electra Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Września 2015 piekne te wasze sloiki nie wspominajac o zawartosci , ja malo robie ,bo jakos kiepsko u mnie schodza mam jeszcze dzemy z 2009 roku ,doskonale nadal smakuja ,nie mam jednak sily na ozdabianie ,jedynie zaczelam etykiety lepic bo z pamiecia coraz gorzej i pozniej dylemat powidla ....tylko jakie? bo wszystkie czerwone Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Września 2015 Electra u nas też był czas kiedy sloiki nie bardzo schodziły. Teraz robię dużo w zasadzie różnych rzeczy i wyciągają z piwnicy. Dżemów dużo u nas schodzi jako dodatek do jogurtu. Kiedyś kupowaliśmy sporo jogurtów owocowych w sklepach. Od kiedy nasza świadomość żywieniowa uległa zmianie i zaczęliśmy czytać etykiety jogurty słodkie przestaliśmy kupować. Jednak chęć zjedzenia takowego nie zniknęła. Kupujemy albo robimy naturalny i pałaszujemy z dżemami . Niewątpliwie jest w tym mniej złego Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Września 2015 Elu ,nas jest tylko dwojka no i jeszcze moi rodzice z ktorymi dzielimy sie przysmakami , ja robie tylko z tego co rosnie dziko tylko truskawki kupuje ,innych owocow poprostu nie oplaca sie kupowac na przetwory. W tym roku po raz pierwszy zrobilam troche salatek sloikowych , to moze pojda zimowa pora.teraz czekam az w zimnej garderobie moj TZ zamatuje dodatkowe polki zeby mozna sloiki chowac.Piwnica niestety zbyt czesto okradana wiec nie bede ryzykowac i zlodzieja jeszcze smakowitosci dawac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Września 2015 zlodzieja jeszcze smakowitosci dawac To prawda, kurcze narobisz się a patafian Ci wyniesie. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Września 2015 Piwnica niestety zbyt czesto okradana wiec nie bede ryzykowac i zlodzieja jeszcze smakowitosci dawac A ja myślałem, że w Szwecji nie kradną. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) nie kradli to 40 lat temu ja mialam piwnice okradziona juz 3 razy przez jakis idiotow chyba ,staly kartony po sprzecie RTV-puste reszta to rzeczy ktore musza swoje odstac zanim trafia na smietnik .z rzeczy jakis wartosciowszych to brykiety na gryl ,bo mam wiekszy zapas do wedzenia l(ich nie ukradli)Nie wiem czego szukaja tylko robote ma spoldzielnia bo musza mi co i raz latac siatke i obijac blacha drzwi Edytowane 22 Września 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Września 2015 To się porobiło Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Września 2015 Będąc na rynku kupiłam sporo pięknych gruszek klaps i jabłek. Zarówno jabłka jak i gruszki okazały się mega dobre. Klapsy smakowały jak te z dzieciństwa kiedy mój Tatko przywoził skrzynki na zimę. Cudownie soczyste. W trakcie jedzenia sok spływał po brodzie , gdy obierałam ściekał aż po łokcie. Słodycz nie porównywalna z niczym. Trochę kiepskie zdjęcie wyszło Wymyśliłam sobie, że zrobię z tych cudnych owocków dżem Składniki:4 kg gruszki klapsy2 kg soczystych jabłeksok z jednej cytryny2 laski wanilii10 ziarenek kardamonu0,7 kg cukru1/2 szklanki wody. Owoce obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na małe kawałki. W trakcie krojenia podlewałam kawałki owoców sokiem z cytryny. Włożyłam do garnka owoce, dołożyłam ziarenka z obydwu lasek wanilii, laski wanilii (do wyjęcia pod koniec gotowania) oraz wyjęte ziarenka kardamonu. Podlałam owoce wodą i dusiłam pod przykryciem co jaki czas mieszając około godziny. Dodałam cukier i dalej dusiłam. No i tak moi drodzy . Miał być dżem. Niestety rodzinka w trakcie gotowania wyżarła z połowę i zadecydowała, że owocki mają zostać takie w syropie i że mam dalej nie redukować. Genialnie smakowały nam wszystkim dodane do naturalnego jogurtu. Już mam zamówienie od Zbyszka na tartę z tymi owocami. Są cudownie aromatyczne.Co więcej KONIECZNIE mam znów kupić owocków i to więcej i dorobić. Tym razem nie jestem w stanie powiedzieć ile z porcji wyjdzie słoiczków. Nam zostało tylko 10 szt x 315 ml . No i zamiast dżemu mam GRUSZKI I JABŁKA W KORZENNYM SYROPIE Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 26 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Września 2015 Mój poprzedni weekend - relaks jak się patrzy . Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Września 2015 piekne te Twoje sloiczki ja dzis przetarlam 3 l obranych czerwonych porzeczek na galaretke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Września 2015 Taka żona to skarb! Słoikowy"złoty pociąg"! Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Września 2015 Taka żona to skarb! Słoikowy"złoty pociąg"! Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Września 2015 Będąc na rynku kupiłam sporo pięknych gruszek klaps i jabłek. Zarówno jabłka jak i gruszki okazały się mega dobre. Klapsy smakowały jak te z dzieciństwa kiedy mój Tatko przywoził skrzynki na zimę. Cudownie soczyste. W trakcie jedzenia sok spływał po brodzie , gdy obierałam ściekał aż po łokcie. Słodycz nie porównywalna z niczym. Trochę kiepskie zdjęcie wyszło IMG_3696.JPG Wymyśliłam sobie, że zrobię z tych cudnych owocków dżem Składniki:4 kg gruszki klapsy2 kg soczystych jabłeksok z jednej cytryny2 laski wanilii10 ziarenek kardamonu0,7 kg cukru1/2 szklanki wody. Owoce obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na małe kawałki. W trakcie krojenia podlewałam kawałki owoców sokiem z cytryny. Włożyłam do garnka owoce, dołożyłam ziarenka z obydwu lasek wanilii, laski wanilii (do wyjęcia pod koniec gotowania) oraz wyjęte ziarenka kardamonu. Podlałam owoce wodą i dusiłam pod przykryciem co jaki czas mieszając około godziny. Dodałam cukier i dalej dusiłam. IMG_3695.JPG No i tak moi drodzy . Miał być dżem. Niestety rodzinka w trakcie gotowania wyżarła z połowę i zadecydowała, że owocki mają zostać takie w syropie i że mam dalej nie redukować. Genialnie smakowały nam wszystkim dodane do naturalnego jogurtu. Już mam zamówienie od Zbyszka na tartę z tymi owocami. Są cudownie aromatyczne.Co więcej KONIECZNIE mam znów kupić owocków i to więcej i dorobić. Tym razem nie jestem w stanie powiedzieć ile z porcji wyjdzie słoiczków. Nam zostało tylko 10 szt x 315 ml . No i zamiast dżemu mam GRUSZKI I JABŁKA W KORZENNYM SYROPIE IMG_3699.JPGże ja nie wpadłem na taki sposób przerobu gruszek - ja swoje 7kg takich ustojałych przerobiłem na... zacier teraz to fermentuje w 2 5litrowych gąsiorkach które mi Gwizdek podarował jak wyjeżdżaliśmy od Andrzejka. Z takiej ilości będzie niewiele % ale zawsze coś uleci Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Września 2015 Jedna z wielu partii przetworów 2015 Jestem w lekkim szoku...... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Września 2015 Jestem w lekkim szoku. Walnij drina to Ci przejdzie ,też byłem,ale już jest dobrze Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 28 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Września 2015 Taka żona to skarb! Słoikowy"złoty pociąg"! No takiego komplementu to się nie spodziewałam Hahahaha ubawiłam się . Byle nikt nie chciał mnie zakopać że ja nie wpadłem na taki sposób przerobu gruszek - ja swoje 7kg takich ustojałych przerobiłem na... zacier teraz to fermentuje w 2 5litrowych gąsiorkach które mi Gwizdek podarował jak wyjeżdżaliśmy od Andrzejka. Z takiej ilości będzie niewiele % ale zawsze coś uleci Sylwek polecam ten przepis. Na prawdę owocki wychodzą cudnie . No ja z części gruszek nastawiłam nalewkę. Jeszcze jak dostanę od Zbyszka spirytus to zrobię jeszcze jedną partię . Jesli chodzi o destylaty to jeszcze sporo przed nami Jestem w lekkim szoku...... Piotruś nie przesadzajmy Na tym forum są osoby, które takie ilości słoiczków robią, że chciałabym odwiedzić ich piwnice , żeby na to popatrzećChcę Wam przedstawić przepis na buraczki, które robię od kilku lat i wg nas jest jednym z lepszych. Buraczki nadają się zarówno do zupy jak i jako surówka do obiadu . Nie mam pojęcia skąd mam ten przepis . Buraczki z czosnkiem Składniki:6 kg buraków6 dużych cebul3 duże ząbki czosnkuZalewa:6 szklanek wody3 szklanki octu 6 % ( może być 10 % )3 łyżki soli3 szklanki cukru15 ziarnek pieprzu15 ziarnek ziela angielskiego10 gożdzików10 liści laurowych Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarceCebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Buraczki są fantastyczne.Pozostały sok wlewam do małych słoiczków i też pasteryzuję.Nadaje się świetnie na wigilijny barszcz i nie tylko. Ostatnio robiłam z 5 kg wyszło mi 10 słoików buraczków i 6 słoików soku, każdy słoik po 500 ml. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 2 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Października 2015 (edytowane) Korzenne gruszki z rodzynkami Składniki:3 kg gruszek1/2 kg dużych rodzynek30 dag brązowego cukrusok i skórka z jednej cytrynykilka kawałków kory cynamonupo kilka goździków , gwiazdek anyżu (nie używam-nie lubimy) i nasion kardamonu Gruszki obieramy, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki po długości. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, osączamy. 1 l wody zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórka z cytryny oraz przyprawami korzennymi. Wkładamy gruszki, obgotowujemy. Przekładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą . Ja oczywiście jeszcze pasteryzuję 20 minut w 130 stopniach. attachment=44117:image.jpg] Gruszki świetnie nadają się do wyjadania ze słoika w zimowy wieczór . Edytowane 2 Października 2015 przez Ela K. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Października 2015 Elu..ja mam identyczny przepis na buraczki.. z tym ze daje tyko 2 szkl cukru. Dzisiaj właśnie robiłam ☺ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 2 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Października 2015 Halinka w tym roku z tego przepisu zrobiłam 15kg buraków. One są nr 1. Na jutro jeszcze czeka worek 10 kg, ale już inaczej zrobię- częśc z papryką, częśc z jablkiem. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Października 2015 Sałatka z buraczków (na zimę) 3 kg buraków -- ugotowane wcześniej i obrane ZALEWA: 2 szklanki wody1/2 szklanki octu winnego -- 6%1/2 łyżki soli2 i1/2 łyżki cukru6 szt. ziela angielskiego -- jak małe to 8 szt.4 szt. liści laurowychpieprz -- mielony do smaku3 szt. cebul -- wystarczą malutkie1 ząbek czosnku -- ewentualnie ale niekoniecznie Sposób wykonania :Pokroić cebulki w bardzo cienkie półplasterki. Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia cukru i soli. Dodać cebulki(i ewentualnie drobno posiekany czosnek) zagotować i wyłączyć gaz. Ostudzić i odstawić na ok.2 godziny, a jeszcze lepiej na dłużej.Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej grubo lub drobno-w/g gustu. Zalać zimną zalewą wyjąwszy z niej uprzednio liście laurowe i ziele angielskie. Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć sałatkę do garnka i porządnie zagotować. Wkładać gorącą do słoików, słoiki natychmiast zakręcać. Postawić je do góry dnem na ręczniku, zawinąć i okryć kocykiem. Na drugi dzień będą gotowe. Przepis sprawdzony ! Kto jest autorem - niestety nie wiem. Cytuj Z wyrazami szacunku Stanisław Leszczyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Października 2015 Pracowita sobota i kolejne skarby trafią do spiżarki. Buraczków już nam wystarczy. Przerobiliśmy 30 kg . Będzie po co sięgać w zimę . Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Października 2015 A tak w ogóle jakbyście gdzieś w sklepie trafili te wino to kupujcie jest pyszne Czerwone, wytrawne Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Lipca 2016 No to ja też zaczęłam słoikowanie AD 2016 .Dżemior z czarnej porzeczki i czarna porzeczka z czereśniami . Na kuchence pyrkoli dżem z wiśni i czereśni z kardamonem - lubimy Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Lipca 2016 Elu Sloiczki przepiekne..ja w tym roku na latwizne ide ..zamrozilam troche malin lenych i czesc na sok poszlo...zapach niebianski Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Lipca 2016 A wy to dziewczyny teraz wszystko tak ladnie pakujecie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.