Tsosna Posted March 3, 2016 Report Share #1 Posted March 3, 2016 tu jest linkhttp://allegro.pl/agar-agar-400g-z-alg-agnex-zelatyna-i5337786213.html niby to to naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny. ma ktoś wiedzę o tym ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/ Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 3, 2016 Report Share #2 Posted March 3, 2016 Tutaj masz . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/?p=477628 Wlasnei jest agar w tymprzepisie. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481755 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted March 3, 2016 Report Share #3 Posted March 3, 2016 (edited) Używam do procesu żelifikacji produkt całkowicie bezpieczny pochodzenia roślinnego w przeciwieństwie do żelatyny.Firmę agnex też mogę polecić kupowałem u nich kilka produktów. Edited March 3, 2016 by bilu72 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481763 Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted March 3, 2016 Author Report Share #4 Posted March 3, 2016 a jak sprawdza się jako dodatek np. do mielonki słoikowej albo ryby w galarecie? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481766 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted March 3, 2016 Report Share #5 Posted March 3, 2016 Nie używałem do wyrobów mięsnych więc się nie wypowiem na ten temat jedyne co mogę powiedzieć to jest to produkt mocno żelujący. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481770 Share on other sites More sharing options...
Guest magdajack Posted March 3, 2016 Report Share #6 Posted March 3, 2016 No i chyba scina potrawy w temp pokojowej. Nie trzeba wkładać do lodówki jak potraw z dodatkiem żelatyny Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481800 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 3, 2016 Report Share #7 Posted March 3, 2016 Mam to w firmie.Kolega się tym zajmuje na All...Zrobił kiedyś na szybko kisiel, chyba agar + woda + sok,Smakował nawet lepiej niż sklepowy.Podobno jest to dobre przy odchudzaniu i zastępuje wegetarianom żelatynę.Mocniej żeluje i używany jest do wielu deserów. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481805 Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted March 3, 2016 Author Report Share #8 Posted March 3, 2016 interesuje mnie, czy to by się sprawdziło zamiast żelatyny w wyrobach wędliniarskich np. mielonka w otoczce z galaretki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481809 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 3, 2016 Report Share #9 Posted March 3, 2016 Żeluje lepiej jak żelatyna, to na pewno się sprawdzi, tylko żelatyna ma ten swój specyficzny smak a agar jest nijaki w smaku. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481812 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted March 3, 2016 Report Share #10 Posted March 3, 2016 interesuje mnie, czy to by się sprawdziło zamiast żelatyny w wyrobach wędliniarskich np. mielonka w otoczce z galaretkiZaglądnij tutaj http://www.izagotuje.pl/2015/02/wyrob-wasny-domowa-mielonka-czyli-moj.html Może w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić mielonkę to dam znać co i jak. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481819 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 3, 2016 Report Share #11 Posted March 3, 2016 PAmietac nalezy ,ze agar sotaje nie rozpuszczony w tem 65 dopiero prawidlowa jego temp. rozpuszczenia jest 85-90, a zeluje sie juz w temperaturze nie pamietam dokladnie ale chyba 35. Dlatego bardzoje jest stosowany w deserach bo jest to jakby praca kontrolowana, Do mielonki jesli sie doda, nigdy nie dodasz go calkowicie rozpuszconym. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481838 Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted March 4, 2016 Author Report Share #12 Posted March 4, 2016 Annam, słuszna uwaga. Jakoś tego nie widzę w mielonce, albo widzę wielkie męczarnie podczas robienia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-481877 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 4, 2016 Report Share #13 Posted March 4, 2016 Żel agarowy jest zazwyczaj mętnawy oraz kruszący się w porównaniu do żelatyny która jest jak "guma"....Agar jest doskonałym "lakierem" dla wszelkich ciast pokrytych owocami - zabezpiecza przed wysychaniem i nadaje szklistą powłokę.jak wcześniej wspomniano ma wysokie temperatury żelowania, więć w temp pokojowej nic nie płynie z deserów.Ze wzgledu na swoje właściwości, w wyrobach mięsnych typu mielonka owszem wodę zwiąże ale wyrób będzie bardziej przypominał ten z dodatkiem mąki ziemniaczanej - galaretka będzie mętna i krusząca się Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-482143 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 20, 2018 Report Share #14 Posted September 20, 2018 (edited) Drogie SiBy powiedzcie mi proszę czy pektyna jest bezpiecznym zagęstnikiem galaretek, dżemów itp?Stosujecie ją w kuchni?Kurcze tak czytam o niej i zastanawiam się czy nie była by lepsza niż "żelfixy", cukry żelujące lub jako zagęstnik do soku owocowego aby zrobić galaretkę. Czy w sumie to, to samo? Edited September 20, 2018 by wróbel75 Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607199 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 21, 2018 Report Share #15 Posted September 21, 2018 @wróbel75, osobiscie nigdy w domu nie stosowalam , ale tam gdzie pracowalam pektyna byla uzywana do robienia specjalnej galaretki ktora zalewalo sie owoce na tortach i deserach owocowych , Pektyne gotowalo sie z woda i syropem cukrowym , odstawialo do ostygniecia i uzywalo jak byla potrzeba zrobienia "galaretki". do pewnej ilosci dodawalo odpowiednich ilosci kwasu i zalewalo owoce ( ilosc kwasu powodowala szybkosc gestnienia galarety..wiecej kwasku szybsza reakcja) NIestety juz nie pamietam jaki byl stosunek pektyny do syropu cukrowego . A notatek chyba brak Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607300 Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 21, 2018 Report Share #16 Posted September 21, 2018 (edited) Drogie SiBy powiedzcie mi proszę czy pektyna jest bezpiecznym zagęstnikiem galaretek, dżemów itp?Stosujecie ją w kuchni?Kurcze tak czytam o niej i zastanawiam się czy nie była by lepsza niż "żelfixy", cukry żelujące lub jako zagęstnik do soku owocowego aby zrobić galaretkę. Czy w sumie to, to samo? A może guma guar bardziej ci spasuje? https://www.wyroby-domowe.pl/guma-guar-p-701.html Mam też inne zagęstniki https://www.wyroby-domowe.pl/zagestniki-slodziki-cukry-kolageny-kwaski-inne-zagestniki-c-109_112.html Edited September 21, 2018 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607305 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 21, 2018 Report Share #17 Posted September 21, 2018 zagęstnikiem galaretek, dżemów na pewno bezpieczny jest agar-agar Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607307 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 21, 2018 Report Share #18 Posted September 21, 2018 (edited) A może guma guar bardziej ci spasuje? https://www.wyroby-d...guar-p-701.htmlMam też inne zagęstniki https://www.wyroby-d...-c-109_112.htmlMirku nie pisałem że mi pasuje tylko wyraźnie zapytałem czy to jest bezpieczne i czy ktoś używa. W końcu w żelfixach też jest pektyna, forumowicze dodają ją do dżemów i nikt nie pisze że się trują.To w jaki sposób robisz np. galaretkę owocową jeśli nie chcesz tej z paczki (i oczywiście jeśli robisz takową) ? Elektra a Ty masz może jakiś patent na galaretkę (nie licząc żelatyny)? Dzięki Muski, poczytam o nim. Edited September 21, 2018 by wróbel75 Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607312 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 21, 2018 Report Share #19 Posted September 21, 2018 poczytam o nim. np. https://zdrowie.tvn.pl/a/co-to-jest-agar-agar-jakie-wykazuje-wlasciwosci-i-jak-go-stosowac Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607314 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted September 21, 2018 Report Share #20 Posted September 21, 2018 https://parenting.pl/pektyny-i-agar-agar-zdrowsze-alternatywy-zelatyny Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607324 Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 21, 2018 Report Share #21 Posted September 21, 2018 To w jaki sposób robisz np. galaretkę owocową jeśli nie chcesz tej z paczki Robię, co prawda rzadko ale właśnie na gumie guar. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607325 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted September 22, 2018 Report Share #22 Posted September 22, 2018 Przecież pektyna występuje naturalnie w owocach (a w zasadzie pestkach i przy skórce), dlaczego ma być szkodliwa. Pomaga nawet w regulowaniu cholesterolu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607392 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 22, 2018 Report Share #23 Posted September 22, 2018 Elektra a Ty masz może jakiś patent na galaretkę (nie licząc żelatyny)? niestety nie posiadam , galaretki uzywam bardzo zadko bo poprostu nie przepadam za nia , ostatnio kupuje taka przezroczysta do zalania owocow (pewnie ciut zdrowsza bo nie ma barwnikow). Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607407 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 24, 2018 Report Share #24 Posted September 24, 2018 Na początku chciałbym podziękować Aniołom Stróżom którzy przerzucili moje posty (nie mogłem nic znaleźć i nie widziałem tematu) A może guma guar bardziej ci spasuje? A teraz chciałbym publicznie przeprosić Mirka. Sam nie wiem dlaczego ale pomyślałem "że to atak na mój pomysł z pektynami". Ale piątek ogólnie miałem nerwowy więc to chyba było zaćmienie umysłu No właśnie lubię ciasta typu salceson tylko te galaretki już nawet nie są "o smaku..." (nie oczekując cudów aby miały naturalny sok)Kolejny pomysł to dodać odrobinę do ketchupu. Wiem że powinno się gotować pomidory do uzyskania odpowiedniej konsystencji ale gdy ostatnio spróbowałem go zrobić (pierwszy raz), to miał już smak itd lecz ciągle był "lejący" gdybym jednak dalej go odparowywał, to ... nie miał bym co wlać do słoika I stąd te pomysły o "wspomagaczach" Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607540 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 24, 2018 Report Share #25 Posted September 24, 2018 A jeszcze tylko głupie pytanie, różni się czymś agar-agar od agar?Muski napisał podwójnie a u Mirka jest pojedynczo.A wiecie jak w naszym Kraju bywa . Jedna litera potrafi zmienić całe znaczenie produktu. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12773-%C5%BCelatynaagarguar-itp/#findComment-607545 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.