Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Słonina do kolejnej produkcji nakrojona.

 

post-55133-0-32362700-1456684839_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-480535
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dobry wieczór.

Dziś spróbowałem zrobić kiszkę pasztetową wg 16-tki. Zamiast 40% tłuszczu twardego i 5% słoniny dałem 45% tłuszczu twardego(podgardle). Nadziałem to w jelita wieprzowe 28/32. Parzyłem 45 minut w temp. 80 stopni. Wyszła bardzo smaczna ale twarda, nie da się rozsmarować na chlebie. Co jest powodem? Brak słoniny, zbyt cienka osłonka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552007
Udostępnij na innych stronach

Trzeba było rozcieńczyć wywarem z gotowania mięsa wtedy miałbyś bardziej smarowną

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552018
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie,ale można i z gotowanego.Jeśli nie z gotowanego to za miało tłuszczu.Dla poprawienia samotności można również

dodać mózg WP.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552021
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla poprawienia samotności można również dodać mózg WP.

 

 

Teraz wiem dlaczego często jestem samotny :D   Muszę ograniczyć zjadanie mózgu wieprzowego . :facepalm::frantics::D

 

 

Pozdrowionka :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552024
Udostępnij na innych stronach

Andrzej jedyny symptom przu którym rozważasz takie ograniczenie to natrętne i uporczywe świńskie myśli ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552026
Udostępnij na innych stronach

To tak jak się pisze z telefonu. Powinno być dla poprawy smarowności nie samotności. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552030
Udostępnij na innych stronach

Trzeba było rozcieńczyć wywarem z gotowania mięsa wtedy miałbyś bardziej smarowną

 

 

Tam nic nie jest napisane o gotowaniu mięsa. Norma 16-tka.

Wywar tu nic nie daje. Przy robieniu tej kiszki z surowego mięsa, wychodzi niestety taka "kiełbasiana".

 

Dlatego 

Ja mięsa parzyłem w 90 st. przez godzinę.

Wtedy jak potrzeba to można dodać rosołu z gotowania mięs i jest jak należy. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552036
Udostępnij na innych stronach

Już napisałem co trzeba zrobić jak mięso jest nie ugotowane

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552042
Udostępnij na innych stronach

Już napisałem co trzeba zrobić jak mięso jest nie ugotowane

Ja też, bo ją robiłem kilka razy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552044
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem raz i to mi wystarczy.W przepisie jest chyba kasza manna.Mnie z kaszą nie smakuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552046
Udostępnij na innych stronach

W przepisie jest chyba kasza manna.Mnie z kaszą nie smakuje.

To nie w tym.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552048
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Do zjedzenia mózgu nie dam się przekonać. Muszę wypróbować sposób Pawła z parzeniem mięsa bo wyrób w smaku jest super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552071
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muszę wypróbować sposób Pawła z parzeniem mięsa

 

To nie jest sposób Pawła.Taką pasztetową z parzonego mięsa robi wiele osób.Wtedy możesz sobie rozcieńczyć wywarem i będziesz miał smarowną. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552074
Udostępnij na innych stronach

To nie jest sposób Pawła

 

No właśnie kolego @gariwaldi, nie pisz proszę takich rzeczy, a następnym razem zajrzyj do kącika @arkadiusza i zrób jego sposobem, wtedy będzie w porządku.  :hmm:   :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552076
Udostępnij na innych stronach

Szkoda mi czasu na jałowe dyskusje.Nie jest to Twój sposób i co byś nie napisał i tak nie będzie bo koła nie wynalazłeś.EOT

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552082
Udostępnij na innych stronach

Szkoda mi czasu

Inteligentni ludzie, piszą do innych inteligentnych ludzi, używając skrótów myślowych. W tym przypadku wg mnie kolega @gariwaldi  użył takiego skrótu mając pewnie na myśli, że sposób przedstawiony przeze mnie a nie wymyślony przeze mnie. 

 

 

EOT

Mam nadzieję, że wreszcie. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552085
Udostępnij na innych stronach

Do zjedzenia mózgu nie dam się przekonać

Myślę że jadłeś nie raz, nawet nie mając o tym pojęcia ;)

 

 

 

Inteligentni ludzie, piszą do innych inteligentnych ludzi

 

 

-Mamooooo .... mamoooo chwalą nas  !!!

-kto ?

-No Wy mnie a ja Was ....

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552087
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję, że wreszcie.

 

Nie ciesz się za mocno.W tym temacie, w tym temacie :tongue: 

 

 

 

Inteligentni ludzie, piszą do innych inteligentnych ludzi,

 

Co ja tu robię :facepalm:  sama ynteligencja. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552088
Udostępnij na innych stronach

 

Do zjedzenia mózgu nie dam się przekonać

Myślę że jadłeś nie raz, nawet nie mając o tym pojęcia ;)

 

Tutaj niestety muszę się z Tobą zgodzić. 

 

[Dodano: 19 maj 2017 - 07:58]

 

Inteligentni ludzie, piszą do innych inteligentnych ludzi, używając skrótów myślowych. W tym przypadku wg mnie kolega @gariwaldi  użył takiego skrótu mając pewnie na myśli, że sposób przedstawiony przeze mnie a nie wymyślony przeze mnie. 

 

Dokładnie to miałem na myśli. Miało być tak: "..Muszę wypróbować sposób przedstawiony przez Pawła z parzeniem mięsa bo wyrób w smaku jest super..."

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552135
Udostępnij na innych stronach

Poniżej fragment ze strony http://aft.com.pl/ WĘDLINY PODROBOWE

Diagnostyka Zbyt trwarda konsystencja

 

- zbyt duża zawartość surowców kolagenowo

- żelatynowych

- zbyt duży udział wątroby

- niedostatecznie obgotowane surowce

- niewystarczające rozdrobnienie

- zbyt mała ilość wywaru

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-552137
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.