thomas_ss Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2016 Witam.Podczas peklowania mięsa dzisiaj zauważyłem, że mój mądry dziadek położył na przykrywke(w tym przypadku talerzyk) obciązniki wagowe(takie stare metalowe :P). Były one zanurzone w wodzie przez ok 20 godzin. Oczywiście od razu je wyjąłem bowiem przecież woda z solą reaguje na metal i powstaje rdza - niestety powłokę pływającą po powierzchni już znalazłem(oraz na talerzykach widać było, że reakcja nastąpiła).Jakie szkody może to spowodować dla mięsa?Czy opłukanie mięsa i wymiana roztworu w tym przypadku jeszcze pomoże?Proszę o szybką odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Marca 2016 Czy opłukanie mięsa i wymiana roztworu w tym przypadku jeszcze pomoże? Obmyj zimną wodą, zmień solankę i pekluj dalej i obserwuj jak zachowuje się solanka.Czy nie zmienia zapachu i czy nie robi się glutowata.Woda sam w sobie zawiera cząsteczki żelaza więc moim zdaniem z mięsem nie powinno się nic stać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomas_ss Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Marca 2016 Dzięki za szybką odpowiedź ! Oczywiście byłoby super gdyby jeszcze ktoś mógł to potwierdzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Oczywiście byłoby super gdyby jeszcze ktoś mógł to potwierdzić Nie sądzisz chyba ,że wpuszczam Cię w maliny? Nie bój.Gorsze rzeczy jadałeś i żyjesz. Edytowane 18 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2016 Arkadiusz ma rację. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2016 Arkadiusz ma rację Jak zawsze Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomas_ss Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2016 Super, dzieki Panowie Woda już się gotuje więc pewnie z rana solanka będzie wymieniona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2016 Nie bój.Gorsze rzeczy jadałeś i żyjesz. Nawet wymiana solanki nie jest konieczna.Żelazo to samo zdrowie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2016 Przypadkiem nie pozostanie "posmak żelaza" Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2016 Przypadkiem nie pozostanie "posmak żelaza" Nie będzie musiał kroić pomidorów na kanapkę Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Marca 2016 Nawet wymiana solanki nie jest konieczna. Żelazo to samo zdrowie. Nie jest to do końca prawdą. Nadmiar żelaza jest szkodliwy dla zdrowia. Gdzieś czytałam, że zażelaziona woda nie nadaje się do peklowania. Powinno to być w jednym z artykułów na stronie głównej. Zapamiętałam, bo miałam zażelazioną wodę z wodociągu.Na pewno należy mięso starannie wypłukać i zalać nową solanką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Marca 2016 EAnno a pamiętasz nasze czasy dzieciństwa?Można by pisać książki o tym co robiliśmy, a co dziś jest zakazane.Że o rurach które wszystkie były z żelaza nie wspomnę.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Ja Miro pamiętam jeszcze rury z ołowiu, z żelaza a właściwie stali były i są ale są ocynkowane a jak kamień je "zakonserwuje" to dają radę. Te z ołowiu do wody pitnej pewnie nie były zdrowe, ale też i świadomość była inna. Edytowane 18 Marca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Marca 2016 Maciekzbrzegu , pamiętasz , czy uczyłeś się o rurach z ołowiu używanych w wodociągach , jeśli pamiętasz to chyba jesteś najstarszym uczestnikiem forum . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Marca 2016 jeśli pamiętasz to chyba jesteś najstarszym uczestnikiem forum Chyba najstarszym nie , administracja wymieniła w latach 70 może nawet drugiej połowie . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Marca 2016 Tlenek żelaza raczej jest w formie krystalicznej i wystarczy wyciągnąć naczynie. Przy wymianie solanki należy w zależności od czasu solenia zmniejszyć nową zalewę o 30% peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12843-peklowanie-mi%C4%99sa-a-rdza/#findComment-485795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.