Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdź przepis na blogu Miro. Nie trzeba żadnych mieszanek. Tylko kolendra ziarna i moździerz, czarny pieprz, majeranek i czosnek. I łopatka z lidla. Ale wędzarnię musisz mieć albo ja Ci mogę uwedzić. Naprawdę jestem pod wrażeniem przepisu, jego łatwości i finalnego rezultatu. Mniammmm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-422970
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja też kupiłam ta gotową mieszankę,ale krakowską robiłam z przyprawami podanymi w przepisie .Po dziesięciu dniach obsuszania przewędziłam ją chłodnym dymem i zapakowałam próżniowo.Efekt przerósł moje oczekiwania !

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423038
Udostępnij na innych stronach

Ja wędziłem a potem po parzeniu, wysuszeniu i schlodzeniu do temp. pokojowej spowrotem do wędzarni na 3 h. Co za smak:) Mój obecny faworyt obok makreli i schabu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423076
Udostępnij na innych stronach

Next Time też tak zrobię. Obecnie 2 batony sobie wiszą w garażu i obsychają. No ale jutro wrzucę fotkę gouda z kminem rzymskim i kminkiem. Świetne polaczenie. Dla mnie bomba smak. Podobnie jak Korycin z zielonymi oliwkami. Następny zrobię z suszonymi pomidorami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423329
Udostępnij na innych stronach

GOUDA Z KMINEM RZYMSKIM oraz KMINKIEM - obecnie mój faworyt wśród goud. I KORYCIN z zielonymi oliwkami - które dają rewelacyjny posmak. Następnym razem dam dwa rodzaje oliwek (czarne i zielone).

 

post-67697-0-86235900-1430829613_thumb.jpgpost-67697-0-76840400-1430829617_thumb.jpgpost-67697-0-23137600-1430829626_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423451
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Akmis. Pyszna jest. Wreszcie mi wyszedł żółty nie za słony i nie za suchy. Ciekawy jestem bardzo Ementalera ale chcę poczekać przynajmniej miesiąc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423593
Udostępnij na innych stronach

Co można robić na L4 ???? a jak myślicie ???? Sery i NOWOŚCI !!!! A co to za nowości ? A mianowicie w ostatni weekend byłem z rodziną w Zamku Książ na Festiwalu Kwiatów. Oczywiście był Jarmark a na nim dwa stragany z żywnością Litewską. Wędliny piękne, sery również. Ale zainteresował mnie chleb litewski żytni na zakwasie z bakaliami. Kupiłem kawałek i prawie mi się od żony za to dostało. Bo ten mały kawałek kosztował 15 zł. Ale za to ważył chyba z 0,5 kg. No nic to. W domu go odpaliłem - masakra. Tak dobrego chleba dawno nie jadłem. Słodki, z rodzynkami i orzechami wszelkiej maści. W 2 dni poszedł. Bez niczego. Po kawałeczku na smaczka - ja i Żonka. I już nie marudziła, że za drogi. No więc wpadłem na genialny pomysł. Skoro Litwinka w PL potrafi go zrobić to czemu ja nie ??? No więc po raz pierwszy w życiu nastawiłem zakwas żytni i dzisiaj zrobiłem dwa chlebki. Jak na zdjęciach : litewski z bakaliami oraz tatterowiec. Proste jak budowa cepa. Z zakwasem nieco zabawy jest ale 3-5 dni i zakwas gotowy. Jedynie trzeba dokarmiać jak kociaki albo psiaki.

Tak więc dzisiaj zrobiłem: 2 Camemberty , 1 Ementaler i dwa chlebki. Powiem tak : trzeba zmodyfikować przepis i dać więcej rodzynek i melasy. I będzie dokładnie jak ten z Jarmarku - tylko tańszy i własnoręcznie wypieszczony co oczywiście najbardziej cieszy. KONIEC RELACJI - padam.......narobiłem się ale pozytywnie.....

 

post-67697-0-83818300-1431012948_thumb.jpgpost-67697-0-88806900-1431012949_thumb.jpgpost-67697-0-82676600-1431012950_thumb.jpgpost-67697-0-60663300-1431012951_thumb.jpgpost-67697-0-37763300-1431012952_thumb.jpgpost-67697-0-14634300-1431012953_thumb.jpgpost-67697-0-85650800-1431012953_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423892
Udostępnij na innych stronach

Na który? Bo są dwa różne... Ten z bakaliami niezły. Ale z mieszanej mąki. - 3 rodzaje. A ten z jarmarku był 100% żytni raczej. Więc jest nad czym popracować. Muszę uzyskać 90-99% smaku tego dzięki któremu nowe wyroby obczajam...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423905
Udostępnij na innych stronach

TATTEROWIEC - chleb razowy na zakwasie

 

Składniki:

- 400 g zakwasu żytniego

- 150 ml wody

- 100 g mąki żytniej (jasnej lub razowej)

- 300 g mąki pszennej chlebowej

- 1 łyżka soli

- pół łyżeczki cukru

 

* jeżeli zakwas jest młody to można dodać nieco drożdży

** ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić - ciasto ma być lepkie i luźne. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami.  Wierzch posmarować oliwą.

Ja do ciasta jeszcze dodałem miks ziaren i posypałem górę słonecznikiem i otrębami (przed samym pieczeniem).  Pozostawić kilka godzin do kolejnego wyrośnięcia aż do momentu aż ciasto zwiększy objętość 2-krotnie. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 60 min w temp. 200 C.  Spryskać kilkakrotnie wodą po nagrzaniu piekarnika. Po pieczeniu zostawić 10 min w uchylonym piekarniku i wyciągnąć na kratkę. Kroić po zupełnym wystygnięciu.

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424039
Udostępnij na innych stronach

No to kilka przemyśleń na niedzielę.  Produkcja serów jest magiczna. Trudna ale magiczna. A co z takimi przyziemnymi sprawami jak chleby, jak bułeczki itp. Przemiana mąki i drożdży w pyszne coś. Zapominamy o tym a to także magiczne jest. Jedna paczka drożdży a tyle możliwości. A to bułeczki z nadzieniem truskawkowym (własnej roboty z laskami wanilii) , a to chlebek drożdżowy lekko słodki kokosowy na mące pszennej chlebowej, a to precelki czeskie z solą himalajską - jak sama nazwa wskazuje do piwka. I wiele, wiele innych rzeczy można wykręcić z tej jednej małej paczuszki drożdży oraz mąki........ chwila pracy i mnóstwo przyjemności. POLECAM !!!

 

post-67697-0-39464500-1431256050_thumb.jpgpost-67697-0-35996400-1431256051_thumb.jpgpost-67697-0-22682300-1431256052_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424306
Udostępnij na innych stronach

Sam samiusieńki. Zaraz wrzucę przepis. Ale zdziwisz się. Ciasto drożdżowe się gotuje przed pieczeniem przez 30 s w wodzie z dodatkiem sody.


Precelki ala "czeskie" do piwka - na słono lub na słodko

 

Składniki na ciasto (8 dużych precli):

- 1,5 szklanki letniej wody albo piwa ciemnego (np. lekko słodkawa Fortuna)

- 1 łyżka cukru

- 2 łyżeczki soli

- 14 g drożdży świeżych

- 4,5 szklanki mąki pszennej

- 56 g roztopionego masła

 

Ponadto:

- 2 litry wody

- 5 łyżek sody oczyszczonej

- do posypania: sól morska, mak, posiekane orzechy, migdały, drobny cukier wymieszany z cynamonem etc.

- w wersji słodkiej rozpuszczone masło do posmarowania precli

- jajko roztrzepane do posmarowania precli przed pieczeniem

 

Robimy rozczyn z odrobiny mąki, wody, cukru i drożdży. Czekamy aż podrośnie. W misce mieszamy mąkę z rozczynem, dodajemy sól, cukier, wodę, Wyrabiamy ciasto aby było miękkie i elastyczne. Formujemy kulę. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 1-1,5 h - aż podwoi objętość. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z sodą oczyszczoną.

Wyrośnięte ciasto lekko przerabiamy i dzielimy na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy wałeczek w grubości jaka nam odpowiada, A potem formujemy precla (proste po 1 wykonanej sztuce). Odkładamy na blaszkę oprószoną mąką - ja używam maty teflonowej (genialna).

Nie czekamy na wyrośnięcie. Zaczynając od precla uformowanego najwcześniej wrzucamy je pojedynczo, delikatnie do gotującej się wody i gotujemy na lekkim ogniu przez 30 sekund. Wyciągamy łyżką cedzakową z powrotem na blaszkę. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i smarujemy precle roztrzepanym jajkiem.

I jeżeli robimy NIE SŁODKĄ wersję to teraz posypujemy dodatkami. I siup do piekarnika na 13-15 minut aż ładnie zbrązowieją. Wyciągamy i studzimy. Precle na słodko od razu po wyjęciu z piekarnika smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cynamonowym cukrze.

SMACZNEGO

 

P.S. Nie samymi serami żyje człowiek :) stąd inne przepisy w tym wątku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424821
Udostępnij na innych stronach

Termoobieg. Zrób zrób - pyszne. POLECAM !!! tylko nie gotuj na dużym gazie - delikatnie :)


A ja będąc pod wrażeniem przepisu MIRO na Krakowską zrobię lekką modyfikację w najbliższą sobotę (mięsko już pekluje się). Mianowicie dam pół na pół - szynka i łopatka. I zamiast czosnku zwykłego dam niedźwiedzi. Zobaczymy jak wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424824
Udostępnij na innych stronach

Daj górę i dół i się nie przejmuj. Tego nie da się spaprać. I blaszka w połowie piekarnika. Daj potem fotki. Robisz na słodko czy na słono ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424828
Udostępnij na innych stronach

U nas też lipnie ale wędzenie zaplanowane na sobotę - i podobno będzie pogoda. Więc też będę robił. Pół na pół bo dzieci też wpadają. Więc dla staruchów słone a dla dzieci w cukrze cynamonowym.

Piwko zawsze w domciu można chlapnąć. Dobre piwko nie jest złe. Kiedyś sobie sam zrobię - ale to kiedyś. Na razie nalewki mi wystarczą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424833
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.