Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

alehar, czemu żegnaj ?? 10 słoików to jest też troszkę surówek czy innych bigosów.

Ja po kiszeniu od razu pakowałem w słoiki i do dziś w piwnicy stoją słoiki i maja się doskonale - prócz tego, że coraz mniej ich jest

Masz rację ;) to co zostało w słoikach starczy na pewno na miesiąc lub lepiej :)

 

Ale co tu nie mówić - sezon się kończy....

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-281036
Udostępnij na innych stronach

alehar, pociesz się, że inne witaminy za niedługo będą - bez C z kapusty przetrwasz do jesieni :D

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-281128
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kupiłem w PL beczułkę do kiszenia kapusty o pojemności 10 litrów. Pani przy kasie powiedziała żebym dokupił do tego pojemnika odpowiednie worki ale jak się okazało, zabrakło ich w sklepie..

Pytanie: Czym zastąpić owe woreczki..?

I jeszcze jedno, czy mam w nakrętce zrobic otwór na rurkę fermentacyjną albo wystarczy zwykły czop i waty..?

 

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-293974
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Witam. kapustę kiszę od kilku lat ale w małych ilościach - w wiadrach 5 kilogramowych. Teraz chciałbym ukisić beczkę 50 litrową. Problem jest z przechowaniem, w piwnicy mam za ciepło, pozostaje poniemiecka obora ale boję się , że tam jest za zimno i kapusta przemarznie, myślałem , żeby opatulić beczkę szmatami ale nie wiem czy to coś da?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301353
Udostępnij na innych stronach

Wrócił w rodzinne strony. :D Ciekawe jakie wieści nam przyniesie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301361
Udostępnij na innych stronach

Teraz chciałbym ukisić beczkę 50 litrową. Problem jest z przechowaniem, w piwnicy mam za ciepło

Przechowuj tam skąd jesteś, to i zapach i kolorek, warunki w sam raz dla takich smakoszy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301373
Udostępnij na innych stronach

Ja mam plastikową o kolorze niebieskim . Dodatkowych worków nie stosuję . Kiszę już kilka ładnych lat . :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301778
Udostępnij na innych stronach

ja worki zawsze stosuję , nie wiem trzeba czy nie trzeba jakoś tak w nawyk mi weszło że kupuję worki do kiszenia kapusty

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301785
Udostępnij na innych stronach

Kiszę w małej beczce z PU Jednak najważniejsza jest ocena samej kapusty. Jest kapusta ostra z nutą goryczki i słodka biała, zielona itd. używam słodkiej i zielonej. Zielona podbno nie nadaje się, ale robię i jest ok.

Do mojej beczki wchodzi 30 kg kapusty

skład do kiszonki.

 

Kapusta 30 kg

sól - w zależności od smaku kapusty 18 do 20 gr na 1 kg kapusty.

marchew 2kg - można więcej

kminek 30 gr - opcja do smaku

glukoza 100 gr

 

Całość systematycznie ubijam do pokrycia się sokiem z kapusty ( nie dodaję wody )

Przykrywam i odstawiam w temperaturze pokojowej na kilka dni. Przbijam kapustę szkalnym pretem - taki mam. w celu odgazowania, następnie ubijam i tak powtarzam czynność kilkanaście razy. Jeżeli kapustka osiągneła już odpowiedni smak przenoszę do zimniejszego pomieszczenia za zwyczaj docelowe. Do słoików kapustę można przełożyć jak przestanie intensywnie pracować.

Można użyć inne dodatki smakowe jak jabłka lub całe główki kapusty.

Kapustę można kisić w każdym naczyniu, które można odpowiednio umyć, a samo naczynie nie będzie reagować z fermentującym sokiem kapusty. Ostatecznie zawsze można zastosować worek do kiszenia kapusty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301787
Udostępnij na innych stronach

Kapusta 30 kg

sól - w zależności od smaku kapusty 18 do 20 gr na 1 kg kapusty.

 

marchew 2kg - można więcej

kminek 30 gr - opcja do smaku

glukoza 100 gr

Reszta też na 1 kg. kapusty?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301802
Udostępnij na innych stronach

sverige2, Wyraźnie pisałem skład kiszonki więc podałem ilości jakie stosuję do 30 kg.

Sól ilosć rzecz umowna i wg gustu, są rożne szkoły. Ja zmieniam ilość w zależności jaką jest kapusta w smaku.

Można stosować od 17 do 25 gra na 1 kg, ale uważam, że 25 gr już jest lekką przesadą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301810
Udostępnij na innych stronach

Można stosować od 17 do 25 gra na 1 kg, ale uważam, że 25 gr już jest lekką przesadą.

 

Też tak uważam bo ja stosuję 15g/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301816
Udostępnij na innych stronach

Mam dylemata..

Na stoisku w markecie moge kupić piękne, zielone i świeże główki kapusty ale cena troche wysoka ca. 1 euro za kg. Ale w tureckim albo ruskim sklepiku warzywnym, mogę zakupić naprawdę wielgachne głowy kapusty za ca. 2 euro (po 5-6 kg. każda), tylko te kapuchy wyglądają raczej nieciekawie. One są właśnie takie wyblakłe, biało/żółte i jakby podeschnięte.

Coś takiego:

 

 

Więc jaki sort wybrać..? :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301818
Udostępnij na innych stronach

glukoza 100 gr

ze tak w swoim stylu spytam a po kiego diabła ??? :rolleyes:

- kapusta nawet ta robiona zbyt wcześnie ma wystarczająco swoich cukrów aby rozpocząć fermentację

 

ja stosuję 15g/kg

ja to nawet się domyślam dlaczego tak mało :tongue:

 

PS

do kapusty dodaję jeszcze ziaren kopru :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301819
Udostępnij na innych stronach

Mam dylemata..

Gregtom,

 

W markecie jest specjalne oświetlenie i ono właśnie podkreśla "uroki" towaru .

Kisząc kapustę zawsze się rozbiera wierzchnie odzienie , bo wiadomo - opryski i inny zając zadarł nóżkę :wink: by oznaczyć teren .

Kupując wybieraj twarde główki , one są smaczniejsze bo nie pobrały tyle nawozów by szybko urosnąć .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301823
Udostępnij na innych stronach

Można stosować od 17 do 25 gra na 1 kg, ale uważam, że 25 gr już jest lekką przesadą.

Jest dokładnie jak piszesz, ale o przesadzie mowy by nie może. Ja stosuję 30 g. na kilogram i kapusta jest super, wszystkim bardzo smakuje.

Robię też wersję warzywno - jarzynowo - owocową. Przeważnie ilościach 10 kg. Robię mniej więcej tak: Wagowo połowa to kapusta czyli 5 kg. Druga część to 1 kg papryka mieszana,

1 kg. jabłka, 1kg. marchewka por, seler, cebula i pietruszka. Paprykę kroję w drobne paski, cebulę w pół krążki, natomiast głąba, jabłko, marchew, pietruszkę i seler szatkuję na tarce jarzynowej. Wrzucam wszystko do wanienki, solę i mieszam wszystko ze sobą dokładnie. Ubijam pięściami aby puściło sok i po jakiejś pół godzinie ubijam w antałku. Po czterech dniach przebijam tak jak AndyAndy i odgazowuję, następnego dnia znowu i jeszcze następnego. Taką siedmiodniową pyszną mieszankę wciskam do 1l. słoików ściśle do samej góry ubijam, tak że zakrętkę dociskam z siłą. Wszystko to robię w dużej misce, bo wyciskam przecież sok, który zbieram do osobnych słoików. Po zapakowaniu, słoiki oraz sok lądują w lodówce, proces dalszego kwaszenia ustaje i mam przepyszną mieszankę którą wszyscy w rodzinie, jak też i znajomi uwielbiają. Jak pisałem 3dkg. soli na 1kg. mieszanki kapustno warzywnej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301828
Udostępnij na innych stronach

Na stoisku w markecie moge kupić piękne, zielone i świeże główki kapusty

 

Jeżeli chodzi o kiszenie kapusty na zimę to kolor nie ma znaczenia . Musi to być kapusta zimowa i już . Do kiszenia na zimę masz jeszcze trochę czasu . Ja kiszę przełom października i listopada .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301829
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, andrzej k dobrze pisze, nie spiesz sie tak, poczekaj jeszcze troche, to dopiero poczatek sezonu. Zaniedlugo bedziesz mial w supermarketach specjalne worki z kapustami do kiszenia. A u Turka mozesz kupic zawsze. Ja w zeszlym roku mialem takie duze glowki, placilem chyba 9euro za 3 sztuki, kapusta byla OK.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301837
Udostępnij na innych stronach

Więc jaki sort wybrać..? :rolleyes:

ja wybrałbym te za 2€ . Obierzesz kilka liści i masz wartościowy towar :thumbsup:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301838
Udostępnij na innych stronach

A ja kisze kapuste co kilka miesiecy, i zmieniam ich smaki. Moze zainteresuje kogos:

Robie w podobnych proporcjach jak podal Andy nie przekraczajac 20g soli na kilo kapusty. Ale co kawalek do glinianego gara daje, kilka plasterkow burakow i tak na przemina, kapusta -buraki- kapusta. Kapusta zawsze na gorze. Polecam zrobic mala nawet porcje na probe. Bardzo smaczne na surowki i do tego kwas buraczany z kapuscianym pycha :thumbsup: A kiedys starlam buraki, jednak wrocilam do metody dawaniacalych plasterkow, smaczniejsze jest i plasterki burakow czesto trafiaja do kanapek.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301900
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, to jest dobra cena ponieważ za 1 kg w Dublinie płaciłem 4 Eu kapucha w smaku super twarda zbita i główki ok 4 kg sztuka.

 

[ Dodano: Wto 17 Wrz, 2013 22:00 ]

ANNAM, Dodatki do kiszonej kapusty to cały arsenał. Praktycznie wszystkie warzywa, które można jeść na surowo. Do tej pory stosowałem całe małe główki kapusty i jabłka zimowe.

Uważam, że to jest temat warty rozwinięcia - dodatki do kiszonej kapusty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301912
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, jesli zrobisz to conapisalam w sloiku, to dla dzieci jest dodatkowo pokaz( i dla doroslych tez0 jak soki w kapuscie pracuja. Z burakiem widac dokladnie jak sie zabarwia swszystko.

Z marchewka robie zawsze i obowiazkowo, a znajomi jedza moja kapuste kiszona bez doprawiania juz na surowki bo twierdza ze nic nie trzeba dawac.

Z jazlkiem bardzo lubie ukisisc modrawa kapuste, jednak polecam do nie dolozyc odrobine bailej,lepiej sie kisi.

A jesli o przyprawy chodzi zawsze doaje listek laurowy,ziele angielskie i pieprz w ziarnach.Jedno co zawsze omijam to kminek do kapusty, wiem ze jest zdrowy ,jednak mam wrazenie ze mam brudna kapuste. To moje prywatne odczucie i tego nie zmienie.

W tym roku mam ochote tez sprobowac ukisic z bialymi i zoltymi burakami, jak wyjdzie to wstawie zdjecia .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301917
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, Upodobania ponad wszystko! Spotkałem się z dodatkiem do kapusty brukwi i powiem że całkiem super smakuje. Ja byłem zachwycony kapustą z brukwią użytą do kapuśniaku bardzo łagodna i super w pierogach. Mieszkając w bardzo ciepłym bloku nie miałem szans na kiszoną kapustkę, teraz w domku na działeczce cuda, cuda się zdarzają i w tym kapusta, królowa surówek. I śmiem wyzwać każdego na pojedynek jeżeli stwierdzi, że to nie prawda. Sędzią będzie.............. :wink:

Ps ............ kapusta!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/25/#findComment-301925
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.