Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nic nie pieklam i zaczeli sie dopominac ..to tak na podwieczorek do kawki slimaki cynamonowe..

post-58387-0-08501800-1460041130_thumb.jpgpost-58387-0-57141500-1460041144_thumb.jpg

• Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

to tak na podwieczorek do kawki slimaki cynamonowe

Uwielbiam wszystko co jest z cynamonem. Twoje ślimaczki wyglądają pysznie :clap::)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Dziekuje, :)

Halusia to takie najprostrze bulki ale bardzo smaczne ,oczywiscie juz polowa zniknela,czec zamrozilam bo przeciez obiadu by nie bylo komu zjesc :)

Dziekuje, :) Halusia to takie najprostrze bulki ale bardzo smaczne ,oczywiscie juz polowa zniknela,czec zamrozilam bo przeciez obiadu by nie bylo komu zjesc :)

Wcale się nie dziwię... ja sama jestem łasuchem na takie słodkości... chociaż jestem na diecie :)

Pozdrawiam Halusia

• 2 tygodnie później...

U mnie dzis bulkowo ..zrobilam ..takie  szwedzkie bulki zwane "Tekakor" ( beda potrzebne na niedziele do kanapek z krewetkami , tymi pochwale se pozniej :tongue: )

Przepis prosty i szybki 

Tekakor - 15 szt
50 g drozdze
500 ml mleka
100 g masla
2 lyzeczki miodu lub syropu cukrowego
1 lyzeczka soli
900 g maki 

Maslo rozpuscic i dodac mleko podgrzac do ok 37 st. C do tego dodac pokruszone drozdze wymieszac do rozpuszczenia drozdzy,dodac miod,wsypywac make,mieszac calosc ok 5-10 min,pozostawic do wyrosniecie na ok pol godziny.
Ciasto podzielic na 15 czesci, uformowac kolki, splaszczyc, ponaklowac widelcem.pozostawic na jakies 15 min do wyrosniecia.
Piec w temp 225 st C ok 7-8 min. 

post-58387-0-89794700-1461327156_thumb.jpg
post-58387-0-64011400-1461327177_thumb.jpg
post-58387-0-53026400-1461327194_thumb.jpg

Buleczki sa plaskie gdyz ich sie nie przekrawa ..na sniadanie z serkiem czy pasztetem smakuja wysmienicie , Ja czesc  wykorzystam do zrobienia kanapek z krewetkami .

Mozna tez zrobic w formie  mini bagieteczki i uzyc do hotdog'ow

.takie szwedzkie bulki zwane "Tekakor" ( beda potrzebne na niedziele do kanapek z krewetkami , tymi pochwale se pozniej :tongue: )

:D A tak wygladala kanapka

Bardzo ciekawa i apetyczna kanapka :)

Pozdrawiam Halusia

Electra, kanapka wyglada ciekawie, ale wyjasnij jak ja jesc, aby nic nie spadlo :question:  Czy jemy to jako danie, czy  jako kanapke?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Aniu traktowane jako kanapka ,ktora sie je nozem i widelcem,u nas bardzo popularna na lunch, praktycznie nie ma takich "cukierni" miejsc gdzie mozna zarowno kupic jak i zjesc na miejscu ciastko czy kanapke i napic sie kawy zeby nie mialy tego typu kanapek , chyba tez mialam u siebie  kanapke z tymi mielonymi kotlecikami( dostepne w Ikea jako daniez sosem i borowkami) .

• 2 tygodnie później...

Juz od dluzszego czasu "chodzila" za mna chalka ...

i tak sobie dzis upieklam ..buleczki chalkowe ..bedzie na kilka dni do konfitury truskawkowej lub wisniowej :)

post-58387-0-29761500-1462365149_thumb.jpg

Bulki na bazie tego przepisu:

Skladniki:

3 i 1/4 szklanki maki chlebowej
1 duze jajko
60 g drobnego cukru
4 lyzki roztopionego masla
pól lyzeczki soli
1 szklanka cieplego mleka (nie goracego, by nie sparzyc drozdzy)
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) (zamiast cukru mozna uzyc ziarenek z laski wanilii i zagotowac je z mlekiem, ostudzic)
10 g suchych drozdzy lub 20 g swiezych
Ponadto:
1 roztrzepane jajko
2 lyzki mleka
mak lub kruszonka
Make przesiac, wymieszac z drozdzami (ze swiezymi wczesniej zrobic rozczyn). Wypac do miski, zrobic dolek. Do dolka wbic jajko roztrzepane z mlekiem i maslem, dodac soli i cukru. Wyrabiac ciasto przez kilka minut (mozna mikserem z hakiem do ciasta drozdzowego), by bylo gladkie (bedzie sie kleic). Przykryc sciereczka i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobic, podzielic na 4 równe czesci. Czesci zrolowac w waleczki i uformowac chalke. 

Chalke przykryc ponownie i pozostawic do napuszenia w cieple na okolo 40 - 60 minut. Przed pieczeniem posmarowac 2 lyzkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Mozna posypac makiem lub kruszonka.
Piec okolo 25 - 30 minut w temperaturze 175ºC. Mozna przykryc od góry folia aluminiowa, jesli zbyt szybko nabiera koloru. Studzic na kratce. 

Juz od dluzszego czasu "chodzila" za mna chalka ...

No i widzę , że piękne bułeczki doszły do Ciebie :). Poczułam zapach i smak takiej świeżej , jeszcze ciepłej bułeczki z truskawkowym dżemikiem - mrrrrrrrrrrrr :)

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

• 4 miesiące temu...

Do dzisiejszej kawki upieklam kolacza z  twarogiem i sliwkami 

post-58387-0-34221800-1475421448_thumb.jpg

Wow ale smakowicie wygląda. U mnie na weekend był drożdżak ze śliwkami. Muszę następnym razem takie cudo zrobić. Brawo Donatko :)

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

Do dzisiejszej kawki upieklam kolacza z twarogiem i sliwkami

Ciekawie wygląda Donatko... a może masz jeszcze przekrój :)

Pozdrawiam Halusia

Dziekuje :)  ..niestety przekroju nie mam bo pozarte zostalo dosc szybko.Przepis pochodzi ze strony "moje wypieki " tylko ja dalam zamiast maku twarog.

A dzis  trzachnelam taka babke drozdzowa z powidlami sliwkowo-jabkowymi 

post-58387-0-68557000-1475863474_thumb.jpg

Jeszcze lekko ciepla ale juz amatorow smakowania bylo  :)

trzachnelam taka babke drozdzowa z powidlami sliwkowo-jabkowymi
Zjadłbym z chęcią :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Noo, ślinka cieknie na widok takiej "babki" Electro :clap:, ale ja też dziś nie próżnowałem i aby nie być gorszym też "trzachnęłem" takie oto kruche ciacho a,la tarta, z mieszanym owocowym wypełnieniem, i grubo posypane kruszonką. Wypełnienie to śliwki włoskie, gruszki, jabłka, winogrono różowe, brzoskwinie .

post-49725-0-24199700-1475869164_thumb.jpg

post-49725-0-86235600-1475869195_thumb.jpg

Tez smacznie :)  , ja kupilam sliwki ale byly niezbyt smaczne wiec przerobilam na szybkie powidla ,dodalam pare jablek i takie szybkie ciasto wyszlo  :)

• 2 tygodnie później...

Sprobowalam w koncu upiec sama Slomke ptysiowa ..bo lubie czasem cos pochrupac  :)

Roboty co nie miara ale efekt koncowy zdecydowanie smaczniejsza niz ta kupna ...

zrobilam 2 blachy ..ja zjadlam kilka bo to w sumie nie jest takie niekaloryczne ..ale TZ jak sie dorwal to zjadl by wszystko za jednym przysiadem

Tyle zostalo ...

post-58387-0-44425400-1476869464_thumb.jpg

A tu jeszcze wtrakcie roboty

post-58387-0-73215400-1476869478_thumb.jpg

"Slomka ptysiowa 

Skladniki 

• ½ szklanki wody
  • 50 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Dodatkowo: 

• 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewamy ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu słomka pięknie nam wyrośnie. Odstawiamy do przestudzenia.
    Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia wyciskamy paluszki o długości mniej więcej 2 – 4 cm i szerokości 1 cm.
    Pieczemy w temperaturze 2000C przez ok. 12-15 min, do momentu aż słomka wyrośnie i zacznie się złocić.
    W małej miseczce roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy cukier. Słomkę wyjmujemy z piekarnika i trzymając między dwoma palcami szybkim ruchem zanurzamy ją całą lub do połowy w jajku, a następnie obtaczamy w cukrze. Ponownie układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5-10 min, aż słomka nabierze złoto-brązowego koloru i bez problemu będzie się odklejać od papieru. Część jajka i cukru może spłynąć na blaszkę, ale nie należy się tym zrażać, gdyż słomka z łatwością się od tego odklei."
  •  
  • przepis pochodzi z bloga Smaki ogrodu
  • 2 miesiące temu...

Dzis chleb na zakwasie zytnim  z maka pszenna wiosenna ( jara?)

post-58387-0-72544700-1483811144_thumb.jpg

Karolu jeszcze nie mozna jesc bo dopiero co z piekarnika wyjelam ,ale pieklam taki sam w srode to skorka pyszna ,szkoda ze tak malo chyba trzeba zaczac piec mini chlebki :)