roger Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Października 2015 To nie blog tylko forum i nie weszłeś tylko wszedłeś ... bo było pewnie bliżej kolego ... nie stresuj się tylko czytaj i się ucz Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-450179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Października 2015 Nie znam się na peklowaniu , wędzeniu lecz właśnie po to weszłem na ten blog Dlatego proponuję tabelęhttp://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htmi wszystko w miare się rozjaśni.Głowa do góry. Błędów nie popełnia ten co nic nie robi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-450180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Października 2015 Szynka oraz polędwiczki soczyste , kolor i wygląd OK lecz dziwne wyroby nie słone (przy 0,14 peklosoli i wody około 2 l ) peklosól o,14 dkg na kg mięsa wody dałem 2 l ponieważ solanka nie przykrywało mi mięsa i nie byłem pewien czy dolewając wody powinienem dołożyć peklosoli dwa razy podałeś o,14 więc czy to jest przejęzyczenie ? Ale mniejsza z tym, poczytaj sobie w tym temacie a jak już czytałeś, pytaj czego nie rozumiesz. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-początkujących/ Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-450183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Października 2015 użyłem w peklowaniu mokrym 1,4 dkg soli na 1 kg mięsa Podana przez Ciebie ilość peklosoli jest stosowana przy peklowaniu suchym, czyli solimy kawałaki mięsa bez wody.Takie peklowanie stosuje się głównie do wyrobu kiełbas i to niskosolonych. W większości przepisów jest to ok. 2,0 dkg/kg mięsa.Peklowanie szynek, boczków, polędwic przeprowadza się głównie metodą mokrą, czyli w solance o odpowiednim stężeniu.Stężenie solanki zależy od planowanego czasu peklowania zaś jej ilość od ilości mięsa.Odpowiednie do powyższych kryteriów stężenie solanki znajdziesz we wspomnianej przez kolegów "Tabeli DZIADKA".Jednak to stężenie przełoży się na oczekiwaną słoność wędlin pod warunkiem, że na 1kg mięsa użyjesz 0,4l tej solanki.Wraz z upływem czasu peklosól rozpuszczona w wodzie (w tym 0,4l solanki/kg mięsa) przechodzi do mięsa dążąc do wyrównania stężeń.Zastosowanie większej ilości solanki/kg mięsa zmieni te zależności i spowoduje większe zasolenie mięsa z jednej strony i większe rozpuszczenie białek mięsa w solance z drugiej strony.Dodatkowo powinno się stosować nastrzyk z solanki, co spowoduje prawidłowe przepeklowanie całej bryły mięsa.Nastrzyk jest szczególnie wymagany przy krótkich czasach peklowania i przy peklowaniu całych elementów, np. całej szynki o wadze 8-10kg. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-450754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Producent Wędzarni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Sprawa jest oczywista - nie osuszyłeś batonu , "zakisiłes" dym i jest jak jest.A to że twarda kielbasa i ja wyrzuciłeś to bardzo duży błąd bo trzeba było to zjeśc a nie marnować jedzenie lub dać bezdomnym.Sa tzw kiełbasy podsuszane, twarde jak jasna chol... i moim zdaniem najlepsze.Biały nalot - wysuszyłeś baton do tego stopnia że porostu zaczęła osadzać się na nim sól.Ciekawostka - przy produkcji salami również całe batony są białe i nikt tego nie wyrzuca a stoja i dojrzewaja przez max pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Producent Wędzarni - rozumiem, iż chcesz szybko nabić setki postów ale właśnie otrzymujesz tytuł "złotej łopaty" za odkopanie tematu z 2015 roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Producent Wędzarni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 A co mnie to interesuje, wyraziłem swoją opinie niezależnie z którego to jest roku i nie interesuje mnie nabicie jak najwięcej postów.Tutaj macie wszystkie prawie z 2015 roku ... daj cos nowego gdzie nie bedę sie nuddził i odkopywał starych tematów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Ciekawostka - przy produkcji salami również całe batony są białe i nikt tego nie wyrzuca a stoja i dojrzewaja przez max pół roku. Też mi ciekawostka. Tylko, że to białe na salami to nie sól. A co mnie to interesuje, A powinno bo stary, odgrzewany kotlet kiepsko smakuje. [Dodano: 01 sie 2017 - 15:57] daj cos nowego gdzie nie bedę sie nuddził Jak się tak mocno nudzisz to może więcej tu nie zaglądaj. Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Czytam i czytam, pogubilem się.20 dkg na 1 kg mięsa? Chyba gram. Moje przepisy dotyczą innego zasolenia zalewy, a inne zasolenie do nastrzyku. Poprostu preferuje mniej słone, ale zapeklowane na granicy zdrowego rozsądku. Jak pisać w gramach czy w dkg. Dla przypomnienia 100 dkg = 1 kg, 1000 gr = 1 kg. 10 dkg = 100 gr. 1 dkg = 10gr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Producent Wędzarni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Nie Ty będziesz o tym decydował czy tu będę wchodził czy nie, poza tym czy napisałem gdzieś że na salami wychodzi sól? Jak źle widzisz to może pora specjalistę odwiedzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Jednak Kolego chyba się już pożegnamy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Producent wędzarni: zbuntowany.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Raczej - zbanowany. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Raczej - zbanowany. A tak ciekawie sie robilo , tyle ciekawostek kolega postaral sie nam w krotim czasie przekazac A teraz bedzie mogl na pisac gdzie indziej, ze byl na forum winiastkim i wedliniarski Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 a mówiłem że będzie się działo :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12105-w%C4%99dzonki-do-wyrzucenia/page/3/#findComment-561617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.