Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To nie blog tylko forum i nie weszłeś tylko wszedłeś ... bo było pewnie bliżej ;) kolego ... nie stresuj się tylko czytaj i się ucz ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-450179
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Nie znam się na peklowaniu , wędzeniu lecz właśnie po to weszłem na ten blog

Dlatego proponuję tabelę

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

i wszystko w miare się rozjaśni.

Głowa do góry. Błędów nie popełnia ten co nic nie robi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-450180
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka oraz polędwiczki soczyste , kolor i wygląd OK lecz dziwne wyroby nie słone (przy 0,14 peklosoli i wody około 2 l )

 

peklosól  o,14 dkg na kg mięsa  wody dałem 2 l ponieważ solanka  nie przykrywało mi mięsa i nie byłem pewien czy dolewając wody powinienem dołożyć peklosoli

 

 

dwa razy podałeś o,14 więc czy to jest przejęzyczenie ? Ale mniejsza z tym, poczytaj sobie w tym temacie a jak już czytałeś, pytaj czego nie rozumiesz.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-początkujących/

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-450183
Udostępnij na innych stronach

 

 

użyłem w peklowaniu mokrym 1,4 dkg soli na 1 kg mięsa

Podana przez Ciebie ilość peklosoli jest stosowana przy peklowaniu suchym, czyli solimy kawałaki mięsa bez wody.

Takie peklowanie stosuje się głównie do wyrobu kiełbas i to niskosolonych. W większości przepisów jest to ok. 2,0 dkg/kg mięsa.

Peklowanie szynek, boczków, polędwic przeprowadza się głównie metodą mokrą, czyli w solance o odpowiednim stężeniu.

Stężenie solanki zależy od planowanego czasu peklowania zaś jej ilość od ilości mięsa.

Odpowiednie do powyższych kryteriów stężenie solanki znajdziesz we wspomnianej przez kolegów "Tabeli DZIADKA".

Jednak to stężenie przełoży się na oczekiwaną słoność wędlin pod warunkiem, że na 1kg mięsa użyjesz 0,4l tej solanki.

Wraz z upływem czasu peklosól rozpuszczona w wodzie (w tym 0,4l solanki/kg mięsa) przechodzi do mięsa dążąc do wyrównania stężeń.

Zastosowanie większej ilości solanki/kg mięsa zmieni te zależności i spowoduje większe zasolenie mięsa z jednej strony i większe rozpuszczenie białek mięsa w solance z drugiej strony.

Dodatkowo powinno się stosować nastrzyk z solanki, co spowoduje prawidłowe przepeklowanie całej bryły mięsa.

Nastrzyk jest szczególnie wymagany przy krótkich czasach peklowania i przy peklowaniu całych elementów, np. całej szynki o wadze 8-10kg.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-450754
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Sprawa jest oczywista - nie osuszyłeś batonu , "zakisiłes" dym i jest jak jest.

A to że twarda kielbasa i ja wyrzuciłeś to bardzo duży błąd bo trzeba było to zjeśc a nie marnować jedzenie lub dać bezdomnym.

Sa tzw kiełbasy podsuszane, twarde jak jasna chol... i moim zdaniem najlepsze.

Biały nalot - wysuszyłeś baton do tego stopnia że porostu zaczęła osadzać się na nim sól.

Ciekawostka - przy produkcji salami również całe batony są białe i nikt tego nie wyrzuca a stoja i dojrzewaja przez max pół roku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561537
Udostępnij na innych stronach

A co mnie to interesuje, wyraziłem swoją opinie niezależnie z którego to jest roku i nie interesuje mnie nabicie jak najwięcej postów.

Tutaj macie wszystkie prawie z 2015 roku ... daj cos nowego gdzie nie bedę sie nuddził i odkopywał starych tematów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561552
Udostępnij na innych stronach

Ciekawostka - przy produkcji salami również całe batony są białe i nikt tego nie wyrzuca a stoja i dojrzewaja przez max pół roku.

 

Też mi ciekawostka. :w00t: Tylko, że to białe na salami to nie sól. :tongue:

 

 

 

A co mnie to interesuje,

 

 

A powinno bo stary, odgrzewany kotlet kiepsko smakuje. :cool:

[Dodano: 01 sie 2017 - 15:57]

 

 

daj cos nowego gdzie nie bedę sie nuddził

 

Jak się tak mocno nudzisz to może więcej tu nie zaglądaj. :cool:  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561562
Udostępnij na innych stronach

Czytam i czytam, pogubilem się.20 dkg na 1 kg mięsa? Chyba gram. Moje przepisy dotyczą innego zasolenia zalewy, a inne zasolenie do nastrzyku. Poprostu preferuje mniej słone, ale zapeklowane na granicy zdrowego rozsądku. Jak pisać w gramach czy w dkg. Dla przypomnienia 100 dkg = 1 kg, 1000 gr = 1 kg. 10 dkg = 100 gr. 1 dkg = 10gr.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561566
Udostępnij na innych stronach

Nie Ty będziesz o tym decydował czy tu będę wchodził czy nie, poza tym czy napisałem gdzieś że na salami wychodzi sól? 

Jak źle widzisz to może pora specjalistę odwiedzić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561586
Udostępnij na innych stronach

Jednak Kolego chyba się już pożegnamy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561589
Udostępnij na innych stronach

Raczej - zbanowany. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561605
Udostępnij na innych stronach

 

 

Raczej - zbanowany.
 

 A tak ciekawie sie robilo  :tongue: , tyle ciekawostek kolega postaral sie nam w krotim czasie przekazac :laugh:

 A teraz bedzie mogl na pisac gdzie indziej, ze byl na forum winiastkim i wedliniarski  :laugh:  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561614
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.