Skocz do zawartości

Banalnie prosta kiełbasa.Wędzona,surowa do podsuszania wg. Kostka


Rekomendowane odpowiedzi

Mam lodówkę typu NO FROST i obsusza rewelacyjnie.

Jak za długo, to z kiełbasy robi się kamień.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ja mam zwykłą, pytanie czy taką kiełbasę tylko uwędzoną- nieparzoną i bez pieczenia można po prostu po ostygnięciu włożyć do lodówki, czy powiesić w domu w temperaturze pokojowej na np. 24h i dopiero potem do lodówki?

Nie znam się kompletnie na wędlinach dojrzewających/ suszonych. Czy  taka kiełbasa będzie zjadliwa- w sensie nie trująca :hmm: ? Z tego co wyczytałem to kiełbasy dojrzewające przechodzą proces fermentacji, co je konserwuje, a co w takim przypadku?

Edytowane przez krisk

ok 80 % kiełbas robię podpiekanych   w wędzarce - i wiszą sobie w garażu 2-3 tygodnie - i do vacum - o ile nie znikną w tajemniczych okolicznościach :D 

Muskie - to ryba 🙃

No właśnie, w garażu- tam temperatura jest niższa niż w mieszkaniu- aktualnie 25 st.

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

  • 5 miesięcy temu...

Witam, zrobiłem kiełbasę według przepisu tylko wyszła trochę twarda. Miałem jelita tylko 26/28. Suszyłem ok 2 tygodnie. Farsz mieszkałem ok 15minut. Jaki mógłbyć powód?

 

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

 

 

Jaki mógłbyć powód?
Jak za twarda to po prostu za długo podsuszałeś i może było za ciepło . 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Chłopie suszysz niezbyt grubą kiełbasę 2 tyg. i się pytasz czemu twarda? :facepalm:  Na co liczyłeś ?  Poza tym w tym wyrobie chyba o to chodzi , żeby kroić cieniutko  i delektować się smakiem.Jak chcesz robić duże kęsy susz ją 2dni

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Chłopie suszysz niezbyt grubą kiełbasę 2 tyg. i się pytasz czemu twarda? :facepalm: Na co liczyłeś ? Poza tym w tym wyrobie chyba o to chodzi , żeby kroić cieniutko i delektować się smakiem.Jak chcesz robić duże kęsy susz ją 2dni

Temperatura była ok 16 stopni i lekko uchylone okno. To moja pierwsza suszona kiełbasa. Suszyłem ja tyle bo wczesnej była w środku surowa. Bardziej chodziło mi o ty czy w przypadku tej kiełbasy czas wyrabiania mięsa ma wpływ na to że jest twarda.

 

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez marcino21ab

 

Suszyłem ja tyle bo wczesnej była w środku surowa.

Przecież jak byś ją suszył miesiąc to i tak będzie surowa. Żeby kiełbasa nie była surowa trzeba poddać ją obróbce termicznej . No ale, to już by nie była kiełbasa z przepisu Kostka.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

 

 

Suszyłem ja tyle bo wczesnej była w środku surowa

@marcino21ab,

Kiełbasy dzielą się na surowe (z założenia) i parzone/pieczone, czyli po obróbce termicznej. 

Te surowe to mogą być niesuszone (np. metka), suszone (np powyższa @kostka) i dojrzewające (np salami).

Natomiast kiełbasy po obróbce termicznej też można suszyć (np. myśliwska)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

Suszyłem ja tyle bo wczesnej była w środku surowa

@marcino21ab,

Kiełbasy dzielą się na surowe (z założenia) i parzone/pieczone, czyli po obróbce termicznej. 

Te surowe to mogą być niesuszone (np. metka), suszone (np powyższa @kostka) i dojrzewające (np salami).

Natomiast kiełbasy po obróbce termicznej też można suszyć (np. myśliwska)

 

dziękuje za wytłumaczenie:) to moja pierwsza suszona kiełbasa.

  • 1 rok później...
Na forum (i nie tylko) wielokrotnie czytam że mięso/kiełbasy należy poddać obróbce termicznej. Czy spożywanie tej kiełbasy - wędzonej i suszonej jest bezpieczne? Kusi mnie bardzo żeby ją zrobić...
Czy spożywanie tej kiełbasy - wędzonej i suszonej jest bezpieczne? Kusi mnie bardzo żeby ją zrobić...

Rób.Peklowanie i wędzenie zabezpiecza mięso.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 5 lat później...
W dniu 22.06.2017 o 19:19, Muski napisał(a):

ok 80 % kiełbas robię podpiekanych   w wędzarce - i wiszą sobie w garażu 2-3 tygodnie - i do vacum - o ile nie znikną w tajemniczych okolicznościach :D 

Najgorsze jest to znikanie i te tajemnicze okoliczności 😁

  • Upvote 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.