paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Wg receptury z PW 16 Składniki na 5 kg Wp kl. I lub cielęcina kl. I lub II nie peklowana - u mnie cielęcina II kl. - 0,75 kgwp kl. II nie peklowana (1/3 można zastapić mózgami) - 0,75 kgwątroba cielęca lub wieprzowa niesolona - u mnie wieprzowa - 1,25 kgtłuszcz drobny niesolony- 2 kgsłonina niesolona pokrojona w kostkę 5 x 6 mm- 0,25 kg Przyprawy (na 1 kg): Sól - 20 g/kgpieprz - 0,8 g/kgmajeranek - 0,2 g/kgcebula - 0,25 g/kg Materiały pomocnicze: Krzyżówki wieprzowe i jelita grube wieprzowe, lub osłonki celofanowe fi 65 - u mnie jelita wieprzowe grube.Przędza nr 6 Postać gotowego produktu: Długość w jelitach naturalnych 35-50 cm, średnica przekroju 4 - 8 cm. U mnie trochę krótsze. Przygotowanie: Wątrobę moczy się w zimnej wodzie przez godzinę, po czym żyłuje się i tnie na pasy. Natępnie zalewa się wodą o temp. 90 st. Parzenie trwa 8-10 minut. Podobnie trwa parzenie słoniny.Po sparzeniu wątrobę i słoninę studzi sie przez 5 minut w zimnej wodzie i rozkłada do ocieknięcia.Receptura nie mówi co z resztą (wydaje mi się, że mięsa surowe). Ja mięsa parzyłem w 90 st. przez godzinę. Następnie kutruje się wątrobę i dodaje sól i przyprawy, później mięsa. U mnie wszystko zmielone na wilku, raz na sitku 2 mm. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif https://www.youtube.com/watch?v=pQnfnTGphtk&feature=youtu.be Do wykutrowanej masy dodajemy słoninę. Po wymieszaniu luźno napełniamy jelita. Końce wiążemy przędzą, z jednej strony robimy pętelkę do zawieszenia. Kiszki wrzuca się do wrzącej wody, następnie parzy się w temp. 80-85 st. C przez 50 - 90 minut, do osiągnięcia w środku68-70 st Kiszki studzi się w bieżącej zimnej wodzie przez 10 minut następnie rozwiesza i studzi do temperatury 6 st. C. Ostudzone kiszki można wędzić zimnym dymem przez 5-6 godzin po czym należy je ponownie wystudzić. Ja wędzilem 2 godziny dymem ciepłym. Smacznego! 1 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Smacznego! Dziękujemy.Dziwię się tylko jednemu. Dlaczego tylko 5 kg. No chyba, że na próbę.Gratki!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Paweł wyrób wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje BRAWO!!! Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Stycznia 2016 5 kg , przecież to w największą dziurę od zęba wpadnie,a gdzie posmakować Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Mieszkam w regionie pasztetowo - czarno - kaszankowym lecz mimo różnych lokalnych wariacji pasztetowej z manną takiej ze skwarkami nie dane było mi tutaj kosztować .. sam jestem miłośnikiem wątrobianki i to podwędzanej : ale bardzo fajnie że taki wyrób wyszedł na światło dzienne Edytowane 21 Stycznia 2016 przez DUCH Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Nie napisałem nigdzie, że zrobiłem 5 kg, tylko składniki podane są na 5 kg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Stycznia 2016 5 kg, w tym przypadku może być mało bo to jak wygląda ho ho Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Dzięki wszystkim. A smak... To poezja ale co Wam będę opowiadał. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Czy nie dawałeś kaszy manny ani bułki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Stycznia 2016 nie cuduj tylko się podziel Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Czy nie dawałeś kaszy manny ani bułki?Dawałem manny do tej z manną. O bułkach w pasztetowej nie słyszałem ale ja początkujący jestem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Stycznia 2016 bułki dodaje się do tz. czarnego czyli kiszki krwistej . Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Coś zasłyszałem ale nie wiedziałem gdzie tych bułek używają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Stycznia 2016 A dla mnie kolejny klon nie ma się czym zachwycac wszystkie przepisy co kolega wstawia są na 16 Wtstarczy sobie 16 otweorzyc i mamy Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Bazyl , wszystkie przepisy są gdzieś tam , tylko nie każdemu chce się zainspirować pozostałych czytelników do ich produkcji . Paweł robi nam tu fajną i pożyteczna robotę i dzięki mu za to Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Bazyl , wszystkie przepisy są gdzieś tam , tylko nie każdemu chce się zainspirować pozostałych czytelników do ich produkcji . Paweł robi nam tu fajną i pożyteczna robotę i dzięki mu za to Znaczy źe dla leniwych robi te przepisy Edytowane 21 Stycznia 2016 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Znaczy źe dla leniwych robi te przepisy nie koniecznie , może dla osób które już nie mają pomysłu albo tz. wenny .. a takie przepisowe " wstawki " pobudzają ich do czynu Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Stycznia 2016 czy dobra jest już po samym parzeniu? czy wędzenie jest konieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Stycznia 2016 O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Ja słyszałem i daję ,ale ja też początkujący jestem Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Stycznia 2016 O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Żeby daleko nie szukać stara dobra ze "ściany wschodniej":http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kiszka-pasztetowa.html Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Stycznia 2016 O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Żeby daleko nie szukać stara dobra ze "ściany wschodniej":http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kiszka-pasztetowa.htmlPewnie regionalnie jakoś dają ludziska. O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Ja słyszałem i daję ,ale ja też początkujący jestem A co ta bułka daje? Bo jeśli chodzi o mannę, to jakoś nie widzę różnicy między pasztetową z manną a bez manny. czy dobra jest już po samym parzeniu? czy wędzenie jest konieczne ?Tak jak w recepturze stoi: Ostudzone kiszki można wędzić zimnym dymem przez 5-6 godzin po czym należy je ponownie wystudzić.Jest dobra po sparzeniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Paweł, znowu narobiłeś mi smaku na pasztetową! A czasu nie mam zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Stycznia 2016 ja bteż bym zrobił, tylko skąd ten "tłuszcz drobny" ?? Paweł podpowiedz, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Paweł, znowu narobiłeś mi smaku na pasztetową! A czasu nie mam zrobić! No ja muszę mieć, bo pomimo dwóch lodówek nie zawsze jest miejsce na mięso z obróbki elementów. Teraz musiałem zrobić po ponad 9 kg obu rodzajów. Proszę tabelę od DZIADKA: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Stycznia 2016 O bułkach w pasztetowej nie słyszałem Żeby daleko nie szukać stara dobra ze "ściany wschodniej":http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kiszka-pasztetowa.html Roger, wg. tego przepisu, jak policzyłem, to na 2kg masy idzie 5 bułek. Możliwe to? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.