michal278 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ja z tego co czytałem to albo skwaszona serwatka, albo za mało kwasu- ostatnio na 30 litrów dopiero dodanie 0.7litra octu zadziałało, albo zbyt niska temperatura. Uważam że lepiej zagotować serwatke i otrzymać trochę w smaku dymną ricotte niż zbyt słabo. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-532415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Hejka Koledzy i Koleżanki po fachu.Ricotta nie wyjdzie w 2 przypadkach :1. za mało ukwaszona serwatka2. przekwaszona serwatka. Ja robię ricottę na 2 sposoby - ostatnio na lenia i wychodzi jej w pigułę.Mianowicie jeżeli mam mleko w sobotę rano to serwatkę zostawiam w chłodnym do niedzieli rana. I podgrzewam do 93-95 stopni. Pod koniec grzania już mam gruby korzuch na wierzchu i zostawiam wszystko do wystygnięcia (kilka dobrych godzin). Potem delikatnie zbieram łyżką cedzakową na gazę żeby się odsączyło. Z 35 litrów serwatki miałem ostatnio 1,3 kg ricotty. Drugim sposobem jest przygotowanie ricotty w ten sam dzień. Podczas podgrzewania serwatki dodaję do niej ocet jabłkowy - jeżeli mam jej małą ilość (10-15 litrów : 50 ml osctu). A jeżeli mam więcej to rozpuszczam kwasek cytrynowy w wodzie i dolewam - około 1 opakowanie na 35 l serwatki. I tak samo - grzeję do 93-95 stopni i reszta wygląda dokładnie tak samo A ja prasuję cheddara. Maskarycznie upierdliwa i czasochłonna technologia. I jeszcze prasowanie 36 h.Prasuj dokładnie, zwłaszcza moją połówkę. hehehhe mówisz i masz - połowa leżakuje dla Cię w ten weekend też coś ukręcę - tylko sprawdzę jakie EBOLE jeszcze mam w zamrażarce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-532432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hechlak Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 21 Grudnia 2016 hmm no cóz odpowiedzi wiele każda inna, zastosuję sie do ostatniego sposobu następnym razem.Tylko się upewnię kwas dodaję w czasie grzania i serwatkę podgrzewam juz razem z kwasem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-532438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Pod koniec nie możesz dodać i zamieszać bo rozproszysz delikatnie tworzącą się ricottę. Do momentu odcedzania w chuście trzeba się z nią bardzo delikatnie obchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-532440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
furgon Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ricotta nie wyszła Ci dlatego że dodałeś chlorek. Powoduje on że do skrzepu przechodzą inne białka jak tylko kazeina. Nie miała się z czego zrobić ricotta. Jak dodaję do mleka chlorek wapnia to zawsze serwatka ląduje w kanalizacji. Zakwaszam podobnie jak perszing octem jabłkowym, a grzeję nawet do 97. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-533901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Nie do konca sie moge zgodzic z tym ze przy zastosowaniu chlorku ricotta nie wyjdzie. Dawno dawno jak czesto musialem robic na sklepowym to dodawalem chlorek i robilem ricotte. Delikatna wychodzila i nie za duzo. Ale wychodzila Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-533925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ja po dziś dodaję chlorku bo mam go w ciul. ZAWSZE wychodzi. Dodatek chlorku ma tylko jedno zadanie- zwiększenie puli jonów wapnia. Podpuszczka tnie białko mleczne na kazeine i resztę. Kazeina jest rozpuszczalna w wodzie (czesto stosowane białko na noc przez sportowców), w odróżnieniu od kazeinianu wapnia- do powstania potrzebuje wapnia w który potrafi być ubogie mleko. Reszta z cięcia białka mleka to albuminy białka mleka.Oczywiście w mleku są też inne białka. Po dodaniu kwasu i temperatury następuje czesciowa ich denaturyzacja i tyle. Tutaj warto wspomnieć o uczelniach dzieci na mleko. Najczęściej uczulenie jest na albuminy - występują też w kozim mleku. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-534026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Tomku.czym barwiłeś goudę i jaką metodą robiłeś tj, dogrzewanie w wyższej temp, czy do 39 ,Nigdy nie dodaję barwnika ,moje sery wychodzą bardziej naturalnego koloru.Twój gouda jest PIĘKNY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-534482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Do 39 C. A barwie czesto annato bo lubię żółtawą barwę. A ten barwnik nie zmienia smaku. Dzieki za opinię. Pokaż jakieś swoje serki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-534493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Kiedyś to zrobię,ale najpierw muszę się nauczyć wklejać zdjęcia.Mam ich trochę,ale aż wstyd się przyznać ,że nie wiem jak to zrobić.Teraz też zrobiłam 3 szt podróby Korycinka ,ocieka i podgrzewam serwatkę.Ostatnio robiłam goudę Biotita,wyszła dosyć smaczna,tyle że u mnie sery długo nie dojrzewają,nie zdążą,została jeszcze połowa zapakowana w próżni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-534504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Graska polecam na innych domowników łapkę na muchy i po paluchach.. A tak powaznie to wrzucaj zdjecia. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-534551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zabawa na formach KADOVA. Formy pożyczone od Aksamita (Kamil Holajda). Czysta przyjemność. Powierzchnia idealnie gładka. Ale ceny zaporowe jak dla mnie (((Goudy z chilli, twaróg , ricotta i znowu bułeczki.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Tomku serki wyglądają zacnie ale te "szneki" , och żebym miał bliżej Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zawsze zapraszam. U mnie dka Ciebie chata stoi otworem szneki to slaskie okreslenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Również zastanawiam się czy szneka to w śląskiej gwarze, a zastanawiam się ponieważ w mojej rodzinie na słodką bułkę z lukrem, karmelem, lub nawet posmarowane samym białkiem woła się szneka z glancem, a rodzina pochodzi z Kujaw Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Wieloś. Mow jak jest bo Ty chyba Pyra czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Dopiero co skończyły się takie same z ricottą Mąż nie bardzo chce sam serek,ale w bułeczkach jest suuper.Piękne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Po poznańsku mówili "szneka z glancem " na drożdżówkę Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Czyli to samo na Kujawach... jestem w domu Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Po poznańsku mówili "szneka z glancem " na drożdżówkę ło matko.po naszemu to kołoczek inaczej po gorolsku drożdżówka! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Po poznańsku mówili "szneka z glancem " na drożdżówkę Nie tylko w Poznaniu. W Toruniu -moim rodzinnym mieście -tak samo nazywa się drożdżówkę z lukrem . Widać wpływy pruskiego zaboru. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 10 Stycznia 2017 szneka ..hmm brzmi troche jak po szwedzku snäcka co znaczy slimak i drozdzowki o takiej slimakowej formie tez sie tak nazywaja Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Cieszy mni ze moje GLANCE nam daly tyle radosci. U mnie w Opolskim sie mowilo po prostu drożdżówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Malo kto wie ale Bydgoszcz to wielkopolska... Nawet miała być włączona do województwa wlk więc myślę że to po prostu nazwa miejscowa i nic z zaborami nie ma wspólnego. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Dopiero co skończyły się takie same z ricottą Mąż nie bardzo chce sam serek,ale w bułeczkach jest suuper.Piękne wyroby.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/35/#findComment-535604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.