Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Wew plastiku?

 

?? chyba nie zrozumiałem aluzji :rolleyes:  

 

że mięcho w plastiku.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-400844
Udostępnij na innych stronach

TAK... ja z plastikowców jestem

Ło matko z córkom :facepalm:  i mnie ta przypadłość dopadła :rolleyes: to my som we dwa

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-400854
Udostępnij na innych stronach

ArkoGdynia pieknie to opisales , jasno i rzeczowo , na pewno wielu poczatkujacym to sie przyda  i mysle ze nie tylko poczatkujacym , brawo :clap: :clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-400857
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

ArkoGdynia pieknie to opisales , jasno i rzeczowo , na pewno wielu poczatkujacym to sie przyda  i mysle ze nie tylko poczatkujacym , brawo
 

 

Dzięki bardzo za uznanie , ale ja nic takiego nie zrobiłem... po prostu opisałem jak wędzę  ;)

 

 

 

 

 to my som we dwa

 

Witaj w klubie :tongue:  ... My przynajmniej prądu nie przewodzimy  :w00t:  

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-400863
Udostępnij na innych stronach

ArkoGdynia,Jeżeli nie peklowałeś w tym kolorowym plastikowym pojemniku ,a tylko użyłeś go do gotowych wyrobów ,to w takim razie jest wszystko O.K.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-400918
Udostępnij na innych stronach

ArkoGdynia,Jeżeli nie peklowałeś w tym kolorowym plastikowym pojemniku ,a tylko użyłeś go do gotowych wyrobów ,to w takim razie jest wszystko O.K.

Jeśli miska jest do kontaktu z żywnością a nie do mycia nóg.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-400919
Udostępnij na innych stronach

@bwie - cóż, do pierepitoka i prikusku nada. Żeby kulturalnie pić to przekanszać trzeba stąd zainteresowanie mięsiwkiem.

 

@ArkoGdynia - robię dokładnie tak jak (bardzo fajnie i dokładnie) opisujesz, a odnosiłem się do czasów podawanych w przepisach (2,3 do 4 godzin). Uważam, że termometr w wyrobie jest wskaźnikiem ostatecznym, a nie czas. Zdziwienie moje budzi jedynie bardzo powoli rosnąca temperatuta w kiełbasie gdzy w komorze 80-90 stopni.

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-400950
Udostępnij na innych stronach

Czas to pieniądz ale nie przy hobby :)   Mimo,że udało mi się skrócić czas o połowę to i tak dalej jestem ślimak w porównaniu do reszty :)

 

Nie zamierzam się śpieszyć i będę wędził,aż uznam za gotowe :)

 

PS.Tata1959, przemyśli to co pisałem wcześniej o wadach wędzarni. Kanał 18cm średnicy to około 250cm2 w przekroju a tunel przykładowo z beczki 200l przeciętej na pół to około 1300cm2 ,co powinno zagwarantować bez cugowy przepływ ciepła i dymu . A te palenisko z szamotem,czyli piec chlebowy można zrobić jako oddzielną konstrukcję :)  Chodzi tu o jakość dymu.

 

  Na starej wędzarni wygrzewałem też 1,5h a teraz trwa to około 30minut :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-400959
Udostępnij na innych stronach

Marcino - trudno to przemyśleć skoro wędzarnia już jest. Jak mi czas pozwoli to się kiedyś nią pochwalę z fotami.

Zresztą zwykle zawędzamy z sąsiadem i "jakoś to leci".

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-400974
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Muszę się Wam pochwalić,że opanowałem wędzarnie i ostatnie wędzenie w około 40 stopniach ze skokami 30-50 stopni trwało godzinkę osuszania i poniżej 4 godzin wędzenia :)

post-69127-0-50138100-1424889974_thumb.jpg

post-69127-0-12167900-1424890024_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-407345
Udostępnij na innych stronach

Łokopciło się ....  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-407354
Udostępnij na innych stronach

Mirek,pobiegłem na strych i zrobiłem fotki innym telefonem. Dwie wędlinki,zrobione foto z obu stron,to te co na wcześniejszym zdjęciu wyglądają jak węgiel :)  Aparat cieniutki czy co bo w realu pełna czerwień wchodząca w wiśnię :P

post-69127-0-76393100-1424898922_thumb.jpg

post-69127-0-63007800-1424899050_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-407427
Udostępnij na innych stronach

Teraz znacznie lepiej.

Widać aparat przekłamuje kolory.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-407482
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

wędzę wiórkami olchowymi od początku i bez znaczenia czy szynka , schab karkówka żeberka czy inne tam

ale maksymalnie 4,5 do 5 godzin w temp 85 max 90 st C i wychodzi super, reklamacji nie ma   :)  :)  :)

post-72497-0-19743100-1446834600_thumb.jpg

post-72497-0-52344600-1446834674_thumb.jpg

post-72497-0-66892700-1446834736_thumb.jpg

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-454745
Udostępnij na innych stronach

Kolego Ty pewny jesteś tego co napisałeś ?

Tzn czasy i temperatury ... bo jesli tak to ja zaczynan od początku się uczyć ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-454748
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tzn czasy i temperatury ... bo jesli tak to ja zaczynan od początku się uczyć

 

Ucz się chłopie bo zobacz jakie ładne wyroby wychodzą po takiej obróbce. :D 

 

 

 

ale maksymalnie 4,5 do 5 godzin w temp 85 max 90 st C
 

 

Może sprawdź termometr bo chyba Cię okłamuje. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-454757
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tzn czasy i temperatury

No, widać, że ma dobrze ....upieczone :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-454761
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolego Ty pewny jesteś tego co napisałeś ?
 jest pewny ponieważ wyroby upieczone, aż skręcone  :)  Tak lubi tak ma. Mogę życzyć smacznego. Nie jest dopiekane w klasycznej wędzarni więc nie ma najmniejszego problemu - sam bym skosztował  :tongue:  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-454766
Udostępnij na innych stronach

 

 

No, widać, że ma dobrze ....upieczone

 

Widać takie lubi. :D 

 

 

 

wędzę

 

 

Tu trochę o wędzeniu?

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-454767
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

jest pewny ponieważ wyroby upieczone, aż skręcone :)

 

Myślę że nie koniecznie tylko od temperatury , prawdopodobnie nie ściągnięta jest mizdra ze schabu.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-456717
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie koniecznie tylko od temperatury , prawdopodobnie nie ściągnięta jest mizdra ze schabu.
aż ubrałem okulary, a jednak temperatura. :yes: ~Hej Pontiak! odpowiedz, przygrzałeś !!!  :D Ja też takie lubię. :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-456724
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim proponuję poczytać co to jest mizdra ,Jak ją podciąć lub usunąć by nie powodowała skręcania się polędwic. A naśmiewanie się to chyba nie ta droga na tym forum .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10943-przepisy-z-internetuczas-w%C4%99dzenia-og%C3%B3lnie/page/2/#findComment-456729
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.