Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

To ze nic nie wedze , nie znaczy ze nic nie robie :)

Ozory wiepszowe (peklowane na mokro 5 dni ) w galarecie 

post-58387-0-47519900-1545466550_thumb.jpg

 

Ryba faszerowana w galarecie ( galarety nie klarowalam bo nie umiem i kiedys spapralam caly wywar )

 

post-58387-0-22026500-1545466604_thumb.jpg

 

 Zrobilam jeszcze experyment "malowany " pierwsza proba wiec kolor jeszcze nie dopracowany i troche za ciemno ale przy kolejnej bedzie napewno wizualnie ladniejsza 

poledwica z solarium -( dym wedzarniczy w plynie )-efekt smakowy ten kto nie wie sie nie pozna  :)

smak byl zaraz po wykonaniu i schlodzeniu bardziej wyrazny  tylko na obwodzie , natomiast wczoraj juz smak sie wyrownal .

Napewno nie jest to co wedzone w mojej lichej wedzarce ale mam alternatywe na zimowy czas .

post-58387-0-17525200-1545467433_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618409
Udostępnij na innych stronach

 

 

galarety nie klarowalam bo nie umiem

To jest prosty zabieg @electro.

Do wywaru dodajesz dobrze rozbite rózgą białko z octem winnym (1,5 łyżki) i zagotowujesz. Następnie cedzisz na sicie wyłożonym gęstą ścierką - najlepsze są z IKEA.

Dopiero do odcedzonego wywaru dodaje się żelatynę.

Istotna informacja: białko musi pochodzić z bardzo świeżego jajka. jakikolwiek zapach z białka pozostanie w wywarze i może się przebić przez niego.

Kiedyś z tego powodu straciłam cały wywar  :(

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618413
Udostępnij na innych stronach

EAnno ja wiem jak sie robi ale u mnie albo to bialko za malo ubilam , bo efekt byl nie ciekawy  :)

Mimo tego chyba nie wyglada najgorzej przelana tylko przez sitko takie jak do cukru pudru :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618415
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wyglada najgorzej przelana tylko przez sitko takie jak do cukru pudru

Wygląda kolorowo i apetycznie, a to jest najważniejsze.

Jeszcze przyszła mi do głowy jedna myśl, a mianowicie użycie do cedzenia specjalnego sita, przeznaczonego do klarowania nalewek.

Nawet takie posiadam ale galarety jeszcze nim nie cedziłam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618417
Udostępnij na innych stronach

Problemów można uniknąć już na poczatku przygotowywania galarety. Rozpoczynająć, zalewamy wodą mięso i tak podgrzewamy do zagotowania. Należy bardzo dokładnie zbierać powstająca,białkową pianę, która pozostawiona w rosole, powoduje jego mętnienie, co skutkuje mętnieniem galarety. Często robię, więc mogę polecić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618420
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna rybka Electro, aż ślinka cieknie, a galaret ja też nigdy nie klaruję bo smak się liczy. Klarowną galaretkę to lubię, ale jak mi rybkę w knajpie podają :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618422
Udostępnij na innych stronach

 

 

To ze nic nie wedze , nie znaczy ze nic nie robie
:thumbsup:  :clap: 

 

 

Ryba faszerowana w galarecie ( galarety nie klarowalam
Ja np. wolę nieklarowaną - taką naturalną  :D  - ale są konsumenci  co Tylko klarowaną . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618443
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za mile slowa :)  , galarete mialam przefiltrowac przez filtr do kawy ..zapomnialam bo to tak jest jak sie robi kilka rzeczy na raz a do tego jeszcze siedzi na internecie :tongue:  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618467
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ozory wiepszowe (peklowane na mokro 5 dni ) w galarecie 

 

Ryba faszerowana w galarecie
To tygryski lubią najbardziej ,brawo :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618493
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie klaruję galarety  - na święta karp jest zawsze w lekko mętnej galarecie ale za to w jakiej  smakowitej  :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618529
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ozory wiepszowe (peklowane na mokro 5 dni ) w galarecie

 

 

Ryba faszerowana w galarecie

:) Przypadku w działaniach próżno się doszukiwać... :D

Pięknie się prezentują one potrawy, zauważalny Kunszt Electro... :thumbsup::clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-618678
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

@Skalar50, gorczyca o bardziej ostrym smaku ,brazowym kolorze , i ziarenka sa ciut mniejsze niz tej bialej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-620130
Udostępnij na innych stronach

ta sarepska bedzi edobra , czarna jest jeszcze bardziej ostra

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-620132
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Musztarda się "gryzie " Zamiast "łyski" dodałem jedną łyżeczkę likieru wiśniowego . Przekładając do słoiczka oblizałem łyżeczkę - będzie dobrze ,

 

Elektro   :clap:

 

Ps . teraz będę kombinował z dodatkiem kminku .

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-621493
Udostępnij na innych stronach

 Heniu ,kminkowa brzmi calkiem calkiem ,,do kielbaski takiej z reki , ja do mojej po czesci dalam troche estragonu tez dobra :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-621514
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzis byl klasyk na  obiad ..przedsmak wielkanocy ..

Sledzik( matjessill) z ziemniakami jajkiem, czerwona cebulka, koperkiem, porem ,beurre noisette i cytrynowym kremem na bazie creme fraiche.

post-58387-0-66982200-1555175757_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-628970
Udostępnij na innych stronach

 

 

dla mnie raczej "nuevo", a nie klasyk. 

 

 

Sledzik( matjessill) z ziemniakami jajkiem, czerwona cebulka, koperkiem, porem ,beurre noisette i cytrynowym kremem na bazie creme fraiche.

Na obozie wojskowym przecież dawali śledzia  z ziemniakami i glutem śmietany.

U @elektry jest bardziej wykwintnie; dodatek masła orzechowego i zamiast gluta ser mascarpone rozprowadzony cytryną.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/5/#findComment-628984
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.