andrzej k Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 31 Lipca 2008 Witam Pomysłowość jest bez granic Zgadzam się z tym w pełnym tego słowa znaczeniu i gratuluję . Jednak jak dobrze widzę na trzecim zdjęciu od końca są kawałki deski sosnowej . Myślę że to nie służyło do wędzenia tylko do montażu tej wędzarni . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-37643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Jeszcze jedna wędzarnia zmontowana na stałe , palenisko wsuwane w kształcie drukowanej litery C wsuwane ,obsługująca mieszkańców wioski .Ciekawe rozwiązanie montowania blach przybite do drewnianej konstrukcji ramowej. I na koniec efekt wędzenia kiełbasy wieprzowo-wołowo- indyczej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-37672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 To są własnie proste i niezawodne urządzenia, a co najwazniejsze, mobilne. :wink: Mam u kolegi do odbioru segment z instalacji nawiewnej dla hal przemysłowych Po obu stronach ramy wzmacniające z katowników wraz z konstrukcją, a wszystko pokryte grubą blachą), idealnie nadający sie na taką wędzarnię. Zabrałbym na zlocik, ale nie mam haka (przy samochodzie) :lol: . Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-37674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Dzisiaj inna wędzarnia - przydomowa, blaszana bardzo szczelna co nie zawsze przyczynia się do lepszego uwędzenia wyrobów. Można ją zaliczyć bardziej do piekarnika bo temperaturę naprawdę trzeba pilnować. Ciekawie rozwiązane palenisko , wsuwana szuflada, którą można regulować temperaturę. Kłopoty zaczynają się przy osuszaniu. za mały przekrój komina wilgoć osadza się na wyrobach ścianach ,muszą być otwarte drzwiczki przez co pierwsze kije z wędliną są mniej osuszone .Podczas wędzenia przy zamkniętych drzwiczkach duża wilgotność co jakiś czas trzeba otwierać drzwiczki. Otwierany daszek to jest to co jej brak. Jedno zdjęcie pokazuje prosty sposób jak zastąpić parnik przy pomocy butli turystycznej . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-38284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 11 Września 2008 Wędzenie w deszczu i wiejska wędzarnia już prezentowana ale teraz przerobione palenisko i lepsze efekty Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-40306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 12 Września 2008 Witam. Właśnie wróciłem od ojczulka z zadymiania :smile: . Wędzarka :grin: rozbieralna,składa się z trzech ścian o wymiarach ok.2,5m na 1,5m (jest co targać), na wierzchu konstrukcja ramowa z przybitym pasem blachy po na środku, tak że z boków po długości zostawione są pasy wolnego miejsca o szerokości ok 15cm.I na to derką. Widok od góry bez derki Tak się dymi I teraz wyjdź zobacz coś narobił :grin: Przy okazji nazbierałem jarzębinki w lesie "nieskażonej rurą wydechową" pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-40406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 25 Września 2008 Wiejskie wyroby - wędzenie, parzenie -miły widok i te zapachy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Września 2008 Jakie mają wady wędzarnie tego typu? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Września 2008 Jakie mają wady wędzarnie tego typu? Tomku nie chcę się mądrować ,ale chyba tylko "nie konkursowy wygląd" :wink: , i może być cieżko /podreślam "może być "/ utrzymać stałą temperaturę /nieszczelność/ ,ale tylko w czasie wędzenia przez amatorów ,Dziadek jak widzisz daje sobie z nią radę. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 26 Września 2008 DZIADEK już pisał że główną wadą jest nierówna temperatura ze względu na bliskość paleniska - dlatego trzeba częściej "żonglować" kijami Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Września 2008 Ja ze swojej strony dodam - brak pełnej niezależności od warunków pogodowych.Jakie wady jeszcze ? PS. Pytam, bo widzę w zasadzie same zalety tego typu prostych wędzarni ładowanych od góry, bez komina, itd... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Września 2008 Witam PS. Pytam, bo widzę w zasadzie same zalety tego typu prostych wędzarni ładowanych od góry, bez komina, itd... Tak to prawda , że mają przeważającą ilość zalet . może jedną z wad to jest to jak ją ustawić w pięknym , zadbanym , z krótko przystrzyżoną trawką naszym ogrodzie . Jeszcze musi być miejsce na pieniek do rąbania drewna , miejsce na żar który czasami należy wyjąć z paleniska celem obniżenia temperatury . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Września 2008 Co do wędzarni każda ma swoje wady i zalety i każda jest dobra pod warunkiem ze obsługujący umie patrzeć co się w niej dzieje i wyciągać właściwe wnioski z zaistniałych sytuacji a najlepiej jak umie je przewidzieć . Wędzenie w nich to prawdziwe wyzwanie i przyjemność. Trzeba umieć operować paleniskiem - zasłanianie, odsłanianie nawet nie raz potrzebny mały wentylator gdy wiatry nie przychylne. Dobór drewna najlepiej na początkowe osuszanie suche później pól suche a na koniec mokre z ściętej olszyny bo to najbardziej popularne drewno na wsiach. W tego typu wędzarniach nieraz wędzi sie olszyną dopiero co ściętą z bardzo dobrymi efektami ale trzeba umieć operować przykryciem a wiec tymi kapami ,derkami itd.i to są najlepsze, pod warunkiem że przykrycia te co jakiś czas obmyje sie myjką wysoko ciśnieniową których na wsiach coraz więcej. Przykrycie takie po iluś tam razach robi się tak nie przepuszczalne jak blacha. Ale co ja tu będę pisał jak wy macie wędzarnie jak bunkry nie odprowadzające wilgoci . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Września 2008 Ale co ja tu będę pisał jak wy macie wędzarnie jak bunkry nie odprowadzające wilgoci . Ha ,ha ładny mi bunkier :grin: ,widzialem osobiście "wędzarnie"Pedra ,którą Fentel nazwał "sławojką" ma porządny przedmuch a jakie" torty "10 kilogramowe wędzi widzieliśmy w Brennej :lol:, no a kilka zgłoszonych do konkursu :question: Tak, że Dziadku musisz pisać dalej :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Września 2008 Wygląd takiej wędzarni, to sprawa drugorzędna. Przecież można taki sam projekt wykonać estetycznie. Pytałem o wady takich wędzarni i w jaki sposób im zaradzić. PS. Cyba również trudno jest wędzić w nich na zimno? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Września 2008 WitamDziadek ma rację w takich wędzarniach trzeba żonglować ogniem. Ja wędzę w "sławojce" bez kanału dymnego mam palenisko bezpośrednio w komorze i utrzymuję temperaturę 45-50 st C. W czwartek wędziłem w przedziale 25-30 st C. W niedzielę będę wędził kabanosy i podpiekał. Jak widzicie trochę muszę się nagimnastykować. Jednorazowy załadunek 20-25 kg.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 1 Października 2008 Przykrycie takie po iluś tam razach robi się tak nie przepuszczalne jak blacha.Ponieważ wędzę w beczce, siłą rzeczy stosuję na przykrycie tkaninę. Na początku był to rozcięty worek po ziemniakach z naturalnego włókna, jednak jego przepuszczalność dość gwałtownie spadała. Wpadłam na pomysł, żeby zastosować kanwę. Jest to specjalnie przerzedzana tkanina o wyglądzie zgrzebnego worka, która kiedyś (może i nadal) służyła do wyszywania poduszek. Spisuje się świetnie, jest na tyle rzadka, że składniki dymu jej nie zaklejają i część dymu wydostaje się całą powierzchnią. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 1 Października 2008 Eanno,kanwa nadal służy do wyszywania nie tylko poduszek.Ja całą zimę na to poświęcam,i zgadzam sie z tobą-super pomysł z przykrysiem beczki.Ale tu uwaga: kanwy bywają w róznej gramaturze. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 1 Października 2008 uwaga: kanwy bywają w róznej gramaturze.Wiem o tym i nie chcąc się rozwodzić opisałam "moją" kanwę jako zgrzebną, do wyszywania poduszek, czyli wełną. Jednym słowem powinna być gruba, zbliżona fakurą do worka. Dziekuje jednak Elu za rozwinięcie tematu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-41932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 2 Października 2008 Na forum wszystkie tematy odbiegające od tytułu strony,to dodaję to trzy zdjęcia z wiejskich wyrobów.Wędzarnia do estetycznych nie należy, ale efekt wędzenia chyba jest do przyjęcia . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-42101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 2 Października 2008 DZIADEK, DZIADEK, efekt wędzenia jak najbardziej do przyjęcia :lol: zdarzyć się może, że wędzonki z takiej wędzarni będą lepiej uwędzone niż z takiej wypasionej z żurnala :grin: Co do tematów odbiegających od idei stronki to powiem tak: coraz więcej ludzi z forum robi coraz lepsze wyroby /między innymi dzięki Tobie Dziadku - tu brakuje mi odpowiedniego emotikona oddającego Cześć, chylącego się w pas itp./ i dlatego jest coraz mniej rzeczowych pytań, ludzie robią coraz lepsze wędliny i coraz większy asortyment, dokupują wyposażenie, czytają lepiej dokładniej ze zrozumieniem, a także ktoś może powiedzieć ile można o tej kiełbasie, samą kiełbasą człowiek nie żyje :lol: Tak wiem na te tematy są inne fora ale jak ludzie poznali się osobiście /lub mają nadzieję poznania/, nadają na takich lub bardzo podobnych falach, zaufali sobie, pomagają sobie, troszkę tęsknią za sobą, leczą się wzajemnie, nawet piszą co mają na obiad :lol: to ja już niczemu się nie dziwię. Gdybyś Dziadku był z nami i moglibyśmy Ciebie, a Ty nas poznać może inaczej patrzyłbyś na to :question: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-42106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 5 Października 2008 Cykl wędzarnie wiejskie przypomina nam że wieś ma dalej swoje tradycje, chociaż świnek trzeba szukać w coraz większych okularach. Ciekawe palenisko ,dostawiana rura, bardzo dobre rozwiązanie jednak potrzebny mały wentylatorek który wtłacza ciepło i dym gdy chcemy cały proces przyśpieszyć przy nie przychylnych wiatrach. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-42316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 18 Października 2008 Druga wędzarnia wiejska stojąca z paleniskiem bez pośrednio pod produktami. Zbita na stałe wewnątrz obita blachą . Wędzenie w niej to przyjemność pod warunkiem że potrafimy zapanować nad ogniem. Wygląd na pewno nie należy do ładnych ale najważniejsze jest efekt wędzenia.Ideą tego tematu jest pokazanie jak naprawdę się wędzi i w jakich wędzarniach.Drewno spalamy na wygiętej specjalnie blasze którą wraz z ogniem możemy wysunąć w razie potrzeby z przodu arkusz blachy służy jako niby szyber i ochrona przed wiatrem a wiało nie miłosiernie .Wędzenie drewnem półsuchym i mokrym. Wsad 120kg kiełbasy w tym 1/4 w osłonkach grubych. Bardzo dobrze i szybko wędzą sie w niej wędzonki Kiełbasy wieszane na trzech poziomach. Technika prosta prosto z lejka po odkręceniu na kij ii do wędzarni tak dowieszamy aż do zapełnienia wędzarni. Po zapełnieniu zależnie od tępa , praktycznie możemy już zacząć przewieszanie .Ostatnie kije wieszamy na koniec wędzarni pierwsze na początek. Te pierwsze wieszane kije praktycznie już są uwędzone lub mało im jest brak. Po uwędzeniu bierzemy już kolejno kije z kiełbasami i parzymy. A oto efekt z dwóch wieprzków po 170kg i połowy mięsa z byka ok 300kg wagi żywej . Wieś to żyje i mają dobrze bo cały dzień tylko z roboty do roboty. A mówią że chłop śpi a jemu samo rośnie. Tylko niestety coraz częściej dług w banku . Pozdrawiam http://images33.fotosik.pl/388/660cd5d54ab486dem.jpg http://images41.fotosik.pl/21/2aad305d7d94f4c0m.jpg Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-43338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 18 Października 2008 Dziadku !! A w którym miejscu daje się termometr. :rolleyes: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-43339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 18 Października 2008 Dziadku !! A w którym miejscu daje się termometr. :rolleyes: :grin: W oczach pedro, w oczach :arrow: :shock: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/4/#findComment-43340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.