tomibass Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Póki co powędzone. Nabiegałem się jak maratończyk I żeby nie było to herbatka z cytrynką dzisiaj była tylko Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Póki co powędzone. Tomi, za całość :clap: I żeby nie było to herbatka z cytrynką dzisiaj była tylko :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) No i już gotowe wędzonki W smaku pyszne A wczoraj w nocy jeszcze posoliłem kilka serków do wędzenia W planach jeszcze śledzie (klasyczne i jeden z przepisów Anusi), karp wędzony (ktoś ma jakiś przepis fajny to wdzięczny będę ) i nie wiem co jeszcze Się zobaczy Żona kutię planuje zrobić Edytowane 21 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Grudnia 2015 W smaku pyszne O tym Ty i Twoja rodzinka może się tylko wypowiedzieć jedna rada .. noże muszą być ostre do krojenia, bo widać''szarpanie'' .... się rozwijasz w zawrotnym tempie Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Grudnia 2015 jedna rada .. noże muszą być ostre do krojenia, bo widać ''szarpanie'' .... się rozwijasz w zawrotnym tempie Muszę naostrzyć Dziękuję Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ja mam super ostre nożyki a i tak czasem wychodzi taka szarpanina - dlaczego? ręka niepewna, ciut się trzęsie po wędzeniu haha, ale czymś ogrzewać się trzeba w te ciepłe zimowe dni Tomi przekroje super Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) ciut się trzęsie po wędzeniuHerbatkę piłem Tomi przekroje super Dzięki Taki mały upgrade Żony i moich poczynań Sosik prawdziwkowy "na gęsto" Śledziki klasyczne. Serki z przyprawami No i dalej lecim działać. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) No i kolejne specjały Śledziki Anusi Z imbirem. Pięknie pachną. Troszkę oszukane, bo zabrakło mi szalotki Zamiast kolorowego dałem czarny pieprz. Kolejna do odstrzału kutia Pewnie większość zna ten przysmak To dla tych co nie znają. Ciasto orzechowiec No i karpie popłynęły po raz drugi Sosik z prawdziwków. Suszone grzyby moczymy przez noc. Połowę wody odlać. Niektórzy jeszcze płuczą, ale jak się czysto zbiera i suszy to szkoda smaku Na ten garnczek poszło jeszcze dwie małe cebule pokrojone w kosteczkę, vegeta (sól) i pieprz do smaku. Tak pitrasimy cały dzień na malutkim ogniu. Jak zakipi podkładamy pod garnuszek cegłę szamotową ~3cm grubą. Wyłączamy jak już nam będzie pasowała gęstość sosiku. Nie ma tam ani grama mąki Jeszcze taka mała uwaga: Sosik powinien zgęstieć, że prawie aż ciemno brązowy się zacznie robić. Mocno odparować wodę trzeba Edytowane 22 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Śliczny sosik , oj śliczny Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Śledziki Anusi Z imbirem. Pięknie pachną. Troszkę oszukane, bo zabrakło mi szalotki Zamiast kolorowego dałem czarny pieprz. Tomi .. ciekawa jestem wrażeń smakowych. Może być pieprz czarny .. następnym razem zrobisz z kolorowym. Ciasto Twojej żony wzbudziło u mnie nadprodukcję ślinianek pięknie się prezentuje wielkie brawa dla Niej Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Tomibass... jak tu u Ciebie smacznie,,, wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Śliczny sosik , oj ślicznyŻona od Babci się nauczyła Musimy jej powiedzieć, że sosik robi furorę w internetach. Ciasto Twojej żony wzbudziło u mnie nadprodukcję ślinianek pięknie się prezentuje wielkie brawa dla Niej Żona dziękuje Tomibass... jak tu u Ciebie smacznie,,, wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznieDziękujemy A jutro znowu koło beczki posiedzieć z karpiami Edytowane 22 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Loty świąteczne okołowędzarnicze konkretnego kalibru... Zaś same wędzonki... solidne z nakierowaniem ku doskonałości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Loty świąteczne okołowędzarnicze konkretnego kalibru... Zaś same wędzonki... solidne z nakierowaniem ku doskonałości Dzięki Ziezielony No i na koniec zwieńczenie całej roboty wędzonymi karpiami Zdjęcie, jak się okazało zostało zrobione w trakcie wędzenia Nie dość, że surowy jeszcze, to mało słony Jak to Ela powiedziała, lepiej mało słony niż przesolony, że aż facjatę wykręca.W rezultacie karpiszony poleciały z powrotem do wędzarni Oto one. Widać pozatym, że jeszcze blade. Ostatecznie musiałem je dowędzić i piec po raz drugi, bo pierwsze podpiekanie nie dało rady. Ale to nic. Pierwsze koty za płoty. Mój pierwszy karp w całości. Zobaczymy co konsumenci osądzą.Myślę, że w dzwonkach będzie łatwiej. Popraktykuję przed następnymi świętami. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Jak to mówią trening czyni mistrzem Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Nabiegałem się jak maratończyk Bieganie - bieganiem, ale sznurka na wędzonki nie żałowałeś.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Grudnia 2015 (edytowane) ale sznurka na wędzonki nie żałowałeśMusi być ładnie powiązane Zaopatrzyłem się solidnie w szpagat Edytowane 24 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Z racji tego, że mamy Nowy Rok 2016 życzę wszystkim forumowiczom i ich rodzinom tego co najlepsze. Aby to uczcić poszły dzisiaj na talerze noworoczne gołąbki. Nie są to gołąbki z mięsem mielonym tylko na mięsku duszonym. Z mielonego mięsa to mi średnio smakują więc żonę przycisnąłem, aby teściową podpatrzyła jak się robi gołąbki Sos pomidorowy też własnej roboty Duszenie mięs i parzenie kapusty. Łopatkę udusić w rondelku z pieprzem, zielem i liściem laurowym. Ostudzoną pokroić w kostkę. Kapustę wiadomo jak parzyć więc się rozpisywać nie będę. Parzymy w osolonej wodzie z octem Przygotowanie farszu. Pokrojone mięso, zeszkloną cebulę, jajka dodać do ryżu ugotowanego "al dente" i doprawić wg własnego uznania. Można śmiało dać smalec który zastygnie po duszeniu mięsa. Gotowe gołąbki Piec w piekarniku w temp. 170*C przez około 2 godz. Zalane do połowy wodą na start. Sos:Podsmażyć cebulę, dodać wodę wymieszaną z koncentratem, doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze śmietaną dodać do sosu i gotować aż zakipi. Potrzebne nam było (na 20 szt. gołąbków):1kg łopatki500g ryżu (może być ten w torebkach - wygodniej) 1 średnia kapusta2 jajka2 cebule1 ziemniak pokrojony w plastry (do wyłożenia gara)dżem ze świni do smażenia pieprz i sól Na sos:1 duża cebula1 koncentrat pomidorowy 195g350ml wody (1,5 szklanki)300ml śmietany 18%4 łyżki mąkidżem ze świni do smażenia pieprz i sól Edytowane 1 Stycznia 2016 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-465880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 29 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Października 2023 Boczku mi się zachciało 😅 Osuszanie 1,5h. Wędzenie zeszło 4h. Parzenie 2,5h 75*C. Boczek parzę tylko na czas 😉 Zawsze wychodzi taki jak lubimy 😁 Pozdrawiam SiB'ki. Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-873105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Października 2023 Ładna szuflada 👍 1 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-873109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Listopada 2023 (edytowane) Efekty nocnych wojaży liliputy wędziłem na próbę 55*C okazuje się dla nich za dużo, ale są smaczne, forma nie ważna Polędwiczki robiłem pierwszy raz, całkiem fajnie wyszły. https://www.facebook.com/100004055995075/videos/867620548165505/ Edytowane 25 Listopada 2023 przez tomibass 1 Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-880974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Listopada 2023 10 minut temu, tomibass napisał(a): liliputy wędziłem na próbę 55*C okazuje się dla nich za dużo, ale są smaczne, forma nie ważna Dokładnie, ważne że smaczne a wędlinki smacznie wyglądają i pewnie tak smakują 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-880982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) Dostałem od siostry jakieś 5kg pigwowca. Pestki użyję do amaretto, z owoców chyba usmażę marmoladę Wyjdzie w trakcie. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-883453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Grudnia 2023 9 minut temu, tomibass napisał(a): Dostałem od siostry jakieś 5kg pigwowca. Pestki użyję do amaretto, z owoców chyba usmażę marmoladę Tylko i wyłacznie nalewka!!! Produktem ubocznym i tak bedzie marmolada. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-883457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) 9 minut temu, EAnna napisał(a): Tylko i wyłacznie nalewka!!! Mam ze 3 litry z zeszłego roku, ale zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądało po obraniu Wasze zdrowie Edytowane 2 Grudnia 2023 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-883458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.