Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 558
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Halinko !hehe oj tak napewno . :tongue:

Rogale sa bardzo smaczne nawet po odmrozeniu i zjedzeniu na drugi dzien zachowuja doc niezla swiezosc .

Buly z zielchem polecam do gryla albo jako do salatek wszelakich na cieplo jeszcze pyszota  :)

  • 2 miesiące temu...

Tort na urodziny taty... czekoladowy biszkopt i mousse z wisni ..miala byc inna dekoracja niestety zmiana planu i musialam wykonac na szybko ..ale smaczny byl☺

 

Skickat från min SM-J320FN via Tapatalk

dcaf54d1c85d5699623f1f68b0d684a1.jpg6a2b7175d573387346bb976adb789380.jpg

Edytowane przez electra
mousse z wisni

cały problem z tym co ma wiśnie -..... już to lubię :D  - a już  wiśnie z chili i czekoladą  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

@Muski, wisnie to moje ulubione owoce ...chili musialam pominac ( ale tez lubie) bo trzeba bylo sie trzymac smakowo  do wszystkich ..natomiast biszkopt mocno czekoladowy :)

Ale za to podsypalam wiecej pieprzu do flakow ... :tongue:

Byl byl bo zostal malutki kawalek tylko ☺

 

Skickat från min SM-J320FN via Tapatalk

Przepiękny tort, :clap:  a o nadzieniu nie wspomnę, moje klimaty......tort i krem  :D

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

  • 1 miesiąc temu...

Takie smakowite byly te drozdzowki Karola ..tez postanowilam zrobic ...wersja z masa makowa  :) post-58387-0-82267700-1531156789_thumb.jpg

Z masa makowa wyszly bardzo smaczne i wilgotne ..masa kupna bo leniwiec jestem i poszlam po latwiznie , 

Na ta wage ciasta troche puszka za duzo , wiec jak byktos robil to z podwojnej porcji ...

a i jeszcze sie przyznam .. zapomnialam na smierc o jajach ....ale szwedzkie najpopularniejsze drozdzowki z cynamonem sa bez jajek wiec  i te sa rownie pyszne  :)

TZ pozarl 2 w biegu jak wrocil z pracy  ..i poznjie chyba ze 3 ...no ie zebym mu liczyla :tongue:

Robilam z tego przepisu co mial Karol 

jedynie roztopione masło użyłam i swieże drozdze - no i moje są bez jajek o których totalnie zapomniałam.

Edytowane przez chudziak
  • 1 miesiąc temu...

Troche chlebka upieklam ..pszenny na zytnim zakwasie ze sruta zbozowa , platkami owsianymi, pestkami slonecznika . siemieniem i chia 

post-58387-0-26809500-1534090168_thumb.jpg

Smaczne chlebki  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Troche chlebka upieklam ..pszenny na zytnim zakwasie ze sruta zbozowa , platkami owsianymi, pestkami slonecznika . siemieniem i chia 

attachicon.gif20180812_173958 (1280x807).jpg

witam.masz gdzies przepis na te chlebki?dziekuje i pozdrawiam.

Tak , chleb jest wzorowany na przepisie Sivona na chleb na zakwasie , 

A ten to robiony wedlog moich zmian 

200 g czynnego zakwasu 

100 g maki zytniej pelnoziarnistej *

1000 g maka pszenna ( zwykla jak poznanska )*

150 g maslanki ( gdy nie mam daje wode)

600 ml woda 

wszystko mieszam w robocie  odstawiam na 2 h

po tym dodalam 100 ml ziaren slonecznika 

150 ml sruty z 4 zboz  mam gotowa mieszanke.

50 ml mielone siemie lniane 

50 ml platki owsiane 

2 lyzki chia 

lyzka soli **

lyzka miodu

wszystko ponownie wyrabiam i przekladam do brytwanek wysypanych otrebami ciasta mam ok 1.5 kg w kazdej)  odstawiam do wyrosniecia na ok 4 h 

piec nagrzewam do 220 st C 

wstawiam do pieca i zmniejszam temp do 200 St C 

pieke najpierw 10 min w tej tep. po czym obnizam do 180 St i pieke jeszcze 60 min

po upieczeniu otwieram piecyk i zostawiam jeszcze na 15 w brytwankach 

po tym czsie wyjmuje chleb i zostawiam do odparowania na kratce 

Moja ilosc maki jest dostosowana do brytwanki ,dodatki daje tez czasami inne wedlog upodoban tak samo maki daje czasem wiecej zytniej zamieniam na orkiszowa badz graham .

 

 

** sol u nas jakas mniej slona wiec wzoruj sie na Sivona przepisie 

 

* maki u mnie nie maja oznaczen .

 

 

 

A tu masz oryginalny przepis Sivona 

 

Chleb na zakwasie.
Sklad:
1kg maki zytniej
1kg maki przennej
Zakwas 400g
Woda 1,5 litra
Maslanka 300ml
Ziarna - szklanka - tu mamy dowolnosc - slonecznik, pestki dyni, siemie lniane itp. Ja dalem slonecznik oraz dodatkowo uzylem suszonej zurawiny oraz cebulki.
Przyprawy:
Sól 4 lyzeczki
Cukier 5 lyzeczek - cukier mozna zastapic miodem.
Czarnuszka, majeranek, tymianek.
 
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie maki, dodajemy zakwas, wode oraz maslanke. Dokladnie mieszamy, odstawiamy na 2h. Po tym czasie mieszamy, odkladamy 400g ciasta na zaczyn do nastepnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokladnie mieszamy. Formy - keksówki ja mam 3 duze - smarujemy olejem i wysypujemy otrebami lub maka. Przekladamy ciasto do foremek tak aby zapelnily sie do polowy. Foremki odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrosnie, podwoi objetosc wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni. Pod koniec pieczenia zwiekszamy temp. do 200 stopni. Po zakonczeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem nalezy wyjac upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci. 

Z innej beczki jak poradzić sobie z wołkiem zbożowym co stosować?nic nie znalazłem na pozbycie się lokatora ryżu,kaszy, mąki

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.