Skocz do zawartości

Bigos


Marko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zostałem obdarowany większą ilością zamrożonego bigosu.

Problem polega na tym, że pojemnik w którym jest ten bigos nie mieści mi się do szuflady zamrażarki.

Muszę rozmrozić bigos i przełożyć do mniejszych pojemników i tu prośba o radę. Rozmrozić, przełożyć do mniejszych pojemników i zamrozić czy po rozmrożeniu najpierw zagotować i dopiero przełożyć  w odpowiednie pojemniki i po ostudzeniu zamrozić?

Proszę o radę.

Edytowane przez Marko

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja bym zamrozony po rozmrozenie zagotowala ,schlodzila i ponownie zamrozila

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę rozmrozić bigos

A może da się wyciągnąć całość np po polaniu ścianek pojemnika wrzątkiem?

Wtedy mógłbyś podzielić bryłę na mniejsze kawałaki przy pomocy tasaka, siekierki lub solidnego noża.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bigos ponoc czym starszy tym lepszy ..u mnie bigos to bedzie po swietach.

A moze zapakowac prozniowo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozmrożonych produktów nie należy ponownie zamrażać!

Po obróbce termicznej rozmrożonego produktu można.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Już jest nas dwóch,... :D  również tak jak Karol, nigdy nie dodaje do bigosu śliwek, tak akurat mi pasuje. 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wlasnie kombinuje bigos i zastanawiam sie czy wrzucic kilka sliwek..
na 5-6 kg - garść  (4-5 szt na kg)- pokrój na drobne ale nie za drobne 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja daje  tak jak kolega wczesniej napisal 5-6 szt na kg kroje na cztery albo na pol zalezy jak duza , daje na koncu a gotuje co najmniej 3 dni bigos wiec daje na wieczor przedostatniego dnia juz jak gorocy bigos i zostawiam ,  dusza sie tylko jeden dzien inaczej to takie rozciaplane sa .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do bigosu czasem dodaję śliwki pozostałe po nalewce - te są najlepsze i świetnie się komponują z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze są w kolejności: 

- suska sądecka

- wegierki po nalewce

- słoiczek powideł bez cukru.

Dodatek śliwek bardzo wzbogaca smak bigosu.

Osobiście wystrzegam sie śliwek nasączonych olejem rafinowanym a takie dominują na rynku.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do świątecznego bigosu
:thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do bigosu czasem dodaję śliwki pozostałe po nalewce - te są najlepsze i świetnie się komponują z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina

Wina należy koniecznie kupować przynajmniej ze dwa, żeby wystarczyło jeszcze troszeczkę do bigosu.

:tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

Mam zamiar zrobić bigos, nie chce szukać na necie po forach jakiegoś "sprawdzonego" przepisu wolę Was zapytać :)

Bigos chciał bym zrobić bardziej mięsny, nie pływający:)

Chciał bym też (mam zamiar) do bigosu dodać rosołu po parzeniu wędzonego schabu.- dodać?

Mięso będę kupował w masarni.

Bigos będę gotował (dusił) w 12l kociołku.

Proszę o jakiś "mięsny" przepis lecz jednak bardziej zależy mi na informacji ile czego muszę kupić na 12l kociołek..no niech będzie 10l

Qrde, nie wiem też jaką kapustę kupić żeby była kiszona a nie robiona na szybko - jeśli możecie doradzić jaką najlepiej kupić w sklepach ogólnopolskich to proszę o info.pozdr - o ile można:)

Thx

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.