Marko Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Dzisiaj zostałem obdarowany większą ilością zamrożonego bigosu.Problem polega na tym, że pojemnik w którym jest ten bigos nie mieści mi się do szuflady zamrażarki.Muszę rozmrozić bigos i przełożyć do mniejszych pojemników i tu prośba o radę. Rozmrozić, przełożyć do mniejszych pojemników i zamrozić czy po rozmrożeniu najpierw zagotować i dopiero przełożyć w odpowiednie pojemniki i po ostudzeniu zamrozić?Proszę o radę. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Marko Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Ja bym zamrozony po rozmrozenie zagotowala ,schlodzila i ponownie zamrozila Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Muszę rozmrozić bigosA może da się wyciągnąć całość np po polaniu ścianek pojemnika wrzątkiem?Wtedy mógłbyś podzielić bryłę na mniejsze kawałaki przy pomocy tasaka, siekierki lub solidnego noża. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Rozmrozic. Czesc do sloikow i pasteryzowac oraz przechowywac w lodowce do biezacego spozycia ale wtedy bigosik bedzie lekko "papkowaty" a reszte do woreczkow i po splaszczeniu ponownie zamrozic.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Bigos ponoc czym starszy tym lepszy ..u mnie bigos to bedzie po swietach.A moze zapakowac prozniowo? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Ja bym zamrozony po rozmrozenie zagotowala ,schlodzila i ponownie zamrozila Też bym tak zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Rozmrożonych produktów nie należy ponownie zamrażać! Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Rozmrożonych produktów nie należy ponownie zamrażać! Po obróbce termicznej rozmrożonego produktu można. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Przesiez zamrozone tez mozna podzielic Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Postanowiłem rozmrozić i zagotować, przy okazji jutro będę miał obiad.Rozmrożenie daje lepszą możliwość ułożenie w pojemnikach.Jeszcze raz dziękuję. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Po obróbce termicznej rozmrożonego produktu można. No popatrz człowiek się czegoś nowego dowiaduje czyli całe Zycie się uczy a na starość i tak głupi umiera,dzięki Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Kiedy/na jakim etapie, dodajecie suszone sliwki w przyzadzaniu bigosu oraz ile ich dodac na 5-6 kg.????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Ilu Polakow tyle przepisow na bigos.Grzesiu ja nigdy do bigosu nie daje śliwek. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Karolek, wiem ze to nie po "naszemu" ale bedac kiedys w Ustce, kosztowalem takiego wlasnie.Bylo smaczniaste ale malo czetwone.Teraz wlasnie kombinuje bigos i zastanawiam sie czy wrzucic kilka sliwek.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Już jest nas dwóch,... również tak jak Karol, nigdy nie dodaje do bigosu śliwek, tak akurat mi pasuje. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Grudnia 2017 wlasnie kombinuje bigos i zastanawiam sie czy wrzucic kilka sliwek.. na 5-6 kg - garść (4-5 szt na kg)- pokrój na drobne ale nie za drobne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Ja daje tak jak kolega wczesniej napisal 5-6 szt na kg kroje na cztery albo na pol zalezy jak duza , daje na koncu a gotuje co najmniej 3 dni bigos wiec daje na wieczor przedostatniego dnia juz jak gorocy bigos i zostawiam , dusza sie tylko jeden dzien inaczej to takie rozciaplane sa . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Również i ja dodaję podobną ilość jak Electra, bo moi też lubią ze śliweczką, jednak przekrawam śliwki tylko wzdłuż na pół, i dodaję nieco wcześniej, aby smak się zmacerował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Do bigosu czasem dodaję śliwki pozostałe po nalewce - te są najlepsze i świetnie się komponują z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Najlepsze są w kolejności: - suska sądecka- wegierki po nalewce- słoiczek powideł bez cukru.Dodatek śliwek bardzo wzbogaca smak bigosu.Osobiście wystrzegam sie śliwek nasączonych olejem rafinowanym a takie dominują na rynku. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Do świątecznego bigosu dałem pół kilo suszonych śliwek bez pestek. Kapusty nie ważyłem ale w garnku byli tego z 8 litrów. Śliwki dałem na samym początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Do świątecznego bigosu Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Do bigosu czasem dodaję śliwki pozostałe po nalewce - te są najlepsze i świetnie się komponują z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina Wina należy koniecznie kupować przynajmniej ze dwa, żeby wystarczyło jeszcze troszeczkę do bigosu. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zawsze dodawałem suszone i wędzone węgierki. W tym roku niestety takowych nie posiadam i bigos był bez śliwek. Co do czasu kiedy je dodaje, to drugiego dnia podczas ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Witam.Mam zamiar zrobić bigos, nie chce szukać na necie po forach jakiegoś "sprawdzonego" przepisu wolę Was zapytać Bigos chciał bym zrobić bardziej mięsny, nie pływający:)Chciał bym też (mam zamiar) do bigosu dodać rosołu po parzeniu wędzonego schabu.- dodać?Mięso będę kupował w masarni.Bigos będę gotował (dusił) w 12l kociołku.Proszę o jakiś "mięsny" przepis lecz jednak bardziej zależy mi na informacji ile czego muszę kupić na 12l kociołek..no niech będzie 10lQrde, nie wiem też jaką kapustę kupić żeby była kiszona a nie robiona na szybko - jeśli możecie doradzić jaką najlepiej kupić w sklepach ogólnopolskich to proszę o info.pozdr - o ile można:)Thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.