Listopada 2021 Ja nie uzywam zadnej wody butelkowej , jak tez nie wykorzystuje zadnych butelek plastikowych po jakimkolweik napoju , mam butelkiplastikowe tylko przeznaczone do picia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-730867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1227 Opublikowano 7 Listopada 2021 A np. ja, używam szklanych butelek tak samo jak do "kwasu buraczanego". Posiadam ich spory zestaw, i również serwatkę powstałą po robieniu serów twarogowych też butelkuję i do lodówki. Następnie używam ją zamiast wody do pieczenia chleba. Chlebek smakuje i pachnie znacznie lepiej niż ten pieczony tylko na zakwasie i wodzie. Jednak do przechowywania wszelkich naszych płynnych "cymesów" używam tylko i wyłącznie "szkiełko", tak jak zaleca EAnna, kobitki "przeważnie mają rację", i należy je słuchać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-730868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1228 Opublikowano 7 Listopada 2021 @sverige2, Ja wszelakie soki , napoje tez trzymam w szkle i jeszcze najhetniej w ciepnym kolorze ..np po piwach z takim kapslem "oranzadowym " idealnie pasuja w drzwiach lodowki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-730877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1229 Opublikowano 7 Listopada 2021 Te które ja posiadam Electro, mieszczą się również na półkach w lodówce. Tak łatwiej mi zagospodarować miejsce, bo tego ciągle mało, a one mają od 0,75 do 1,0 litra, więc spokojnie wchodzą, a na drzwiach stawiam co zechcę . W pierwszym rzędzie mleko, bo piję go sporo w różnej postaci . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-730888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1230 Opublikowano 7 Listopada 2021 czytam czytam i mi sie wydaje ze zostane chemikiem ) szklo tez juz jest szkodliwe:(( jak bylem mlody a nie chcialo mi sie isc do domu to pilem wode z kaluzy a w zimie jadlem snieg a mieszkam cale zycie na slasku a napoje wyskokowe z czego ja juz nie pilem )wiem wiem zaraz Enna da mi wyklad ) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-730952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafcik Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1231 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Dobry wieczór, Kochani mam następujący problem. Kiszona kapusta w ilości 30kg wyszła za słona, nie jest to sama sól, ale ewidentnie powinna być mniej słona.Kapustę robiłem nie pierwszy raz, oczywiście wg sprawdzonej receptury 0,18 kg niejodowanej soli na 10 kg kapusty plus pieprz ziarnisty i listek laurowy, oczywiście wszystko przesypywane warstwami.Po fermentacji ubyło sporo wody i wierzchnia warstwa kapusty nie była przykryta sokiem, więc dolałem przegotowanej osolonej wody w ilości około 2 litrów, woda była słona ale bez przesady.Teraz moje pytanie, czy jest jakiś sposób aby tą słoność zmniejszyć? Proszę Was o pomysły lub lepiej sprawdzone sposoby co z tym fantem zrobić, wiadomo zbliżają się święta wiec pierogi, bigos itp. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1232 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Dobrze wymoczyc przed obróbką zmieniając kilka razy wodę. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1233 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Dobrze wymoczyc przed obróbką zmieniając kilka razy wodę. Jeśli to co piszesz jest prawdą, to:- albo dwa razy osoliłeś kapuchę na początku,- albo zrobiłeś bardzo słoną dolewkę.Innej opcji nie ma.Pozostaje Ci zrobienie, jak pisze Karol, lub (i tutaj zrób próbę na ok. kilogramowej ilości z sokiem) odlej połowe soku z próbki (lub nieco więcej), a w jego miejsce daj wodę z solą, w stężeniu ok. 0,08-0,10 kg soli na 10 l wody. Dobre wymieszaj i po kilku dniach spróbuj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1234 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Kiszona kapusta w ilości 30kg wyszła za słona A może jest jeszcze słabo ukiszona i mało kwaśna? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1235 Opublikowano 6 Grudnia 2022 (edytowane) Tarta marchewka dla słodyczy?Wciągnie sól Edytowane 6 Grudnia 2022 przez Martyńka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1236 Opublikowano 6 Grudnia 2022 A może jest jeszcze słabo ukiszona i mało kwaśna? Aniu przy 1,8 procentowym dodatku soli, to nie powinno mieć znaczenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1237 Opublikowano 6 Grudnia 2022 przy 1,8 procentowym dodatku soli, to nie powinno mieć znaczenia Tak , u mnie zawsze jest to 2% i nigdy nie jest słona . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1238 Opublikowano 6 Grudnia 2022 (edytowane) Moim zdaniem nie płukać (płukana jestem dla mnie nie smaczna) a odcisnąć jak się robi surówkę, czy zupę, bigos . Sok "zabieram " i jak trzeba dosolić , więcej kwaśne ma być to dodaje trochę soku. Do surówek troszkę cukru trzeba dodać. Ja daję przy kiszeniu 20 g soli ma 1kg kapusty i jest oki. Edytowane 6 Grudnia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1239 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Jak będziesz robił pierogi albo bigos ,to dodaj trochę słodkiej kapusty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1240 Opublikowano 7 Grudnia 2022 witam, powiedzcie dlaczego kapusta wychodzi mi miękka, lekko układam solę, jeden dzień w ciepłym pomieszczeniu później wstawiam do garażu gdzie jest temperatura 10-15 stopni. Nie jest taka chrupiąca jak bym chciał.[Dodano: 07 gru 2022 - 08:41]W smaku wszystko ok, tylko żeby była bardziej twarda Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1241 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) To może być kwestia odmiany kapusty. Jak mi powiedział producent. Niekiedy nieuczciwi sprzedawcy/producenci sprzedają kapustę "letnia" poszatkowaną do kiszenia aby sprzedać na siłę towar. Jak się "bronić" . Mieć sprawdzonego producenta/ dostawcę co może być trudne, a jak nie kupować tak środek, koniec sezonu tak 15 października , bo letnia już powinna zejść. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1242 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Nie jest taka chrupiąca jak bym chciałMoże dlatego, że nie robisz tego prawidłowo. Nie kisi się jak należy. Poczytaj, jeśli nie wiesz jak to robić:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-kiszenie-kapusty/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1243 Opublikowano 7 Grudnia 2022 No chyba wiem paweł, no ale coś jest nie tak, kapusty letniej nie kupowałem, ponieważ kupiłem dopiero w listopadzie Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1244 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) No chyba wiem paweł, no ale coś jest nie tak, kapusty letniej nie kupowałem, ponieważ kupiłem dopiero w listopadzieSkoro nie ubijasz i nie trzymasz w odpowiedniej temperaturze podczas fermentacji, to chyba nie. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1245 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Mi kiedys nie wychodzila chrupka jak za dluo stala w kuchni , , teraz po 4-5 dniach wynosze do zimneo ,teraz nawet trzymam na balkonie mimo ze jest -5 opatulona gazetami stoi w lodowce turystycznej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1246 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) teraz po 4-5 dniach wynosze No i kolejna podpowiedź . Po prostu kapusta musi być zakiszona i po 3-4 dniach dopiero do zimnego . Edytowane 7 Grudnia 2022 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1247 Opublikowano 7 Grudnia 2022 No i kolejna podpowiedź . Po prostu kapusta musi być zakiszona i po 3-4 dniach dopiero do zimnego . Dokładnie tak jak pisze Yerba też robię od lat, i nieraz o tym pisałem. Tylko 3 -4 dni kiszenia, do słoików i lodówka. Zawsze jest pyszna i chrupiąca, nawet po roku, jak to się mówi "surówkowa" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1248 Opublikowano 7 Grudnia 2022 no przyznam się że wczoraj kupiłem 10 kg kapusty zrobie jak piszecie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1249 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Najlepsza jest kapusta kiszona w pazdzierniku W listopadzie próbowałem zakisic dużą główkę,ale nie był to udany wyrób. Natomiast ta pazdziernikowa wyszła o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1250 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Najlepsza jest kapusta kiszona w pazdzierniku Wybacz , ale nie ma to znaczenia - ważna jest temperatura. Pierwsze 3-4 dni przefermentowania i przebijania dla odgazowania Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/50/#findComment-801777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.