alehar Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 alehar, czemu żegnaj ?? 10 słoików to jest też troszkę surówek czy innych bigosów. Ja po kiszeniu od razu pakowałem w słoiki i do dziś w piwnicy stoją słoiki i maja się doskonale - prócz tego, że coraz mniej ich jest Masz rację to co zostało w słoikach starczy na pewno na miesiąc lub lepiej Ale co tu nie mówić - sezon się kończy.... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-281036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 alehar, pociesz się, że inne witaminy za niedługo będą - bez C z kapusty przetrwasz do jesieni Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-281128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 24 Lipca 2013 Kupiłem w PL beczułkę do kiszenia kapusty o pojemności 10 litrów. Pani przy kasie powiedziała żebym dokupił do tego pojemnika odpowiednie worki ale jak się okazało, zabrakło ich w sklepie.. Pytanie: Czym zastąpić owe woreczki..? I jeszcze jedno, czy mam w nakrętce zrobic otwór na rurkę fermentacyjną albo wystarczy zwykły czop i waty..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-293974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iru3 Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 15 Września 2013 Witam. kapustę kiszę od kilku lat ale w małych ilościach - w wiadrach 5 kilogramowych. Teraz chciałbym ukisić beczkę 50 litrową. Problem jest z przechowaniem, w piwnicy mam za ciepło, pozostaje poniemiecka obora ale boję się , że tam jest za zimno i kapusta przemarznie, myślałem , żeby opatulić beczkę szmatami ale nie wiem czy to coś da? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 15 Września 2013 Wrócił w rodzinne strony. Ciekawe jakie wieści nam przyniesie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 15 Września 2013 Teraz chciałbym ukisić beczkę 50 litrową. Problem jest z przechowaniem, w piwnicy mam za ciepłoPrzechowuj tam skąd jesteś, to i zapach i kolorek, warunki w sam raz dla takich smakoszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 17 Września 2013 Podciągnę pod postGregtom, też mam taką beczkę. I kwestia worków konieczne czy nie konieczne? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 17 Września 2013 Ja mam plastikową o kolorze niebieskim . Dodatkowych worków nie stosuję . Kiszę już kilka ładnych lat . :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 17 Września 2013 ja worki zawsze stosuję , nie wiem trzeba czy nie trzeba jakoś tak w nawyk mi weszło że kupuję worki do kiszenia kapusty Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 17 Września 2013 Kiszę w małej beczce z PU Jednak najważniejsza jest ocena samej kapusty. Jest kapusta ostra z nutą goryczki i słodka biała, zielona itd. używam słodkiej i zielonej. Zielona podbno nie nadaje się, ale robię i jest ok. Do mojej beczki wchodzi 30 kg kapustyskład do kiszonki. Kapusta 30 kgsól - w zależności od smaku kapusty 18 do 20 gr na 1 kg kapusty.marchew 2kg - można więcejkminek 30 gr - opcja do smakuglukoza 100 gr Całość systematycznie ubijam do pokrycia się sokiem z kapusty ( nie dodaję wody )Przykrywam i odstawiam w temperaturze pokojowej na kilka dni. Przbijam kapustę szkalnym pretem - taki mam. w celu odgazowania, następnie ubijam i tak powtarzam czynność kilkanaście razy. Jeżeli kapustka osiągneła już odpowiedni smak przenoszę do zimniejszego pomieszczenia za zwyczaj docelowe. Do słoików kapustę można przełożyć jak przestanie intensywnie pracować.Można użyć inne dodatki smakowe jak jabłka lub całe główki kapusty. Kapustę można kisić w każdym naczyniu, które można odpowiednio umyć, a samo naczynie nie będzie reagować z fermentującym sokiem kapusty. Ostatecznie zawsze można zastosować worek do kiszenia kapusty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 17 Września 2013 Kapusta 30 kg sól - w zależności od smaku kapusty 18 do 20 gr na 1 kg kapusty. marchew 2kg - można więcej kminek 30 gr - opcja do smaku glukoza 100 grReszta też na 1 kg. kapusty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 17 Września 2013 sverige2, Wyraźnie pisałem skład kiszonki więc podałem ilości jakie stosuję do 30 kg. Sól ilosć rzecz umowna i wg gustu, są rożne szkoły. Ja zmieniam ilość w zależności jaką jest kapusta w smaku. Można stosować od 17 do 25 gra na 1 kg, ale uważam, że 25 gr już jest lekką przesadą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 17 Września 2013 Można stosować od 17 do 25 gra na 1 kg, ale uważam, że 25 gr już jest lekką przesadą. Też tak uważam bo ja stosuję 15g/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 17 Września 2013 Mam dylemata.. Na stoisku w markecie moge kupić piękne, zielone i świeże główki kapusty ale cena troche wysoka ca. 1 euro za kg. Ale w tureckim albo ruskim sklepiku warzywnym, mogę zakupić naprawdę wielgachne głowy kapusty za ca. 2 euro (po 5-6 kg. każda), tylko te kapuchy wyglądają raczej nieciekawie. One są właśnie takie wyblakłe, biało/żółte i jakby podeschnięte. Coś takiego: Więc jaki sort wybrać..? :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 17 Września 2013 glukoza 100 grze tak w swoim stylu spytam a po kiego diabła ??? :rolleyes: - kapusta nawet ta robiona zbyt wcześnie ma wystarczająco swoich cukrów aby rozpocząć fermentację ja stosuję 15g/kgja to nawet się domyślam dlaczego tak mało :tongue: PS do kapusty dodaję jeszcze ziaren kopru Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 17 Września 2013 Mam dylemata..Gregtom, W markecie jest specjalne oświetlenie i ono właśnie podkreśla "uroki" towaru . Kisząc kapustę zawsze się rozbiera wierzchnie odzienie , bo wiadomo - opryski i inny zając zadarł nóżkę :wink: by oznaczyć teren . Kupując wybieraj twarde główki , one są smaczniejsze bo nie pobrały tyle nawozów by szybko urosnąć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 17 Września 2013 Można stosować od 17 do 25 gra na 1 kg, ale uważam, że 25 gr już jest lekką przesadą.Jest dokładnie jak piszesz, ale o przesadzie mowy by nie może. Ja stosuję 30 g. na kilogram i kapusta jest super, wszystkim bardzo smakuje. Robię też wersję warzywno - jarzynowo - owocową. Przeważnie ilościach 10 kg. Robię mniej więcej tak: Wagowo połowa to kapusta czyli 5 kg. Druga część to 1 kg papryka mieszana, 1 kg. jabłka, 1kg. marchewka por, seler, cebula i pietruszka. Paprykę kroję w drobne paski, cebulę w pół krążki, natomiast głąba, jabłko, marchew, pietruszkę i seler szatkuję na tarce jarzynowej. Wrzucam wszystko do wanienki, solę i mieszam wszystko ze sobą dokładnie. Ubijam pięściami aby puściło sok i po jakiejś pół godzinie ubijam w antałku. Po czterech dniach przebijam tak jak AndyAndy i odgazowuję, następnego dnia znowu i jeszcze następnego. Taką siedmiodniową pyszną mieszankę wciskam do 1l. słoików ściśle do samej góry ubijam, tak że zakrętkę dociskam z siłą. Wszystko to robię w dużej misce, bo wyciskam przecież sok, który zbieram do osobnych słoików. Po zapakowaniu, słoiki oraz sok lądują w lodówce, proces dalszego kwaszenia ustaje i mam przepyszną mieszankę którą wszyscy w rodzinie, jak też i znajomi uwielbiają. Jak pisałem 3dkg. soli na 1kg. mieszanki kapustno warzywnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 17 Września 2013 Na stoisku w markecie moge kupić piękne, zielone i świeże główki kapusty Jeżeli chodzi o kiszenie kapusty na zimę to kolor nie ma znaczenia . Musi to być kapusta zimowa i już . Do kiszenia na zimę masz jeszcze trochę czasu . Ja kiszę przełom października i listopada . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 17 Września 2013 Gregtom, andrzej k dobrze pisze, nie spiesz sie tak, poczekaj jeszcze troche, to dopiero poczatek sezonu. Zaniedlugo bedziesz mial w supermarketach specjalne worki z kapustami do kiszenia. A u Turka mozesz kupic zawsze. Ja w zeszlym roku mialem takie duze glowki, placilem chyba 9euro za 3 sztuki, kapusta byla OK.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 17 Września 2013 Więc jaki sort wybrać..? :rolleyes:ja wybrałbym te za 2€ . Obierzesz kilka liści i masz wartościowy towar :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 17 Września 2013 A ja kisze kapuste co kilka miesiecy, i zmieniam ich smaki. Moze zainteresuje kogos: Robie w podobnych proporcjach jak podal Andy nie przekraczajac 20g soli na kilo kapusty. Ale co kawalek do glinianego gara daje, kilka plasterkow burakow i tak na przemina, kapusta -buraki- kapusta. Kapusta zawsze na gorze. Polecam zrobic mala nawet porcje na probe. Bardzo smaczne na surowki i do tego kwas buraczany z kapuscianym pycha :thumbsup: A kiedys starlam buraki, jednak wrocilam do metody dawaniacalych plasterkow, smaczniejsze jest i plasterki burakow czesto trafiaja do kanapek. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 17 Września 2013 Gregtom, to jest dobra cena ponieważ za 1 kg w Dublinie płaciłem 4 Eu kapucha w smaku super twarda zbita i główki ok 4 kg sztuka. [ Dodano: Wto 17 Wrz, 2013 22:00 ]ANNAM, Dodatki do kiszonej kapusty to cały arsenał. Praktycznie wszystkie warzywa, które można jeść na surowo. Do tej pory stosowałem całe małe główki kapusty i jabłka zimowe. Uważam, że to jest temat warty rozwinięcia - dodatki do kiszonej kapusty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 17 Września 2013 Andyandy, jesli zrobisz to conapisalam w sloiku, to dla dzieci jest dodatkowo pokaz( i dla doroslych tez0 jak soki w kapuscie pracuja. Z burakiem widac dokladnie jak sie zabarwia swszystko. Z marchewka robie zawsze i obowiazkowo, a znajomi jedza moja kapuste kiszona bez doprawiania juz na surowki bo twierdza ze nic nie trzeba dawac. Z jazlkiem bardzo lubie ukisisc modrawa kapuste, jednak polecam do nie dolozyc odrobine bailej,lepiej sie kisi. A jesli o przyprawy chodzi zawsze doaje listek laurowy,ziele angielskie i pieprz w ziarnach.Jedno co zawsze omijam to kminek do kapusty, wiem ze jest zdrowy ,jednak mam wrazenie ze mam brudna kapuste. To moje prywatne odczucie i tego nie zmienie. W tym roku mam ochote tez sprobowac ukisic z bialymi i zoltymi burakami, jak wyjdzie to wstawie zdjecia . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 17 Września 2013 Podsumowując do beczki jaką pokazał Grzegorz worki niekoniecznie są potrzebne ? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 17 Września 2013 ANNAM, Upodobania ponad wszystko! Spotkałem się z dodatkiem do kapusty brukwi i powiem że całkiem super smakuje. Ja byłem zachwycony kapustą z brukwią użytą do kapuśniaku bardzo łagodna i super w pierogach. Mieszkając w bardzo ciepłym bloku nie miałem szans na kiszoną kapustkę, teraz w domku na działeczce cuda, cuda się zdarzają i w tym kapusta, królowa surówek. I śmiem wyzwać każdego na pojedynek jeżeli stwierdzi, że to nie prawda. Sędzią będzie.............. :wink: Ps ............ kapusta!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.