sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 16 Października 2012 Ponieważ wielu mniej doświadczonych kolegów, bardzo często ma kłopoty z prawidłowym rozumieniem tabel, pojęć i wyjaśnień, podawanych przez doświadczonych kolegów, dla których wszystko z racji ich lat praktyki, jest oczywiste i zrozumiałe. Moje pytanie podałem w kolejnych punktach , zamieszczając pełny opis pytania przy każdym punkcie.Prosiłem też właśnie dla tego o identycznie wyglądającą pełną a nie połowiczną odpowiedź.Takie połowiczne odpowiedzi np.5dkg. a nie np. 1. Na 1 litr 10%solanki potrzeba 10dkg. gotowej peklosoli2. Do nastrzyku, używamy tej samej co przygotowanej do peklowania solanki3. Do zapeklowania 1kg. mięsa potrzeba ok. 0,4-0,5l. solanki Odpowiedzi podawane w czytelnych punktach, przemawiają o wiele jaśniej i bardziej zrozumiale do mniej zaawansowanych kolegów, niż nie zawsze prawidłowo odczytywane i rozumiane tabele.Odpowiedzi te jednak muszą być podawane w sposób pełny i czytelny, a nie enigmatyczne np.pkt.1. 5dkg.Dla niektórych widać to jednak zbyt trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 16 Października 2012 1. Na 1 litr 10%solanki potrzeba 10dkg. gotowej peklosoli To nie będzie 10% solanka tylko nieco mniej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 16 Października 2012 OK. Dzięki Arkadiuszu, i w takim razie trzeba by powiedzmy ująć to dodatkowo w nawias i wyjaśnić.Ale o takie właśnie czytelne dla każdego laika, postawienie sprawy mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 16 Października 2012 Dla niektórych widać to jednak zbyt trudne. No tak dla Ciebie ... Przeczytaj co napisałeś: pierwszy raz ... Bardzo prosił bym kolegów Miro i Dziadka o jasne, proste i czytelne. Zrozumiałe nawet dla forumowego laika, podanie ilości peklosoli, potrzebnej do przygotowania 10% solanki dla 1 kg. mięsa. O zawartości peklosoli w stosunku do ilości soli, każdy zadecyduje sobie indywidualnie. Solanka 10% na 1 kg. mięsa. 1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa) 2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku 3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk) Drugi raz Nadal więc nie ma jasnej i czytelnej odpowiedzi na moje pytanie. Proszę o podanie w punktach, ilości potrzebnych na 1 kg mięsa. Według podobnie wyglądającej punktowej tabeli. Solanka 10% na 1 kg. mięsa. 1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa) 2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku 3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk) Pytasz o ilosci potrzebne na 1kg mięsa a punkty tyczą 1l wody pomieszanie z poplątaniem ale to Ci nie przeszkadza w zrozumieniu samego siebie ... Arek napisałem wcześniej że to będzie mniej niż 10st Be ale to chyba najprostszy i najbardziej zrozumiały sposób - jak widać niestety nie dla wszystkich ... Aha mała uwaga tak duzy nastrzyk jak napisałem jest do krótkiego peklowania ale o takie kolega pytał Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 16 Października 2012 Tak wyglądał mój pierwszy post i na te zawarte w punktach pytania oczekiwałem pełnej a nie enigmatycznej odpowiedzi podanej tak samo w pełnych wypunktowanych opisach . Bardzo prosił bym kolegów Miro i Dziadka o jasne, proste i czytelne. Zrozumiałe nawet dla forumowego laika,podanie ilości peklosoli, potrzebnej do przygotowania 10% solanki dla 1 kg. mięsa.O zawartości peklosoli w stosunku do ilości soli, każdy zadecyduje sobie indywidualnie. Solanka 10% na 1 kg. mięsa.1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa)2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk) Pierwsze pytanie brzmi jak wyraźnie widać, jaka ilość peklosoli potrzebna jest na 1litr wody a nie na 1 kg mięsa.Nadal jednak trudno jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 16 Października 2012 Laik przygotował 1litr zalewy, zużyć ma 0,4-0,5L i pytanie laika co z resztą która zostanie ?Dolać, wylać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 16 Października 2012 Dolać, wylać ? Odpowiadam laikowi :grin: .Zostawić na następny raz. :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 16 Października 2012 sverige2, Cały Ty znany z innych platform ...Ty się jednak nie zmienisz namącisz , zapętlisz , naopowiadasz nie widząc swoich "niedopowiedzeń" i "niejasności", którymi sam wprowadzasz w błąd tych "laików" o których to ponoć Ci chodzi ... ja tu mam inną teorię. Nie potrafisz napisać w sposób prosty "nie wiem , nie potrafię i nie chce mi się szukać ... " tylko dorabiasz ideologię do praktyki zgrywając "pomocnego - dociekliwego" Odpowiedzi na swoje pytania otrzymałeś ode mnie jasne i klarowne dla każdego kto potrafi czytać. Mireczku nic nie zostanie bo "obalą ze śwagrem" to bedzie połówka lub prawie 0,7 w sam raz na dwóch jak jeden nie pije :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 16 Października 2012 Laik przygotował 1litr zalewy, zużyć ma 0,4-0,5L i pytanie laika co z resztą która zostanie ? Dolać, wylać ?Tak Miro, dzięki i o to właśnie chodziło. Ile będzie potrzeba zużyć do odpowiedniej ilości kilogramów, każdy sam sobie policzy, znając podstawowy skład i procentowość jak też sposób oraz metodę wykonywania nastrzyku. Okazuje się ż można jasno i czytelnie. Ale kol. Roger czy jest pytany, czy też nie, ze swoim mędrkowaniem, pouczaniem i profesorskimi zapędami musi zawsze jak widać kręcić, kluczyć, siać zamęt i zamieszanie, nie potrafiąc jasno prosto i czytelnie udzielić odpowiedzi. Ten typ tak ma jak widać, i na innych forach jego "mentorstwo" i profesorskie zadęcie też już inni poznać zdążyli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 16 Października 2012 To Ty nie umiesz czytać kolego i do własnych baboli i nieumiejętności sie przyznać. A poznali to się raczej na Tobie na tych "innych forych" bo Cię z nich z hukiem wysadzili ... A kolega Roger to Ci grzecznie odpowiadał na durnie zadane pytania a nie pouczał trwało to do czasu oczywiście bo mizernie Ci idzie jak widać zarówno czytanie jak i przyswajanie ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 16 Października 2012 1. Wystarczy tylko wejść na owe fora i zechcieć sprawdzić, aby zobaczyć że kol. Roger celowo po raz nie wiadomo który posługuje się kłamstwem. Mój nick jest bez zmian, nie chowam głowy w piasek jak inni i wszędzie używam takiego samego nicku. 2. Po wtóre gdyba kol. Roger nie miał problemów z czytaniem, to na pewno przeczytałby, że pytanie było imienne i skierowane było do kogo innego, oto ono: Bardzo prosił bym kolegów Miro i Dziadka o jasne, proste i czytelne. Zrozumiałe nawet dla forumowego laika,3. Jego profesorsko-mentorska natura jednak wzięła górę. 4. Są takie stare mądre, ale wciąż aktualne przysłowia jak "Nie wciskaj się między wódkę i zakąskę" oraz, "Nie właź na afisz, jak nie potrafisz". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 16 Października 2012 Roger , radze Ci , spor nie wart "świeczki " , ze wzgledu na sposob prowadzenia dyskusji przez naszego kolegę z forum dostaniesz za chwile zawału , a od ktoregos z moderatorów ostrzeżenie , jesli ktoś nie chce wrocic do schematu szkolnego obliczania procentowego udziału soli w wodzie i powiązać tego elementu z wiadomosciami na temat solenia i peklowania , to i tak to mu nie pomoże , nie zauważyłeś w " ferworze " wymiany poglądów - ze żąden z młodych i nie doświadczonych się nie ujawnił i nie zainteresował , mimo przywołania ich przez kolege svergie 2- wniosek , znają sposób prowadzenia dyskusji przez kolegę svergie 2 lub też mają świeże wiadomości z chemii , szkoda zdrowia .Dziadek wezwany do dyskusji tez nie odpowiedzial , zwycieżylo jak podejrzewam doświadczenie nie w peklowaniu , ale w rozpoznawaniu rodzaju i sposobu prowadzenia dyskusji - uczę sie , moze za mało .Pozdrawiam :smile: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 16 Października 2012 Ja sverige2 / jarosławie skończyłem z Tobą dyskutować bo to nie ma najmniejszego sensu ... wszystko można przeczytać wyżej i zdanie sobie wyrobić ... Nick a w zasadzie nicki bo masz dwa może i bez zmian ale "tu" "bananek" a "tam" moderowanie każdego jednego słowa i akceptacja postów a to o czymś świadczy prawda ... Tutaj zaczynasz robić dokładnie to samo co tam a jeden "krawacik" już nosisz ... nie rozpędzaj się proszę. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 16 Października 2012 No właśnie. :wink: Radzę to drugie konto szybciutko usunąć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 16 Października 2012 Kol. Roger.Mogę Ci tylko w odpowiedzi na Twą wyszukaną elokwencję, najwyżej raz jeszcze zacytować te same przysłowia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 16 Października 2012 Panowie spokojnie- prawie wszystko wyjaśniliście o mocy solanki . Jeszcze wyjaśnijcie czy wodę leje się na peklosól czy peklosól sypie się do wody. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 21 Października 2012 Po co te waśnie i kłótnie na forum jest prosty programik i dwie wersje słona i mniej słona, zawsze pekluje wersje mniej słoną i jest ok.. Daje 50/50% peklo sól i sól do tego nie nastrzykuje szynek do 1 kg nie mówiąc już o polędwicach czy boczku, pekluje 10 dni i zawsze jest ok. Nigdy nie jest za słone bez moczenia, robię w ciemno bez próbowania.. Program podaje wszystkie wartości, ilość wody, peklo-soli itp.. Nawet idiota poradzi sobie z obsługą i peklowaniem a co dopiero doświadczony użytkownik tego forum.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-244780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkimancio Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 24 Października 2012 Witam serdecznie jestem tutaj nowy i czytam wasze wypowiedzi ale i tak zawsze o czyms nie wiem moj problem jest nastepujacy:Chce pierwszy raz uwedzic szyneczki mam 5 sztuk takie po 1,2 kg chcialbym je razem w jednym naczyniu zapeklowac i wlasnie sie zastanawiam, ze skoro wedlug tabeli dziadka na jedna szynke stosujemy 0,4 litra wody i soli peklowej dajmy na to 0,70 gram to na 5 szynek 2 l wody i okolo 350 gram soli?? czy jak sie wedlug was to przedstawia i druga sprawa kiedy robic nastrzyk gdyz chce przeprowadzic ten cykl 5 dniowy na poczxatku na koncu i czy w jedno miejsce wstrzykiwac czy w rozne po trochu?? odnosnie samego wedzenia nie mam pytan gdyz kazda wedzarnia ma swoja specyfikacje prosze o szybka odpowiedz Cytuj eeec Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-245380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jp1 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 28 Października 2012 Ja mam to już za sobą (straciłem dziewictwo wędzarnicze). Otrzymałem kilka wspaniałych rad. Na 6 kg mięska zrób zalewę z 3 litrów wody i 24 - 27 dkg peklosoli (zalewa ok. 8,5%). Przetrzymaj w zalewie ok. 10 dni i w pierwszym dniu zrób nastrzyk. Cytuj Janusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-246530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 28 Października 2012 skoro wedlug tabeli dziadka na jedna szynke stosujemy 0,4 litra wody i soli peklowej dajmy na to 0,70 gram to na 5 szynek 2 l wody i okolo 350 gram soli??Nie na jedną szynkę tylko na kg szynki , 0,4 litra wody i w zależności od ilości dni peklowania peklosól ,jeśli chcesz peklować pięć dni to dajesz : 6 kg mięsa x 0,4 litra wody = 2,4 litra wody - peklosól 330-340 gram według tabeli Dziadka Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-246584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 28 Października 2012 Tutaj jest bardzo fajny program i po problemie http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-246590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia_k Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 3 Listopada 2012 zawszedo tej pory peklowałam wg. tabeli na mokro i na słoność wychodzą zawsze takie same smaczne jeśli oczywiście podczas parzenia ich używamy 1,5 litra wody na każdy kg. szynki. Czy ktoś mi może pomóc-z uwagi na to,że wędzę przeważnie większe ilośći np.10-15 kg na raz i jest problem z naczyniami tzn.umieszczenie tego w lodówce a potem problem przy parzeniu bo trzeba wielkich garnków z wodą i robię to partiami. Czy istnieje jakis sposób na peklowanie(żeby nie zamaczać w wodzie której jest dużo) suche szynek przeznaczonych do wędzenia a potem parzenia w jak najmniejszej ilości wody,żeby też nie wyszły czasem za jałowe w smaku. Moge tez zrezygnować z parzenia i zrobić wędzone pieczone,żeby sól nie wyszła do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-247446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 3 Listopada 2012 Ja tylko raz skorzystałem z tabeli peklowania na mokro, peklowałem 3 dni bo mi się trochę spieszyło, trzymałem się dokładnie ilości wody w stosunku do mięsa, nastrzyku itp, wszystko zgodnie z tabelą, i niestety wędzonki nadawały się tylko do bigosu. Nawet woda z parzenia szynek była wyraziście słona, próbowałem parzyć jeszcze raz, z dodatkiem ziemniaka (ponoć wyciąga sól), ale mięso straciło smak, a słone było dalej. Był to mój pierwszy raz z tabelą, i pierwszy raz z wędzeniem. Kiełbasa zrobiona według któregoś przepisu z forum (nie pamiętam dokładnie która, na pewno była pieczona) też wyszła przesolona (19g soli na kg). Albo mam jakieś inne odczucie słoności, albo większość przepisów na tym forum jest na przesolone wędliny , ale sąsiadka, która skosztowała mojej pierwszej szynki też stwierdziła że jest niezjadliwa. Ja do peklowania 3 dniowego używam 130g soli na 1l wody, na 5 dni 100g soli na 1l wody (0,5l solanki na kg mięsa), a do kiełbasy 15-17g soli(w zależności czy ma być pieczona czy parzona), i wszystko wychodzi jak dla mnie idealnie słone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-247455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 3 Listopada 2012 na 5 dni 100g soli na 1l wody (0,5l solanki na kg mięsa), a do kiełbasy 15-17g soli No i jak Ci pasuje taka dawka to używaj, a ilości soli zalezą trochę od rodzaju wyrobu(wędliny) czy mięśnia (wędzonki). I tu przykład śląska 17g jest ok, metka -dużo za mało. Boczek przy tym samym czasie peklowania na mokro i stężeniu solanki będzie ok, a polędwica za słona. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-247457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 3 Listopada 2012 arkadiuszcz, Zrobiłeś co najmniej 11,5 % solanki i tylko trzy dni peklowałeś! i za słone! a peklowanie na sucho 19 na 1 kg to,stanowczo za dużo. Od przesadzania jest kwiatek "Abratek" wiec odpowiednio przepis przesadzi. Coś za dużo niezgodności do wiarygodności danych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-247498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.