Skocz do zawartości

Pierwszy chleb pszenny Miro.


Rekomendowane odpowiedzi

Miro Wielkie :clap: :clap: :clap:

Super wyrób :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479548
Udostępnij na innych stronach

Miro .chcesz dobry chleb na zakwasie prosty do zrobienia ,i powiem Ci zeby nie ten przepis nigdy bym nie piekla sama ,moge polecic z czystym sumieniem ,ja teraz sobie go tylko modyfikuje i zmieniam ziarna i maki  ale wszystko inne wedlug przepisu ,ja pieke z polowy porcji,

przepis jest od naszego kolegi forumowego SIVONA

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479549
Udostępnij na innych stronach

Gdzie ten przepis znajdę?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479554
Udostępnij na innych stronach

Miro tu : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-własne/?p=311150

ja robie z polowy porcji akurat na 2 foremki . Jest to chleb ktory swietnie si emrozi i ja juz roznie go sobie robie z roznymi dodatkami i ziolami .Ale ten podstawowy jest naprawde smaczny i co najwazniejsze prosty

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479557
Udostępnij na innych stronach

Osid ja kroje moj chleb na 3 kawalki ..wyjmuje godzinke wczesniej i pozniej kroje ..sadze ze jak by go pokroic na plasterki tez by bylo ok ,trzeba jednak myslec ze wtedy szybciej traci wode i bedzie obsychal   ..ale on u mnie dlugo nie lezy najwyzej 10 do 14 dni w zamrazalce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479574
Udostępnij na innych stronach

a jak najlepiej odmroźić, ale pojedyńczy kromki ??

 

 

Najlepiej po kilkugodzinnym wystudzeniu chlebka, kiedy chleb już "dojrzeje", pokroić go na kromki, i wtedy powiedzmy po kilka kromek, tak jak to przewidujesz na jedna porcję konsumpcyjną, zapakować w woreczki próżniowe przy bardzo minimalnym odsysaniu, tak aby nie zgnieść i nie spłaszczyć znajdującego się w torebce chlebka. To musisz już sam wypraktykować. Następnie wystarczy na 1-2 godz. przed konsumpcją wyjąć kromki z zamrażarki,  i masz tak jak świeżo pieczony chlebuś, smacznego :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479579
Udostępnij na innych stronach

przepis jest od naszego kolegi forumowego SIVONA

W przepisie nie jest podany przemiał mąki.

Określenie : pszenna/żytnia odnosi się zarówno do 450 jak i 2000.

A to jest jak niebo i ziemia. 

Napisz @electra z jakich konkretnie mąk ten chlebek pieczesz, proszę.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479607
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, no i tu jest problem bo u nas nie ma tego typu podzialu ja uzywam takiej pszennej jasnej cos w przedziale 450-550 i  make pszenna pelnoziarnista razowa  typ 2000.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479617
Udostępnij na innych stronach

make pszenna pelnoziarnista razowa  typ 2000.

W PL to typ 1850

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479618
Udostępnij na innych stronach

Echh chyba sie calkiem pogubilam  :facepalm:

Sverige pomoz ogarnac  :)

Vetemjöl -jaki typ?450?

rågmjöl grovmalen - zytnia typ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479621
Udostępnij na innych stronach

 

make pszenna pelnoziarnista razowa  typ 2000.

W PL to typ 1850

 

Raczej nie. W Polsce to wciąż typ 2000.

Typ 1850 to mąka graham, dość specyficzna. Inną rzeczą jest, że nawet producenci często piszą na niej "pełnoziarnista", ale to bardzo nieprecyzyjne określenie. Warto o tym wiedzieć.

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479844
Udostępnij na innych stronach

 

 

Typ 1850 to mąka graham, dość specyficzna

 

Używana przede wszystkim do bułek grahamek, ja używam też do chleba pół na pół z maką pszenną ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479848
Udostępnij na innych stronach

ja używam też do chleba pół na pół z maką pszenną ;)

Graham to mąka pszenna ;)

Tak było dawniej może jeszcze młyny tradycyjne

 Przemiał się prowadzi jak dla normalnej (nie wdajemy się w szczegóły ) i dodaje się część otręb  które nie wymiela się do końca  (np podbiera się po III śrucie te otręby daje się na końcu ) pozostałą część otrąb wymiela się do końca W  przypadku grahama  ważna jest również granulacja mąki .  

Razowa to przemiał całego ziarna  (też prowadzisz jak normalny przemiał ) . Razowa jest bardziej postrzega

 jako żytnia

Tak jest teraz

Mieli się na dwa strumienie mąki , kasza mana, krupczatka  i oczywiście otręby +  w mieszalni się miesza poszczególne mąki. Z tym że tutaj otręba jest wymielona  na "wiór"

W nowoczesnym młynie trudno osiągnąć dobry graham razowa , sądzę że nawet nie robią (wolumeny tych mąk są małe)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479855
Udostępnij na innych stronach

Razowa jest bardziej postrzega

 jako żytnia

 

Warto jednak zwrócić uwagę, że to błędne postrzeganie. Razowa tak samo może być pszenna jak i żytnia. Słowo "razowa" wzięło się od mąki raz mielonej. Czyli ogólnie mówiąc jest to pełnoziarnista, bez konkretnego rozróżnienia czy pszenna czy żytnia.

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479866
Udostępnij na innych stronach

W branży raczej funkcjonują określenie razowa dla żytniej graham dla pszennej ;)

Trudno mi powiedzieć czy teraz w ofercie młynów  jest razowa (pszenna)  z pełnego przemiału (tak jak dla żyta) czy jest to chwyt marketingowy i  jest to graham pod inną nazwą

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479872
Udostępnij na innych stronach

W branży raczej funkcjonują określenie razowa dla żytniej graham dla pszennej ;)

Trudno mi teraz powiedzieć czy teraz w ofercie młynów  jest razowa (pszenna)  z pełnego przemiału (tak jak dla żyta)

Razowa pszenna to popularna mąka, tzw. typ 2000, czyli z pełnego przemiału. Zupełnie co innego niż typ 1850 czyli graham.

Graham nie ma kompletnie nic wspólnego z pszenną razową, to zupełnie inna mąka, bardzo specyficzna.

Edytowane przez podwawelska

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479876
Udostępnij na innych stronach

Tak.  Patrze  na ofertę mąka pszenna razowa typ 1850 ?  . Ale widzę  są też mąki razowe pszenne  typ 2000 (zakładam że z całego przemiału tak jak żytnie  ) kiedyś ich nie oferowana w detalu , i  sporadycznie byłą robiona dla piekarzy (osobiście sobie nie przypominam)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12720-pierwszy-chleb-pszenny-miro/page/2/#findComment-479879
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.