Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Podczas peklowania mięsa dzisiaj zauważyłem, że mój mądry dziadek położył na przykrywke(w tym przypadku talerzyk) obciązniki wagowe(takie stare metalowe :P). Były one zanurzone w wodzie przez ok 20 godzin. Oczywiście od razu je wyjąłem bowiem przecież woda z solą reaguje na metal i powstaje rdza - niestety powłokę pływającą po powierzchni już znalazłem(oraz na talerzykach widać było, że reakcja nastąpiła).

Jakie szkody może to spowodować dla mięsa?

Czy opłukanie mięsa i wymiana roztworu w tym przypadku jeszcze pomoże?

Proszę o szybką odpowiedź :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy opłukanie mięsa i wymiana roztworu w tym przypadku jeszcze pomoże?

 

Obmyj zimną wodą, zmień solankę i pekluj dalej i obserwuj jak zachowuje się solanka.Czy nie zmienia zapachu i czy nie robi się glutowata.Woda sam w sobie zawiera cząsteczki żelaza więc moim zdaniem z mięsem nie powinno się nic stać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485668
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście byłoby super gdyby jeszcze ktoś mógł to potwierdzić

 

Nie sądzisz chyba ,że wpuszczam Cię w maliny? Nie bój.Gorsze rzeczy jadałeś i żyjesz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485672
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz ma rację.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485673
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiusz ma rację

 

Jak zawsze :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485674
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie bój.Gorsze rzeczy jadałeś i żyjesz.

Nawet wymiana solanki nie jest konieczna.

Żelazo to samo zdrowie. :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485680
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet wymiana solanki nie jest konieczna. Żelazo to samo zdrowie.   

Nie jest to do końca prawdą. Nadmiar żelaza jest szkodliwy dla zdrowia. 

Gdzieś czytałam, że zażelaziona woda nie nadaje się do peklowania. Powinno to być w jednym z artykułów na stronie głównej. Zapamiętałam, bo miałam zażelazioną wodę z wodociągu.

Na pewno należy mięso starannie wypłukać i zalać nową solanką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485689
Udostępnij na innych stronach

EAnno a pamiętasz nasze czasy dzieciństwa?

Można by pisać książki o tym co robiliśmy, a co dziś jest zakazane.

Że o rurach które wszystkie były z żelaza nie wspomnę....  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485693
Udostępnij na innych stronach

Ja Miro pamiętam jeszcze rury z ołowiu, z żelaza a właściwie stali były i są ale są ocynkowane a jak kamień je "zakonserwuje" to dają radę. Te z ołowiu do wody pitnej pewnie nie były zdrowe, ale też i świadomość była inna. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485699
Udostępnij na innych stronach

Maciekzbrzegu , pamiętasz , czy uczyłeś się o rurach z ołowiu używanych w wodociągach , jeśli pamiętasz  to chyba jesteś najstarszym uczestnikiem forum  :) .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485756
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeśli pamiętasz to chyba jesteś najstarszym uczestnikiem forum

Chyba najstarszym nie , administracja wymieniła w latach 70 może nawet drugiej połowie :D .  

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485759
Udostępnij na innych stronach

Tlenek żelaza raczej jest w formie krystalicznej i wystarczy wyciągnąć naczynie. Przy wymianie solanki należy w zależności od czasu solenia zmniejszyć nową zalewę o 30% peklosoli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485795
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.