Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosiłem się do tego przepisu - łopatki 8kg, wołowiny 1kg, boczek 1kg

 

Wyjdzie trochę "tynga"   ;)  , ale z drugiej strony :) będzie "symulowała stan" kiełbasy podsuszanej  :rolleyes:

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422642
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to czyli nie na grila ...Pis 67 w swoim przepisie zastępuje boczek podgardlem i zmniejsza ilość wołowiny.Nie za tłusta wychodzi z takich ilości podgardla?-chyba ,że z założenia ma być tylko na grila?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422664
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem pierwszą swoją kiełbasę na grilla i jestem bardzo zadowolony.

Mięsa nie klasyfikowałem. Robiłem na próbę:

0,5 kg schabu   fi 10

0,5 kg boczku   fi 6

0,2 kg słoniny   fi 4 x2

 

Przyprawy:

sól kamienna 20g/kg

pieprz 2g/kg

majeranek 1g/kg

czosnek 2g/kg

kolendra 2g/kg

gałka 1g/kg

papryka ostra 3 g /kg

 

Przyprawy wrzucone na oko. W przyszłości ilość przypraw można zmniejszyć - kiełbasa bogata w smak. Może aż za bardzo bogata :)

Po mieleniu 12 h do lodówki, następnie nadzianie i 8 h osadzanie. Nie wędziłem bo nie ma takiej potrzeby. Sparzyłem bo się bałem - teraz zaryzykowałbym surową. Dla żony idealna, dla mnie mogła by być ciut tłustsza. Konsystencja o dziwo idealna, nic się nie rozpadało i jelito samo odchodziło od farszu. Balkonowcy byli w szoku i zjedli całą kiełbasę zostawiając nawet szaszłyki więc eksperyment udany

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422739
Udostępnij na innych stronach

 

 

0,5 kg schabu   fi 10

 

Jeśli nie mieliłeś z kośćmi to dobrze by było dla niezorientowanych gdybyś używał prawidłowej nazwy.

 

 

 

Przyprawy wrzucone na oko.

 

Chyba nie bardzo bo podałeś określone dawki .

 

 

 

kolendra 2g/kg

 

Mocno kolendrowa ta kiełbaska Ci wyszła. No chyba, że kolendra była zwietrzała.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422808
Udostępnij na innych stronach

Arek nie bądź jak dziadek i nie wyskakuj z kościami...... Bądź poważny

Dawki były podane takie jakie dałem

Jak już mówiłem kiełbasa była "za bogata". Zmniejszyłbym też ilość kolendry do 1 g/kg

Choć w smaku i tak była bardzo dobra

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422887
Udostępnij na innych stronach

Arek nie bądź jak dziadek i nie wyskakuj z kościami...... Bądź poważny

 

No, nie wiem, kto tutaj jest niepoważny.

Jesteś z nami już dosyć długo a zdajesz się nie wiedzieć, o co DZIADKOWI chodzi.

Zresztą nie tylko DZIADKOWI.

Staramy się być wiarygodnym forum i dlatego preferujemy podawanie receptur jednoznacznych w swoim brzmieniu.

Tylko to gwarantuje powtarzalność i bezpieczeństwo wyrobów.

Na swój użytek możesz stosować nazewnictwo jakie Ci się podoba. Nic nam do tego.

Jeżeli jednak podajesz na forum przepis to zrób to poprawnie proszę.

To nie jest forum towarzysko-kuchenne, na którym zaspokajamy swoje potrzeby pochwalenia się wyrobami. Możesz to zrobić np na facebooku.

To jest przede wszystkim forum edukacyjne.

Co do "schabu" to poza polędwicą, kościami zawiera trochę elementów ścięgnistych, trochę "2" i  mizdrę.

Czy to wszystko, przepuszczone przez sitko "10" dało wspaniały wyrób?

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422888
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422889
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bądź poważny

 

Ja jestem bardzo poważny bo jak widzisz żadnej emotikonki nie wkleiłem.Zwróciłem uwagę dlatego, że nie wszyscy są tak dobrze zorientowani i choćby dla nich należy receptury podawać dokładnie bo może być kicha jak się wezmą za kiełbaskę z takiej receptury.Padają na tym forum różne pytania np. czy podgardle do kiełbasy mielimy ze skórą  i nie zdziwił bym się gdyby ktoś wziął schab i próbował go mielić jak leci bez klasyfikacji.Oczywiście te kości to jest celowe przerysowanie, żeby zwrócić uwagę mniej doświadczonych, że przepis jest mało precyzyjny.A co do boczku to ma być ze skórą czy bez?.Niestety albo stety w naszym fachu i na tym forum trzeba być precyzyjnym, żeby wyrób był udany.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422908
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam ale muszę się wtrącić: Jeżeli ktoś taki jak "dziadek" jest dla "krze coś tam" kimś bez należnego mu szacunku i autorytetu, to ja się zastanawiam kim jest ten coś tam. Każdy  ma prawo do swoich poglądów, ale to nie znaczy, że dla uznanych autorytetów szacunku się nie ma- Panie Krze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422935
Udostępnij na innych stronach

kotunia nie obrażaj mnie to po pierwsze !!!!!

 

Do Dziadka nie mam autorytetu ? Wiele dzięki niemu zawdzięczam i wiele przepisów starałem się odwzorować Akademię Dziadka studiowałem nocami. Ale to nie znaczy że jak coś mi nie pasuje to mam siedzieć cicho bo któryś "guru forumowy " tak powiedział i tak ma być. Ja rozumiem że technolodzy mają inne podejście. Bulwersują go pewne błahe sprawy - po części go rozumiem. Sam jak pracowałem w branży budowlanej to widziałem to czego inni nie widzieli i byłem bardzo wyczulony na pewne drobnostki.

 

Ale to jest forum zadymiaczy amatorów. Czym prościej napiszesz tym łatwiej dotrzesz do potencjalnego przyszłego pasjonata.

No ale nawet Miro został zjechany za " Zośkę" więc na tym forum już mnie nic nie zdziwi.

Jeśli ktoś pisze że dodał boczek - to dodał boczek a nie wp II , albo co lepsze boczek ze skórą i z kościami. Każdy chyba ma rozum i ma jakieś przygotowanie merytoryczne przed przystąpieniem do pierwszej próby. Jeśli nie ma to niech nawet nie zaczyna.

 

EAnna i Arek - dostałem kilka prywatnych wiadomości od osób które mnie poparły ale boją się napisać w tym temacie bo też zostaną zjechane. Ktoś trafnie nazwał część forumowiczów " betonem" - bo tak niekiedy się zachowujecie. 

Uwierzcie że niektórzy woleli by prostszy i konkretniejszy przepis niż te z 16 - stki. 

Taka prawda. Możecie teraz po mnie jechać, cieszę się tylko że nie jestem sam i niektórych też denerwuje takie zachowanie

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422991
Udostępnij na innych stronach

Prostsze i konkretniejsze w tym przypadku sie kłóci ... o ile pominięcie klasyfikacji można uznać za uproszczenie choć wtedy nie masz powtarzalności, to już nazewnictwo z opisem procesu powinno być precyzyjne jesli ma być prosto ... ;)

Chyba też jestem beton :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-422994
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ktoś trafnie nazwał część forumowiczów " betonem" - bo tak niekiedy się zachowujecie. 

Ja też zaczynałem tak jak Ty a może i nawet gorzej bo słuchałem zanim trafiłem na to forum porad ludzi, którzy mają podobne podejście do tematu jak Ty .Wędzonki zawijałem w płótno bo tak mi radzono, żeby nie było osmolone.O kiełbasach już nie wspomnę. Tylko moja suka miała radochę.Nazywasz nas betonem,Może i beton tylko w tej branży nie ma za wiele dowolności.Jeśli komuś szkoda czasu na nauczenie się pisania prawidłowych receptur to lepiej niech nic nie pisze bo może swoimi recepturami zrobić więcej szkody niż pożytku.Tu też zaliczam do szkodliwych receptury dla Zosi.Jak już pisała E'Anna to nie jest forum towarzysko-kuchenne tylko edukacyjne.Edukacja oznacza naukę i to w najlepszym tego słowa znaczeniu.A jak nauka to na najwyższym poziomie a Twoje receptury do edukacyjnych trudno zaliczyć.Na innych mniej tolerancyjnych forach za taką indolencję dostał być bana a Twój przepis od razu wylądował by w koszu.A do tych osób co to niby tak do Ciebie piszą na PW to mam prośbę.Odwagi moi drodzy.Nikt Was tutaj za wasze odrębne zdanie do kicia nie zamknie.Ja też nie jestem żadnym technologiem, ale przekonałem się na własnej skórze, że zamieszczanie nieprecyzyjnych receptur wiąże się z dużym ryzykiem dla tych co te przepisy będą powielać.Pozdrawiam. 

 

Beton

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423006
Udostępnij na innych stronach

 Jak dla mnie Krzysiek nie zamieścił receptury sensu stricte, tylko po prostu podzielił się z nami w luźnej i prostej formie wrażeniami z wyrobu pierwszej kiełbasy na grilla. Ot tak po prostu, opowiedział co robił, jakby siedział w kręgu przyjaciół przy biesiadnym stole. Zapomniał biedak, że to nie jest spotkanie towarzyskie, ale że to jest aula wykładowa i dostał od kadry zjebkę.  Następnym razem on i kolejni forumowicze trzy razy się zastanowią, zanim cokolwiek napiszą.

 

Mogę zrozumieć edukacyjne i pedagogiczne motywy stojące za wypowiedziami Arkadiusza i EAnny, ale nie podoba mi się Wasz agresywny i bardzo autorytarny ton.

A sugestia, żeby na forum nie zaspokajać potrzeby chwalenia się swoimi wyrobami jest już całkowicie nie do przyjęcia.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423014
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie Krzysiek nie zamieścił receptury sensu stricte, tylko po prostu podzielił się z nami w luźnej i prostej formie wrażeniami z wyrobu pierwszej kiełbasy na grilla. Ot tak po prostu, opowiedział co robił, jakby siedział w kręgu przyjaciół przy biesiadnym stole. Zapomniał biedak, że to nie jest spotkanie towarzyskie, ale że to jest aula wykładowa i dostał od kadry zjebkę.  Następnym razem on i kolejni forumowicze trzy razy się zastanowią, zanim cokolwiek napiszą.

 

Mogę zrozumieć edukacyjne i pedagogiczne motywy stojące za wypowiedziami Arkadiusza i EAnny, ale nie podoba mi się Wasz agresywny i bardzo autorytarny ton.

A sugestia, żeby na forum nie zaspokajać potrzeby chwalenia się swoimi wyrobami jest już całkowicie nie do przyjęcia.

To wiele nie zmieni z powstającej afery ale blisko mi do Twojej opinii.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423017
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis na 10 kg

mięso z karkówki 8kg

boczek 2kg

0,18kg soli (peklosoli) 

3 łyżeczek pieprzu

10-15 ząbków czosnku

6 łyżek majeranku

2 łyżeczki cukru

jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

 

 

 

Jak taki przepis znalazł się na forum ?? Boczek ? Ze skórą ? Z kościami ? Karkówka bez klasyfikacji ?Mięso mielone na fi 8 razem z mizdrą ? Wielu " wielkich forumowiczów" wieszało psy na tym przepisie. A przypomnę tylko iż jest to najpopularniejszy przepis na kiełbasę na TYM forum !!!!!! Chłopska Szczepana !!!!

 

Polecam inne przepisy Szczepana. Kiedyś spora część użytkowników żaliła się że Szczepan już się nie udziela. A jego przepisy wszystkie tak wyglądały.

 

Jeżeli użytkownik nie wie czy dać podgardle ze skórą czy bez, to tym bardziej nie będzie wiedział czym jest wieprzowina II a wieprzowina III

I tak jestem na straconej pozycji więc lepiej zamknąć ten temat. Trudno - swoje wyroby i modyfikacje zostawię dla siebie. Zostanę chyba biernym użytkownikiem. A jakieś nieścisłości będę rozwiązywał na PW z zaufanymi userami. 

 

Miłej nocy

Edytowane przez krzysiek-krze

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423024
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dla mnie Krzysiek nie zamieścił receptury sensu stricte, tylko po prostu podzielił się z nami w luźnej i prostej formie wrażeniami z wyrobu pierwszej kiełbasy na grilla

Jak tak dalej bedzie sie działo na tym forum to technologię przetworstwa mięsa usuńcie z tego forum. Po co prezentować na tym forum książki o wyrobach .Pierwszy lepszy nowy forumowicz napisze że popelnił kielbasę z szynki , łopatki . boczku , żeberek . Na zwrócenie uwagi  że szynka to kilka różnych mięśni ,o dalszych nie ma co pisać - mamy odpowiedź- nie stresować nowych .Mam wrażenie ze ilość przewyższy wartość tego forum .

,,Jestem - ale tak, jakby mnie nie było . Nie odpowiadam na Pw.''

Myslę że to sygnaturę zmienię niedlugo.

Byłem ale już nie jestem .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423031
Udostępnij na innych stronach

 

 

. A przypomnę tylko iż jest to najpopularniejszy przepis na kiełbasę na TYM forum !!!!!! Chłopska Szczepana !!!!

 

A tych przepisów trochę  jest  :) W pierwszym z brzegu np. znalazłem.

"Mięso użyte do produkcji wyłącznie z szynek lub schabów. Użycie schabu znacznie podnosi koszt produkcji ale i smak kiełbasy."

 

I wszyscy wiedzą, że ten smak kiełbasy podnoszony jest bynajmniej przez kości  :D

 

Pozdrawiam ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423032
Udostępnij na innych stronach

Dziadek nie stresuj się. Po prostu zmieńcie trochę nastawienie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kielbasa-grilowa-z-zoltym-serem/  Polecam przeczytać ten przepis. Prosty i " dziś dostałby solidną zjebkę za nieodpowiednie pisanie"

A jednak Dziadek wtedy nie doczepiłeś się ale nawet pochwaliłeś. Nie róbmy się świętsi od Boga.  

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423036
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ot tak po prostu, opowiedział co robił, jakby siedział w kręgu przyjaciół przy biesiadnym stole. Zapomniał biedak, że to nie jest spotkanie towarzyskie, ale że to jest aula wykładowa i dostał od kadry zjebkę

Maad :clap: :clap: :clap: , ja też wiele eksperymentuje, nie koniecznie umiem nazwać wszystkie części wieprza czy woła tak jak trzeba i może dlatego nie za wiele piszę, żeby nie dostać zjebki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423037
Udostępnij na innych stronach

Ja się nie stresuję .Czas na emeryturę na tym forum.


Byłem ale już nie jestem .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423042
Udostępnij na innych stronach

Myslę, że nie potrzebnie podnosimy głowy mocno do góry.

Prośba do osób, które nie są zawodowo i edukacyjnie związani z przetwórstwem mięsa:

-piszcie receptury, podawajcie modyfikacje składu i etapów produkcji swoich wyrobów

-na zakończenie proście o korektę napisanej receptury.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423044
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam wrażenie ze ilość przewyższy wartość tego forum .

Już Kopernik zauważył, że gorszy pieniądz wypiera lepszy.

Jak do tego dołożymy wzrost entropii w przebiegu procesów spontanicznych, to czego innego możemy się spodziewać DZIADKU  :(

 

 

"Mięso użyte do produkcji wyłącznie z szynek lub schabów. Użycie schabu znacznie podnosi koszt produkcji ale i smak kiełbasy."  

Jest to cytat z przepisów kol. Ligawy.

Nie widzę w nich żadnej sprzeczności z klasyfikacją mięsa a jedynie uogólnienie.

Mięso "z szynek lub schabów" to nie to samo co szynka lub schab. To jedynie wskazówka z jakich elementów zasadniczych pozyskać mieso wymagane do danego wyrobu. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/3/#findComment-423054
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.