Perszing37 Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 8 Maja 2015 TATTEROWIEC - chleb razowy na zakwasie Składniki:- 400 g zakwasu żytniego- 150 ml wody- 100 g mąki żytniej (jasnej lub razowej)- 300 g mąki pszennej chlebowej- 1 łyżka soli- pół łyżeczki cukru * jeżeli zakwas jest młody to można dodać nieco drożdży** ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić - ciasto ma być lepkie i luźne. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą.Ja do ciasta jeszcze dodałem miks ziaren i posypałem górę słonecznikiem i otrębami (przed samym pieczeniem). Pozostawić kilka godzin do kolejnego wyrośnięcia aż do momentu aż ciasto zwiększy objętość 2-krotnie. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 60 min w temp. 200 C. Spryskać kilkakrotnie wodą po nagrzaniu piekarnika. Po pieczeniu zostawić 10 min w uchylonym piekarniku i wyciągnąć na kratkę. Kroić po zupełnym wystygnięciu.SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 8 Maja 2015 Jak dobry to czasem spróbuję, bo strasznie lubię ze smalcem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 8 Maja 2015 To ten się nadaje bo z bakaliami na pewno nie. Z bakaliami to bardziej na słodko. Zakwas sobie zrób. 4-5 dni i gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 10 Maja 2015 No to kilka przemyśleń na niedzielę. Produkcja serów jest magiczna. Trudna ale magiczna. A co z takimi przyziemnymi sprawami jak chleby, jak bułeczki itp. Przemiana mąki i drożdży w pyszne coś. Zapominamy o tym a to także magiczne jest. Jedna paczka drożdży a tyle możliwości. A to bułeczki z nadzieniem truskawkowym (własnej roboty z laskami wanilii) , a to chlebek drożdżowy lekko słodki kokosowy na mące pszennej chlebowej, a to precelki czeskie z solą himalajską - jak sama nazwa wskazuje do piwka. I wiele, wiele innych rzeczy można wykręcić z tej jednej małej paczuszki drożdży oraz mąki........ chwila pracy i mnóstwo przyjemności. POLECAM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 13 Maja 2015 precelki czeskie - sam formowałeś ? bo zgrabnie to wyszło p.s.poprosze na nie przepis w chwili wolnego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 13 Maja 2015 Sam samiusieńki. Zaraz wrzucę przepis. Ale zdziwisz się. Ciasto drożdżowe się gotuje przed pieczeniem przez 30 s w wodzie z dodatkiem sody.Precelki ala "czeskie" do piwka - na słono lub na słodko Składniki na ciasto (8 dużych precli):- 1,5 szklanki letniej wody albo piwa ciemnego (np. lekko słodkawa Fortuna)- 1 łyżka cukru- 2 łyżeczki soli- 14 g drożdży świeżych- 4,5 szklanki mąki pszennej- 56 g roztopionego masła Ponadto:- 2 litry wody- 5 łyżek sody oczyszczonej- do posypania: sól morska, mak, posiekane orzechy, migdały, drobny cukier wymieszany z cynamonem etc.- w wersji słodkiej rozpuszczone masło do posmarowania precli- jajko roztrzepane do posmarowania precli przed pieczeniem Robimy rozczyn z odrobiny mąki, wody, cukru i drożdży. Czekamy aż podrośnie. W misce mieszamy mąkę z rozczynem, dodajemy sól, cukier, wodę, Wyrabiamy ciasto aby było miękkie i elastyczne. Formujemy kulę. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 1-1,5 h - aż podwoi objętość. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z sodą oczyszczoną.Wyrośnięte ciasto lekko przerabiamy i dzielimy na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy wałeczek w grubości jaka nam odpowiada, A potem formujemy precla (proste po 1 wykonanej sztuce). Odkładamy na blaszkę oprószoną mąką - ja używam maty teflonowej (genialna).Nie czekamy na wyrośnięcie. Zaczynając od precla uformowanego najwcześniej wrzucamy je pojedynczo, delikatnie do gotującej się wody i gotujemy na lekkim ogniu przez 30 sekund. Wyciągamy łyżką cedzakową z powrotem na blaszkę. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i smarujemy precle roztrzepanym jajkiem.I jeżeli robimy NIE SŁODKĄ wersję to teraz posypujemy dodatkami. I siup do piekarnika na 13-15 minut aż ładnie zbrązowieją. Wyciągamy i studzimy. Precle na słodko od razu po wyjęciu z piekarnika smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cynamonowym cukrze.SMACZNEGO P.S. Nie samymi serami żyje człowiek stąd inne przepisy w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 13 Maja 2015 więc będą Perszingowe wyroby z mleka i nie tylko dzisiaj zrobię precle i jak wyjdą do pochwalenia się to wkleję zdjęcie ( a piekarnik to grzanie góra - dół ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 13 Maja 2015 Termoobieg. Zrób zrób - pyszne. POLECAM !!! tylko nie gotuj na dużym gazie - delikatnie A ja będąc pod wrażeniem przepisu MIRO na Krakowską zrobię lekką modyfikację w najbliższą sobotę (mięsko już pekluje się). Mianowicie dam pół na pół - szynka i łopatka. I zamiast czosnku zwykłego dam niedźwiedzi. Zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 13 Maja 2015 kurna nie mam termoobiegu to pokombinuję z grzałkami sama , będę uważała na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 13 Maja 2015 Daj górę i dół i się nie przejmuj. Tego nie da się spaprać. I blaszka w połowie piekarnika. Daj potem fotki. Robisz na słodko czy na słono ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 13 Maja 2015 słono do piwa pogoda nie bardzo piwna na podlasiu ale na wieczór może ulegnie zmianie , obaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 13 Maja 2015 U nas też lipnie ale wędzenie zaplanowane na sobotę - i podobno będzie pogoda. Więc też będę robił. Pół na pół bo dzieci też wpadają. Więc dla staruchów słone a dla dzieci w cukrze cynamonowym.Piwko zawsze w domciu można chlapnąć. Dobre piwko nie jest złe. Kiedyś sobie sam zrobię - ale to kiedyś. Na razie nalewki mi wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 13 Maja 2015 Zaczynając od precla uformowanego najwcześniej wrzucamy je pojedynczo, delikatnie do gotującej się wody i gotujemy na lekkim ogniu przez 30 sekund. Wyciągamy łyżką cedzakową z powrotem na blaszkę. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i smarujemy precle roztrzepanym jajkiem. Podałeś doskonały przepis na obwarzanki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 13 Maja 2015 Obwarzanki robię inaczej. Do ciasta kapke spirytusu aby nie łapało tłuszczu i potem na rozgrzany mocno smalec. Tak u mnie się prawdziwe obwarzanki robiło. Mają zupełnie inną konsystencję niż precle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 13 Maja 2015 Ja mam jeszcze pytanie-rozumiem,ze tak trzeba zgrać piekarnik z gotowaniem ,ze bezpośrednio po sparzeniu tych precelków musimy mieć już rozgrzany piekarnik i odrazu robimy "siup" do piekarnika? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 13 Maja 2015 Od razu może nie ale prawie. Ja już podczas parzenia ciasta mialem rozgrzany. 4 precle x 30 s to ok. 3 min z wyjmowaniem. Więc lepiej wcześniej nagrzac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 13 Maja 2015 Ok.-dzięki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 13 Maja 2015 Precle wg Perszinga :-) u mnie w wersji obrączkowej słonej z makiem . Rodzinka chwali wyrób , odkrawaja po kawałku , masełko do tego , piwa jednak nie ma , bo nie chce się o ! Za przepis serdeczne dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 13 Maja 2015 No i pierwsze koty za płoty. Dzięki za zdjęcia. Też z makiem machne w sobotę i na słodko. A wracając do serów. Gorgonzola to mój faworyt. Wymiata. Jak połowa zostanie to machne fotki. Genialny ser do białego wina i winogron. Jutro znowu coś zmajstruje. Ale chyba korycin z tą różnicą że tym razem minimum dojrzewania 2_3 miechy. Chleb mi się skończył buuuuu wyciągnąłem zakwas i będę odżywiać gada o 23. A jutro piekę chlebek bo był rewelacyjny i bardzo pożywny. Trochę bez ładu i składu piszę bo z tabletu brrrr nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 13 Maja 2015 Obwarzanki robię inaczej. Do ciasta kapke spirytusu aby nie łapało tłuszczu i potem na rozgrzany mocno smalec. To w którym momencie je "obwarzasz"?Sama nazwa wskazuje, że przed pieczeniem ciasto powinno być "obwarzone" (od słowa "war", "warzyć") czyli "obgotowane.To, o czym napisałeś powyżej, to przepis na precle - właśnie.Te dwa wyroby są często mylone tym bardziej, że młodzi ludzie nie rozumieją słowa "warzyć". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 13 Maja 2015 Nie zgodzę się z Tobą. Może to podobne sposoby ale efekt zupełnie inny. Na Śląsku skąd pochodzę obwarzanki oraz pączki sie smaży a nie gotuje a potem piecze. I jak już pisałem zupełnie inny efekt końcowy. Młody nie młody ale na wielu rzeczach się zna a kluski śląskie umie robić? Z dziurką czy bez? A młody człowiek kilka dni temu zupę szczawiową zrobił ze świetnym rezultatem (opinia postronnych). Czyli nie taki młody skoro to pamięta i jeszcze potrafi odtworzyć )) a kto w dzisiejszych czasach pamięta o tej genialnej zupie... M Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 13 Maja 2015 Na Śląsku skąd pochodzę obwarzanki oraz pączki sie smaży a nie gotuje a potem piecze. I jak już pisałem zupełnie inny efekt końcowy. Młody nie młody ale na wielu rzeczach się zna a kluski śląskie umie robić? Z dziurką czy bez? Hm.... To ja z jakiegoś innego Śląska pochodzę.Ale skoro twierdzisz, że OBWARZANKI nie są obwarzane a precle owszem, to nie będę się z Tobą spierać Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 13 Maja 2015 Ale skoro twierdzisz, że OBWARZANKI nie są obwarzane a precle owszem, to nie będę się z Tobą spierać W samo sedno. Ale i tak chyba nie dotrze... :laugh: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 14 Maja 2015 Nie dotrze tusiaczku. Skoro wy macie inne doświadczenia to nie znaczy, że ja muszę mieć te same. Moja rodzina pochodzi z okolic Kędzierzyna-Koźla oraz Głubczyc. Wypieki drożdżowe jeszcze na piecu opalanym drzewem to był majstersztyk w wykonaniu moich ciotek i matki. Podobnie jak pączki.Warzyć - było gotować (w moich okolicach - a nie smażyć). A obwarzanki oraz pączki się smażyło na smalcu. To chyba jest różnica między smażeniem a gotowaniem (czy raczej sparzeniem).I nigdy w tych okolicach nikt nie słyszał o parzeniu ciasta drożdżowego na wrzątku z dodatkiem sody. Wyjątkiem były buchty - czyli tzw. parowce które się robiło na parze.Ale także mają zupełnie inną konsystencję i smak niż precle, obwarzanki czy pączki.Tak więc może ja pochodzę z innego Śląska niż WY. Każdy region swoimi prawami się rządzi oraz pewnymi naleciałościami kulturowymi. I nie znaczy, że mojsze jest najmojsze i vice versa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-425022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 14 Maja 2015 Jednak geneza słowa "Obwarzanek" pochodzi od "obwarzania" tego ciasta w gotującej wodzie, czyli w "warze", i dla tego właśnie nazywa się obwarzankiem. Jeżeli zaś ktoś takie ciasta przygotowuje bez owego wstępnego "obwarzania" w gotującej wodzie, to niestety ten wyrób nie jest już obwarzankiem. http://pl.wikipedia.org/wiki/Obwarzanek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-425024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.