Perszing37 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 3 Maja 2015 Sprawdź przepis na blogu Miro. Nie trzeba żadnych mieszanek. Tylko kolendra ziarna i moździerz, czarny pieprz, majeranek i czosnek. I łopatka z lidla. Ale wędzarnię musisz mieć albo ja Ci mogę uwedzić. Naprawdę jestem pod wrażeniem przepisu, jego łatwości i finalnego rezultatu. Mniammmm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-422970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 3 Maja 2015 Ja też kupiłam ta gotową mieszankę,ale krakowską robiłam z przyprawami podanymi w przepisie .Po dziesięciu dniach obsuszania przewędziłam ją chłodnym dymem i zapakowałam próżniowo.Efekt przerósł moje oczekiwania ! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 3 Maja 2015 Ja wędziłem a potem po parzeniu, wysuszeniu i schlodzeniu do temp. pokojowej spowrotem do wędzarni na 3 h. Co za smak:) Mój obecny faworyt obok makreli i schabu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 3 Maja 2015 Ja po wędzeniu dałam do piekarnika [nie parzyłam].Potem do obsuszania. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 4 Maja 2015 Next Time też tak zrobię. Obecnie 2 batony sobie wiszą w garażu i obsychają. No ale jutro wrzucę fotkę gouda z kminem rzymskim i kminkiem. Świetne polaczenie. Dla mnie bomba smak. Podobnie jak Korycin z zielonymi oliwkami. Następny zrobię z suszonymi pomidorami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 5 Maja 2015 GOUDA Z KMINEM RZYMSKIM oraz KMINKIEM - obecnie mój faworyt wśród goud. I KORYCIN z zielonymi oliwkami - które dają rewelacyjny posmak. Następnym razem dam dwa rodzaje oliwek (czarne i zielone). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 5 Maja 2015 Bardzo ładny kolor tej Goudy. Myślę,że smak pewnie też. Oby tak dalej Perszing. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 6 Maja 2015 Dzięki Akmis. Pyszna jest. Wreszcie mi wyszedł żółty nie za słony i nie za suchy. Ciekawy jestem bardzo Ementalera ale chcę poczekać przynajmniej miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Co można robić na L4 ???? a jak myślicie ???? Sery i NOWOŚCI !!!! A co to za nowości ? A mianowicie w ostatni weekend byłem z rodziną w Zamku Książ na Festiwalu Kwiatów. Oczywiście był Jarmark a na nim dwa stragany z żywnością Litewską. Wędliny piękne, sery również. Ale zainteresował mnie chleb litewski żytni na zakwasie z bakaliami. Kupiłem kawałek i prawie mi się od żony za to dostało. Bo ten mały kawałek kosztował 15 zł. Ale za to ważył chyba z 0,5 kg. No nic to. W domu go odpaliłem - masakra. Tak dobrego chleba dawno nie jadłem. Słodki, z rodzynkami i orzechami wszelkiej maści. W 2 dni poszedł. Bez niczego. Po kawałeczku na smaczka - ja i Żonka. I już nie marudziła, że za drogi. No więc wpadłem na genialny pomysł. Skoro Litwinka w PL potrafi go zrobić to czemu ja nie ??? No więc po raz pierwszy w życiu nastawiłem zakwas żytni i dzisiaj zrobiłem dwa chlebki. Jak na zdjęciach : litewski z bakaliami oraz tatterowiec. Proste jak budowa cepa. Z zakwasem nieco zabawy jest ale 3-5 dni i zakwas gotowy. Jedynie trzeba dokarmiać jak kociaki albo psiaki.Tak więc dzisiaj zrobiłem: 2 Camemberty , 1 Ementaler i dwa chlebki. Powiem tak : trzeba zmodyfikować przepis i dać więcej rodzynek i melasy. I będzie dokładnie jak ten z Jarmarku - tylko tańszy i własnoręcznie wypieszczony co oczywiście najbardziej cieszy. KONIEC RELACJI - padam.......narobiłem się ale pozytywnie..... Edytowane 7 Maja 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 7 Maja 2015 Bardzo ładne wyroby. Mógłbyś podać Perszing przepis na ten chleb? Bardzo ciekawi mnie jak smakuje, chociaż chleba prawie w ogóle nie jem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 7 Maja 2015 Na który? Bo są dwa różne... Ten z bakaliami niezły. Ale z mieszanej mąki. - 3 rodzaje. A ten z jarmarku był 100% żytni raczej. Więc jest nad czym popracować. Muszę uzyskać 90-99% smaku tego dzięki któremu nowe wyroby obczajam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 7 Maja 2015 Na oba podaj, jeśli możesz. Myślę, że nie tylko ja chętnie wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-423921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 8 Maja 2015 Jak będę miał chwilkę to wrzucę. Ale jak chleba nie jadasz to po cio ? heheh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 8 Maja 2015 TATTEROWIEC - chleb razowy na zakwasie Składniki:- 400 g zakwasu żytniego- 150 ml wody- 100 g mąki żytniej (jasnej lub razowej)- 300 g mąki pszennej chlebowej- 1 łyżka soli- pół łyżeczki cukru * jeżeli zakwas jest młody to można dodać nieco drożdży** ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić - ciasto ma być lepkie i luźne. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą.Ja do ciasta jeszcze dodałem miks ziaren i posypałem górę słonecznikiem i otrębami (przed samym pieczeniem). Pozostawić kilka godzin do kolejnego wyrośnięcia aż do momentu aż ciasto zwiększy objętość 2-krotnie. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 60 min w temp. 200 C. Spryskać kilkakrotnie wodą po nagrzaniu piekarnika. Po pieczeniu zostawić 10 min w uchylonym piekarniku i wyciągnąć na kratkę. Kroić po zupełnym wystygnięciu.SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 8 Maja 2015 Jak dobry to czasem spróbuję, bo strasznie lubię ze smalcem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 8 Maja 2015 To ten się nadaje bo z bakaliami na pewno nie. Z bakaliami to bardziej na słodko. Zakwas sobie zrób. 4-5 dni i gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 10 Maja 2015 No to kilka przemyśleń na niedzielę. Produkcja serów jest magiczna. Trudna ale magiczna. A co z takimi przyziemnymi sprawami jak chleby, jak bułeczki itp. Przemiana mąki i drożdży w pyszne coś. Zapominamy o tym a to także magiczne jest. Jedna paczka drożdży a tyle możliwości. A to bułeczki z nadzieniem truskawkowym (własnej roboty z laskami wanilii) , a to chlebek drożdżowy lekko słodki kokosowy na mące pszennej chlebowej, a to precelki czeskie z solą himalajską - jak sama nazwa wskazuje do piwka. I wiele, wiele innych rzeczy można wykręcić z tej jednej małej paczuszki drożdży oraz mąki........ chwila pracy i mnóstwo przyjemności. POLECAM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 13 Maja 2015 precelki czeskie - sam formowałeś ? bo zgrabnie to wyszło p.s.poprosze na nie przepis w chwili wolnego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 13 Maja 2015 Sam samiusieńki. Zaraz wrzucę przepis. Ale zdziwisz się. Ciasto drożdżowe się gotuje przed pieczeniem przez 30 s w wodzie z dodatkiem sody.Precelki ala "czeskie" do piwka - na słono lub na słodko Składniki na ciasto (8 dużych precli):- 1,5 szklanki letniej wody albo piwa ciemnego (np. lekko słodkawa Fortuna)- 1 łyżka cukru- 2 łyżeczki soli- 14 g drożdży świeżych- 4,5 szklanki mąki pszennej- 56 g roztopionego masła Ponadto:- 2 litry wody- 5 łyżek sody oczyszczonej- do posypania: sól morska, mak, posiekane orzechy, migdały, drobny cukier wymieszany z cynamonem etc.- w wersji słodkiej rozpuszczone masło do posmarowania precli- jajko roztrzepane do posmarowania precli przed pieczeniem Robimy rozczyn z odrobiny mąki, wody, cukru i drożdży. Czekamy aż podrośnie. W misce mieszamy mąkę z rozczynem, dodajemy sól, cukier, wodę, Wyrabiamy ciasto aby było miękkie i elastyczne. Formujemy kulę. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 1-1,5 h - aż podwoi objętość. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z sodą oczyszczoną.Wyrośnięte ciasto lekko przerabiamy i dzielimy na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy wałeczek w grubości jaka nam odpowiada, A potem formujemy precla (proste po 1 wykonanej sztuce). Odkładamy na blaszkę oprószoną mąką - ja używam maty teflonowej (genialna).Nie czekamy na wyrośnięcie. Zaczynając od precla uformowanego najwcześniej wrzucamy je pojedynczo, delikatnie do gotującej się wody i gotujemy na lekkim ogniu przez 30 sekund. Wyciągamy łyżką cedzakową z powrotem na blaszkę. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i smarujemy precle roztrzepanym jajkiem.I jeżeli robimy NIE SŁODKĄ wersję to teraz posypujemy dodatkami. I siup do piekarnika na 13-15 minut aż ładnie zbrązowieją. Wyciągamy i studzimy. Precle na słodko od razu po wyjęciu z piekarnika smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cynamonowym cukrze.SMACZNEGO P.S. Nie samymi serami żyje człowiek stąd inne przepisy w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 13 Maja 2015 więc będą Perszingowe wyroby z mleka i nie tylko dzisiaj zrobię precle i jak wyjdą do pochwalenia się to wkleję zdjęcie ( a piekarnik to grzanie góra - dół ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 13 Maja 2015 Termoobieg. Zrób zrób - pyszne. POLECAM !!! tylko nie gotuj na dużym gazie - delikatnie A ja będąc pod wrażeniem przepisu MIRO na Krakowską zrobię lekką modyfikację w najbliższą sobotę (mięsko już pekluje się). Mianowicie dam pół na pół - szynka i łopatka. I zamiast czosnku zwykłego dam niedźwiedzi. Zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 13 Maja 2015 kurna nie mam termoobiegu to pokombinuję z grzałkami sama , będę uważała na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 13 Maja 2015 Daj górę i dół i się nie przejmuj. Tego nie da się spaprać. I blaszka w połowie piekarnika. Daj potem fotki. Robisz na słodko czy na słono ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 13 Maja 2015 słono do piwa pogoda nie bardzo piwna na podlasiu ale na wieczór może ulegnie zmianie , obaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 13 Maja 2015 U nas też lipnie ale wędzenie zaplanowane na sobotę - i podobno będzie pogoda. Więc też będę robił. Pół na pół bo dzieci też wpadają. Więc dla staruchów słone a dla dzieci w cukrze cynamonowym.Piwko zawsze w domciu można chlapnąć. Dobre piwko nie jest złe. Kiedyś sobie sam zrobię - ale to kiedyś. Na razie nalewki mi wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/11/#findComment-424833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.