wróbel75 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Lutego 2016 Miro Wielkie :clap: Super wyrób Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Lutego 2016 Miro .chcesz dobry chleb na zakwasie prosty do zrobienia ,i powiem Ci zeby nie ten przepis nigdy bym nie piekla sama ,moge polecic z czystym sumieniem ,ja teraz sobie go tylko modyfikuje i zmieniam ziarna i maki ale wszystko inne wedlug przepisu ,ja pieke z polowy porcji,przepis jest od naszego kolegi forumowego SIVONA Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Lutego 2016 Gdzie ten przepis znajdę? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Miro tu : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-własne/?p=311150ja robie z polowy porcji akurat na 2 foremki . Jest to chleb ktory swietnie si emrozi i ja juz roznie go sobie robie z roznymi dodatkami i ziolami .Ale ten podstawowy jest naprawde smaczny i co najwazniejsze prosty Edytowane 25 Lutego 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Lutego 2016 Jest to chleb ktory swietnie si emrozia jak najlepiej odmroźić, ale pojedyńczy kromki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Lutego 2016 Osid ja kroje moj chleb na 3 kawalki ..wyjmuje godzinke wczesniej i pozniej kroje ..sadze ze jak by go pokroic na plasterki tez by bylo ok ,trzeba jednak myslec ze wtedy szybciej traci wode i bedzie obsychal ..ale on u mnie dlugo nie lezy najwyzej 10 do 14 dni w zamrazalce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Lutego 2016 a jak najlepiej odmroźić, ale pojedyńczy kromki ?? Najlepiej po kilkugodzinnym wystudzeniu chlebka, kiedy chleb już "dojrzeje", pokroić go na kromki, i wtedy powiedzmy po kilka kromek, tak jak to przewidujesz na jedna porcję konsumpcyjną, zapakować w woreczki próżniowe przy bardzo minimalnym odsysaniu, tak aby nie zgnieść i nie spłaszczyć znajdującego się w torebce chlebka. To musisz już sam wypraktykować. Następnie wystarczy na 1-2 godz. przed konsumpcją wyjąć kromki z zamrażarki, i masz tak jak świeżo pieczony chlebuś, smacznego . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) przepis jest od naszego kolegi forumowego SIVONAW przepisie nie jest podany przemiał mąki.Określenie : pszenna/żytnia odnosi się zarówno do 450 jak i 2000.A to jest jak niebo i ziemia. Napisz @electra z jakich konkretnie mąk ten chlebek pieczesz, proszę. Edytowane 25 Lutego 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Lutego 2016 @EAnna, no i tu jest problem bo u nas nie ma tego typu podzialu ja uzywam takiej pszennej jasnej cos w przedziale 450-550 i make pszenna pelnoziarnista razowa typ 2000. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Lutego 2016 make pszenna pelnoziarnista razowa typ 2000.W PL to typ 1850 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Lutego 2016 Echh chyba sie calkiem pogubilam Sverige pomoz ogarnac Vetemjöl -jaki typ?450?rågmjöl grovmalen - zytnia typ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Lutego 2016 make pszenna pelnoziarnista razowa typ 2000.W PL to typ 1850 Raczej nie. W Polsce to wciąż typ 2000.Typ 1850 to mąka graham, dość specyficzna. Inną rzeczą jest, że nawet producenci często piszą na niej "pełnoziarnista", ale to bardzo nieprecyzyjne określenie. Warto o tym wiedzieć. Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Lutego 2016 Typ 1850 to mąka graham, dość specyficzna Używana przede wszystkim do bułek grahamek, ja używam też do chleba pół na pół z maką pszenną Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) ja używam też do chleba pół na pół z maką pszenną Graham to mąka pszenna Tak było dawniej może jeszcze młyny tradycyjne Przemiał się prowadzi jak dla normalnej (nie wdajemy się w szczegóły ) i dodaje się część otręb które nie wymiela się do końca (np podbiera się po III śrucie te otręby daje się na końcu ) pozostałą część otrąb wymiela się do końca W przypadku grahama ważna jest również granulacja mąki . Razowa to przemiał całego ziarna (też prowadzisz jak normalny przemiał ) . Razowa jest bardziej postrzega jako żytniaTak jest terazMieli się na dwa strumienie mąki , kasza mana, krupczatka i oczywiście otręby + w mieszalni się miesza poszczególne mąki. Z tym że tutaj otręba jest wymielona na "wiór"W nowoczesnym młynie trudno osiągnąć dobry graham razowa , sądzę że nawet nie robią (wolumeny tych mąk są małe) Edytowane 26 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Lutego 2016 Razowa jest bardziej postrzega jako żytnia Warto jednak zwrócić uwagę, że to błędne postrzeganie. Razowa tak samo może być pszenna jak i żytnia. Słowo "razowa" wzięło się od mąki raz mielonej. Czyli ogólnie mówiąc jest to pełnoziarnista, bez konkretnego rozróżnienia czy pszenna czy żytnia. Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) W branży raczej funkcjonują określenie razowa dla żytniej graham dla pszennej Trudno mi powiedzieć czy teraz w ofercie młynów jest razowa (pszenna) z pełnego przemiału (tak jak dla żyta) czy jest to chwyt marketingowy i jest to graham pod inną nazwą Edytowane 26 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) W branży raczej funkcjonują określenie razowa dla żytniej graham dla pszennej Trudno mi teraz powiedzieć czy teraz w ofercie młynów jest razowa (pszenna) z pełnego przemiału (tak jak dla żyta)Razowa pszenna to popularna mąka, tzw. typ 2000, czyli z pełnego przemiału. Zupełnie co innego niż typ 1850 czyli graham.Graham nie ma kompletnie nic wspólnego z pszenną razową, to zupełnie inna mąka, bardzo specyficzna. Edytowane 26 Lutego 2016 przez podwawelska Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Tak. Patrze na ofertę mąka pszenna razowa typ 1850 ? . Ale widzę są też mąki razowe pszenne typ 2000 (zakładam że z całego przemiału tak jak żytnie ) kiedyś ich nie oferowana w detalu , i sporadycznie byłą robiona dla piekarzy (osobiście sobie nie przypominam) Edytowane 26 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.