waro58 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Lutego 2016 Co by tu nie pisać, to niestety, ale na samych drożdżach bez zakwasu dającego ten charakterystyczny chlebowy posmak, to sorry, ale to raczej tak chlebo-bułka, i nie ma co zaklinać rzeczywistości. Ładny to on jest, tu nie ma dyskusji, ale do chleba mu daleko, to jest bardzo ładny wypiek po prostu, ale taki smakowo bułko podobny, o zewnętrznym wyglądzie chleba naszego powszedniego. Nasze babcie by nas rózgami za nazywanie buły drożdżowej bez zakwasu chlebem, obiły . Owszem w nowoczesnych piekarniach masowych piecze się chleb tylko na drożdżach,ale aby nadać mu ten specyficzny smak i zapach chlebowy, dodaje się różne świństwa zwane polepszaczami, które mają nas oszukać, więc spokojnie, bo bułka to też fajne pieczywo i sam też lubię sobie taką chlebo-bułkę czasami upiec do delikatnej wędlinki jest bardzo OK .Jarku, była już dyskusja o chlebie na drożdżach, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/?do=findComment&comment=95040czytaj od postu #16. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Lutego 2016 Co by tu nie pisać, to niestety, ale na samych drożdżach bez zakwasu dającego ten charakterystyczny chlebowy posmak, to sorry, ale to raczej tak chlebo-bułka, i nie ma co zaklinać rzeczywistości. Ładny to on jest, tu nie ma dyskusji, ale do chleba mu daleko, to jest bardzo ładny wypiek po prostu, ale taki smakowo bułko podobny, o zewnętrznym wyglądzie chleba naszego powszedniego. Nasze babcie by nas rózgami za nazywanie buły drożdżowej bez zakwasu chlebem, obiły . Owszem w nowoczesnych piekarniach masowych piecze się chleb tylko na drożdżach,ale aby nadać mu ten specyficzny smak i zapach chlebowy, dodaje się różne świństwa zwane polepszaczami, które mają nas oszukać, więc spokojnie, bo bułka to też fajne pieczywo i sam też lubię sobie taką chlebo-bułkę czasami upiec do delikatnej wędlinki jest bardzo OK .Pozwolę sobie się nie zgodzić. Chociażby dlatego, że ja go jadłem (dziesiątki razy), a ty prawdopodobnie nie. Na tym zakończę, bo nic więcej nowego nie wniosę do tej rozmowy. Ale może będą miały ochotę wypowiedzieć się osoby, które ten chleb jadły. Chleb to chleb, bułka to bułka. A jeśli chodzi o bułki to też powrzucam całkiem niezłe przepisy. Zresztą na inne chleby drożdżowe (które bułkami nie są) też wrzucę. Na zakwasowe również, każdy będzie mógł wybrać to, co lubi. Tutaj Kolega nie ma racji, chleb to pieczywo żytnie lub pszenno-żytnie z dodatkiem kwasu (zakwasu), które fermentuje i nie wymaga drożdży (w większości piekarni dodają bo brak czasu) Chleb z samej mąki pszennej nie jest chlebem tylko zwykłym pieczywem pszennym, czyli taka większa bułka w formie chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Lutego 2016 chleb to pieczywo żytnie lub pszenno-żytnie z dodatkiem kwasu (zakwasu), które fermentuje i nie wymaga drożdży (w większości piekarni dodają bo brak czasu) Chleb z samej mąki pszennej nie jest chlebem tylko zwykłym pieczywem pszennym, czyli taka większa bułka w formie chleba. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Lutego 2016 Ja nie rozumiem, co w tym chlebie jest takiego wyjątkowego. Mąka, woda, cukier, sól i drożdże. Podstawowy przepis. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Lutego 2016 Tutaj Kolega nie ma racji, chleb to pieczywo żytnie lub pszenno-żytnie z dodatkiem kwasu (zakwasu), które fermentuje i nie wymaga drożdży (w większości piekarni dodają bo brak czasu) Chleb z samej mąki pszennej nie jest chlebem tylko zwykłym pieczywem pszennym, czyli taka większa bułka w formie chleba. Zaiste nie wiem skąd takie mądrości. Ale tak jak pisałem wcześniej: temat dla mnie zakończony. I nie wiem skąd pomysł o bułce. Naprawdę nic nie poradzę na to, że jak pieczesz chleb to wychodzi ci bułka. Nie wiem co robisz źle.Ja nie rozumiem, co w tym chlebie jest takiego wyjątkowego. Mąka, woda, cukier, sól i drożdże. Podstawowy przepis.Niuanse, liczą się niuanse. Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek444 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Lutego 2016 A jakie to niuanse jeśli można wiedzieć? To, że pieczone w garnku żeliwnym? - podejrzewam, że w zwykłej foremce też wyjdzie bo "chleby" pszenne na drożdżach zawsze wychodzą chyba, że drożdże popsute. Tak swoją drogą bardzo stopniujesz napięcie - obroń się kolejnymi przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Lutego 2016 Ja nie rozumiem, co w tym chlebie jest takiego wyjątkowego. Mąka, woda, cukier, sól i drożdże. Podstawowy przepis. Tak, jak najbardziej prawidłowo, to jest prosty, dobry i "podstawowy przepis", ale na bułkę w kształcie chleba, tak jak wcześniej napisał Tier . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) A jakie to niuanse jeśli można wiedzieć? To, że pieczone w garnku żeliwnym? - podejrzewam, że w zwykłej foremce też wyjdzie bo "chleby" pszenne na drożdżach zawsze wychodzą chyba, że drożdże popsute. Tak swoją drogą bardzo stopniujesz napięcie - obroń się kolejnymi przepisami.We wszystkim wyjdzie, nawet bez foremki wyjdzie. Ale nie taki chleb. Z tych samych składników w zwykłej foremce wyjdzie inny, bez foremki wyjdzie jeszcze inny. Tak jak mówiłem: zawsze liczą się niuanse, szczegóły. Ten przepis dopracowywałem dość długo. Ilość składników, czas wyrastania, czas pieczenia, temperatura pieczenia. Wszystko ma znaczenie. Nawet fakt, że trzeba posypać go mąką tuż przed pieczeniem ma znaczenie. Nawet to, że po upieczeniu musi wystygnąć ma znaczenie. Wszystko ma znaczenie. To są właśnie niuanse. A kolejne przepisy będą, na wszelakie rodzaje pieczywa: na zakwasie, na drożdżach, na bułki... Na co się da. Niedługo. I raz jeszcze powtórzę. To nie są "chleby". To są po prostu chleby. Cudzysłów jest całkowicie zbędny. Ja nie rozumiem, co w tym chlebie jest takiego wyjątkowego. Mąka, woda, cukier, sól i drożdże. Podstawowy przepis. Tak, jak najbardziej prawidłowo, to jest prosty, dobry i "podstawowy przepis", ale na bułkę w kształcie chleba, tak jak wcześniej napisał Tier . A słuchaj, ty zawsze tak masz, że wypowiadasz się o rzeczach, o których nie masz pojęcia? Zrób chleb z tego przepisu, a potem możesz komentować. Wcześniej jakby nie widzę sensu. Idąc twoim tokiem myślenia: podstawowym składnikiem na każdą kiełbasę jest mięso, woda i przyprawy. Na podwawelską również. Czyli każda kiełbasa to podwawelska? Na to bym nie wpadł, ale skoro taki masz tok myślenia... Edytowane 23 Lutego 2016 przez podwawelska Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Lutego 2016 A słuchaj, ty zawsze tak masz, że wypowiadasz się o rzeczach, o których nie masz pojęcia? Kolego czy nie czytałeś co Ci napisałem w poprzednich postach odnoście wiedzy, stażu i praktyki, więc zwolnij może nieco i przestań kreować się na "profesora". Gdybym ja przedstawił taką reklamę swych wypieków jak na tej reklamowej fotce, prezentowany chleb pszenno żytni wylewający się z foremek dyskwalifikuje wiedzę i umiejętności w "zawodzie", o bułach a,la Wrocławska, bagietko podobnych, nie wspominam. Na naukę jednak nigdy nie jest za późno, młody jesteś, masz czas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zaczyna się ... Ja osobiście jadłem ten chleb w wykonaniu Pawła i bardzo mi smakował i to bynajmniej nie bułką. Kilkakrotnie robiłem wg przepisu Pawła a właściwie starałem się zrobić bo niestety NIGDY mi nie wyszedł tak dobry jak ten który Paweł przytarmosił na imprezę. Starałem się robić dokładnie wg wskazówek, nawet z takiej samej mąki i jakoś mi nie wyszedł. A sroce spod ogona nie wypadłem i troszkę różnych chlebów (i bułek) już w życiu zrobiłem... To zapewne są te niuanse.... No cóż, dzisiaj spróbuję go upiec kolejny raz, może załapię Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Lutego 2016 Jeżeli ktoś nie potrafi odróżnić pszennej buły od chleba, i publicznie się z tym obnosi, to wszelkie dyskusje i dywagacje są tylko strata czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Jeżeli ktoś nie potrafi odróżnić pszennej buły od chleba, i publicznie się z tym obnosi, to wszelkie dyskusje i dywagacje są tylko strata czasu .Otóż to, całkowicie się z tym zgadzam. Na tym chyba zakończymy, prawda? Edytowane 23 Lutego 2016 przez podwawelska Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Lutego 2016 Jeżeli ktoś nie potrafi odróżnić pszennej buły od chleba, i publicznie się z tym obnosi, OK PWN nie wikipedia .... jakiego warunku definicji ten chleb nie spełnia ? tylko konkret poproszę .... http://encyklopedia.pwn.pl/encyklopedia/Chleb.html Można mieć doświadczenie bo chleby robisz od lat nie jadłem ale widzę że są prawidłowe i nie robisz tego pierwszy raz ale bez demagogii może bo idąc tym tokiem rozumowania napisać mogę że prawdziwy chleb to nie dość że żytni i na zakwasie to jeszcze z pieca chlebowego opalanego drewnem a reszta to g....a podróbka "chlebopodobna" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Lutego 2016 Proponuję Radiową Jedynkę jest właśnie audycja jak zrobić chleb w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Lutego 2016 Niektóre osoby z forum mają wyraźny problem z chlebami pszennymi. Pieką chleb, a wychodzi im bułka. Nie wiem jak to robią, ale w razie czego służę wszelką pomocą i wiedzą jaką posiadam. Wystarczy się zwrócić do mnie z konkretnym pytaniem. Jeśli będę umiał to pomogę. A tymczasem, dla tych właśnie osób (i dla innych oczywiście również) mam chleb na zakwasie. Ten nie powinien wyjść jak bułka Chociaż kto wie, w końcu to tylko chleb pszenny, a podobno taki prawdziwy to tylko żytni. No nic, łapcie zatem przepis na podróbę chleba (czyli podobno na bułkę). Prawdziwy żytni wrzucę innym razem Pomysł na ten chleb powstał - jak zwykle w takich sytuacjach - na potrzeby chwili. Chciałem mieć chleb na zakwasie, a nie miałem zbyt wiele czasu. Nie mogłem pozwolić sobie na dwukrotne wyrastanie, najpierw zaczyn, potem już chleb właściwy. Potrzebowałem rano zacząć i po przyjściu z pracy już tylko upiec. Recepturę dopracowywałem przez jakiś czas, aż w końcu stwierdziłem, że wstydu nie ma. Mało tego, to jeden z moich ulubionych chlebów, naprawdę warto go zrobić. Nazwałem go chlebem firmowym, bo nic ciekawszego nie przyszło mi do głowy Rzecz zatem ma się tak: 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)180 ml wody90 g zakwasu żytniego2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski. Ciasto raczej się nie nadaje do ręcznego wyrabiania, koszmarnie się klei. Dobrze więc będzie jeżeli użyjecie do tego miksera/robota kuchennego. Mikserem to będzie jakieś 7-10 minut wyrabiania. Można też pomęczyć się łyżką. Cokolwiek, aby wyrobić. Jak dla mnie to i w betoniarce możecie to zrobić I wyrobione ciasto przekładamy (najlepiej mokrymi dłońmi) do foremki. Ja swoją keksówkę wykładam papierem do pieczenia i lekko spryskuję olejem. Można też wysypać mąką, czy otrębami. Każdy ma pewnie jakieś swoje sprawdzone sposoby. Ja akurat lubię papier do pieczenia. I zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin (lub dłużej - w zależności od temperatury otoczenia). Aż wypełni formę.Robiłem ten chleb już wiele razy i czas wyrastania był bardzo różny. Im cieplej i mniej przeciągów tym szybciej. Ale średni czas to około 12 godzin. Chociaż zdarzało się (przy niższych temperaturach), że musiałem i ok. 24 godziny poczekać aż ciasto wyrośnie. Ja zwykle robiłem tak, że rano - jak tylko wstałem - od razu wyrabiałem to ciasto. To znaczy wyrabiało się samo, przy pomocy robota kuchennego. Przekładałem do foremki i wychodziłem do pracy. Jak wracałem z pracy to już tylko musiałem upiec. I chleb na kolację gotowy. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 20 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. A podstawową zaletą tego chleba jest to, że właściwie pasują do niego wszystkie dodatki, co sobie wymyślicie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć przedstawiających różne warianty smakowe.Jeśli byście chcieli dodać jakieś ziarna to robimy to pod koniec wyrabiania ciasta. Ta ilość składników idealnie pasuje do foremki długości ok. 20 cm (i szerokości około 10-11 cm, jakoś tak). Smacznego! Na liściu chrzanu Z czarnuszką (tutaj czarnuszki jest zdecydowanie za dużo, trochę mi się przesypało) Z czosnkiem niedźwiedzim Z oliwkami Z orzechami laskowymi Z pestkami dyni Z siemieniem lnianym Z suszonymi pomidorami Z suszonymi śliwkami Z ziarnami słonecznika Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Lutego 2016 Niektóre osoby z forum mają wyraźny problem z chlebami pszennymi. Pieką chleb, a wychodzi im bułka. Nie wiem jak to robią, ale w razie czego służę wszelką pomocą i wiedzą jaką posiadam. Wystarczy się zwrócić do mnie z konkretnym pytaniem. Jeśli będę umiał to pomogę. I tu właśnie leży problem, bo do tego aby uporczywie publicznie oferować się z pomocą innym, należy spełnić kilka koniecznych podstawowych warunków, ale jeżeli nie widzi się różnic w podstawowym przepisie na bułkę pszenną a przepisem na chleb, i bułkę tą, choć niewątpliwie wygląda poprawnie, uparcie nazywa chlebem, to sorry, ale nie byłbym taki odważnym "profesorem", choć jak widać nie każdy potrafi się powstrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Lutego 2016 Witaj podwawelska . Chyba coś jest nie tak w tych przepisach bo soli jest w każdym tyle samo ( 2 łyżeczki ) , a ciasta będzie wg 1 przepisu 2 razy więcej niż wg tego ostatniego . Skoryguj jeżeli możesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Lutego 2016 Spokojnie, proszę, dzielmy się wiedzą, umiejętnościami, sama nomenklatura nie jest najważniejsza. Ważna jest receptura, sposób wykonania, rozkład w czasie temperatur wypieku, wystudzenie. Czy to będzie chleb pszenno-żytni, żytnio-pszenny, żytni czy pszenna bułka przesypana makiem, odrobiona jak chleb, nie jest tak naprawdę najważniejsze. Najważniejsze jest to, byśmy nie kupowali wyrobów pszenno-buraczanych produkowanych z worków, z gotowych mieszanek. Piekarstwo i cukiernictwo tradycyjne polskie pada i tylko prawdziwi smakosze i pasjonaci chcą wrócić do tych wyrobów, których smak pamiętają. Pomóżmy im w tym, nie rzucając sobie kłód pod nogi. Nie od dzisiaj wiadomo, że jak spotka się zawodowiec z pasjonatem to iskrzy ,jak technolog z praktykiem jeszcze bardziej Oczywiście mogę się mylić.Smacznego i pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Witaj podwawelska . Chyba coś jest nie tak w tych przepisach bo soli jest w każdym tyle samo ( 2 łyżeczki ) , a ciasta będzie wg 1 przepisu 2 razy więcej niż wg tego ostatniego . Skoryguj jeżeli możesz .Witaj.Wszystko jest, jak ma być. Po prostu jeden chleb jest nieco mniej słony, drugi nieco bardziej. Akurat jeden powinien właśnie taki być i drugi również. Każdy przepis, który sam opracowuję, zawsze testuję wielokrotnie. I wyszło mi tak, że własnie takie smaki powinny te chleby mieć. To nie jest tak, że np. zawsze na pół kilo mąki dajesz łyżeczkę soli. Tak jak pisałem już wcześniej: zawsze i o wszystkim decydują niuanse. Jeden ma mniej soli, drugi więcej, bo i pozostałe składniki mają inne. Każdy składnik musi do siebie pasować i ze sobą współgrać. Ale dobrze, że jesteś czujny, kiedyś mogę faktycznie coś pomylić i może uda ci się to wychwycić Edytowane 23 Lutego 2016 przez podwawelska Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Lutego 2016 Tak apropos dyskusji akurat wpadł mi w oko pewien cytat... "To żaden wstyd przyznać się, że nie zna się odpowiedzi na wszystkie pytania. Tylko głupiec jest pewny siebie, że na wszystkie pytania ma zawsze prawdziwe odpowiedzi." Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Lutego 2016 Tak apropos dyskusji akurat wpadł mi w oko pewien cytat... "To żaden wstyd przyznać się, że nie zna się odpowiedzi na wszystkie pytania. Tylko głupiec jest pewny siebie, że na wszystkie pytania ma zawsze prawdziwe odpowiedzi." :clap: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Lutego 2016 Dzięki za info . Zwróciłem na to uwagę gdyż jak ja piekę chleb , a najczęście piekę żytnio-pszenny na zakwasie , bez dodaków tybu otręby , słonecznik , czarnuszka , to solę tylo samo . Mi najbardziej odpowiada w takim chlebie 1,7% soli wagowo w stosunku do masy WSZYSTKICH składników ciasta . Do chlebów z dodatkami soli stosuję mniej . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Lutego 2016 Tak apropos dyskusji akurat wpadł mi w oko pewien cytat... "To żaden wstyd przyznać się, że nie zna się odpowiedzi na wszystkie pytania. Tylko głupiec jest pewny siebie, że na wszystkie pytania ma zawsze prawdziwe odpowiedzi." Skoro już go tu ściągnąłeś w ramach terapii, to mu nie dogryzaj teraz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Lutego 2016 Dzięki za info . Zwróciłem na to uwagę gdyż jak ja piekę chleb , a najczęście piekę żytnio-pszenny na zakwasie , bez dodaków tybu otręby , słonecznik , czarnuszka , to solę tylo samo . Mi najbardziej odpowiada w takim chlebie 1,7% soli wagowo w stosunku do masy WSZYSTKICH składników ciasta . Do chlebów z dodatkami soli stosuję mniej . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu TapatalkaHeh, profesjonalne podejście, serio Ja to aż tak nie liczę, nie mierzę. Po prostu na łyżeczki mierzę dotąd, aż będzie dobrze. Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Lutego 2016 Skoro już go tu ściągnąłeś w ramach terapii, to mu nie dogryzaj teraz. A kto powiedział że to było skierowane do Pawła? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.