Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo krótkie peklowanie, ale widać na przekroju że się zapeklowało. Ja swoje szyneczki peklowałem na sucho trzy tygodnie a potem wędziłem na zimno sześć razy (miałem takiego pomysła) potem odstawiłem do dojrzewania ale warunki były chyba kiepskie, bo zamiast dojrzewać to zaczęły wysychać i trzeba było je szybciutko zjeść ,też były smaczne.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525459
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale PePe to polędwiczki. One są bardzo delikatne i się szybko peklują. A żeby nie wysychało to ładujesz do próżni i tam sobie spokojnie dojdzie do siebie. Ja długo nie trzymam takich polędwiczek bo nie są wędzone na zimno przez wiele h. Więc ich trwałość też jest pewnie obniżona. Ale są małe i schodzą bardzo szybko. Za to smaczne i delikatne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525462
Udostępnij na innych stronach

@Perszing37, pasztet to moja ulubiona wedlina zaraz po baleronie ..dziekuje rowniez  za przepis 

wszysto piekne az nie mozna oczu oderwac  :clap:  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525490
Udostępnij na innych stronach

No proszę jaka miła sytuacja. Gieno Mientkiewicz docenił nasze domowe serowarzenie. I nawet o nas wspomniał w swoim krótkim artykule. Niestety słabej jakości scany. Trzeba będzie kupić jak się w EMPIKU wyda :)

post-67697-0-73132900-1478527181_thumb.jpgpost-67697-0-30627400-1478527182_thumb.jpgpost-67697-0-23044600-1478527183_thumb.jpg

 

Jakby kto nie wiedział to Tomasz Menc to mła :)

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525516
Udostępnij na innych stronach

No proszę, sympatyczny felietonik.

Dlaczego napisałeś, że "słaby"?

Mnie się podoba. Lekkie pióro, sympatyczne, afirmacyjne podejście.

Brawo dla naszych forowiczów  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525518
Udostępnij na innych stronach

Bo GIENEK to swój chłop. Widzieliście zdjęcie chlebka ? to na zakwasie 130 letnim o przemiłej nazwie Hieronim, który od niego dostałem.

Słaba jakość skanu :) A artykulik fajny - mi się miło zrobiło. Karol - autograf dostaniesz ode mnie za free :) po starej znajomości

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525522
Udostępnij na innych stronach

 

 

to na zakwasie 130 letnim o przemiłej nazwie Hieronim,

Zaintrygowałeś mnie.

Chętnie  bym takiego zakwasu podebrała  :) lub uskubała ciasta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525523
Udostępnij na innych stronach

Żaden problem. Mogę Ci wysłać. Ale wiesz że to tak na psychikę działa ??? Bo przecież i tak go dokarmiasz nową mąką etc.

Ale jakby nie patrzeć chleby będą mieć duszę. W słoiczek mogę Ci zapakować i wysłać. Podaj adres na pw :)


post-67697-0-54625100-1478529039_thumb.jpgpost-67697-0-02611300-1478529040_thumb.jpgpost-67697-0-93620500-1478529040_thumb.jpgpost-67697-0-46537800-1478529041_thumb.jpgpost-67697-0-94301700-1478529041_thumb.jpgpost-67697-0-49727900-1478529042_thumb.jpgpost-67697-0-04692700-1478529043_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525524
Udostępnij na innych stronach

 

 

wiesz że to tak na psychikę działa ??? Bo przecież i tak go dokarmiasz nową mąką etc. Ale jakby nie patrzeć chleby będą mieć duszę.

I duszę i dobre bakterie.

Dziękuję za ofertę. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525525
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widzieliście zdjęcie chlebka ? to na zakwasie 130 letnim

 

 

Dobra .......ja za 129lat też będę miał swój ..........  zapewne nie taki , ale własny . :) :)

 

Chlebek pieczesz na blasze czy na jakimś podkładzie .  Pytam bo nie dojrzałem :blush: 

 

Co do Twoich wyrobów to pierwsza liga :thumbsup::clap: :clap:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525529
Udostępnij na innych stronach

 

Celebryci teraz już tylko wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy :) Super !

Tylko patrzeć jak zobaczymy Ciebie Tomku w programie "Twoja gouda brzmi znajomo" :thumbsup::clap:

wieloś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525542
Udostępnij na innych stronach

Andrzej k - i na blaszkach i na szamocie. Jak mi sie chce go rozgrzewac.

Wieloś ja medialny nie jestem. Niech Gieno ta robote odwala :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525545
Udostępnij na innych stronach

31,5 litra tego pięknego trunku. Prawie do cna wykorzystane. Robiłem za dużo innych rzeczy więc nie miałem siły na ricotte, której pewnie byłoby ponad 1 kg. Tak więc mamy GOUDE z kminkiem (2,6 kg), korycina (1,6 kg), twaróg (0,5 kg) kapkę śmietany z produkcji twarogu. Wszystko zasolone i gotowe do dojrzewania.

 

post-67697-0-83656700-1478626621_thumb.jpgpost-67697-0-12261100-1478626633_thumb.jpgpost-67697-0-10703800-1478626637_thumb.jpgpost-67697-0-91820800-1478626642_thumb.jpgpost-67697-0-37431600-1478626648_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525712
Udostępnij na innych stronach

Tomek sery robi pyszne, autograf wezmę choćby był wykonany na goudzie :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525733
Udostępnij na innych stronach

SIVON - wiesz, że dla mnie jesteś mega technologiem od wędlin ?? To co planowałeś zawsze wychodziło wypaśne. Więc wiesz - sobie nawzajem możemy autografy dać :)

 

Michał - korytek to prosty serek. Ale jakże wdzięczny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525734
Udostępnij na innych stronach

Jako że pochodzę ze stron Korycina mogę tylko zachwalać. Dodatkowo że się go produkuje na Podlasiu to splot hidtorii godnych osobnego arta. Korycin jest mega. Zawsze zaskakuje.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-525922
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Takie małe zabawy kulinarne.

 

3 korycinki na zamówienie znajomka : z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką i papryką wędzoną

 

post-67697-0-65894200-1480371278_thumb.jpgpost-67697-0-40642200-1480371279_thumb.jpgpost-67697-0-09594800-1480371280_thumb.jpgpost-67697-0-79455700-1480371280_thumb.jpg

 

Nie miałem co zrobić z ricottą z 30 litrów serwatki. Znajoma fajny przepis zapodała to podchwyciłem. MEGA !!

post-67697-0-85884700-1480371360_thumb.jpgpost-67697-0-12543000-1480371360_thumb.jpgpost-67697-0-30440000-1480371359_thumb.jpgpost-67697-0-11671700-1480371358_thumb.jpg


A ten serek, nisko dogrzewany = 2,7 kg będzie dojrzewany na pomarańczową skórkę. Czy się uda ??? pożyjom-uwidim

post-67697-0-64307500-1480372877_thumb.jpgpost-67697-0-92881900-1480372876_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-528739
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie miałem co zrobić z ricottą z 30 litrów serwatki.

Kiedyś wędziłam ricottę, musi być dobrze odsączona a w zasadzie lekko sprasowana. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/33/#findComment-529123
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.