yogi Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 20 Marca 2016 Jednak sól nie wspomaga wyrastania, a je znacząco hamuje. Sól jest doskonałym środkiem dezynfekującym i zabija między innymi drożdże, w tym i bakterie zakwasu. A co bys powiedzial na recepture chalki do ktorej drozdze sa mieszane z woda i sola? Taka miksture odstawia sie na 24 godz. do lodowki i potem dopiero robi sie z tego ciasto. Ja pieke taka wlasnie chalke, a jest to najlepsza jaka do tej pory jadlem. Chodzi o ta recepture https://www.ploetzblog.de/2012/09/05/aus-alt-mach-neu-challah-juedischer-hefezopf/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-485916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 21 Marca 2016 Chyba kolega ZAMOS nie przeczytał ze zrozumieniem... AnnaM powiedziała doklkadnie to samo a ja się do tego odniosłem z potwierdzeniem/zrozumieniem niedosłownym tłumaczeniem. Najważniejsze jednak zostało wyjaśnione Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-486421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZAMOS Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 22 Marca 2016 Jednak sól nie wspomaga wyrastania, a je znacząco hamuje. Sól jest doskonałym środkiem dezynfekującym i zabija między innymi drożdże, w tym i bakterie zakwasu.A co bys powiedzial na recepture chalki do ktorej drozdze sa mieszane z woda i sola? Taka miksture odstawia sie na 24 godz. do lodowki i potem dopiero robi sie z tego ciasto. Ja pieke taka wlasnie chalke, a jest to najlepsza jaka do tej pory jadlem. Chodzi o ta recepture https://www.ploetzblog.de/2012/09/05/aus-alt-mach-neu-challah-juedischer-hefezopf/ Słabo mówię po niemiecku, ale tam też pisze, że drożdże w soli giną i działają tylko enzymy. Nie znam tej techniki wyrabiania ciasta na bółki, ale na sto procent wypróbuję i to. Sól jest ważna w cieście, bo podnosi walory smakowe i to znacznie, ale zbyt duża jej zawartość może spowodować, że ciasto słabo wyrośnie, albo będzie wyrastało długo. Ja jestem amatorem i pomimo mojego już dość zaawansowanego wieku nadal się uczę. Między innymi dlatego się u was zarejestrowałem. Tradycja pieczenia chleba w domu zanikła i mało kto umie to prawidłowo zrobić. Wprawdzie ja już jestem zadowolony z tego co mi się udaje, ale nie znaczy to, że nie można zrobić tego lepiej. Dlatego też myślę tu wszyscy coś tam piszemy. Nastawię zaraz sól z drożdżami jak jest tam w przepisie, jutro to upiekę i spróbuję. Jak wyrośnie to zapewne będzie dobre. Piekę chleb już kilka lat i kiedyś tuż przed mieszaniem ciasta wsypałem łyżkę grubej himalajskiej soli do zakwasu, Wymieszałem (bo zepsuł mi się młynek do soli) i chleb mi nie wyrósł. By nie zmarnować na drugi dzień zrobiłem wpierw nowe ciasto z solą do mąki, wymieszałem z tym co nie wyrosło i upiekłem dwa wspaniałe chleby dzieląc się z sąsiadem tym wypiekiem. Tak więc to tylko moje spostrzeżenia w trakcie pieczenia chleba żytniego na zakwasie, bez stosowania zwykłych drożdży. Na drożdżach piekę bułki. Są znakomite i nie przeszkadza mi w nich zapach drożdży.Ciekaw jestem jak wyjdzie bułka w której użyję osolonych drożdży. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-486601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 22 Marca 2016 Wlasnie tak jak piszesz chodzi o unieszkodliwienie drozdzy, ciasto wyrasta na samych enzymach. Bardzo dobra chalka, lekko slodko-slonawa, ciasto tez pieknie wyrasta a po upieczeniu jest puszysta z drobnymi porami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-486715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 22 Marca 2016 Yogi a mozna prosic oprzetlumaczony przepis na polski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-486752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 21 Stycznia 2023 W kącikach forowiczów pokazywane i komentowane są chleby z własnych wypieków. Teraz pracuje w piekarni i nasze pieczywo na zakwasie jest bardzo popularne tutaj. Ciekawa jestem, jak @ANNAM skomentuje chleb przedstawiony na zdjęciach.Jest wykonany całkowicie na zakwasie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zakwas zakwasem. Można przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Ciekawa jestem, jak @ANNAM skomentuje chleb przedstawiony na zdjęciach. Aniu, widac ksztalt ukladanych dziurek. To pokazuje jak zostal chleb zlozony i wypiek jest rowny. Bez kieszeni powietrza, co jest bardzo wazne w pieczywie. Zakwas jest silny i ciasto spokojnie wyrastalo ( cgyba byla rowna , bez zmian niska temperatura). Taki chleb, nawet po tygodniu jest bardzo smaczny i co najwazniejsze, predzej sie zeschnie niz splesnieje. Toijest chleb zwijany recznie, porzynajmniej tak mi sie wydaje, dla mnie pieczenie chleba to rzemioslo i sztuka. Bo niestety sa i tacy magicy, ktorzy potrafia wszystko zmarnowac. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Po zatym , chleb wymaga czasu zeby byl ladnie wypieczony i smaczny ,na skroty nigdy tego nie da sie osiagnac . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Witam, Nasze dzisiejsze wypieki: Chleb na zakwasie ze słonecznikiem, płatkami owsianymi i czarnuszką. Posypany makiem i sezamem Bułki do hamburgerów: a na deser jabłecznik z Szarej Renety: Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Krzysztofie, aby uzyskac forme bulki do hamburgers, naczas pierwszych 10 minut polos na bulki blaszke take jak do pizza. Poznuej zdejmij I dopiecz. Bedziesz mial bulki ksztaltem plasmid z obu stron I beda wyrosniete na szerokosc. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 23 Stycznia 2023 aby uzyskac forme bulki do hamburgers, naczas pierwszych 10 minut polos na bulki blaszke take jak do pizza. Poznuej zdejmij I dopiecz. Annam, dobrze rozumiem że chodzi o pierwsze 10min. wypiekania a nie wyrastania, tak? Nasze dzisiejsze wypieki: :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Tak Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Aniu, Bardzo dziękuję za fachową poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Krzysztof, to co wiem, z mila checia sie dziele Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12753-pieczemy-chleb-dyskusja/page/5/#findComment-810616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.