Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się.Ja bym zrobil jakąś sztanglówkę.Dołożył bym Ilwp 70/30 lub jak wolisz chudszą to 80/20 ok. 4 kg i lllwp. ok. 1 kg.Szynkę sitkiem 20, lwp 8-10 a lll 2x2.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603347
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to znaczy sztanglówka?

W szerszej osłonce; krakowska, żywiecka kminkowa.

Przyłóż sie do wyrobienia I, bo dzik słabo klei.

Temat był omawiany TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603351
Udostępnij na innych stronach

Co do kleistości to będzie przewaga wieprzowiny, ale i tak podałem nieco zaważyną zawartość Ill wp.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603353
Udostępnij na innych stronach

Możesz.Możesz z II wołowej lub z mięsa golonek.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603383
Udostępnij na innych stronach

 

Co to znaczy sztanglówka?

 

W szerszej osłonce; krakowska, żywiecka kminkowa.

Przyłóż sie do wyrobienia I, bo dzik słabo klei.

Temat był omawiany TUTAJ

Zrobiłbym w szerszej osłonce natomiast wszystkie (te które czytałem) przepisy przewidują po wędzeniu takiej kiełbasy, parzenie i kolejne wedzenie w zimnym dymie (np. 10 godzin). Mając tradycyjny kibelek wedzenie zimnym dymem jest trudne. Czy to drugie wedzenie jest konieczne? Czy są przepisy przewidujace tylko wedzenie gorące grubych kiełbas?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603384
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam, chcę zrobić kiełbasę z dzika. Mam (dostałem) szynkę z dzika 2,8 kg. Pozostałe mięso muszę dokupić (wieprzowina, wołowina).

Jak chcesz kiełbasę z dzika to dokup dzika.  :) 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-produkcji-paw%C5%82a/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603394
Udostępnij na innych stronach

 

 

jako klej dodać chudej wołowiny (rostbef)

Szkoda rostbefu na klej.

Może być gulaszowe lub (najlepiej) z pręgi.  

 

 

Jak chcesz kiełbasę z dzika to dokup dzika. 

Pozwole sobie rozwinąć myśl ortodoksyjnego kolegi (:D).

Otóż kiełbasa z domieszkami innych mięs może być nazwana "kiełbasą z dziczyzną".

Kiełbsa z dzika - to kiełbasa  wyłacznie z dziczego miesa.

W praktyce kiełbasy z przewagą zwierzyny nazywami również kiełbasami z dzika/sarny/jelenia  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603396
Udostępnij na innych stronach

 

 

z przewagą zwierzyny

Jak z przewagą to oczywiście.  :D  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603397
Udostępnij na innych stronach

 

Witam, chcę zrobić kiełbasę z dzika. Mam (dostałem) szynkę z dzika 2,8 kg. Pozostałe mięso muszę dokupić (wieprzowina, wołowina).

 

Jak chcesz kiełbasę z dzika to dokup dzika.  :) 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kiełbasa-z-dziczyzny-produkcji-pawła/

U mnie w Biedronce nie ma takiego czegoś także bazuję na tym co jest dostępne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603398
Udostępnij na innych stronach

. Czy to drugie wedzenie jest konieczne?

 

To nie jest konieczne, ale kiełbasa wędzona dwukrotnie ma smak i zapach lepszy od jednorazowej.Drugim razem możesz wędzić na ciepło w temp.30C. z 5-6 h

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603399
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie w Biedronce

:thumbsup:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603409
Udostępnij na innych stronach

 

. Czy to drugie wedzenie jest konieczne?

 

To nie jest konieczne, ale kiełbasa wędzona dwukrotnie ma smak i zapach lepszy od jednorazowej.Drugim razem możesz wędzić na ciepło w temp.30C. z 5-6 h

 

To drugie wędzenie wykonuje się po parzeniu i wysuszeniu kiełbas? Tak samo należy je osuszyć przed drugim wędzeniem?    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603438
Udostępnij na innych stronach

Drugie wędzenie wykonuje się po 12 h od pierwszego wędzenia i parzenia.Jeśli będzie w przerwie w lodówce to powinno się ją wywiesić na 2 h do tem. pokojowej dla wyrównania temperatury,ale jeśli w przerwie będzie wisiała w temperaturze pokojowej to nie trzeba nic robić tylko od razu wędzić.Ja robię drugim sposobem.Jeśli będzie pieczona to nie trzeba drugi raz wędzić.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603441
Udostępnij na innych stronach

Można.Pieczona krakowska to jest to.Pieczesz do uzyskanie w środku 68 C

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603443
Udostępnij na innych stronach

Pieczona krakowska to jest to

Arkadiuszu, pieczenie w fi 65 ale raczej nie w fi 80.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603447
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście,że tak.To typowa osłonka do krakowskiej.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-603450
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Chciałbym po raz pierwszy zrobić kiełbasę z dzika i mam takie banalne dla was a dla mnie nie do przeskoczenia pytanie. Przeglądając to forum widzę , że dodajecie przyprawy do peklowania mięsa.Czy jeżeli dodam przyprawy z receptury już przy peklowaniu to potem po zmieleniu mięsa już nic nie dodaję? Bo na niektórych zdjęciach widzę piękne przyprawy na mięsie już zmielonym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-610043
Udostępnij na innych stronach

Mięso powinno peklować się bez przypraw.

Przyprawy dodajemy po zmieleniu mięsa, po peklowaniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-610044
Udostępnij na innych stronach

Mięso rzeczywiście pekluje się bez przypraw ,ale przyprawy można dodać tuż przed jaki po zmieleniu.Do kabanosów polecam przyprawy dodać przed mieleniem,żeby po mieleniu nie trzeba było za mocno mieszać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-610062
Udostępnij na innych stronach

Mięso powinno peklować się bez przypraw.

Przyprawy dodajemy po zmieleniu mięsa, po peklowaniu.

 

Dzięki. To wiele wyjaśnia. :facepalm: W takim razie do peklowania dodajemy tylko pektosól, a potem  po zmieleniu z przyprawami już soli nie dodawać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-610223
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.