Muski Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 19 Grudnia 2018 2kg pieczeni wolowej opisz to co to jest ? upieczona wołowina ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackol2 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Nie nie. Jest to surowy prawodoppdpbnie udziec. [Dodano: 19 gru 2018 - 13:25] Albo rozbratel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Witam.6 dni temu zapeklowałem sporo szynki większych rozmiarów. Z braku czasu tylko raz ponakłuwałem i nie przekładałem jej. Jutro wędzenie i się zastanawiam czy wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Z braku czasu tylko raz ponakłuwałem zrób to jeszcze dzisiaj Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Z braku czasu tylko raz ponakłuwałem Jeżeli nie nastrzykiwałeś a szynki są "większych rozmiarów" to po zaledwie tygodniu będą niedopeklowane w środku Co to za metoda, to "nakłuwanie"?Sprężyste mięśnie prawie natychmiast się zamkną. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Źle napisałem chodziło mi o nastrzykiwanie zrobiłem to tylko raz. [Dodano: 20 gru 2018 - 20:03] Kurcze na wszystko brak czasu i dałem się namówić na wędzenie. W zeszły piątek zapeklowałem a w sobotę ponastrzykiwałem i tak zostawiłem do dzisiaj jak mi się przypomniało. [Dodano: 20 gru 2018 - 20:27] To jak raz wykonałem nastrzykiwanie to powinno być ok? Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 20 Grudnia 2018 To jak raz wykonałem nastrzykiwanie to powinno być ok? Nastrzykiwanie powinno być wykonane na początku peklowania, tylko raz.Natomiast ilość wstrzyknięć i solanki do tego celu zużytej zależy od czasu peklowaniaW tabeli DZIADKA podana jest ta ilość wstrzyknięćTABELA Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Czyli powinno być dobrze. Z braku czasu nastrzykiwałem raz dnia następnego po zalaniu szynek zalewą. Jak robiłem wcześniej to dwa razy i też było ok. Wyjdą pyszne jak zawsze. Gdzieś chyba wyczytałem że dwa razy się nastrzykuje, może dla tego zawsze jak robię szynkę to dwa razy nastrzykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Nastrzykujesz raz, na początku przed włożeniem do naczynia. Nastrzykujesz ilością z tabeli na /kg solanką przygotowaną(wyliczoną) do peklowania całości. Ciekaw jestem czym nastrzykiwałeś na drugi dzień ? Dorobiłeś trochę świeżej solanki , czy nabierałeś z pojemnika z mięsem? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Znasz odpowiedź. Ale przekroiłem największy kawałek i wyglądał ok. równy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 28 Grudnia 2018 I po pierwszym wędzeniu. Wszystko wyszło idealnie a przynajmniej tak wygląda i smakuje, nie ma kwasu, spalenia czy innych niepokojących oznak. Peklowanie bez przeszkód w 4*C, 7 dni, ociekanie 15h, wędzenie ok. 6h, i końcówka czyli przypiekanie ok.2,5-3h.Świadomie bez parzenie więc słoność była przewidziana już na etapie peklowania wg rad forumowiczów. Więc stół świąteczny był obstawiony Nie wiem jak wychodzi parzenie ale zakładałem podpiekanie i aromat i smak zrekompensował czekanie, drugi raz również w ten sposób pójdę a suchość o której mowa nie istnieje !![Dodano: 28 gru 2018 - 17:08]A to zdjęcia po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Używanie folii aluminiowej do parzenia i pieczenia jest szkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 28 Grudnia 2018 ....a do grillowanie nie ??Jak tak jest, to napisz prosze wiecej na ten temat szkodliwosci. ….albo nie pisz nic... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Używanie folii aluminiowej do parzenia i pieczenia jest szkodliwe. Jak i do przechowywania mięsa wędzonego również . Powód:wchodzenie mięsa solonego w reakcję z aluminium . Oczywiście grillowane też . Edytowane 28 Grudnia 2018 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zastanawia mnie tylko jedno,skoro jest to tak szkodliwe to dlaczego nie jest zakazane ? ; wrecz przeciwnie ,jet wszedzie ?? Ciekawi mnie tez,co jest produktem ubocznym tej reakcji ? jak sie nazywa i w jaki sposob jest szkodliwy ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Taka tam "beletrystyka" :https://krokdozdrowia.com/szkodliwa-folia-aluminiowa-pozbadz-kuchni/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Szkodliwość foli alu jak również pojemników do posiłków tzw. "styropianowych" takie co bierzemy na wynos gł. nr 1,3, 6,7,czyli PS, PET,PVC nie nadaje się do posiłków ale GORĄCYCH ! Ja folia owijam zimną , ostudzona wędzonkę (nie wchodzie w reakcje z żywnością), wtedy w lodówce zachowuje soki i nie przesycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Skoro aluminium jest szkodliwe to czemu u nas na forum nikt nie reaguje gdy formy aluminiowe sa uzywane do pieczenia pasztetow? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Skoro aluminium jest szkodliwe Wybór należy do Ciebie ,, Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Ja uzywam ...jedynie nie uzywam tam gdzie sa jakies kwasy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Do pieczenia można używać foremek aluminiowych,ale wczesniej trzeba je wyłożyć papierem do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Taka tam "beletrystyka" : ... nic dodac nic ujac. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Skoro aluminium jest szkodliwe to czemu u nas na forum nikt nie reaguje gdy formy aluminiowe sa uzywane do pieczenia pasztetów? Właśnie niektórzy reagują (np. kol. @nestor).Jednak nie można być zbyt nachalnym bo:1. wszystko wokół jest szkodliwe 2. zostanie się zaliczonym do grona "nawiedzonych"3. przecież samo życie jest śmiertelną chorobą4. wybór należy do Ciebie itd...itp...itd... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 29 Grudnia 2018 A tak w ogóle to dziękuję wszystkim za cenne uwagi przed pierwszym wędzeniem psjutro idą serki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 15 Lutego 2019 Pewnie już Was nudzę, ale jutro wędzenie i mam pytanie. Będziemy wędzić dwie szynki (1,4kg każda), polędwice (1,5kg), polędwiczke (ok. 0,5kg), boczek (cienki ok. 1,5kg) oraz kiełbasy. Na pierwszy dym idą oczywiście wędzonki, które po 13 dniach peklowania według tabeli DZIADKA, właśnie ociekają. I tutaj mój dylemat, czy polędwiczke i boczek wędzić razem z szynkami i polędwicą, czy może raczej z kiełbasą? Czy czas jakiego potrzeba na uwędzenie szynek nie jest za długi? [Dodano: 15 lut 2019 - 20:07] A może włożyć razem wszystkie wędzonki z tym, że na różne kije i wędzić każdy kij różną długość? Myślę, że szynki i polędwica powinny mieć podobny czas, a co z boczkiem i polędwiczką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.