krzychuzab Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Lipca 2018 Arek, czytałem to. Rozumiem że jako dzik I mogę wykorzystać szynkę natomiast jako pozostałe półprodukty mam użyć wieprzowiny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) Zgadza się.Ja bym zrobil jakąś sztanglówkę.Dołożył bym Ilwp 70/30 lub jak wolisz chudszą to 80/20 ok. 4 kg i lllwp. ok. 1 kg.Szynkę sitkiem 20, lwp 8-10 a lll 2x2. Edytowane 27 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Lipca 2018 Co to znaczy sztanglówka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Lipca 2018 Co to znaczy sztanglówka? W szerszej osłonce; krakowska, żywiecka kminkowa.Przyłóż sie do wyrobienia I, bo dzik słabo klei.Temat był omawiany TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) Co do kleistości to będzie przewaga wieprzowiny, ale i tak podałem nieco zaważyną zawartość Ill wp. Edytowane 27 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Lipca 2018 Nie mam sitka 20. Mogę szynkę przepuścić przez szarpak? Czytałem też że jako klej dodać chudej wołowiny (rostbef) np. 0,5 kg? Będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Możesz.Możesz z II wołowej lub z mięsa golonek. Edytowane 28 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Lipca 2018 Co to znaczy sztanglówka? W szerszej osłonce; krakowska, żywiecka kminkowa.Przyłóż sie do wyrobienia I, bo dzik słabo klei.Temat był omawiany TUTAJZrobiłbym w szerszej osłonce natomiast wszystkie (te które czytałem) przepisy przewidują po wędzeniu takiej kiełbasy, parzenie i kolejne wedzenie w zimnym dymie (np. 10 godzin). Mając tradycyjny kibelek wedzenie zimnym dymem jest trudne. Czy to drugie wedzenie jest konieczne? Czy są przepisy przewidujace tylko wedzenie gorące grubych kiełbas? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Lipca 2018 Witam, chcę zrobić kiełbasę z dzika. Mam (dostałem) szynkę z dzika 2,8 kg. Pozostałe mięso muszę dokupić (wieprzowina, wołowina). Jak chcesz kiełbasę z dzika to dokup dzika. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-produkcji-paw%C5%82a/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Lipca 2018 jako klej dodać chudej wołowiny (rostbef) Szkoda rostbefu na klej.Może być gulaszowe lub (najlepiej) z pręgi. Jak chcesz kiełbasę z dzika to dokup dzika. Pozwole sobie rozwinąć myśl ortodoksyjnego kolegi ().Otóż kiełbasa z domieszkami innych mięs może być nazwana "kiełbasą z dziczyzną".Kiełbsa z dzika - to kiełbasa wyłacznie z dziczego miesa.W praktyce kiełbasy z przewagą zwierzyny nazywami również kiełbasami z dzika/sarny/jelenia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Lipca 2018 z przewagą zwierzyny Jak z przewagą to oczywiście. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Lipca 2018 Witam, chcę zrobić kiełbasę z dzika. Mam (dostałem) szynkę z dzika 2,8 kg. Pozostałe mięso muszę dokupić (wieprzowina, wołowina). Jak chcesz kiełbasę z dzika to dokup dzika. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kiełbasa-z-dziczyzny-produkcji-pawła/U mnie w Biedronce nie ma takiego czegoś także bazuję na tym co jest dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) . Czy to drugie wedzenie jest konieczne? To nie jest konieczne, ale kiełbasa wędzona dwukrotnie ma smak i zapach lepszy od jednorazowej.Drugim razem możesz wędzić na ciepło w temp.30C. z 5-6 h Edytowane 28 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Lipca 2018 U mnie w Biedronce Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Lipca 2018 . Czy to drugie wedzenie jest konieczne? To nie jest konieczne, ale kiełbasa wędzona dwukrotnie ma smak i zapach lepszy od jednorazowej.Drugim razem możesz wędzić na ciepło w temp.30C. z 5-6 h To drugie wędzenie wykonuje się po parzeniu i wysuszeniu kiełbas? Tak samo należy je osuszyć przed drugim wędzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Drugie wędzenie wykonuje się po 12 h od pierwszego wędzenia i parzenia.Jeśli będzie w przerwie w lodówce to powinno się ją wywiesić na 2 h do tem. pokojowej dla wyrównania temperatury,ale jeśli w przerwie będzie wisiała w temperaturze pokojowej to nie trzeba nic robić tylko od razu wędzić.Ja robię drugim sposobem.Jeśli będzie pieczona to nie trzeba drugi raz wędzić. Edytowane 28 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Lipca 2018 Grube batony 65-80 mm też można piec? Domyślam się że to musi trwać długo? 1,5-2,0 godz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Można.Pieczona krakowska to jest to.Pieczesz do uzyskanie w środku 68 C Edytowane 28 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Pieczona krakowska to jest toArkadiuszu, pieczenie w fi 65 ale raczej nie w fi 80. Edytowane 28 Lipca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Oczywiście,że tak.To typowa osłonka do krakowskiej. Edytowane 28 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volder1 Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Października 2018 Chciałbym po raz pierwszy zrobić kiełbasę z dzika i mam takie banalne dla was a dla mnie nie do przeskoczenia pytanie. Przeglądając to forum widzę , że dodajecie przyprawy do peklowania mięsa.Czy jeżeli dodam przyprawy z receptury już przy peklowaniu to potem po zmieleniu mięsa już nic nie dodaję? Bo na niektórych zdjęciach widzę piękne przyprawy na mięsie już zmielonym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-610043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Października 2018 Mięso powinno peklować się bez przypraw.Przyprawy dodajemy po zmieleniu mięsa, po peklowaniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-610044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Października 2018 Mięso do kiełbasy peklujemy na sucho , po zmieleniu dodajesz przyprawy Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-610045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Października 2018 (edytowane) Mięso rzeczywiście pekluje się bez przypraw ,ale przyprawy można dodać tuż przed jaki po zmieleniu.Do kabanosów polecam przyprawy dodać przed mieleniem,żeby po mieleniu nie trzeba było za mocno mieszać. Edytowane 19 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-610062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volder1 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Października 2018 Mięso powinno peklować się bez przypraw.Przyprawy dodajemy po zmieleniu mięsa, po peklowaniu. Dzięki. To wiele wyjaśnia. W takim razie do peklowania dodajemy tylko pektosól, a potem po zmieleniu z przyprawami już soli nie dodawać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-610223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.