Maxell Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 20 Lipca 2009 Przyjechać na nasz zlot razem z mięsem (wczesniej uzgodnić z Bagno co masz zabrać) i wspólnie z grupą SDM wszystko zrobisz. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 20 Lipca 2009 Przyjechać na nasz zlot razem z mięsemDobra propozycja. Przy okazji będziemy na wieczorze kawalerskim. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Wrocław Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 21 Lipca 2009 Problem tylko w tym że SDM zawieszone ma kursy przed 05.09.2009r. ( ja myślałem o uczestnictwie w tym kursie co jest od 21 sierpnia) Jeżeli nie będzie przed tym czasem organizowany nowy kurs SDM, proszę podeślicie mi jakiś namiar na dobrego masaża ( najlepiej blisko Wrocławia) gdzie będę mógł się zaopatrzyć w wędlinki na stół wiejski. Z tego co widze to pewnie o udźcu czy szynce z kościa moge pewnie zapomnieć bo za mało już czasu na peklowanie. Proszę Was o pomoc w tej kwestii!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 21 Lipca 2009 Z tego co widze to pewnie o udźcu czy szynce z kościa moge pewnie zapomnieć bo za mało już czasu na peklowanie. Szynkę z kością zapeklujesz przez czternaście dni a nawet krócej :smile: , a na wędzenie jeden dzień wystarczy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 21 Lipca 2009 na wędzenie jeden dzień wystarczy .Na peklowanie też. Kto był na SDM, ten wie :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 21 Lipca 2009 Skontaktuj sie z naszym Kolegą SZCZEPANEM. Mieszka k/Kalisza i jest specjalista w tego typu sprawach. Na pewno z nim wszystko załatwisz. Poza pełnym stołem, prosiaki, szynki, nawet strusie, własnoręcznie przez niego serwowane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 22 Lipca 2009 Najlepsza wiejska wędzarnia. Kiełbasy jak malowane. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 22 Lipca 2009 Bardzo prosta i szybka w demontażu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 22 Lipca 2009 Bardzo prosta i szybka w demontażu. I super się w niej wędzi :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zdjęcie nr. 1 - tam się chyba zakradł lokator na gapę, tylko miotła wystaje. Czyżby Baba Jaga :grin: ?A wędzarnia super :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-74350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 21 Listopada 2009 Jestem w swoich stronach rodzinnych i cały czas zajęty jestem kręgem betonowym . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-88953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 21 Listopada 2009 zajęty jestem kręgem betonowymA co teraz wędzisz DZIADKU? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-88990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 22 Listopada 2009 Co ja robię- przerabiam przerosta ok. 180 kg bardzo wydajny w słoninę i tłuszcz. Wędzenie w wspaniałej wiejskiej wędzarni, na ostatnim zdjęciu pieczenie kiełbasy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-89062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Wysłany: Sro 13 Maj, 2009 18:16 Nowa ,ciekawa wędzarnia, metalowa stojąca z paleniskiem pod wyrobami. Wędzenie w niej to przyjemność. Pojemność ok 150 kg. PozdrawiamMniejsza pojemność ale zasada podobna. Póki co jestem zadowolona, nawt zimą wędziłam i było ok. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Mniejsza pojemność ale zasada podobna. Póki co jestem zadowolona, nawt zimą wędziłam i było ok. anerka I super , Jak byłem w ubiegłym roku nad morzem to w takich i podobnych szafkach metalowych wędzą ryby i dają radę :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Jak byłem w ubiegłym roku nad morzem to w takich i podobnych szafkach metalowych wędzą ryby i dają radęA ja wędzę także kiełbasy, szynki i sery, ryb jeszcze nie wędziłam. Warunek, to pilnować temperatury /uchylam, otwieram lub zamykam drzwi/ no i pilnuję ognia a raczej dymu. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Prosta ta wędzarnia ,ale jaka praktyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 jacekn, tak tego typu wędzarnie bardzo dobrze się sprawują. Miarą dobrej wędzarni jest uwędzenie szynki, schabu i boczku w pięknym kolorze bez sadzy nalotów, wysuszenia itd. Kiełbasa wychodzi na byle czym nawet na kaloryferze złapie kolor. Przykładowe wędzenie przy - 9 st. W podobnej wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Faktycznie piękny kolor złapały wędzonki,ja w swojej murowanej wędziłem przy-15st był duży problem z rozgrzaniem wędzarni,a wędzonki też dobrze nabrały koloru. Mam tą wędzarnie cztery lata i wiem jak w różnych warunkach trzeba w niej wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Miarą dobrej wędzarni jest uwędzenie szynki, schabu i boczku w pięknym kolorze bez sadzy nalotów, wysuszenia itd. Kiełbasa wychodzi na byle czym nawet na kalorySzynki i boczki również wędzę, nawet przy takiej pogodzie. Nie upieram się oczywiście, że przy takiej wędzarni zostanę, jak zmobilizuję męża do działania, to się zmieni ale póki co.. [ Dodano: Wto 06 Kwi, 2010 10:25 ] bez sadzy nalotówWędzonki nie mogą wisieć zbyt nisko, tuż nad paleniskiem bo wiadomo że się wtedy osmolą albo nawet przypalą.W mojej szafie są także otwory w drzwiach, w górnej części, pewnie to też ma znaczenie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 anerka, super! że będzie nowa wędzarnia i mam nadzieję, że zrobiona pod wędzenie. W szafie wędzenie jest sztuką i bardzo męczące z paleniskiem na dole. Szyneczki na fotce są przypieczone i bardzo łatwo to zrobić nawet gdy się pilnuje. Temperatura rośnie błyskawicznie dlatego bezpośrednio pod wędzonkami pali się w dużo większych pomieszczeniach i dużo mniejsze palenisko. "Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy" i tego pilnuj :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Miarą dobrej wędzarni jest uwędzenie szynki, schabu i boczku w pięknym kolorzeTo przede wszystkim użycie prawidłowego drewna/zdrowego/rodzaj/leżakowanie / piekny kolor czytaj prawidłowy kolor!/, no i prawidlowo przeprowadzony proces wędzenia. bez sadzy nalotów, wysuszenia itdTo błędy w procesie, przede wszystkim spowodowane przez operatora wędzarni. Dobry operator nawet z niezbyt dobrej wędzarni poradzi sobie i zrobi dobre wędzonki. Co nie oznacza że nawet mistrz w źle wykonanej wędzarni poradzi sobie. No i odwrotnie, w najlepszej wędzarni, jak operator będzie d..a, to sknoci wszystko :grin: np, w atmosie włączy zły program, albo zapomni wsadzić do niego wędzonek :lol: :lol: :lol: Kiełbasa wychodzi na byle czym nawet na kaloryferze złapie kolorHmmmmmmmmm, ciekawe :wink: Podsumowując, wędzarnia jest ważna / jej „jakość” / , ale i pozostałe aspekty są nie bez znaczenia. :grin: :grin: :grin: :wink: :tongue: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 TOSHIBA, Tak nitryt zawarty w peklosoli reaguje na temperaturę. Kolor różowy wewnątrz wędzonek zależy od Nitrytu temperatury. Wędzonki po wędzeniu maja piękny kolor- efekt wędzenia i chemii, ale po kilku dniach tracą go i brązowieją z powodu utleniania. Szukaj w postach Maxsella dokładnie opisał proces peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 TOSHIBA, Tak nitryt zawarty w peklosoli reaguje na temperaturę. Kolor różowy wewnątrz wędzonek zależy od Nitrytu temperatury. Wędzonki po wędzeniu maja piękny kolor- efekt wędzenia i chemii, ale po kilku dniach tracą go i brązowieją z powodu utleniania. Szukaj w postach Maxsella dokładnie opisał proces peklowania.Ty teraz piszesz o przygotowaniu mięsa/wędlin do wędzenia, a wcześniej o procesie wędzenia. Dobrze by było podając argumenty, nie mieszać tych dwóch procesów, bo skończymy zaraz na procesie karmienia świnek podczas tuczu. :lol: :lol: :wink: :tongue: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 TOSHIBA, Odpowiedziałem na Twoje pytanie. Wędząc konserwujemy mięso i nadajemy przy okazji kolor mocno czerwony. Peklosól dodana do mięsa po podgrzaniu też spowoduje kolor różowy. Tak się złożyło że przygotowanie mięsa - peklowanie nadaje ten kolor i wyłącznie nitryt dodaje się dla koloru - uszlachetnienia. A że efekty wychodzą podczas wędzenia lub temperatury to już inny problem Jeżeli uważasz, że wędzeniem nadasz kolor inny niż żółty, to uwędź mięso bez nitrytu, soli morskiej, cukru itd. Najlepiej świeże, żeby nie zaszedł proces w procesie bakteryjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-108183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.