Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Toschiba postępuje prawidłowo i wie co pisze. Metoda ta sama co u mnie. Sól tylko kamienna, nie jodowana Boże Broń, najlepsza "Kłodawska". Wożę ją zawsze ze sobą z Polski do Szwecji, choć w Szwecji też jest gruba i nie jodowana, ale bez tego całego zanieczyszczenia, "piasku i paprochów", czyli tych wszystkich najcenniejszych mikroelementów, i sorry very, ale kiszonki już nie wychodzą tak samo wspaniale, więc zabieram sól z Polski w opakowaniach 3 kilogramowych. Poza tym używam "Kłodawskiej" do wszystkiego, na co dzień do gotowania ziemniaków potraw, tylko i wyłącznie Kłodawska, ta sól po prostu smakuje :D:thumbsup: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676566
Udostępnij na innych stronach

Thosiba i po takim kieszeniu jak wskazujesz dajesz do słoików i zakrecasz je szczelnie i do lodówki?

 

 

nie, kisze i przechowuje w tym co kisze

Obecnie w lodowce ;

post-40314-0-12339600-1599718255_thumb.jpg

Ogórki nawet po 6 miesiącach jeszcze chrupią, nie tak jak na początku oczywiście, ale nie są papcie 

Do kiszenia wybieram młode warzywa, czyli nie wielkie ogurasy, a kapustę raczej mniejsze główki, lub średnie

z kolei jak chce przyspieszyć, lub/i bardziej ukwasić dodaje trochę cukru

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676581
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znaczenie ma też twardość wody użytej do kiszenia.

Nie ma zastosowania do kapusty; do ogórków jak najbardziej  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676584
Udostępnij na innych stronach

Czyli do ogórasków jaka woda najlepsza EAnno ? Że gotowana to wiem, zawsze zalewam tylko wrzątkiem, ale twarda czy miękka :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676591
Udostępnij na innych stronach

Że gotowana to wiem, zawsze zalewam tylko wrzątkiem, ale twarda czy miękka

Na forum jest znakomity materiał dot. kiszenia ogórasów: kiszenie_ogórków

W dziale "zalewa/jakość wody.

Po­mimo że na zalewę poleca się wodę przegotowaną (do konserw), to jednak dla ogórków odpowiedniejsza jest woda niegotowana, gdyż zależy nam na tym, by miała ona jak największą twardość. Twardość wody w czasie gotowania zmniejszyłaby się znacznie. Dzięki zawartości wapnia w wodzie twardej, ogórki przecho­wują się znacznie lepiej. Przez połączenie wapnia ze związkami pektynowymi ogórka (stanowiącymi lepiszcze komórek) tworzy się pożądany związek: pektynian wapnia, który utwardza ogórki. Ogórki takie posiadają sztywną podbudówkę i przecho­wują się lepiej od ogórków zalanych zalewą z wody miękkiej. Poza tym pektynian wapnia tworzy twardy pancerz, który ota­cza komórki ogórka i zapobiega wydostawaniu się z nich soku komórkowego. Dzięki temu cenne związki ogórka nie są z niego 

[Dodano: 10 wrz 2020 - 11:37]

Czyli: twarda, surowa woda, zdatna do picia.

Nie ma potrzeby odkażania takiej wody, ponieważ szybko namnażające się bakterie kwasu mlekowego unieczynnią wszystkie inne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676597
Udostępnij na innych stronach

no to mam odpowiedz czemu ogorasy sa jakie sa ...woda bardzo miekka u nas jest ..no ale wody szukac twardej nie bede , ogorki robie tak do zjedzenia znikaja jeszcze zanim sie dobrze zakisza :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676598
Udostępnij na innych stronach

 

 

.no ale wody szukac twardej nie bede

Możesz użyć mineralnej sklepowej. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676600
Udostępnij na innych stronach

Przetestowałem to po wielokroć przez lata w moim nie krótkim przecież żywocie, że ogórasy nacinane wzdłuż i zalewane wrzątkiem zawsze są znakomite, a wodą zimną ", hmm, zależy jak leży" :D , sorry very, ale ......... :D .

Electra ma rację, nasza Svensońska "kranówka" jest mięciutka niczym pupcia niemowlaczka, jednak kiszonki też zalewam wrzątkiem, bo na surowo efekty jak wyżej :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676602
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz użyć mineralnej sklepowej. 
w sklepie nie tak latwo dostac niegazowana.w duzych butelkach 1.5 l( w Lidl nie mam zwyczaju bywac)
[Dodano: 10 wrz 2020 - 11:57]

@sverige2, ja obcinam koncowki na szybko jak chce juz malosolne to tez zalewam goraca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676603
Udostępnij na innych stronach

Electro, wzdłuż nacina się po to aby nie były nigdy puste w środku po zakończeniu procesu, aby zawsze były chrupiące i jędrne. Tak czynię po rozmowie z pewnym emerytowanym technologiem z "Felixa" (fabryka od Lundu o rzut beretem), od tamtej pory tylko tak robię ogórki, zawsze nacinam wzdłuż. Sprawdź sobie kiedyś przy jakiejś okazji, wszystkie (salt gurka) czy inne nie krojone z Felixa są nacinane wzdłużnie, nikt na to nie zwraca uwagi, ale u nich to norma i robi się maszynowo oczywista, ja nacinam sam. Obcinanie końcówek optycznie mi nie odpowiada, i tego nie robię, bo przecież ogóraski jak i inne inszości jadamy również oczami :D  :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676608
Udostępnij na innych stronach

Sverige2 przyjedź i ocenisz czy mało twarde zalane zimną wodą. Tylko zaopatrz się w mocne zęby???? bez żadnego nacinania i innych zbędnych zabiegów Edytowane przez fantomek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676613
Udostępnij na innych stronach

Sverige2 przyjedź i ocenisz czy mało twarde zalane zimną wodą. Tylko zaopatrz się w mocne zęby bez żadnego nacinania i innych zbędnych zabiegów

:D:thumbsup::clap::facepalm: :facepalm: :facepalm: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676614
Udostępnij na innych stronach

Kiszenie jest to proces biologiczny, na jego końcowy wynik ma wpływ wiele parametrów.

Jednak nie ignorowałabym cennych wskazówek opracowań dla przemysłu.

Nie jesteśmy w stanie - w warunkach domowych - przeprowadzić wielu doświadczeń w celu zoptymalizowania wieloparametrowego procesu.

Już sam fakt, że w środku ogórków gromadzi się woda świadczy o braku pektynianu wapnia w strukturze komórkowej ogórka.

Również ocena tzw. chrupkości jest mocno subiektywna: czasami zależy od stanu uzębienia degustatora  :laugh:  :tongue:  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676616
Udostępnij na innych stronach

 

 

Również ocena tzw. chrupkości jest mocno subiektywna: czasami zależy od stanu uzębienia degustatora     
 dokladnie i czy sa swoje czy panstwowe :facepalm:  :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676619
Udostępnij na innych stronach

O swoich to ja moge sobie pomarzyc  :) pzywiozlam sobie z Polski to sie delektuje poki co , swoj to ja mam tylko szczypiorek :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676626
Udostępnij na innych stronach

A ja kupiłem w tym roku w LIDLu w Lund, Västeråsgurka, wyglądały dosyć ładnie, ale tanie to one nie były, 27 SKR-ów za kilogram, ale co tam, jak balować to balować, i zafundowałem sobie całe dwa kilogramy, plus krondillu za całą dychę do tego, resztę miałem w domu. Nooo, i coo ??? Ano jedna wielka lipa, smakowo owszem, niezłe, ale skóra twarda niczym podeszwa w starym narciarskim bucie, trudno było pogryźć. Jednak nasze polskie ogóraski jakie robię teraz w Ciechocinku to bajka, na bazarku duży wybór i są wspaniałe jak zawsze, chrupiemy więc do oporu te nasze krajowe pychoty :D:thumbsup::clap: !!!

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676701
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, ja sobie przywiozlam z bazaru z Legionowa , moja mama kupowala ogorki po 35 sek w hemköp ponoc mialy byc z Polski, tez skorzaste byly. No ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma  :)

Ja zakisilam sobie salatke z kapusty marchewki i brukwi. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676727
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś, kiedyś, zupełnym przypadkiem trafiłem na tę oto sałatkę "Misz - Masz", tak wszystkim posmakowała że od tamtej pory co roku muszę robić parę słoików, smakuje naprawdę znakomicie  :D  :thumbsup: . https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-salatka-miszmasz,25122,klaudyna1957.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676730
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, robie tak zwana treveckorssallad i teraz tez zrobilam tylko jeszcze dodalam brukiew , O tej co pisalam wczesniej to jest kiszonka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676733
Udostępnij na innych stronach

Sałatka misz masz dlatego smakuje ,że jest w niej duża ilość cukru ,półtora szklanki  a octu o wiele też za dużo,2 szklanki.

Edytowane przez nestor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676764
Udostępnij na innych stronach

Tak Nestorze, można spokojnie zmniejszyć ilość octu o 50%, czyli zredukować ją do 1 szklanki na tę ilość warzyw. Ja tak właśnie robię i sałatka smakuje, nie mniej przepis podałem w oryginale, a reszta tradycyjnie należy do wykonawcy i jego preferencji, oczywista oczywistość :D .

                             Pozdrawiam :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/45/#findComment-676774
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.