Jump to content

Recommended Posts

Tutaj masz .  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/?p=477628

 Wlasnei jest agar w tymprzepisie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

 

 

Używam do procesu żelifikacji produkt całkowicie bezpieczny pochodzenia roślinnego w przeciwieństwie do żelatyny.

Firmę agnex też mogę polecić kupowałem u nich kilka produktów.

Edited by bilu72

Mam to w firmie.

Kolega się tym zajmuje na All...

Zrobił kiedyś na szybko kisiel, chyba agar + woda + sok,

Smakował nawet lepiej niż sklepowy.

Podobno jest to dobre przy odchudzaniu i zastępuje wegetarianom żelatynę.

Mocniej żeluje i używany jest do wielu deserów.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Żeluje lepiej jak żelatyna, to na pewno się sprawdzi, tylko żelatyna ma ten swój specyficzny smak a agar jest nijaki w smaku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

interesuje mnie, czy to by się sprawdziło zamiast żelatyny w wyrobach wędliniarskich np. mielonka w otoczce z galaretki

Zaglądnij tutaj 

 

http://www.izagotuje.pl/2015/02/wyrob-wasny-domowa-mielonka-czyli-moj.html

 

Może w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić  mielonkę to dam znać co i jak. 

PAmietac nalezy ,ze agar sotaje  nie rozpuszczony w tem 65 dopiero prawidlowa jego temp. rozpuszczenia jest 85-90, a zeluje sie juz w temperaturze nie pamietam dokladnie ale chyba 35. Dlatego bardzoje jest stosowany w deserach bo jest to jakby praca kontrolowana, Do mielonki jesli sie doda, nigdy nie dodasz go calkowicie rozpuszconym. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Żel agarowy jest zazwyczaj mętnawy oraz kruszący się w porównaniu do żelatyny która jest jak "guma"....

Agar jest doskonałym "lakierem" dla wszelkich ciast pokrytych owocami - zabezpiecza przed wysychaniem i nadaje szklistą powłokę.

jak wcześniej wspomniano ma wysokie temperatury żelowania, więć w temp pokojowej nic nie płynie z deserów.

Ze wzgledu na swoje właściwości, w wyrobach mięsnych typu mielonka owszem wodę zwiąże ale wyrób będzie bardziej przypominał ten z dodatkiem mąki ziemniaczanej - galaretka będzie mętna i krusząca się

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
  • 2 years later...

Drogie SiBy powiedzcie mi proszę czy pektyna jest bezpiecznym zagęstnikiem galaretek, dżemów itp?

Stosujecie ją w kuchni?

Kurcze tak czytam o niej i zastanawiam się czy nie była by lepsza niż "żelfixy", cukry żelujące  lub jako zagęstnik do soku owocowego aby zrobić galaretkę. Czy w sumie to, to samo?

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

@wróbel75, osobiscie nigdy w domu nie stosowalam , ale tam gdzie pracowalam pektyna byla uzywana do robienia specjalnej galaretki ktora zalewalo sie owoce na tortach i deserach owocowych , 

Pektyne gotowalo sie z woda i syropem cukrowym , odstawialo do ostygniecia i uzywalo jak byla potrzeba zrobienia "galaretki".  do pewnej ilosci  dodawalo odpowiednich ilosci kwasu i zalewalo owoce ( ilosc kwasu powodowala szybkosc gestnienia galarety..wiecej kwasku szybsza reakcja) 

NIestety juz nie pamietam jaki byl stosunek pektyny do syropu cukrowego . A notatek chyba brak ;)

Drogie SiBy powiedzcie mi proszę czy pektyna jest bezpiecznym zagęstnikiem galaretek, dżemów itp?

Stosujecie ją w kuchni?

Kurcze tak czytam o niej i zastanawiam się czy nie była by lepsza niż "żelfixy", cukry żelujące  lub jako zagęstnik do soku owocowego aby zrobić galaretkę. Czy w sumie to, to samo?

 

A może guma guar bardziej ci spasuje?

 

https://www.wyroby-domowe.pl/guma-guar-p-701.html

 

Mam też inne zagęstniki

 

https://www.wyroby-domowe.pl/zagestniki-slodziki-cukry-kolageny-kwaski-inne-zagestniki-c-109_112.html

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A może guma guar bardziej ci spasuje? https://www.wyroby-d...guar-p-701.htmlMam też inne zagęstniki https://www.wyroby-d...-c-109_112.html

Mirku nie pisałem że mi pasuje tylko wyraźnie zapytałem czy to jest bezpieczne i czy ktoś używa. W końcu w żelfixach też jest pektyna, forumowicze dodają ją do dżemów i nikt nie pisze że się trują.

To w jaki sposób robisz np. galaretkę owocową jeśli nie chcesz tej z paczki (i oczywiście jeśli robisz takową) ?

 

Elektra a Ty masz może jakiś patent na galaretkę (nie licząc żelatyny)?

 

Dzięki Muski, poczytam o nim.

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

 

 

To w jaki sposób robisz np. galaretkę owocową jeśli nie chcesz tej z paczki

Robię, co prawda rzadko ale właśnie na gumie guar. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

 

 

Elektra a Ty masz może jakiś patent na galaretkę (nie licząc żelatyny)?  
niestety nie posiadam , galaretki uzywam bardzo zadko bo poprostu nie przepadam za nia , ostatnio kupuje taka przezroczysta do zalania  owocow (pewnie ciut zdrowsza bo nie ma barwnikow). 

Na początku chciałbym podziękować Aniołom Stróżom którzy przerzucili moje posty (nie mogłem nic znaleźć i nie widziałem tematu) :thumbsup:

 

 

A może guma guar bardziej ci spasuje?

A teraz chciałbym publicznie przeprosić Mirka. Sam nie wiem dlaczego ale pomyślałem "że to atak na mój pomysł z pektynami". Ale piątek ogólnie miałem nerwowy więc to chyba było zaćmienie umysłu :facepalm::blush:

No właśnie lubię ciasta typu salceson tylko te galaretki już nawet nie są "o smaku..."  (nie oczekując cudów aby miały naturalny sok)

Kolejny pomysł to dodać odrobinę do ketchupu. Wiem że powinno się gotować pomidory do uzyskania odpowiedniej konsystencji ale gdy ostatnio spróbowałem go zrobić (pierwszy raz), to miał już smak itd lecz ciągle był "lejący" gdybym jednak dalej go odparowywał, to ... nie miał bym co wlać do słoika :D

I stąd te pomysły o "wspomagaczach"

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

A jeszcze tylko głupie pytanie, różni się czymś agar-agar od agar?

Muski napisał podwójnie a u Mirka jest pojedynczo.

A wiecie jak w naszym Kraju bywa . Jedna litera potrafi zmienić całe znaczenie produktu.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.