podwawelska Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 3 Marca 2016 Bułki przeszły bez echa zupełnie. A szkoda, bo pyszne są. No nic, mam dla was kolejny chleb :)Tym razem znowu na drożdżach. Ale trochę taki kombinowany, z mieszanki trzech mąk. Warto kombinować z mąkami, bo po pierwsze to zawsze czegoś uczy, a po drugie można czasami naprawdę fajny rezultat otrzymać. Polecam zatem ten chleb pszenno-orkiszowo-owsiany. Z jednej strony jest miękki i delikatny, ale z drugiej ma charakterystyczny orkiszowy i owsiany sznyt. 200 g mąki pszennej typ 650100 g mąki orkiszowej razowej100 g mąki owsianej250 ml wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru2 łyżeczki drożdży instant (lub około 20 g świeżych) Na wierz chleba:2 łyżki miodu płynnego3 łyżki otrębów (pszennych lub żytnich) Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy czystą szmatką i zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę (musi mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość).Przekładamy do foremek nasmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami lub wyłożonych papierem do pieczenia (te składniki są na dwie małe foremki, około 20 cm długości). Przykrywamy szmatką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto urośnie do brzegów formy (30-60 minut).Wierzch smarujemy miodem i posypujemy otrębami. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 40 minut. W razie jeśli zobaczymy, że za mocno się rumieni to nakrywamy chleby folią aluminiową. Wyjmujemy z keksówki od razu po upieczeniu i studzimy na kratce. Smacznego! Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 3 Marca 2016 Bułki przeszły bez echa zupełnie. Nic nie przeszło bez echa..... się upiecze, tylko nie wiem jak formuje się ciasto na bułki?Mam po prostu wyciąć krążek z ciasta? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 3 Marca 2016 Bułki przeszły bez echa zupełnie.Nic nie przeszło bez echa..... się upiecze, tylko nie wiem jak formuje się ciasto na bułki?Mam po prostu wyciąć krążek z ciasta? Nie, raczej nie wyciąć. Bierzesz porcję ciasta i robisz z niej kulkę. Spłaszczasz i krawędzie tak jakby zawijasz do środka, tak jakbyś próbował taką jakby sakiewkę zrobić. Kurcze, ciężko mi to wytłumaczyć ta słowami, pewnie w internecie znajdziesz filmy instruktażowe. Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 3 Marca 2016 tak sie bulki zwijahttps://youtu.be/6u0m7EZqo0k Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 3 Marca 2016 Podejrzałem jak to się powinno robić i technik jest parę.Dam radę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 3 Marca 2016 Miro nie podsypuj za duzo maki bo gorzej sie rulaja Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 3 Marca 2016 bo gorzej sie rulaja Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 4 Marca 2016 Ja osobiście robię znacznie bardziej płaskie niż te na filmie. Nie robię takich kulek tylko właściwie zupełnie płaskie. Potem same ładnie wyrastają w kształt bułki. Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 4 Marca 2016 Kulki mozna zawsze splaszczyc ..a po tym zwinac lekko np gdy sie robi bulke typ petit pain Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 4 Marca 2016 Przepis na 12 bułek: Łooo kurde To ja bez przepisu zrobiłam ( na zwykłych drożdżach ) takie podobne... tylko ,że w środku parówka z serem i oregano... Młodzi 'zajumali'' z blachy po dwa i tylko taka fotka mi się ostała... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Ania - parówa z bułą i serem to fajny gadżet dla dzieciaków - jedzą..... A adres do wspólnego bloga jest - mogę poprosić? Edytowane 4 Marca 2016 przez Maxell Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 4 Marca 2016 Po raz kolejny, ale tym razem ostatni, proszę, by trzymać się tematu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 11 Marca 2016 chciał bym się nieskromnie pochwalić że też wykonałem chlebek kolegi sposobem ślinka cieknie aby spróbować Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 11 Marca 2016 Ładniutki ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 11 Marca 2016 Bardzo ladny ale poczekaj az dobrze wystygnie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 11 Marca 2016 Wystudziłem chlebek bardzo dobrze i na kolacyjkę zjadłem. W smaku rewelacja ten który robię w automacie nie ma takiego smaku.Tylko przy następnym wypieku musze krócej trzymać w piekarniku bo skórka wyszła troszkę twarda.Możecie zaproponować czasy dla bochenka mniej wypieczonego. Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 11 Marca 2016 Pilnuję ostatnich 30 minut pieczenia.Praktycznie ostatnie 15 minut chleb jest w piecu, już bez grzania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Tylko przy następnym wypieku musze krócej trzymać w piekarniku bo skórka wyszła troszkę twarda. Możecie zaproponować czasy dla bochenka mniej wypieczonego. Możesz chlebek po wyjęciu z piekarnika spryskać wodą [spryskiwaczem] i nakryć ściereczką. Edytowane 11 Marca 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 13 Marca 2016 A może by tak bagietki? Jednocześnie chciałem nawiązać do dość gorącej dyskusji o bułkach i chlebie... Jeden z użytkowników ewidentnie ma problem z pierwszym chlebem, który tu wrzuciłem (chleb szwajcarski). Usilnie twierdzi, że to bułka, bo składniki są na klasyczną pszenną bułkę. Hmm, to trochę tak jakby twierdzić, że żywiecka, krakowska i podwawelska to ta sama kiełbasa, bo wszystkie się robi z wieprzowiny. To jakby droga donikąd... Wszystko przecież zależy nie od składników, tylko od tego jak się je wykorzysta, od technologii, od konkretnej receptury. Tak więc w tym wpisie chciałbym pokazać Wam, że z tych samych składników, w zależności od "technologii", można zrobić i prawdziwy chleb i mięciutkie bułki. Zapraszam więc na pszenne bagietki 600 g maki pszennej typ 650360 ml wody2 łyżeczki cukru2 łyżeczki soli2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Takie długie i cienkie wałki robimy, później urosną i będą wyglądały jak bagietki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formie do bagietek. Jak nie macie takiej formy (zachęcam do kupna) to połóżcie bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oddzielcie od siebie wałkami zrobionymi ze ściereczek (przed pieczeniem ściereczki oczywiście zdejmijcie). Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, nacinamy bułki wzdłuż przez całą długość i pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Prosta robota, a buły naprawdę robią wrażenie PS. A tak dla wyjaśnienia, różnica między chlebem, a bułką jest taka, że chleb smakuje jak chleb, a bułka jak bułka. Smacznego! Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 13 Marca 2016 A co jak pieczywo wyglada jak chleb a smakuje jak bulka? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 13 Marca 2016 A co jak pieczywo wyglada jak chleb a smakuje jak bulka? Ważne jak smakuje Wtedy po prostu jest bułką. Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 20 Marca 2016 Piękne te bagietki . Muszę upiec na święta jakieś pieczywo dla tych co chlebek jedzą i być może skorzystam z Twoich przepisów Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.