ANNAM Posted August 26, 2016 Report Share #76 Posted August 26, 2016 Ewlu, oj dziekuje dziekuje Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512239 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted August 27, 2016 Report Share #77 Posted August 27, 2016 Jesli moge to rowniez chcialbym sie dolaczyc do prosby o przepisy na ketchup. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512393 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 27, 2016 Report Share #78 Posted August 27, 2016 (edited) Jesli moge to rowniez chcialbym sie dolaczyc do prosby o przepisy na ketchup. Co prawda nie z samych pomidorów ale z cukinii. Według mnie rewelacja, nawet Luiza zaczęła jeść ketchup . Co do przepisu to proponował bym dodać na początek albo łyżeczkę pieprzu albo chili, ja dodałem sam pieprz i już był ostry.Oczywiście po próbie jak komuś mało ostry może dodać drugą przyprawę albo 50/50 . No i soli dałem 18g/kg a nie garść i potem już nie dosalałem.http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.nl/2013/08/ketchup-z-cukinii-absolutny-numer-1.html Teraz na tapecie będzie ketchup ze śliwek węgierek Edited August 27, 2016 by Gonzo Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512398 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 27, 2016 Report Share #79 Posted August 27, 2016 Co prawda nie z samych pomidorów ale z cukinii. Gonzuś .. robię podobny, dodaję jeszcze jabłko lub kilka śliwek Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512399 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted August 27, 2016 Report Share #80 Posted August 27, 2016 Holly Mackrel - Wybacz Gonzo ale czy w Osipach Cetralnych I okolicach to o tej porze jeszcze nie spia?? Niemniej DZIEKUJE I Tobie I Anus za tak szybka odpowiedz. postaram sie w takim przypadku zrobic cos z waszego polecenia, cukinia az prosi sie o zerwanie. Swoja droga to chyba w przyszlym Roku do zobaczenia Gonzo bo chyba bede w tych okolicach. Pozdrawiamupss, sorry nie popatrzylem na zegarek i chyba to Moje Osipy Centralne powinny juz spac bo dzieli nas 6 godzin i Gonzo chyb juz wstales. Sorry. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512400 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 27, 2016 Report Share #81 Posted August 27, 2016 Co prawda nie z samych pomidorów ale z cukinii.Gonzuś .. robię podobny, dodaję jeszcze jabłko lub kilka śliwek Anuś zapodaj swój przepis, chętnie połączę smaki P.S. Stefan, już nie śpią Pozdrawiam i do miłego Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512402 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 28, 2016 Report Share #82 Posted August 28, 2016 Anuś zapodaj swój przepis, chętnie połączę smaki Gonzuś .. przepisy są już w mojej spiżarni zapraszam Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512599 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 28, 2016 Author Report Share #83 Posted August 28, 2016 (edited) Słoiczki z minionego tygodnia . Przerabiania pomidorów ciąg dalszy KECZUP ZZ - ulubiony keczup Kubusia zaczerpnięty z bloga http://klaudynahebda.pl/keczup/Robię go już kilka lat i szczerze polecam:) Składniki na keczup: 4 – 5 kg pomidorów, bez skórki, grubo pokrojonych kubek cebuli, pokrojonej w piórka 3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub więcej, jak lubicie) 3/4 kubka octu jabłkowego albo winnego pół kubka cukru łyżeczka soliPrzyprawy: 2 suszone listki laurowe łyżeczka nasion kolendry łyżeczka gorczycy czarnej łyżeczka gorczycy żółtej (tutaj możecie przeczytać więcej o gorczycy) łyżeczka pieprzu czarnego pół łyżeczki ziela angielskiego dodatkowo: kawałeczek gazy z apteki albo jakiegoś materiału, sznureczek.Przygotowanie keczupu:Obieranie pomidorów ze skórki: Ściągamy skórkę z pomidorów – ja robię to tak,że zagotowuję garnek wody (bo tutaj mamy dużo pomidorów), nacinam pomidory od dołu na krzyż i wkładam po kilka do wrzątku – wystarczy kilkanaście sekund i skórka ładnie odchodzi. Następnie biorę cedzak, przekładam pomidory i kiedy nieco się ostudzą ściągam skórkę.Przygotowanie keczupu:Pomidory wkładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cebule, czosnek, ocet winny, cukier i sól. Wszystkie zioła i przyprawy układamy na gazie, zawiązujemy sznureczkiem i wkładamy do pomidorów.Teraz gotujemy na średnim ogniu dopóki całość nie straci około połowy objętości. Zajmie to około 40 – 60 minut.Wyciągamy teraz nasz woreczek z przyprawami. Blenderem miksujemy sos* i gotujemy jeszcze tyle, żeby masa zaczęła przypominać konsystencją keczup ze sklepu. Tutaj dużo zależy od naszych upodobań w zakresie gęstości: z mojego oryginalnego ranka pełnego pomidorów zostało około 35%. Drugie gotowanie może trwać od około 20 do 60 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * alternatywną opcją jest przetarcie keczupu przez sito i pozbycie się pestek. Nigdy tego nie robię, jestem zbyt leniwa:) Wkładamy do gorących słoiczków i pasteryzujemy. Zostawiamy na co najmniej 2-3 tygodnie,żeby smak się wyrównał. Początkowo keczup jest bardzo intensywny w smaku, ale z czasem staje się wyważony i bardzo smaczny! Sos boloński Anuś - wersja pikantna Pomidory w zalewie . Przepis dostałam od naszego kolegi Grzegorza Z. Jeszcze nie próbowałam ale aromat zalewy powala, więc wierzę, że będzie pysznie To są słoiki 1,5l Sos do spagetti Przecier pomidorowy Keczup MTP kolejny przepis, który już jakiś czas jest w naszym domu. Też znaleziony w sieci tym razem na tym blogu http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/ Robiąc zmniejszam deczko ilość octu i papryczek chilli, ale myślę, że jeśli lubicie pikantne spokojnie można robić wg receptury. Bardzo aromatyczny keczup. KECZUP MTP Składniki:4 kg pomidorów - dojrzałych, czerrrrwonych5 ostrych czerwonych papryczek 1,5 kg cebuli2 główki czosnku350 ml octu winnego10 kopiastych łyżek cukru6 łyżek oleju2-3 łyżki soli - do smakuziele angielskie - około 10 sztukpieprz ziarnisty około 10 sztuk1 łyżkę cynamonu1 łyżkę imbiruPrzygotowanie:pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórkiz papryczek usunąć gniazda nasiennecebulę obrać, umyć, pokroić na 4-ryczosnek obrać, umyćwarzywa włożyć do garnka o grubym dnie i gotować przez 1,5 godziny na małym ogniupo tym czasie jeszcze gorące przetrzeć - ja nie przecieram, pestki nam nie przeszkadzają powstałą w ten sposób papkę można dodatkowo zmiksować blenderem, wtedy będzie "gładszy" i doprawić najpierw cynamonem, imbirem, pieprzem, zielem i solą - tą ostatnią do smaku, zresztą wszystkie przyprawy możecie dodawać stopniowo i podpasować pod Wasze kubki smakowepogotować na średnim ogniu około pół godziny, spróbować jak smakuje, w razie potrzeby doprawićdodać wyciśnięty albo drobniutko pokrojony czosnek, cukier - dokładnie wymieszać, żeby się rozpuścił, wtedy dopiero wlać ocet winny, olej, wymieszać, odstawić na godzinkępo tym czasie ketchup zagotować , zmniejszyć palnik do minimum i gotować do momentu porządanej gęstości - mi to zajmuje około 3 - 3, 5 godziny, ponieważ on stojąc sobie w piwnicy tężeje i ma odpowiednią gęstość, tuż przed nałożeniem do słoików-butelek wyjąć ziarna ziela angielskiego i pieprzupo tym czasie gorący ketchup nakładać do słoików i dodatkowo zapasteryzować, od zagotowania 20 minut - ja pasteryzuję 45 minut w 140 stopniach w piekarniku Edited August 28, 2016 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512603 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 28, 2016 Report Share #84 Posted August 28, 2016 Sos boloński Anuś - wersja pikantna Elu .. bardzo się cieszę, że smakuje i robisz już kolejną jego turę Pomidory w zalewie O ten przepis proszę, jeśli to nie tajemnica Zebi wędził .. Ela słoikowała .. pracusie Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512604 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 28, 2016 Author Report Share #85 Posted August 28, 2016 (edited) A z jakiego przepisu robicie ketchup? Jesli moge to rowniez chcialbym sie dolaczyc do prosby o przepisy na ketchup. Powyżej dodałam przepisy . Sorki, że dopiero ale myślę, że zdjęcia tłumaczą mnie . Na prawdę pyszne i sprawdzone keczupy. Wyroby dzięki którym moje dzieci nie chcą kupnych i to jest super O ten przepis proszę, jeśli to nie tajemnica Anuś psze Pomidory w zalewie by'Grzegorz Z. Do słoika wkładamy całe, umyte pomidory. Ja użyłam pomidorów lima. Na 1 l słoik dajemy:1 łyżka octu1 mała łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka solipo gałązce kopru i zielonej pietruszki -dałam więcej 1 ząbek czosnku1 mała cebulka - nie miałam małych cebulek , kroiłam duże i wkładałam plastry1 łyżka olejuDopełnić słoik zimną wodą . Pasteryzować do momentu aż na pomidorach zacznie pękać skórka. SMACZNEGO Edited August 28, 2016 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512605 Share on other sites More sharing options...
Henio Posted August 28, 2016 Report Share #86 Posted August 28, 2016 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512611 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 28, 2016 Report Share #87 Posted August 28, 2016 Ja użyłam pomidorów lima. Eluniu .. najlepsze na 61 krzaków wsadzonych na moim ranczo połowa to właśnie Lima .. mięsiste i mało pestek. Dziękuję za przepis Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512612 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 28, 2016 Report Share #88 Posted August 28, 2016 Gonzuś .. przepisy są już w mojej spiżarni zapraszam Dzięki Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512616 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 28, 2016 Report Share #89 Posted August 28, 2016 Ela to ja sobie ten przepis na zalewe pozwolilam tez skopiowac, dziekuje dziekuje Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512640 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted August 28, 2016 Report Share #90 Posted August 28, 2016 Chcialbym bardzo podziekowac za te przepisy. Czesc z nich juz wykorzystalem. Zostal zrobiony sos Bolonski w/g Anus, sos slodko /kwasny wedlug Gonzo, sos Ajwar, teraz czeka mnie zrobienie ketchup. Jest jeszcze jedna kwestia ktora chcialby tu poruszyc - mianowicie - czesc z Waszych przepisow pisze I przekladam publikujac je dla Amerykanow ( niech poprostu wiedza co my Polacy potrafimy a juz szczegolnie nasze Panie), w zwiazku z tym prosilbym o wyrozumialosc jesli czasami pokaze sie cos na angielsko jezycznej) stronie bez Waszej wiedzy czy zgody niemniej zawsze ze wskazaniem zrodla/osoby wykorzystanego przepisu.Jeszcze raz dziekuje.. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512654 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 29, 2016 Author Report Share #91 Posted August 29, 2016 Ela to ja sobie ten przepis na zalewe pozwolilam tez skopiowac, dziekuje dziekuje Chcialbym bardzo podziekowac za te przepisy. Czesc z nich juz wykorzystalem. Zostal zrobiony sos Bolonski w/g Anus, sos slodko /kwasny wedlug Gonzo, sos Ajwar, teraz czeka mnie zrobienie ketchup. Jest jeszcze jedna kwestia ktora chcialby tu poruszyc - mianowicie - czesc z Waszych przepisow pisze I przekladam publikujac je dla Amerykanow ( niech poprostu wiedza co my Polacy potrafimy a juz szczegolnie nasze Panie), w zwiazku z tym prosilbym o wyrozumialosc jesli czasami pokaze sie cos na angielsko jezycznej) stronie bez Waszej wiedzy czy zgody niemniej zawsze ze wskazaniem zrodla/osoby wykorzystanego przepisu. Jeszcze raz dziekuje.. Stefan nie ma problemu. Może ktoś z nich przejdzie na dobrą stronę mocy . A możesz zdradzić gdzie publikujesz te przepisy ? Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512670 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted August 29, 2016 Report Share #92 Posted August 29, 2016 "Publikowanie" to mocno za duze slowo na okreslenie kilku postow - http://wedlinydomowe.pl/en/ Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-512814 Share on other sites More sharing options...
Pools Posted August 30, 2016 Report Share #93 Posted August 30, 2016 Ela, normalnie 'zazdraszczam" Zbyszkowi tych wszystkich smakołyków, konfekcja .... rewelacja. W głowę zachodzę, kiedy Ty masz czas przerobić takie ilości . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-513145 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted August 31, 2016 Report Share #94 Posted August 31, 2016 Ela wszystkie sloiki pieknie wygladaja :clap: , ja tez robie ich duzo ale bez dekoracji Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-513157 Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted August 31, 2016 Report Share #95 Posted August 31, 2016 Wszystko pięknie wykonane wsad w słojach jak i słoje na zewnątrz . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-513163 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 31, 2016 Author Report Share #96 Posted August 31, 2016 Ela, normalnie 'zazdraszczam" Zbyszkowi tych wszystkich smakołyków, konfekcja .... rewelacja. W głowę zachodzę, kiedy Ty masz czas przerobić takie ilości . Pawełku dzięki Mój starszy syn jest specjalistą w obieraniu pomidorów . Dzięki niemu idzie szybciej Ela wszystkie sloiki pieknie wygladaja Dzięki ja tez robie ich duzo ale bez dekoracji Elu jak już się zacznie to ciężko przestać Wszystko pięknie wykonane wsad w słojach jak i słoje na zewnątrz . Dziękuj Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-513166 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 31, 2016 Report Share #97 Posted August 31, 2016 Mój starszy syn jest specjalistą w obieraniu pomidorów Że też ja nie mam takiego pomocnika Elu jak już się zacznie to ciężko przestać To prawda .. to jest jak uzależnienie tylko tego nie trzeba leczyć Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-513170 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 31, 2016 Report Share #98 Posted August 31, 2016 Elu jak już się zacznie to ciężko przestaćTo prawda .. to jest jak uzależnienie tylko tego nie trzeba leczyć Tylko nie bierzcie szpadla do ręki bo będzie wielka dziura Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-513173 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 4, 2016 Author Report Share #99 Posted September 4, 2016 (edited) W piątek małe zakupy i kilka słoiczkówLeczo z cukinią - tak po prostu zrobione dosmaczone i zamknięte w słoiczki. Papryka, cebula, cukinia i przecier pomidorowy własny Jeszcze trochę pomidorków w zalewie I tu całość Edited September 5, 2016 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-514304 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 4, 2016 Report Share #100 Posted September 4, 2016 Zapewne to jeszcze nie koniec Twojego szaleństwa ''słoikowego'' wszak jeszcze kilka rzeczy jest do zrobienia .. a naleweczki gdzie ? Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/4/#findComment-514307 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.