Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjechać na nasz zlot razem z mięsem (wczesniej uzgodnić z Bagno co masz zabrać) i wspólnie z grupą SDM wszystko zrobisz. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74259
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 455
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przyjechać na nasz zlot razem z mięsem

Dobra propozycja. Przy okazji będziemy na wieczorze kawalerskim. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74271
Udostępnij na innych stronach

Problem tylko w tym że SDM zawieszone ma kursy przed 05.09.2009r. ( ja myślałem o uczestnictwie w tym kursie co jest od 21 sierpnia) Jeżeli nie będzie przed tym czasem organizowany nowy kurs SDM, proszę podeślicie mi jakiś namiar na dobrego masaża ( najlepiej blisko Wrocławia) gdzie będę mógł się zaopatrzyć w wędlinki na stół wiejski. Z tego co widze to pewnie o udźcu czy szynce z kościa moge pewnie zapomnieć bo za mało już czasu na peklowanie. Proszę Was o pomoc w tej kwestii!!!

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74338
Udostępnij na innych stronach

Z tego co widze to pewnie o udźcu czy szynce z kościa moge pewnie zapomnieć bo za mało już czasu na peklowanie.

 

Szynkę z kością zapeklujesz przez czternaście dni a nawet krócej :smile: , a na wędzenie jeden dzień wystarczy .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74339
Udostępnij na innych stronach

Skontaktuj sie z naszym Kolegą SZCZEPANEM. Mieszka k/Kalisza i jest specjalista w tego typu sprawach. Na pewno z nim wszystko załatwisz. Poza pełnym stołem, prosiaki, szynki, nawet strusie, własnoręcznie przez niego serwowane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74341
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza wiejska wędzarnia.

Kiełbasy jak malowane.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74347
Udostępnij na innych stronach

Bardzo prosta i szybka w demontażu.

 

I super się w niej wędzi :!:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74349
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie nr. 1 - tam się chyba zakradł lokator na gapę, tylko miotła wystaje.

Czyżby Baba Jaga :grin: ?

A wędzarnia super :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74350
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Jestem w swoich stronach rodzinnych i cały czas zajęty jestem kręgem betonowym . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-88953
Udostępnij na innych stronach

zajęty jestem kręgem betonowym

A co teraz wędzisz DZIADKU?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-88990
Udostępnij na innych stronach

Co ja robię- przerabiam przerosta ok. 180 kg bardzo wydajny w słoninę i tłuszcz. Wędzenie w wspaniałej wiejskiej wędzarni, na ostatnim zdjęciu pieczenie kiełbasy. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-89062
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Wysłany: Sro 13 Maj, 2009 18:16

 

 

 

 

Nowa ,ciekawa wędzarnia, metalowa stojąca z paleniskiem pod wyrobami. Wędzenie w niej to przyjemność. Pojemność ok 150 kg. Pozdrawiam

Mniejsza pojemność ale zasada podobna. Póki co jestem zadowolona, nawt zimą wędziłam i było ok.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108134
Udostępnij na innych stronach

Mniejsza pojemność ale zasada podobna. Póki co jestem zadowolona, nawt zimą wędziłam i było ok.

 

anerka I super , Jak byłem w ubiegłym roku nad morzem to w takich i podobnych szafkach metalowych wędzą ryby i dają radę :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108144
Udostępnij na innych stronach

Jak byłem w ubiegłym roku nad morzem to w takich i podobnych szafkach metalowych wędzą ryby i dają radę

A ja wędzę także kiełbasy, szynki i sery, ryb jeszcze nie wędziłam. Warunek, to pilnować temperatury /uchylam, otwieram lub zamykam drzwi/ no i pilnuję ognia a raczej dymu. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108153
Udostępnij na innych stronach

jacekn, tak tego typu wędzarnie bardzo dobrze się sprawują. Miarą dobrej wędzarni jest uwędzenie szynki, schabu i boczku w pięknym kolorze bez sadzy nalotów, wysuszenia itd. Kiełbasa wychodzi na byle czym nawet na kaloryferze złapie kolor.

Przykładowe wędzenie przy - 9 st. W podobnej wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108170
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie piękny kolor złapały wędzonki,ja w swojej murowanej wędziłem przy-15st był duży problem z rozgrzaniem wędzarni,a wędzonki też dobrze nabrały koloru. Mam tą wędzarnie cztery lata i wiem jak w różnych warunkach trzeba w niej wędzić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108174
Udostępnij na innych stronach

Miarą dobrej wędzarni jest uwędzenie szynki, schabu i boczku w pięknym kolorze bez sadzy nalotów, wysuszenia itd. Kiełbasa wychodzi na byle czym nawet na kalory

Szynki i boczki również wędzę, nawet przy takiej pogodzie. Nie upieram się oczywiście, że przy takiej wędzarni zostanę, jak zmobilizuję męża do działania, to się zmieni ale póki co..

 

[ Dodano: Wto 06 Kwi, 2010 10:25 ]

bez sadzy nalotów

Wędzonki nie mogą wisieć zbyt nisko, tuż nad paleniskiem bo wiadomo że się wtedy osmolą albo nawet przypalą.W mojej szafie są także otwory w drzwiach, w górnej części, pewnie to też ma znaczenie.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108176
Udostępnij na innych stronach

anerka, super! że będzie nowa wędzarnia i mam nadzieję, że zrobiona pod wędzenie. W szafie wędzenie jest sztuką i bardzo męczące z paleniskiem na dole. Szyneczki na fotce są przypieczone i bardzo łatwo to zrobić nawet gdy się pilnuje. Temperatura rośnie błyskawicznie dlatego bezpośrednio pod wędzonkami pali się w dużo większych pomieszczeniach i dużo mniejsze palenisko.

"Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy" i tego pilnuj :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108177
Udostępnij na innych stronach

Miarą dobrej wędzarni jest uwędzenie szynki, schabu i boczku w pięknym kolorze

To przede wszystkim użycie prawidłowego drewna/zdrowego/rodzaj/leżakowanie / piekny kolor czytaj prawidłowy kolor!/, no i prawidlowo przeprowadzony proces wędzenia.

bez sadzy nalotów, wysuszenia itd

To błędy w procesie, przede wszystkim spowodowane przez operatora wędzarni. Dobry operator nawet z niezbyt dobrej wędzarni poradzi sobie i zrobi dobre wędzonki. Co nie oznacza że nawet mistrz w źle wykonanej wędzarni poradzi sobie. No i odwrotnie, w najlepszej wędzarni, jak operator będzie d..a, to sknoci wszystko :grin: np, w atmosie włączy zły program, albo zapomni wsadzić do niego wędzonek :lol: :lol: :lol:

 

Kiełbasa wychodzi na byle czym nawet na kaloryferze złapie kolor

Hmmmmmmmmm, ciekawe :wink:

 

Podsumowując, wędzarnia jest ważna / jej „jakość” / , ale i pozostałe aspekty są nie bez znaczenia.

:grin: :grin: :grin: :wink: :tongue:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108179
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, Tak nitryt zawarty w peklosoli reaguje na temperaturę. Kolor różowy wewnątrz wędzonek zależy od Nitrytu temperatury. Wędzonki po wędzeniu maja piękny kolor- efekt wędzenia i chemii, ale po kilku dniach tracą go i brązowieją z powodu utleniania. Szukaj w postach Maxsella dokładnie opisał proces peklowania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108181
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, Tak nitryt zawarty w peklosoli reaguje na temperaturę. Kolor różowy wewnątrz wędzonek zależy od Nitrytu temperatury. Wędzonki po wędzeniu maja piękny kolor- efekt wędzenia i chemii, ale po kilku dniach tracą go i brązowieją z powodu utleniania. Szukaj w postach Maxsella dokładnie opisał proces peklowania.

Ty teraz piszesz o przygotowaniu mięsa/wędlin do wędzenia, a wcześniej o procesie wędzenia.

Dobrze by było podając argumenty, nie mieszać tych dwóch procesów, bo skończymy zaraz na procesie karmienia świnek podczas tuczu.

:lol: :lol: :wink: :tongue:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108182
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, Odpowiedziałem na Twoje pytanie. Wędząc konserwujemy mięso i nadajemy przy okazji kolor mocno czerwony. Peklosól dodana do mięsa po podgrzaniu też spowoduje kolor różowy. Tak się złożyło że przygotowanie mięsa - peklowanie nadaje ten kolor i wyłącznie nitryt dodaje się dla koloru - uszlachetnienia. A że efekty wychodzą podczas wędzenia lub temperatury to już inny problem Jeżeli uważasz, że wędzeniem nadasz kolor inny niż żółty, to uwędź mięso bez nitrytu, soli morskiej, cukru itd. Najlepiej świeże, żeby nie zaszedł proces w procesie bakteryjnym.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108183
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.