Muski Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Listopada 2017 Dolej trochę białego wytrawnego wina -niewiele pół szklanki -szklankę i przebij dokładnie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Listopada 2017 .jak ciućkam i ciućkam, to gdzieś tam drobiny kwasu wyczuwam..... ......... ....woda ma słodkawo-kapuściany smak.. Powinna mieć smak słony , przecież tam ma być około 2% soli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) ...słoność pominąłem - dałem 20g/kg kamiennej......i pół szklanki wody z moich kiszonych ogórców.......chciałem sprecyzować ten smak tak jak powyżej... Edytowane 7 Listopada 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Listopada 2017 Po co sok z ogóra ??? Do kapusty nie potrzeba , najważniejsze by nie gorzkniala Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Listopada 2017 Paweł - kisiłeś kapustę ? Właśnie kilka dni temu zrobiłem bigos z zeszłorocznej i część jeszcze stoi, więc daruj sobie. Aby proces ten przebiegał prawidłowo, należy stworzyć odpowiednie warunki. Najważniejszym czynnikiem jest (oprócz zastosowania czystych kultur bakterii kwasu mlekowego, odpowietrzenia itp.) właściwa temperatura, która nie powinna być niższa niż 22—24° C. W naszym przemyśle szczególnie późną jesienią i zimą — kapustę kisi się w temperaturach zbyt niskich, a nawet w temperaturze poniżej 10° C. W tych warunkach w kapuście zamiast fermentacji mlekowej występują procesy niepożądane, które wpływają na to, że na rynku spotyka się przeważnie kapustę złą i zgniłą. Wyszczepan i Mielman za najlepszą temperaturę kiszenia uważają temperaturę 22—24° C, prof. Pijanowski — nieco wyższą, a Fiodorow zaleca temperaturę kiszenia 25—30° C.Reszty nie ma sensu wklejać bo jest na poprzedniej stronie, wystarczy poczytać. U mnie kapusta stoi 10 dni w kuchni, po tym czasie jest ukiszona, potem wędruje w słoikach do piwnicy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Po co sok z ogóra ??? Do kapusty nie potrzeba , najważniejsze by nie gorzkniala ...aby fermentacja przebiegała w kierunku mlekowym, a nie gnilnym.... Gorzknieje, jak nie odgazujesz, i związki siarki zamiast odejść z gazami, pozostaną w masie kapustnej.... Przebijać nie muszę, mam swój patent, który opisałem parę postów wcześniej...[Dodano: 07 lis 2017 - 22:24] bo w mieszkaniu mam 15 - 16*To o 10 za mało dla kapusty. Może farelką dogrzej. ...mam poważne myśli nad poduszką elektryczną....od Mamy.... Edytowane 7 Listopada 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Listopada 2017 słoność pominąłem - dałem 20g/kg kamiennej... ...i pół szklanki wody z moich kiszonych ogórców.... ...chciałem sprecyzować ten smak tak jak powyżej... W wodzie z ogórków większość bakterii może być już martwych. Ja zakisiłam 3 kg kapusty i dodałam (zaszczepiłam ) bakteriami kwasu mlekowego pochodzącymi z lekko rozcieńczonej płaskiej łyżeczki zaczynu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) słoność pominąłem - dałem 20g/kg kamiennej... ...i pół szklanki wody z moich kiszonych ogórców.... ...chciałem sprecyzować ten smak tak jak powyżej... W wodzie z ogórków większość bakterii może być już martwych. Ja zakisiłam 3 kg kapusty i dodałam (zaszczepiłam ) bakteriami kwasu mlekowego pochodzącymi z lekko rozcieńczonej płaskiej łyżeczki zaczynu ...dziynki freko - ale mi siem zdo, że skuli tego bo one mi siem puczon , to myśla że taktoże jest jako u Cia..... Edytowane 7 Listopada 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Listopada 2017 więc daruj sobie. Oczywiście , daruje sobie chodziło mi tylko o temperaturę - nikt nie musi podgrzewać pomieszczenia z kiszoną kapustą do 25 stopni (- cytaty Fiodorowa ) jestem pewien ,że 99 % ludzi kiszących kapustę - kisi ją w temperaturach max 22 a najczęściej jest to znacznie niżej - stara zasada mówiła do kisimy do 1 listopada - a dlaczego ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Listopada 2017 Moja tegoroczna kapusta już bardzo smaczna, dwie beczki 30 jedna z marchewką druga jedynie z kminkiem. Po 6 dniach w temp 21 stopni od tygodnia leżakuje na balkonie w temp otoczenia W ubiegłych latach czasem leżakowała tam całą zimę opatulona ciepło, czasami lekko przymarzła gdy były spore mrozy ale nic jej nie było . Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) - stara zasada mówiła do kisimy do 1 listopada - a dlaczego ?No właśnie dlaczego ? Tylko nie mów, że potem trupem pachnie. Klimat się zmienił i teraz trudno w listopadzie o temperatury oscylujące koło zera. Ja w swojej ziemiance mam teraz około13 st.C. Edytowane 8 Listopada 2017 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Listopada 2017 No właśnie dlaczego ? To banalnie proste -1. w większości kisiło się kapustę w pomieszczeniach gospodarczych - sieniach , czy też bezpośrednio w piwnicach , lub podobnych ziemiankach - i zawsze chodziło o to by zainicjować proces fermentacji - im zimniej tym trudniej - jak zacznie " bąbelkować " to już kapusta jest bezpieczna. 2. bardzo często przechowywano kapustę i ogórki w beczkach zatopionych w stawach - niska prawie stała temperatura - idealna do przechowywania - po 1 .11 - zdarzało się że jest już lód. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Moja w chłód jutro wędruje - skromnie w tym roku - 25 kg tradycyjnie i 10kg z winem - będzie "wina" Muskiego Edytowane 9 Listopada 2017 przez ryszpak Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Listopada 2017 będzie "wina" Muskiego Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Listopada 2017 Też mam chęć zrobić w/g przepisu Waldka, ale tylko 5 kg na próbę. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Listopada 2017 Też mam chęć zrobić w/g przepisu Waldka, ale tylko 5 kg na próbę. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) Na pytania o przepis na kapustę jest tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13366-uwaga-konkurs/?p=521493i tu :kapusta kiszona - Muski.pdf Edytowane 10 Listopada 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Listopada 2017 W przepisie na kapustę jest:150 ml białego wytrawnego wina A jaką rolę pełni w kapuście to wino?Ono IMO zamienia się w ocet winny bo taka jest kolej rzeczy .Dobre wytrawne wino nie jest złe - w kieliszku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Listopada 2017 @EAnna, Ja nie wiem do czego wino ale wiem ze u nas w Lidl kiszona kapusta kiszona (niemiecka) tez zawiera wino i jest duzo smaczniejsza i delikatniejsza niz np kiszona kapusta w sloikach polska ..krakusa czy jakiejs innej firmy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Listopada 2017 I tu Electro, jakem Polak który popiera zawsze wszystko co Polskie, bo najlepsze po prostu, to tu przyznaję Ci zdecydowaną rację. Polskie kapusty w słoikach, Krakusa, etc. do pięt nie dorastają tej niemieckiej kapuście na winie z Lidla, jest naprawdę przepyszna .http://fddb.info/static/db/308/QMVBJ7QSBCBFHB2AW6F4R084_999x999.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Listopada 2017 dokladnie , ja innej jak juz mam kupic nie kupuje , pamietam jeszcze jak nie bylo polskich sklepow a polskie produkty nie byly dostepne praktycznie nigdzie to tez kupowalam niemiecka w sklepie B&W ( nie wiem czy taki jeszcze pamietasz juz parenascie lat nie istnieje ), tam tez mieli w puszkach..Polska sloikowa poprostu to jest kapusta z octem niejadalna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Listopada 2017 Polska sloikowa poprostu to jest kapusta z octem niejadalna. Nie wiem, nie kupuję niczego gotowego.Natomiast kapusta, do której dodano wino też jest kapustą z octem, tylko winnym.Być może ten dodatek już na starcie fermentacji zmiękcza kapuste, co bowiem znaczy, że kapusta jest "delikatna"? Wg mnie turgor kiszonek jest ich zaletą a nie wadą.Ale ja tylko tak teoretyzuję .W praktyce jadam do ponad 40 lat identycznie kiszoną kapustę z warzywami i przyprawami różnej maści Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Listopada 2017 nie kupuję niczego gotowego. Wino jest starterem szlachetniejszym - w kielichach też Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Listopada 2017 Witajcie. W tym roku po raz drugi zakisiłem kapustę (dzięki wam i temu forum) z powodzeniem W zeszłym roku wyjadaliśmy systematycznie prosto z wiadra, w którym była kiszona. W tym roku teściowa postanowiła przełożyć ją do słoików a sok zlać do butelek. I tu mamy dylemat pasteryzować te butelki z sokiem? Słoików z kapustą nie planujemy pasteryzować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Listopada 2017 (edytowane) Kapusta w słoikach powinna być zalana kwaśnicą. Edytowane 11 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.