Skocz do zawartości

Electra swiatecznie...


electra

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Na tegoroczny Midsommar (noc Kupaly) zrobilam tort kanapkowy tym razem byla pasta lososiowa do srodka zamiast krewetkowej

Piękny Electro , bardzo apetycznie wygląda. :):clap: :clap: :clap: :clap:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dziekuje Wam :)

Mam juz troche wprawy ..i sporo juz takich i innych za soba ,ale zawsze sa smaczne  wedlug tych co jedza :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Swieta  za pasem wiec na wigilijnym stole nie moze zabraknac sledzi ..oprocz tradycyjnych w oleju  w tym roku beda jeszcze nowosci smakowite i nieco inne 

Sledz z jagodami i cynamonem , oraz  sledz z chrzanem i jablkiem

post-58387-0-01586700-1481025236_thumb.jpg

NIe robie duzo bo jest nas tylko czworka ..a wszystkiego trzeba posmakowac :-)

 

No i przepisy 

Sledz z chrzanem i jablkiem
na 3 filety sledziowe:
1 niewielkie jablko 
2 cm chrzanu 
1 cebulka 
2 lyzeczki siekanego koperku
 
Zalewa :
3 dl wody 
2 dl cukru 
1 dl ocet ( moj 12%)
zalewe zagotowujemy i studzimy 
platy sledzia kroimy w ok centymetrowe paski 
Jablko ,cebule i chrzan rowniez kroimy w kawalki.
wszystko ukladamy do sloika i zalewamy zimna zalewa 
 
Smakujemy nie wczesniej jak dobe po zrobieniu ale najlepiej niech postoja pare dni w lodowce.
 
Sledz z jagodami 
3 filety  sledzia
2 dl jagod / maga byc mrozone
2 laski cynamonu
 
zalewa :
3 dl wody
2 dl cukru 
1 dl ocet ( moj 12%)
zalewe zagotowujemy i studzimy
 
 
sledzia kroimy w kawalki
przekladamy z jadodami i laskami cynamonu w sloiku zalewamy zimna zalewa ,zakrecamy odstawiamy do lodowki na conajmniej dobe.
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@jac007, i gwarantuje ze ma :) jak sie ma jezyny to tez z nimi mozna zrobic.

@andrzej k, my nie zjedlibysmy tyle przez rok :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja śledzie kupuję tydzień przed świętami .

U nas królują w oleju  ewentualnie pokropione maleńką ilością octu.i mam wrażenie ,ze jak dam wiecej octu to śledzie robią się twarde...

Śledzie układam w słoiku zasypuję cebulką ,zalewam olejem i kropię lekko octem . Przesypuję trochę ziołami prowansalskimi i bazylią lub innymi ziołamii układam następna warstwę .

Jak postoją dłuzej ,to wydaje mi się ,ze robią się twarde...

Moze ktoś z Was ma przepis na lekka zalewe octową ,w której mogłyby polezec kilka dni i potem je zalewac juz samym olejem. Kiedyś tak robiłam ,ale nie pamiętam proporcji . Śledzie musza mieć tylko bardzo  delkatny posmak kwaśny  prawie niewyczuwalny.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

my sledzie w oleju robimy bez octu ..wymoczone filety zalewamy olejem i posypujemy drobniutko posiekana cebulka ..sledzie przechowywane sa tylko w oleju bez cebuli.wszystkie inne sledzie jakie sa u nas jedzone sa na szwedzka modle,

w tym roku beda jeszcze rolmopsy Maxella

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.wymoczone filety zalewamy olejem i posypujemy drobniutko posiekana cebulka

Posyp jeszcze lekko majerankiem ,a zobaczysz jakie pyszne. :tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mowisz? sprobuje..do czesci moze jeszcze troche suszonej natki ..dalej szukam smaku kupnych po kolobrzesku ... :)

dzis robie w smietanie z chrzanem i jablkiem i kolejna porcje z jagodami ..bo zostala pozarta :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziesiejsze dreptanie ...pasztet jeszcze wpiecu i zawijaniec  szafranowy z masa migdalowa

post-58387-0-32155200-1481653729_thumb.jpg

post-58387-0-75543400-1481653747_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Moje sledzie "po kolobrzesku"

 

 

 Zalewa do marynowania cebuli 

 jest to zalewa z przepisu Maxella do rolmopsow.

 
1. Sól – 4%, na ½ l zalewy – 0,02 kg,
 
2. Ocet 10% - stężenie 4% na ½ l zalewy – (0,5 x 4) : 10 = 0,20 l,
 
3. Woda – 0,30 l
cebula pokrojona w piorka marynowana 3 dni,
 
do moich sledzi uzylam :
Sledz matias  (moczony 1 h)
olej slonecznikowy 
cebula z zalewy
pol lyzeczki suszonej natki pietruszki
 kawalek papryki marynowanej z zalewy w oleju .
pieprz grubo mielony.
 
Sledzie podzielilam na kawalki i poprzekladalam cebula, papryka pokrojana w kostke posypalam natka i pieprzem .zalalam olejem.
post-58387-0-33505300-1513800814_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sledz po kolobrzesku ktory zrobilam ,smakowal praktycznie tak jak ten kupny , moze byl ciut za slony ale to kwestia do opanowania ,trzeba lekko przedluzyc moczenie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Male co nieco na 1 advent :
zawijaniec szafranowy z biala czekolada

post-58387-0-79121500-1543606075_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Domowa Bozonarodzeniowa szwedzka musztarda z Whisky

-obok szynki obowiazkowa na wigilijnym szwedzkim stole

 

Skladniki 

 

26g gorczyca biala 

26g gorczyca brazowa

100 ml woda

2 lyzki octu winnego / mozna zastapic jablkowym

2 lyzki miodu o wyrazistym smaku/ u mnie byl taki a Gotlandii.

2 lyzki whisky

½ lyzeczki soli

25-50ml oleju rzepakowego

 

Gorczyce i wode zagotowujemy i odstawiamy na jakies 30 min zeby zmiekla.

przekladamy ziarna gorczycy do mixera i blenderujemy az osiagniemy dosc kremowa mase , brazowa ma pozostac w calosci (3-4 min mixowania).

Dodajemy nastepnie ocet, miod,whisky, sol i olej i calosc jeszcze raz mixujemy do polaczenia sie skladnikow.

przekladamy do sloiczka i zamykamy chowamy do lodowki na kilka dni zeby sie przegryzlo.

post-58387-0-44868600-1545329400_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bozonarodzeniowa szwedzka musztarda z Whisky -obok szynki obowiazkowa na wigilijnym szwedzkim stole

Bardzo ciekawa ta musztarda, dziękuję za inspirację.

U mnie też raczej będzie "szynkowa" wigilia więc taka musztarda jak znalazł  :thumbsup:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, dziekuje , zamiast whisky mozna dodac cognaq, miod najlepszy to taki lesny np wrzosowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A zdąży sie przegryźć? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze lepiej jak sobie postoi w lodówce ze 3-4 dni, ale i krócej można. To naprawdę fantastyczna musztarda dla fanów tego specjału, i pasuje do wszystkiego, ale ja np. podjadam ją sobie samą, tak łyżeczką ze słoiczka, bo to cymes dla smakoszy :D Dzięki Świątecznie za przepis Electro  :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@paszeko, nie koniecznie , mozesz nie dawac alkocholu , mozesz np jak lubisz dac po pol lyzeczki otartej skorki z pomaranczy i startego imbiru , lub zostawic taka naturalna .


[Dodano: 21 gru 2018 - 12:07]

@Muski, zdazy ja wczoraj robilam moja 


[Dodano: 21 gru 2018 - 12:07]

@sverige2, ja juz jak robilam to wyjadlam troche :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.