Ela K. Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Likier kokosowy na którego wpisałam przepis robi się zalewając wiórki spirytusem. Spirytus się odciska i zostają wiórki mocno nasączone spirytusem. Żal wyrzucać. Pierwszy raz zrobiłam z nimi zapiekankę z jabłuszkami. Była niezła ale nie powaliła. Koleżanka, która zrobiła ten likier wymyśliła, że zrobi z nich raffaello . Troszkę zmieniłam jej przepis i w sumie jeszcze nad nim popracuję. Przedstawiam jednak wersję, którą niektórzy poznali na zlocie Raffaello z wiórek z likieru Składniki:150 g wiórek nasączonych spirytusem200 g herbatników200 g masła40 g cukru pudru (tu trzeba próbować masy i dostosować do swoich preferencji)około 40 szt migdałów (wcześniej sparzyć, namoczyć i obrać ze skórki)biała czekolada100 g wiórek kokosowych (ja dałam już zwykłe wiórki, wg mnie te spirytusowe spowodowałyby, że cukierki będą za mocne)Herbatniki w kielichu malaksera drobniutko rozdrobniłam. Później w misie miksera utarłam masło z cukrem, wiórkami "spirytusowymi" i cukrem pudrem. Trochę jeszcze wyrobiłam masę ręką. Formowałam kulki . U mnie ważyły około 14g każda . Do środka każdej wkładałam migdała . Ułożyłam na talerzu i włożyłam do lodówki na kilka godzin. Następnie w kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę, maczałam kulki w czekoladzie i obtoczyłam wiórkami (już bez alkoholu).Smacznego Edytowane 19 Listopada 2015 przez Ela K. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-457335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Listopada 2015 Ela :w00t: Jakie piękne Smaczniaście wyglądają W ogóle zauważyłem, że bardzo ładnie Ci wszystko wychodzi Śliwki również mistrzowskie - jak z obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-457340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Listopada 2015 W ogóle zauważyłem, że bardzo ładnie Ci wszystko wychodzi Śliwki również mistrzowskie - jak z obrazka Dzięki za miłe słowa Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-457341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Listopada 2015 Ciasto strażackieSkładniki:250g mąki pszennej100g cukru pudru100g zimnego masł1 duże jajko Z podanych składników zagnieść kruche ciasto . Wylepić nim formę do tarty albo tortownicę 24 cm ( wysmarowaną masłem , wysypaną bułką tartą). Formujemy brzeg na 2-3 cm. Wkładamy do lodówki w tym czasie przygotowujemy masę wiśniową. Masa wiśniowa:Około 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu;2 szklanki kompotu wiśniowego,1 budyń waniliowy lub śmietankowy.Wlewamy do garnka 1,5 szklanki kompotu. Gotujemy . W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń ( proszek). Do gotującego sie kompotu wlewamy masę budyniową . Gotujemy do momentu zgęstnienia . Odstawiamy . Do lekko przestudzonej masy dodajemy wiśnie , mieszamy , wylewamy na kruche ciasto.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i zostawiamy na 30-35 minut.Wyjmujemy zostawiamy do wystudzenia . Podobno najlepsze jest po schłodzeniu w lodówce , jednak rzadko udaje mi się tak ją schować , żeby moi chłopcy nie wywąchali. Twierdza że na ciepło też jest pyszna. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-457747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Już zaczęłam robić pierniki. To jedne z wielu, które zamierzam zrobić na te Święta. Pyszne !!!! Muszą odstać swoje w puszce, żeby zmięknąć. PiernikiSkładniki:300 g miodu120 g masła550 g mąki pszennej + mąka do podsypywania100 g cukru pudru 50 g przyprawy do piernika 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania:Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia się masła. Odstawić do ostygnięcia.Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować . Jeśli ciasto wyjdzie zbyt miękkie odstawić do lodówki do schłodzenia, będzie lepiej się wałkowało. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C Ciasto wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy pierniczki na choinkę to przed pieczeniem wykrawać otworek do przewlekania. Super nadaje się do tego słomka do napojów. Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę, żeby ostygły. Pierniki po upieczeniu są twarde (co łasuchom w ogóle nie przeszkadzało w wyjadaniu ) Po wystygnięciu wkładamy do szczelnej puszki , żeby zmiękły. Pierniki są dobre nawet po kilku miesiącach. Z przepisu wychodzi około 100 ciastek.Dekorowanie pierników zaplanowane na tydzień przed świętami. Zawsze robimy to rodzinnie Edytowane 27 Listopada 2015 przez Ela K. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-458946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Na te święta zrobiłam cztery zupełnie różne rodzaje pierników. Blog mojewypieki.com jest dla mnie skarbnicą przepisów na słodkie . Przeglądając tam przepisy na pierniki stwierdziłam, że chcę spróbować ciastek z różnych stron świata. Muszę Wam powiedzieć, że wszystkie są pyszne i wszystkie do powtórzenia za rok , albo wcześniej To są pierniki czekoladowe zrobione wg tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-pierniczki. W związku z tym, że ja kocham smak czekolady dla mnie NR1 Te z migdałem to Pierniki z Norymbergi cudownie mięciutkie , bardzo smakują dla mojego syna. Polecam gorącohttp://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-z-norymbergi Lebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniki. Najbardziej aromatyczne z tych co robiłam.http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen Pierniki tradycyjne , przynajmniej u mnie w domu robimy je od lat. Teraz korzystam z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-ii, ale mój przepis w zeszycie niewiele się różni od tego Cudowny aromat przypraw korzennych roznoszący się po domu to znak, że święta tuż tuż Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Ela K. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Grudnia 2015 :w00t: Elu, jesteś cukiernikiem co życie najbliższych osładza piernikiem Jak widzę te lukrowe wzorki, ozdoby etc to jedyne co mogę stwierdzić to to, że dużo pracy przy tym było Pięknie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Tyle pracy a pozniej tak chetnie kazdy siega po pierniczki. Ela prawo Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Pięknie wyglądają Kamilku ale jesteś poeta Dzięki Ela prawo :clap: Aniu dziękuję Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Ela super wypieki O kurcze 2000 posta napisałem i zrobili ze mnie kombatanta bo mi się teraz wyświetla "weteran" Edytowane 16 Grudnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ela super wypieki Dzięki Weteranie Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Elu...I czapki z głów za takie pierniczenie się Zkosztował bym do kawki... I to nie po jednym.... ]:-> Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Grudnia 2015 No, no..... Pani Elu, co za pyszności ja tu widzę pożarłbym jednym tchem połowę z nich bez zastanowienia Brawo bo piękne one są, aż żal je jeść Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Sliczne te pierniczki i czekoladki rowniez. Jak mina swieta mam zamiar zabrac sie troche za robienie czekoladek licze na twoja pomoc Mam juz nawet jakies foremki tyko z tym czasem troche slabo Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Sliczne te pierniczki i czekoladki rowniez. Dziękuję bardzo za miłe słowa . Mam juz nawet jakies foremki tyko z tym czasem troche slabo Jeśli znajdziesz troszkę czasu to zrób na święta śliwki . Robi się dosyć szybko . Smak rewelacja.Jeśli będę potrafiła pomóc z chęcią to zrobięElu... I czapki z głów za takie pierniczenie się Zkosztował bym do kawki... I to nie po jednym.... ]:-> Areczku zapraszam serdecznie Brawo bo piękne one są, aż żal je jeść Oj tam, oj tam proszę się częstować Dzięki Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dzięki Elu, właśnie poczęstowałem się wirtualnie, są przepyszne Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Tradycyjnie na wigilijne szkolne spotkania piekę ciacho w kształcie choinki jest to taki murzynek z dżemem lub powidłami z dodatkiem przyprawy piernikowej ., Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Ela K. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Bardzo smacznie wygląda... Normalnie do schrupania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Grudnia 2015 piekę ciacho w kształcie choinki jest to taki murzynek z dżemem lub powidłami z dodatkiem przyprawy piernikowej . Ela .. masz taką foremkę ? czy formujesz ciasto po upieczeniu ?choineczka Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Choineczka pierwsza klasa Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Bardzo smacznie wygląda... Normalnie do schrupania No i wszamali . Dzięki Arku:) Ela .. masz taką foremkę ? czy formujesz ciasto po upieczeniu ? choineczka Anuś dzięki. Mam taką silikonową formę, kilka lat temu kupiłam i tradycyjnie piekę w niej ciacho do szkoły Choineczka pierwsza klasa :clap: Dzięki Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Może bułeczkę ? Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-471745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Nalewka wiśniowa została zlana i zostały przepyszne wisienki, które zamierzam wykorzystać do deserów. Powiem Wam w tajemnicy , że uwielbiam wszelkie czekoladki z alkoholem . No i już wiecie co zrobiłam jako pierwsze z wisienek . Tak, tak ..... pralinki Czekoladki z wisienkami z nalewkiSkładniki:30 wisienek 200 g ulubionej czekolady u mnie mieszanka mlecznej , deserowej i gorzkiej30 papilotek do pralinek Sposób wykonania jest banalnie prosty Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Nakładałam do każdej papilotki 3/4 łyżeczki rozpuszczonej czekolady. W czekoladę wcisnęłam wisienkę, następnie zalałam to czekoladą. Wstawiłam do zastygnięcia do lodówki na około 4 godziny. No nie bądź taka, daj jeszcze jedną S M A C Z N E G O ! ! ! Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-472362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Piękne pralinki Elu... jadłabym. ...tylko te kalorie :) Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-472375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Halusia ale jedną możesz spróbować Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-472379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.