Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Póki co powędzone. Nabiegałem się jak maratończyk  :tongue:

 

post-58302-0-49088000-1450635868_thumb.jpgpost-58302-0-74503500-1450635875_thumb.jpg

 

I żeby nie było to herbatka z cytrynką dzisiaj była tylko  :laugh:  :tongue:

 

 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464204
Udostępnij na innych stronach

No i już gotowe wędzonki  ;)

post-58302-0-40332300-1450694519_thumb.jpgpost-58302-0-56555400-1450694529_thumb.jpg

 

W smaku pyszne :)

post-58302-0-97553300-1450694576_thumb.jpg

 

A wczoraj w nocy jeszcze posoliłem kilka serków do wędzenia ;)

post-58302-0-54683000-1450694626_thumb.jpg

 

W planach jeszcze śledzie (klasyczne i jeden z przepisów Anusi), karp wędzony (ktoś ma jakiś przepis fajny to wdzięczny będę ;) ) i nie wiem co jeszcze :D Się zobaczy ;) Żona kutię planuje zrobić :D;)

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464347
Udostępnij na innych stronach

 

 

W smaku pyszne

O tym Ty i Twoja rodzinka może się tylko wypowiedzieć :) jedna rada .. noże muszą być ostre do krojenia, bo widać
''szarpanie'' :tongue:.... się rozwijasz w zawrotnym tempie :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464420
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedna rada .. noże muszą być ostre do krojenia, bo widać ''szarpanie'' .... się rozwijasz w zawrotnym tempie
Muszę naostrzyć ;) Dziękuję ;)

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464482
Udostępnij na innych stronach

Ja mam super ostre nożyki a i tak czasem wychodzi taka szarpanina - dlaczego?  :laugh:  :laugh:  :laugh:

ręka niepewna, ciut się trzęsie po wędzeniu haha, ale czymś ogrzewać się trzeba w te ciepłe zimowe dni  :tongue:

Tomi przekroje super  :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464501
Udostępnij na innych stronach

ciut się trzęsie po wędzeniu

Herbatkę piłem :D

 

 

Tomi przekroje super 

 Dzięki ;)

 

 

Taki mały upgrade Żony i moich poczynań ;)

 

Sosik prawdziwkowy "na gęsto" :)

post-58302-0-14150300-1450806100_thumb.jpg

 

Śledziki klasyczne.

post-58302-0-02757300-1450806123_thumb.jpg

 

Serki z przyprawami ;)

post-58302-0-50188600-1450806146_thumb.jpg

 

No i dalej lecim działać.  :cool:  :devil:

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464557
Udostępnij na innych stronach

No i kolejne specjały ;)

 

 

Śledziki Anusi :) Z imbirem. 

Pięknie pachną. Troszkę oszukane, bo zabrakło mi szalotki ;) Zamiast kolorowego dałem czarny pieprz.

post-58302-0-58703200-1450817959_thumb.jpg

 

 

Kolejna do odstrzału kutia  :cool: Pewnie większość zna ten przysmak ;) To dla tych co nie znają.

post-58302-0-30732900-1450818100_thumb.jpg

 

Ciasto orzechowiec :)

post-58302-0-80494400-1450818279_thumb.jpg

 

No i karpie popłynęły po raz drugi :D

post-58302-0-72850400-1450818368_thumb.jpg

 

 

Sosik z prawdziwków.

 

Suszone grzyby moczymy przez noc. Połowę wody odlać. Niektórzy jeszcze płuczą, ale jak się czysto zbiera i suszy to szkoda smaku ;) Na ten garnczek poszło jeszcze dwie małe cebule pokrojone w kosteczkę, vegeta (sól)  i pieprz do smaku. Tak pitrasimy cały dzień na malutkim ogniu. Jak zakipi podkładamy pod garnuszek cegłę szamotową ~3cm grubą. Wyłączamy jak już nam będzie pasowała gęstość sosiku. Nie ma tam ani grama mąki :)

 

Jeszcze taka mała uwaga: Sosik powinien zgęstieć, że prawie aż ciemno brązowy się zacznie robić. Mocno odparować wodę trzeba :)

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464592
Udostępnij na innych stronach

Śliczny sosik , oj śliczny :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464593
Udostępnij na innych stronach

 

 

Śledziki Anusi :)Z imbirem. Pięknie pachną. Troszkę oszukane, bo zabrakło mi szalotki ;) Zamiast kolorowego dałem czarny pieprz.

Tomi .. ciekawa jestem wrażeń smakowych. :) Może być pieprz czarny .. następnym razem zrobisz z kolorowym. :)

Ciasto Twojej żony wzbudziło u mnie nadprodukcję ślinianek :devil: pięknie się prezentuje :thumbsup: wielkie brawa dla Niej :clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464595
Udostępnij na innych stronach

Tomibass... jak tu u Ciebie smacznie,,, wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie :):clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464596
Udostępnij na innych stronach

Śliczny sosik , oj śliczny

Żona od Babci się nauczyła ;) Musimy jej powiedzieć, że sosik robi furorę w internetach.  

 

 

Ciasto Twojej żony wzbudziło u mnie nadprodukcję ślinianek pięknie się prezentuje wielkie brawa dla Niej

 Żona dziękuje ;)

 

 

Tomibass... jak tu u Ciebie smacznie,,, wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie

Dziękujemy :)

 

A jutro znowu koło beczki posiedzieć z karpiami :D;) 

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464597
Udostępnij na innych stronach

:clap:  Loty świąteczne okołowędzarnicze konkretnego kalibru... :)

Zaś same wędzonki... solidne z nakierowaniem ku doskonałości :)

Dzięki Ziezielony ;)

 

No i na koniec zwieńczenie całej roboty wędzonymi karpiami :D

Zdjęcie, jak się okazało zostało zrobione w trakcie wędzenia  :facepalm:

Nie dość, że surowy jeszcze, to mało słony  :hmm:  :laugh:

Jak to Ela powiedziała, lepiej mało słony niż przesolony, że aż facjatę wykręca.

W rezultacie karpiszony poleciały z powrotem do wędzarni :D

 

Oto one.

post-58302-0-97050300-1450899338_thumb.jpg

 

Widać pozatym, że jeszcze blade. 

Ostatecznie musiałem je dowędzić i piec po raz drugi, bo pierwsze podpiekanie nie dało rady.

 

Ale to nic. Pierwsze koty za płoty. Mój pierwszy karp w całości. Zobaczymy co konsumenci osądzą.

Myślę, że w dzwonkach będzie łatwiej. Popraktykuję przed następnymi świętami. ;)

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464808
Udostępnij na innych stronach

:) Jak to mówią  trening czyni mistrzem

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464809
Udostępnij na innych stronach

Nabiegałem się jak maratończyk :tongue:

Bieganie - bieganiem, ale sznurka na wędzonki nie żałowałeś.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464846
Udostępnij na innych stronach

ale sznurka na wędzonki nie żałowałeś

Musi być ładnie powiązane ;) Zaopatrzyłem się solidnie w szpagat :cool:  

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-464863
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z racji tego, że mamy Nowy Rok 2016 życzę wszystkim forumowiczom i ich rodzinom tego co najlepsze. :)

 

Aby to uczcić poszły dzisiaj na talerze noworoczne gołąbki. ;) Nie są to gołąbki z mięsem mielonym tylko na mięsku duszonym. Z mielonego mięsa to mi średnio smakują więc żonę przycisnąłem, aby teściową podpatrzyła jak się robi gołąbki :D Sos pomidorowy też własnej roboty ;)

 

Duszenie mięs i parzenie kapusty.

post-58302-0-18765400-1451660836_thumb.jpgpost-58302-0-16212500-1451660881_thumb.jpg

 

Łopatkę udusić w rondelku z pieprzem, zielem i liściem laurowym. Ostudzoną pokroić w kostkę. Kapustę wiadomo jak parzyć więc się rozpisywać nie będę. Parzymy w osolonej wodzie z octem ;)

 

Przygotowanie farszu.

post-58302-0-91712100-1451660911_thumb.jpgpost-58302-0-41711000-1451660920_thumb.jpg

 

Pokrojone mięso, zeszkloną cebulę, jajka dodać do ryżu ugotowanego "al dente" i doprawić wg własnego uznania. Można śmiało dać smalec który zastygnie po duszeniu mięsa.

 

Gotowe gołąbki ;)

post-58302-0-39179000-1451660971_thumb.jpgpost-58302-0-25824000-1451660986_thumb.jpg

 

Piec w piekarniku w temp. 170*C przez około 2 godz. Zalane do połowy wodą na start. 

 

Sos:

Podsmażyć cebulę, dodać wodę wymieszaną z koncentratem, doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze śmietaną dodać do sosu i gotować aż zakipi. 

 

Potrzebne nam było (na 20 szt. gołąbków):

1kg łopatki

500g ryżu (może być ten w torebkach - wygodniej) 

1 średnia kapusta

2 jajka

2 cebule

1 ziemniak pokrojony w plastry (do wyłożenia gara)

dżem ze świni do smażenia ;)

pieprz i sól

 

Na sos:

1 duża cebula

1 koncentrat pomidorowy 195g

350ml wody (1,5 szklanki)

300ml śmietany 18%

4 łyżki mąki

dżem ze świni do smażenia  ;)

pieprz i sól

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-465880
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Boczku mi się zachciało 😅 Osuszanie 1,5h. Wędzenie zeszło 4h. Parzenie 2,5h 75*C. Boczek parzę tylko na czas 😉 Zawsze wychodzi taki jak lubimy 😁 Pozdrawiam SiB'ki.

IMG_20231029_112804.thumb.jpg.d3dbad84a21c77ac73b7b1d7b92f3ccd.jpgIMG_20231028_195548.thumb.jpg.0dec5d4a1e828b35fad1ab91ac83bfe8.jpgIMG_20231028_165820.thumb.jpg.f1f27f8535dedae9d02da729b67be195.jpgIMG_20231028_165637.thumb.jpg.ec12ad5204d2eca928618dfb7ebcfae5.jpgIMG_20231028_154634.thumb.jpg.5c4173e87122b700143179bba738da78.jpgIMG_20231028_154639.thumb.jpg.04876f0c5e3285eb1cda86ec9c122554.jpg

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-873105
Udostępnij na innych stronach

Ładna szuflada 👍

  • Like 1

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-873109
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Efekty nocnych wojaży :)  liliputy wędziłem na próbę :D 55*C okazuje się dla nich za dużo, ale są smaczne, forma nie ważna ;) Polędwiczki robiłem pierwszy raz, całkiem fajnie wyszły.

https://www.facebook.com/100004055995075/videos/867620548165505/

1700919076146.jpg

1700919076183.jpg

1700919076206.jpg

1700919076229.jpg                                  1700919076277.jpg

1700919076252.jpg

   

Edytowane przez tomibass
  • Upvote 1

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-880974
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, tomibass napisał(a):

liliputy wędziłem na próbę :D 55*C okazuje się dla nich za dużo, ale są smaczne, forma nie ważna

 

Dokładnie, ważne że smaczne;) a wędlinki smacznie wyglądają i pewnie tak smakują:thumbsup:

  • Like 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-880982
Udostępnij na innych stronach

Dostałem od siostry jakieś 5kg pigwowca. Pestki użyję do amaretto, z owoców chyba usmażę marmoladę ;) Wyjdzie w trakcie.IMG_20231202_180351.thumb.jpg.115e4b293148706364f4c9dfb99e05b9.jpg

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-883453
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, tomibass napisał(a):

Dostałem od siostry jakieś 5kg pigwowca. Pestki użyję do amaretto, z owoców chyba usmażę marmoladę 

Tylko i wyłacznie nalewka!!!

Produktem ubocznym i tak bedzie marmolada.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-883457
Udostępnij na innych stronach

 

9 minut temu, EAnna napisał(a):

Tylko i wyłacznie nalewka!!!

Mam ze 3 litry z zeszłego roku, ale zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądało po obraniu ;) 

IMG_20231202_182600.thumb.jpg.9de2d209ab65537e70e23538a14b3f97.jpg

 

Wasze zdrowie ;)

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/2/#findComment-883458
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.