kostek61 Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Lutego 2016 Piotrze, raz że nieudolna kopia a dwa, to ktoś nad czymś pracuje, poświęca czas lub taka jego praca.A jak się komuś uda w dzisiejszych czasach zaistnieć na rynku, od razu konkurencja na bezczelnego kopiuje, lub chce skopiować produkt.Nie jest to w porządku i nie jest to uczciwe.Ale z tego co wiem,to jest obowiązek podawania składu produktu na opakowaniu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Lutego 2016 Tak, aczkolwiek nie jestem pewien czy samo napisanie "ekstrakty przypraw" nie wystarcza.Oczywiście pod warunkiem, że któraś z przypraw nie jest alergenem, jak np. gorczyca. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Lutego 2016 nie wiem czy w temacie... ostatnio w moim sklepie masarskim zobaczyłem, że mają tez przyprawy... gotowe... szukałem czegoś do serów korycińskich.... Puszta węgierska niestety z solą... ale na dnie sól osiada,,, pomidory bez soli , chyba ok, a z kamisa kupiłem na próbę suszone pomidory.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Lutego 2016 Może to odżywka dla kulturystów a nie przyprawy, zresztą przyprawy na pewno nie, bo preparat przyprawowy. Smacznego! Wolę pieprz, sól, gałkę, kolendrę, majeranek...Witam, I dlatego tez dzisiaj zaraz po odprawie wejściowej statku w porcie Djendjen, w Algerii poprosiłem Agentao zakupienie dla mnie kilograma czarnego pieprzu, oczywiście na bazarze prosto od producentów.Wyjście do miasta dla nas jest zabronione ze względów bezpieczeństwa.Żywię nadzieje, że Agent dotrzyma słowa i rano dostarczy pieprz. Salem malejkum,/tak się wymawia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Lutego 2016 Mięso się pekluje w niedzielę zrobię śląską czosnkową, cygańską, metkę tatarską i łososiową. Wszystko z gotowych mieszanek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Lutego 2016 Mięso się pekluje w niedzielę zrobię śląską czosnkową, cygańską, metkę tatarską i łososiową. Wszystko z gotowych mieszanek To już nie będą wędliny domowe, ale hipermarketowe .Zamiast glutaminianu mógłbyś używać wywar z lubczyka.Też podbija smak, ale jest mniej szkodliwy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Lutego 2016 Przecież nikogo do niczego nie namawiam... I akurat od kogo jak d kogo ale od Ciebie takiej uwagi się nie spodziewałem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) No czy ja prawdy nie napisałem?.Chyba źle mnie zrozumiałeś. Wcale Ciebie nie potępiam bo u mnie tyrolską jedzą tylko jak dodam gotowca, ale to jest jedyny przypadek gdzie używam gotowej przyprawy i wcale tego nie ukrywam. Edytowane 12 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Lutego 2016 I chwała Ci za to Ja chcę spróbować z gotowcami i tyle. Metka łososiowa mi podeszła strasznie (i nie tylko mi). Bardzo jestem ciekaw cygańskiej bo na zapach przyprawy to klękajcie narody... zresztą podobno najdroższa z tych wszystkich mieszanek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Lutego 2016 Ja ostatni testuję mieszanki pewnej firmy, otrzymałem do oceny, po 20-30 dkg. Co napisali o mieszankach: Mieszanki przyprawowe oferowane przez firmę .....o to bardzo szeroki zakres asortymentów - poczynając od mieszanek do kiełbas i wędlin, poprzez miksy do potraw i dań (także do przyprawiania mięsa na kebab w różnych odmianach), aż do posypek dekoracyjno-smakowych i marynat (do oliwy/oleju oraz do wody). Same mieszanki przyprawowe, zwane także mieszankami smakowymi, to czasami proste, czasami złożone mieszaniny ziół przyprawowych oraz przypraw pochodzenia naturalnego, mogą być także mieszaniną ekstraktów pochodzących z naturalnych przypraw i ziół. Takie mikstury służą do przyprawiania konkretnych produktów spożywczych, gdzie istotną rolę odgrywa kilka wyróżniających się smaków jednocześnie. Proporcje składników dla takich miksów są tajemnicą każdej firmy, a zakres zastosowania gotowych mieszanek smakowych praktycznie nie mają końca. Firma .....o do swoich mieszanek stosuje najwyższej jakości przyprawy z całego świata, a przyprawy te charakteryzują się podwyższoną odpornością mikrobiologiczną (HTST - High Tempreture Short Time - przyprawy wcześniej poddawane są procesowi sterylizacji w krótkim czasie w celu eliminacji niepożądanych mikroorganizmów). Mięso się pekluje w niedzielę zrobię śląską czosnkową, cygańską, metkę tatarską i łososiową. Wszystko z gotowych mieszanek Ćwicz.... i testuj Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 12 Lutego 2016 Piotr, zawsze byłeś moim idolem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 12 Lutego 2016 Mięso się pekluje w niedzielę zrobię śląską czosnkową, cygańską, metkę tatarską i łososiową. Wszystko z gotowych mieszanek [lubię to] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Lutego 2016 Mieszanki przyprawowe oferowane przez firmę .....o https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7359-mieszanki-firmy-melanko/ Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Lutego 2016 Metki tatarska i łososiowa już nadziane. Może i one są jak to niektórzy powiedzieli na sterydach ale może to i dobrze... Będzie więcej siły żeby bronić swojej rodziny przed podstępnymi złodziejami Łososiową już znamy ale po małych próbach istnieje prawdopodobieństwo że smakowo tatarska ją przebije...A zaraz biorę się za nadziewanie śląskiej czosnkowej i cygańskiej Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Lutego 2016 Tusiaczek,wędliny z dodatkiem gotowych mieszanek dlatego Ci smakowały,bo zawierają poprawiacz smaku glutaminian,który jest neurotoksyną.Zawierają też fosforany,które są szkodliwe na przewód pokarmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Lutego 2016 Najlepiej to nie oddychać i umrzeć zdrowo, choć pewności i tak nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Przecież doskonale wiem... glutaminian i inne substancje które są w tych mieszankach w zasadzie prawie każdy z nas spożywa codziennie, najczęściej o ty nawet nie wiedząc. Świadomie używam Vegety, Maggi czy kostek rosołowych. Bo lubię. Jeżeli uzyskany dzięki gotowym mieszankom smak będzie mnie w pełni zadowalał to będę ich do kiełbas używał. Mój wybór i nikogo nie namawiam na pójście ta drogą... Edytowane 14 Lutego 2016 przez Kruszynka Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Lutego 2016 Jeżeli uzyskany dzięki gotowym mieszankom smak będzie mnie w pełni zadowalał to będę ich do kiełbas używał. Mój wybór i nikogo nie namawiam na pójście ta drogą... !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Lutego 2016 Niby tak, ale pisanie tego na stronie gdzie preferowane jest zdrowe żywienie nie powinno mieć miejsca. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Lutego 2016 Aha, czyli taka leciutka hipokryzja? Używam ale cicho sza o tym... Ciekaw jestem czy Ty nie używasz Vegety, Maggi czy innych kostek bądź jakichkolwiek innych przypraw które zawierają glutaminian itp.? Wiele osób tego używa z własnego wyboru. I nadal te wyroby są o niebo lepsze i zdrowsze niż sklepowe. I tak gwoli wyjaśnienia - nie zmierzam używać tych przypraw do wszystkiego. Wędzonki czy kiełbasy typy krakowskie, żywieckie, szynkowe czy drobiowe jak najbardziej mi pasują bez gotowców. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Lutego 2016 Nie trafiłeś - używam swojej Vegety, nie mam maggi - mam lubczyk w ogrodzie i nie kupuję żadnych mieszanek z chemią, tworzę je z przypraw. W jednym masz rację - szynka ze sklepu którą czasami jadam u znajomych czy rodziny jest smaczniejsza Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Lutego 2016 Nie trafiłeś - używam swojej Vegety, nie mam maggi - mam lubczyk w ogrodzie i nie kupuję żadnych mieszanek z chemią, tworzę je z przypraw. I chwała Ci za to. Ja nie robię więc jak spora rzesza forumowiczów używam gotowców. Robię to w pełni świadomie i nikogo do tego nie zmuszam. A że pisze o tym na forum? Każdy ma wolną wolę i jeżeli ktoś będzie chciał to skorzysta a jeżeli nie tak jak Ty to nie. I tak już całkiem na marginesie - wybierając mieszanki nie wybrałem pierwszej lepszej bo bliżej bo taniej itp. Firma Wiberg ma kilkadziesiąt (60-70?) lat tradycji i jeżeli mam już dodawać coś takiego to wolę to brać od jednej z najlepszych firm w całej branży. W moim odczuciu minimalizuje mi to ryzyko do poziomu przeze mnie akceptowalnego. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Lutego 2016 A ja Vegetę też robię sam, lecz Maggi używam od dziesięcioleci, bo bardzo ją lubię a nic innego nie jest w stanie tego smaku zastąpić, żadne "lubczyki" etc. więc bez przesadyzmu z tą ekologią, to nie kwiatki aby przesadzać, ale jeżeli ktoś lubi, to kto bogatemu zabroni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Lutego 2016 Fakt nic mi do tego tylko forum przeszło z jedzmy zdrowo w róbta co chceta Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Lutego 2016 Piksiak, No nie mów że bułek w sklepie nie kupujesz lub innego pieczywa? nawet sprawy nie zdajesz ile w tym polepszaczy jest... itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.