Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ wielu mniej doświadczonych kolegów, bardzo często ma kłopoty z prawidłowym rozumieniem tabel, pojęć i wyjaśnień, podawanych przez doświadczonych kolegów, dla których wszystko z racji ich lat praktyki, jest oczywiste i zrozumiałe. Moje pytanie podałem w kolejnych punktach , zamieszczając pełny opis pytania przy każdym punkcie.

Prosiłem też właśnie dla tego o identycznie wyglądającą pełną a nie połowiczną odpowiedź.

Takie połowiczne odpowiedzi np.5dkg. a nie np.

 

1. Na 1 litr 10%solanki potrzeba 10dkg. gotowej peklosoli

2. Do nastrzyku, używamy tej samej co przygotowanej do peklowania solanki

3. Do zapeklowania 1kg. mięsa potrzeba ok. 0,4-0,5l. solanki

 

Odpowiedzi podawane w czytelnych punktach, przemawiają o wiele jaśniej i bardziej zrozumiale do mniej zaawansowanych kolegów, niż nie zawsze prawidłowo odczytywane i rozumiane tabele.

Odpowiedzi te jednak muszą być podawane w sposób pełny i czytelny, a nie enigmatyczne np.pkt.1. 5dkg.

Dla niektórych widać to jednak zbyt trudne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243566
Udostępnij na innych stronach

1. Na 1 litr 10%solanki potrzeba 10dkg. gotowej peklosoli

To nie będzie 10% solanka tylko nieco mniej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243567
Udostępnij na innych stronach

OK. Dzięki Arkadiuszu, i w takim razie trzeba by powiedzmy ująć to dodatkowo w nawias i wyjaśnić.

Ale o takie właśnie czytelne dla każdego laika, postawienie sprawy mi chodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243568
Udostępnij na innych stronach

Dla niektórych widać to jednak zbyt trudne.

No tak dla Ciebie ...

Przeczytaj co napisałeś:

pierwszy raz ...

Bardzo prosił bym kolegów Miro i Dziadka o jasne, proste i czytelne. Zrozumiałe nawet dla forumowego laika,

podanie ilości peklosoli, potrzebnej do przygotowania 10% solanki dla 1 kg. mięsa.

O zawartości peklosoli w stosunku do ilości soli, każdy zadecyduje sobie indywidualnie.

 

Solanka 10% na 1 kg. mięsa.

1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa)

2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku

3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk)

 

 

Drugi raz

Nadal więc nie ma jasnej i czytelnej odpowiedzi na moje pytanie.

Proszę o podanie w punktach, ilości potrzebnych na 1 kg mięsa.

Według podobnie wyglądającej punktowej tabeli.

 

Solanka 10% na 1 kg. mięsa.

1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa)

2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku

3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk)

Pytasz o ilosci potrzebne na 1kg mięsa a punkty tyczą 1l wody pomieszanie z poplątaniem ale to Ci nie przeszkadza w zrozumieniu samego siebie ...

 

Arek napisałem wcześniej że to będzie mniej niż 10st Be ;) ale to chyba najprostszy i najbardziej zrozumiały sposób - jak widać niestety nie dla wszystkich ...

Aha mała uwaga tak duzy nastrzyk jak napisałem jest do krótkiego peklowania ale o takie kolega pytał ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243570
Udostępnij na innych stronach

Tak wyglądał mój pierwszy post i na te zawarte w punktach pytania oczekiwałem pełnej a nie enigmatycznej odpowiedzi podanej tak samo w pełnych wypunktowanych opisach .

 

Bardzo prosił bym kolegów Miro i Dziadka o jasne, proste i czytelne. Zrozumiałe nawet dla forumowego laika,

podanie ilości peklosoli, potrzebnej do przygotowania 10% solanki dla 1 kg. mięsa.

O zawartości peklosoli w stosunku do ilości soli, każdy zadecyduje sobie indywidualnie.

 

Solanka 10% na 1 kg. mięsa.

1. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do peklowania (zalewa)

2. Ilość gotowej peklosoli na 1 litr wody potrzebna do nastrzyku

3. Totalna ilość solanki potrzebna do przygotowania 1 kg. mięsa (zalewa + nastrzyk)

 

Pierwsze pytanie brzmi jak wyraźnie widać, jaka ilość peklosoli potrzebna jest na 1litr wody a nie na 1 kg mięsa.

Nadal jednak trudno jak widać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243571
Udostępnij na innych stronach

Laik przygotował 1litr zalewy, zużyć ma 0,4-0,5L i pytanie laika co z resztą która zostanie ?

Dolać, wylać ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243573
Udostępnij na innych stronach

Dolać, wylać ?

Odpowiadam laikowi :grin: .Zostawić na następny raz. :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243577
Udostępnij na innych stronach

sverige2, Cały Ty znany z innych platform ...Ty się jednak nie zmienisz namącisz , zapętlisz , naopowiadasz nie widząc swoich "niedopowiedzeń" i "niejasności", którymi sam wprowadzasz w błąd tych "laików" o których to ponoć Ci chodzi ... ja tu mam inną teorię. Nie potrafisz napisać w sposób prosty "nie wiem , nie potrafię i nie chce mi się szukać ... " tylko dorabiasz ideologię do praktyki zgrywając "pomocnego - dociekliwego"

Odpowiedzi na swoje pytania otrzymałeś ode mnie jasne i klarowne dla każdego kto potrafi czytać.

 

Mireczku nic nie zostanie bo "obalą ze śwagrem" to bedzie połówka lub prawie 0,7 ;) w sam raz na dwóch jak jeden nie pije ;) :grin:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243579
Udostępnij na innych stronach

Laik przygotował 1litr zalewy, zużyć ma 0,4-0,5L i pytanie laika co z resztą która zostanie ?

Dolać, wylać ?

Tak Miro, dzięki i o to właśnie chodziło. Ile będzie potrzeba zużyć do odpowiedniej ilości kilogramów, każdy sam sobie policzy, znając podstawowy skład i procentowość jak też sposób oraz metodę wykonywania nastrzyku. Okazuje się ż można jasno i czytelnie.

Ale kol. Roger czy jest pytany, czy też nie, ze swoim mędrkowaniem, pouczaniem i profesorskimi zapędami musi zawsze jak widać kręcić, kluczyć, siać zamęt i zamieszanie, nie potrafiąc jasno prosto i czytelnie udzielić odpowiedzi.

Ten typ tak ma jak widać, i na innych forach jego "mentorstwo" i profesorskie zadęcie też już inni poznać zdążyli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243591
Udostępnij na innych stronach

To Ty nie umiesz czytać kolego i do własnych baboli i nieumiejętności sie przyznać. A poznali to się raczej na Tobie na tych "innych forych" bo Cię z nich z hukiem wysadzili ... ;)

A kolega Roger to Ci grzecznie odpowiadał na durnie zadane pytania a nie pouczał trwało to do czasu oczywiście bo mizernie Ci idzie jak widać zarówno czytanie jak i przyswajanie ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243594
Udostępnij na innych stronach

1. Wystarczy tylko wejść na owe fora i zechcieć sprawdzić, aby zobaczyć że kol. Roger celowo po raz nie wiadomo który posługuje się kłamstwem. Mój nick jest bez zmian, nie chowam głowy w piasek jak inni i wszędzie używam takiego samego nicku.

2. Po wtóre gdyba kol. Roger nie miał problemów z czytaniem, to na pewno przeczytałby, że pytanie było imienne i skierowane było do kogo innego, oto ono:

Bardzo prosił bym kolegów Miro i Dziadka o jasne, proste i czytelne. Zrozumiałe nawet dla forumowego laika,

3. Jego profesorsko-mentorska natura jednak wzięła górę.

4. Są takie stare mądre, ale wciąż aktualne przysłowia jak "Nie wciskaj się między wódkę i zakąskę" oraz, "Nie właź na afisz, jak nie potrafisz".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243597
Udostępnij na innych stronach

Roger , radze Ci , spor nie wart "świeczki " , ze wzgledu na sposob prowadzenia dyskusji przez naszego kolegę z forum dostaniesz za chwile zawału , a od ktoregos z moderatorów ostrzeżenie , jesli ktoś nie chce wrocic do schematu szkolnego obliczania procentowego udziału soli w wodzie i powiązać tego elementu z wiadomosciami na temat solenia i peklowania , to i tak to mu nie pomoże , nie zauważyłeś w " ferworze " wymiany poglądów - ze żąden z młodych i nie doświadczonych się nie ujawnił i nie zainteresował , mimo przywołania ich przez kolege svergie 2- wniosek , znają sposób prowadzenia dyskusji przez kolegę svergie 2 lub też mają świeże wiadomości z chemii , szkoda zdrowia .Dziadek wezwany do dyskusji tez nie odpowiedzial , zwycieżylo jak podejrzewam doświadczenie nie w peklowaniu , ale w rozpoznawaniu rodzaju i sposobu prowadzenia dyskusji - uczę sie , moze za mało .Pozdrawiam :smile:
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243598
Udostępnij na innych stronach

Ja sverige2 / jarosławie skończyłem z Tobą dyskutować bo to nie ma najmniejszego sensu ... wszystko można przeczytać wyżej i zdanie sobie wyrobić ... ;)

 

Nick a w zasadzie nicki bo masz dwa może i bez zmian ale "tu" "bananek" a "tam" moderowanie każdego jednego słowa i akceptacja postów a to o czymś świadczy prawda ... ;)

Tutaj zaczynasz robić dokładnie to samo co tam a jeden "krawacik" już nosisz ... nie rozpędzaj się proszę.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243599
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. :wink: Radzę to drugie konto szybciutko usunąć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243601
Udostępnij na innych stronach

Kol. Roger.

Mogę Ci tylko w odpowiedzi na Twą wyszukaną elokwencję, najwyżej raz jeszcze zacytować te same przysłowia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243603
Udostępnij na innych stronach

Panowie spokojnie- prawie wszystko wyjaśniliście o mocy solanki . Jeszcze wyjaśnijcie czy wodę leje się na peklosól czy peklosól sypie się do wody.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-243608
Udostępnij na innych stronach

Po co te waśnie i kłótnie na forum jest prosty programik i dwie wersje słona i mniej słona,

 

zawsze pekluje wersje mniej słoną i jest ok..

 

Daje 50/50% peklo sól i sól do tego nie nastrzykuje szynek do 1 kg nie mówiąc już o polędwicach czy boczku, pekluje 10 dni i zawsze jest ok.

 

Nigdy nie jest za słone bez moczenia, robię w ciemno bez próbowania..

 

 

 

Program podaje wszystkie wartości, ilość wody, peklo-soli itp..

 

Nawet idiota poradzi sobie z obsługą i peklowaniem a co dopiero doświadczony użytkownik tego forum..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-244780
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie jestem tutaj nowy i czytam wasze wypowiedzi ale i tak zawsze o czyms nie wiem moj problem jest nastepujacy:

Chce pierwszy raz uwedzic szyneczki mam 5 sztuk takie po 1,2 kg chcialbym je razem w jednym naczyniu zapeklowac i wlasnie sie zastanawiam, ze skoro wedlug tabeli dziadka na jedna szynke stosujemy 0,4 litra wody i soli peklowej dajmy na to 0,70 gram to na 5 szynek 2 l wody i okolo 350 gram soli?? czy jak sie wedlug was to przedstawia i druga sprawa kiedy robic nastrzyk gdyz chce przeprowadzic ten cykl 5 dniowy na poczxatku na koncu i czy w jedno miejsce wstrzykiwac czy w rozne po trochu?? odnosnie samego wedzenia nie mam pytan gdyz kazda wedzarnia ma swoja specyfikacje :) prosze o szybka odpowiedz :)

eeec
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-245380
Udostępnij na innych stronach

Ja mam to już za sobą (straciłem dziewictwo wędzarnicze). Otrzymałem kilka wspaniałych rad. Na 6 kg mięska zrób zalewę z 3 litrów wody i 24 - 27 dkg peklosoli (zalewa ok. 8,5%). Przetrzymaj w zalewie ok. 10 dni i w pierwszym dniu zrób nastrzyk.
Janusz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-246530
Udostępnij na innych stronach

skoro wedlug tabeli dziadka na jedna szynke stosujemy 0,4 litra wody i soli peklowej dajmy na to 0,70 gram to na 5 szynek 2 l wody i okolo 350 gram soli??

Nie na jedną szynkę tylko na kg szynki , 0,4 litra wody i w zależności od ilości dni peklowania peklosól ,jeśli chcesz peklować pięć dni to dajesz :

6 kg mięsa x 0,4 litra wody = 2,4 litra wody - peklosól 330-340 gram według tabeli Dziadka

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-246584
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest bardzo fajny program i po problemie

 

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-246590
Udostępnij na innych stronach

zawszedo tej pory peklowałam wg. tabeli na mokro i na słoność wychodzą zawsze takie same smaczne jeśli oczywiście podczas parzenia ich używamy 1,5 litra wody na każdy kg. szynki. Czy ktoś mi może pomóc-z uwagi na to,że wędzę przeważnie większe ilośći np.10-15 kg na raz i jest problem z naczyniami tzn.umieszczenie tego w lodówce a potem problem przy parzeniu bo trzeba wielkich garnków z wodą i robię to partiami. Czy istnieje jakis sposób na peklowanie(żeby nie zamaczać w wodzie której jest dużo) suche szynek przeznaczonych do wędzenia a potem parzenia w jak najmniejszej ilości wody,żeby też nie wyszły czasem za jałowe w smaku. Moge tez zrezygnować z parzenia i zrobić wędzone pieczone,żeby sól nie wyszła do wody.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-247446
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko raz skorzystałem z tabeli peklowania na mokro, peklowałem 3 dni bo mi się trochę spieszyło, trzymałem się dokładnie ilości wody w stosunku do mięsa, nastrzyku itp, wszystko zgodnie z tabelą, i niestety wędzonki nadawały się tylko do bigosu. Nawet woda z parzenia szynek była wyraziście słona, próbowałem parzyć jeszcze raz, z dodatkiem ziemniaka (ponoć wyciąga sól), ale mięso straciło smak, a słone było dalej. Był to mój pierwszy raz z tabelą, i pierwszy raz z wędzeniem. Kiełbasa zrobiona według któregoś przepisu z forum (nie pamiętam dokładnie która, na pewno była pieczona) też wyszła przesolona (19g soli na kg). Albo mam jakieś inne odczucie słoności, albo większość przepisów na tym forum jest na przesolone wędliny :D , ale sąsiadka, która skosztowała mojej pierwszej szynki też stwierdziła że jest niezjadliwa. Ja do peklowania 3 dniowego używam 130g soli na 1l wody, na 5 dni 100g soli na 1l wody (0,5l solanki na kg mięsa), a do kiełbasy 15-17g soli(w zależności czy ma być pieczona czy parzona), i wszystko wychodzi jak dla mnie idealnie słone.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-247455
Udostępnij na innych stronach

na 5 dni 100g soli na 1l wody (0,5l solanki na kg mięsa), a do kiełbasy 15-17g soli

No i jak Ci pasuje taka dawka to używaj, a ilości soli zalezą trochę od rodzaju wyrobu(wędliny) czy mięśnia (wędzonki). I tu przykład śląska 17g jest ok, metka -dużo za mało. Boczek przy tym samym czasie peklowania na mokro i stężeniu solanki będzie ok, a polędwica za słona. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-247457
Udostępnij na innych stronach

arkadiuszcz, Zrobiłeś co najmniej 11,5 % solanki i tylko trzy dni peklowałeś! i za słone! a peklowanie na sucho 19 na 1 kg to,stanowczo za dużo. Od przesadzania jest kwiatek "Abratek" wiec odpowiednio przepis przesadzi. Coś za dużo niezgodności do wiarygodności danych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-247498
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.