sverige2 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 10 Września 2020 Toschiba postępuje prawidłowo i wie co pisze. Metoda ta sama co u mnie. Sól tylko kamienna, nie jodowana Boże Broń, najlepsza "Kłodawska". Wożę ją zawsze ze sobą z Polski do Szwecji, choć w Szwecji też jest gruba i nie jodowana, ale bez tego całego zanieczyszczenia, "piasku i paprochów", czyli tych wszystkich najcenniejszych mikroelementów, i sorry very, ale kiszonki już nie wychodzą tak samo wspaniale, więc zabieram sól z Polski w opakowaniach 3 kilogramowych. Poza tym używam "Kłodawskiej" do wszystkiego, na co dzień do gotowania ziemniaków potraw, tylko i wyłącznie Kłodawska, ta sól po prostu smakuje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 10 Września 2020 Thosiba i po takim kieszeniu jak wskazujesz dajesz do słoików i zakrecasz je szczelnie i do lodówki? I kapusta nie jest przekiszona po dwóch miesiącach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 10 Września 2020 Thosiba i po takim kieszeniu jak wskazujesz dajesz do słoików i zakrecasz je szczelnie i do lodówki? nie, kisze i przechowuje w tym co kiszeObecnie w lodowce ;Ogórki nawet po 6 miesiącach jeszcze chrupią, nie tak jak na początku oczywiście, ale nie są papcie Do kiszenia wybieram młode warzywa, czyli nie wielkie ogurasy, a kapustę raczej mniejsze główki, lub średniez kolei jak chce przyspieszyć, lub/i bardziej ukwasić dodaje trochę cukru Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 10 Września 2020 Znaczenie ma też twardość wody użytej do kiszenia. Nie ma zastosowania do kapusty; do ogórków jak najbardziej Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 10 Września 2020 Czyli do ogórasków jaka woda najlepsza EAnno ? Że gotowana to wiem, zawsze zalewam tylko wrzątkiem, ale twarda czy miękka ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 10 Września 2020 Zimną ogorki zalewam na zimę daje dużo czosnku i chrzanu i zawsze twarde jak kamien. Najlepsze śremskie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 10 Września 2020 Że gotowana to wiem, zawsze zalewam tylko wrzątkiem, ale twarda czy miękkaNa forum jest znakomity materiał dot. kiszenia ogórasów: kiszenie_ogórkówW dziale "zalewa/jakość wody.Pomimo że na zalewę poleca się wodę przegotowaną (do konserw), to jednak dla ogórków odpowiedniejsza jest woda niegotowana, gdyż zależy nam na tym, by miała ona jak największą twardość. Twardość wody w czasie gotowania zmniejszyłaby się znacznie. Dzięki zawartości wapnia w wodzie twardej, ogórki przechowują się znacznie lepiej. Przez połączenie wapnia ze związkami pektynowymi ogórka (stanowiącymi lepiszcze komórek) tworzy się pożądany związek: pektynian wapnia, który utwardza ogórki. Ogórki takie posiadają sztywną podbudówkę i przechowują się lepiej od ogórków zalanych zalewą z wody miękkiej. Poza tym pektynian wapnia tworzy twardy pancerz, który otacza komórki ogórka i zapobiega wydostawaniu się z nich soku komórkowego. Dzięki temu cenne związki ogórka nie są z niego [Dodano: 10 wrz 2020 - 11:37]Czyli: twarda, surowa woda, zdatna do picia.Nie ma potrzeby odkażania takiej wody, ponieważ szybko namnażające się bakterie kwasu mlekowego unieczynnią wszystkie inne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 10 Września 2020 no to mam odpowiedz czemu ogorasy sa jakie sa ...woda bardzo miekka u nas jest ..no ale wody szukac twardej nie bede , ogorki robie tak do zjedzenia znikaja jeszcze zanim sie dobrze zakisza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 10 Września 2020 .no ale wody szukac twardej nie bede Możesz użyć mineralnej sklepowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Przetestowałem to po wielokroć przez lata w moim nie krótkim przecież żywocie, że ogórasy nacinane wzdłuż i zalewane wrzątkiem zawsze są znakomite, a wodą zimną ", hmm, zależy jak leży" , sorry very, ale ......... .Electra ma rację, nasza Svensońska "kranówka" jest mięciutka niczym pupcia niemowlaczka, jednak kiszonki też zalewam wrzątkiem, bo na surowo efekty jak wyżej . Edytowane 10 Września 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 10 Września 2020 Możesz użyć mineralnej sklepowej. w sklepie nie tak latwo dostac niegazowana.w duzych butelkach 1.5 l( w Lidl nie mam zwyczaju bywac)[Dodano: 10 wrz 2020 - 11:57]@sverige2, ja obcinam koncowki na szybko jak chce juz malosolne to tez zalewam goraca. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 10 Września 2020 Electro, wzdłuż nacina się po to aby nie były nigdy puste w środku po zakończeniu procesu, aby zawsze były chrupiące i jędrne. Tak czynię po rozmowie z pewnym emerytowanym technologiem z "Felixa" (fabryka od Lundu o rzut beretem), od tamtej pory tylko tak robię ogórki, zawsze nacinam wzdłuż. Sprawdź sobie kiedyś przy jakiejś okazji, wszystkie (salt gurka) czy inne nie krojone z Felixa są nacinane wzdłużnie, nikt na to nie zwraca uwagi, ale u nich to norma i robi się maszynowo oczywista, ja nacinam sam. Obcinanie końcówek optycznie mi nie odpowiada, i tego nie robię, bo przecież ogóraski jak i inne inszości jadamy również oczami . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Sverige2 przyjedź i ocenisz czy mało twarde zalane zimną wodą. Tylko zaopatrz się w mocne zęby???? bez żadnego nacinania i innych zbędnych zabiegów Edytowane 10 Września 2020 przez fantomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 10 Września 2020 Sverige2 przyjedź i ocenisz czy mało twarde zalane zimną wodą. Tylko zaopatrz się w mocne zęby bez żadnego nacinania i innych zbędnych zabiegów :facepalm: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 10 Września 2020 Kiszenie jest to proces biologiczny, na jego końcowy wynik ma wpływ wiele parametrów.Jednak nie ignorowałabym cennych wskazówek opracowań dla przemysłu.Nie jesteśmy w stanie - w warunkach domowych - przeprowadzić wielu doświadczeń w celu zoptymalizowania wieloparametrowego procesu.Już sam fakt, że w środku ogórków gromadzi się woda świadczy o braku pektynianu wapnia w strukturze komórkowej ogórka.Również ocena tzw. chrupkości jest mocno subiektywna: czasami zależy od stanu uzębienia degustatora Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 10 Września 2020 Również ocena tzw. chrupkości jest mocno subiektywna: czasami zależy od stanu uzębienia degustatora dokladnie i czy sa swoje czy panstwowe Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 10 Września 2020 I czy ogórki swoje ,czy sztucznie dożywiane Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 10 Września 2020 O swoich to ja moge sobie pomarzyc pzywiozlam sobie z Polski to sie delektuje poki co , swoj to ja mam tylko szczypiorek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) A ja kupiłem w tym roku w LIDLu w Lund, Västeråsgurka, wyglądały dosyć ładnie, ale tanie to one nie były, 27 SKR-ów za kilogram, ale co tam, jak balować to balować, i zafundowałem sobie całe dwa kilogramy, plus krondillu za całą dychę do tego, resztę miałem w domu. Nooo, i coo ??? Ano jedna wielka lipa, smakowo owszem, niezłe, ale skóra twarda niczym podeszwa w starym narciarskim bucie, trudno było pogryźć. Jednak nasze polskie ogóraski jakie robię teraz w Ciechocinku to bajka, na bazarku duży wybór i są wspaniałe jak zawsze, chrupiemy więc do oporu te nasze krajowe pychoty !!! Edytowane 11 Września 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 11 Września 2020 @sverige2, ja sobie przywiozlam z bazaru z Legionowa , moja mama kupowala ogorki po 35 sek w hemköp ponoc mialy byc z Polski, tez skorzaste byly. No ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma Ja zakisilam sobie salatke z kapusty marchewki i brukwi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 11 Września 2020 Kiedyś, kiedyś, zupełnym przypadkiem trafiłem na tę oto sałatkę "Misz - Masz", tak wszystkim posmakowała że od tamtej pory co roku muszę robić parę słoików, smakuje naprawdę znakomicie . https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-salatka-miszmasz,25122,klaudyna1957.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 11 Września 2020 @sverige2, robie tak zwana treveckorssallad i teraz tez zrobilam tylko jeszcze dodalam brukiew , O tej co pisalam wczesniej to jest kiszonka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 11 Września 2020 Bardzo podobna receptura Electro, też doskonale smakuje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Sałatka misz masz dlatego smakuje ,że jest w niej duża ilość cukru ,półtora szklanki a octu o wiele też za dużo,2 szklanki. Edytowane 11 Września 2020 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 12 Września 2020 Tak Nestorze, można spokojnie zmniejszyć ilość octu o 50%, czyli zredukować ją do 1 szklanki na tę ilość warzyw. Ja tak właśnie robię i sałatka smakuje, nie mniej przepis podałem w oryginale, a reszta tradycyjnie należy do wykonawcy i jego preferencji, oczywista oczywistość . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.