miro Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 23 Października 2016 A jak się z tobą skontaktować, jak nie odpisujesz na PW?Mam pytanie odnośnie zamykania puszek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-523563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 23 Października 2016 Miro. ja w puszkach nie robiłem,. Ale znam technologię sterylizacji w puszkach. Odpowiedzi na pw. tak jak w stopce - ale są wyjątki. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-523584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Konserwy zrobione na raty . Gulasz Angielski Ubogi – Tylko 50% wp. kl. I do receptury.Pasteryzacja do 70st C w środku . – w pierwszym dniu Sterylizacja- na drugi dzieńPowodem takiego działania warunki atmosferyczne i czasowe . Konserwy robię w domu, następnie przewożę na działkę do sterylizacji .Opisuję proces sterylizacji .O godz. 11,00 zaczęto podgrzewanie- Źródło ciepła, gaz z butli, mały taboret gazowy .Temperatura początkowa wody i konserw po 12 st C.Autoklaw domowy . Wszystkie śruby zakręcone . Zostawiony jeden zawór otwarty, gdzie wkładany jest termometr po to by nie było ciśnienia w autoklawie aż do samo odpowietrzenia się słoi Twist OFF.Po 75 minutach o godz.12,15 woda w autoklawie osiągnęła temperaturę 95 st C Wewnątrz konserwy temperatura mogła wynosić ok. 60-70st. C , co gwarantuje kompletne samo odpowietrzenie się konserw . Uszczelniono autoklaw poprzez zainstalowanie termometru i wpompowano do autoklawu 1,2 Bar powietrza .O godz. 12,50 a więc po 105 minutach od początku podgrzewania osiągnięto temperaturę wewnątrz autoklawu 121,3 st C , ciśnienie 2,3 Bar. Utrzymywano temperaturę 121-122 st C wewnątrz autoklawu .O godz. 13,35 a więc po 45 minutach od momentu uzyskania 121 st C, zaczęto chłodzenie , wstawiając autoklaw do basenu z zimną wodą, gdzie jego zanurzenie wynosiło do zwężenia.Chłodzenie do godz. 13, 55 do uzyskania temperatury wody wewnątrz autoklawu 40st C. .ciśnienie 0,8 Bar. Następnie spuszczenie powietrza rozkręcenie autoklawu , wyjęcie konserw do basenu do dalszego chłodzenia do godz. 14, 30. Ogólny czas całego cyklu to 4godz .i 30 minut. Temperatura osiągnięta wewnątrz konserwy to 125 st C.. Zastanawiają mnie dwie rzeczy, dlaczego nastąpił ubytek ciśnienia w stosunku do napompowanego powietrza i dlaczego temperatura mierzona w środku słoja jest większa jak w autoklawie. Uwagi.Słoje zaczynają się odpowietrzać przy temp. wody ok. 70-75 st C . Można sprawdzić to na zamkniętym słoju z zimną konserwą, wstawioną do zimnej wody podgrzewamy, po osiągnięciu tej temperatury przez wodę zakrętki klik wybrzuszają się do góryPrzy chłodzeniu przy temperaturze wody 50-60 st C. słychać jak zakrętki Klik klikają – to znak że następuje pełne hermetyczne zamknięcie. Edytowane 26 Października 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-523975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 26 Października 2016 Zastanawiają mnie dwie rzeczy, dlaczego nastąpił ubytek ciśnienia w stosunku do napompowanego powietrza i dlaczego temperatura mierzona w środku słoja jest większa jak w autoklawie Ad. 1 Napompowałeś gorący, to po ostudzeniu spadłoAd. 2 Możliwe są dwa warianty:- przy wyższej temperaturze któryś termometr kłamie więcej - autoklaw grzany jest od spodu, a boki i góra się chłodzą - więc temperatura nie jest jednakowa w całej objętości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-523988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 27 Października 2016 Słoik z termometrem zawsze jest na samej górze -w trzecim rzędzie i na środku autoklawu domowego. Zgadzam się co do spadku ciśnienia . Rożnica temperatur może wynikać z różnicy wskazań termometrów . A czy może wynikać z różnicy ciśnień, bo wiadomo że w słoiku mamy większe ciśnienie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Nie ma możliwości, aby temperatura w słoiku była większa niż w autoklawie.Istotne pytanie: czy termometr mierzący temperaturę w autoklawie zanurzony był w cieczy?Bo jeśli tylko w oparach to właśnie tutaj nastąpiło przekłamanie. Tego jestem pewien niemal na 100%. Jeśli nie to, to drugą przyczyną jest dokładność termometrów, można to sprawdzić mierząc obydwoma temperaturę w okolicach 120C, na przykład rozgrzanego oleju. Łatwo to sprawdzić i moim zdaniem warto. I pytanie odnośnie pompowania autoklawu:Dziadku, dlaczego pompujesz autoklaw przed gotowaniem?Bo na moją logikę to większe ciśnienie potrzebne zaczyna być od momentu studzenia autoklawu. Ja osobiście pompowałbym autoklaw w momencie rozpoczęcia studzenia. Co myślisz o mojej teorii? O kurcze, ale mi narobiłeś smaku . Edytowane 27 Października 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 27 Października 2016 Nie ma możliwości, aby temperatura w słoiku była większa niż w autoklawie. Czemu nie ma takiej możliwości? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 27 Października 2016 ???To oczywiste.Konserwy ogrzewają się od wody w autoklawie. Nie mogą się rozgrzać powyżej temperatury czynnika grzewczego. To nie jest jakieś perpetum mobile.Ciśnienie w tym przypadku nie ma z temperaturami nic wspólnego. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 27 Października 2016 W konserwie panuje wyższe ciśnienie niż w autoklawie.Jeśli do tego dodać, że Dziadek ogrzewał autoklaw na powietrzu, więc woda na dnie miała wyższą temperaturę niż 121-122 C.Dlatego w konserwie osiągnął 125 C. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Tak czytam, jak Panowie rozważają od strony zjawisk fizycznych sterylizację konserw i nie widzę w tym wszystkim myśli przewodniej, czyli kolejnych parametrów, które w procesie sterylizacji chcecie osiągnąć. W konserwie panuje wyższe ciśnienie niż w autoklawie.To wyższe ciśnienie wyłącznie pozwala na uzyskanie wyższej temperatury ale nie jest mocą sprawczą (ciśnienie podwyższa temperaturę wrzenia wody w konserwie).Moc sprawczą ma zawsze źródło ciepła, czyli woda w autoklawie. W pewnej fazie ogrzewania musi mieć temperaturę nieco wyższą niż temperatura wewnątrz konserw.Aby to uzyskać jak również podnieść ciśnienie wewnątrz konserw, musi być podniesione ciśnienie w autoklawie co najmniej do ciśnienia oczekiwanego w konserwie w czasie sterylizacji. Edytowane 27 Października 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Aby to uzyskać jak również podnieść ciśnienie wewnątrz konserw, musi być podniesione ciśnienie w autoklawie co najmniej do ciśnienia oczekiwanego w konserwie w czasie sterylizacji.Nie trzeba podnosić ciśnienia w autoklawie, aby podnieść ciśnienie w konserwie. Edytowane 27 Października 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 27 Października 2016 Nie trzeba podnosić ciśnienia w autoklawie, aby podnieść ciśnienie w konserwie. Oczywiście, że nie.Ale wysokie ciśnienie w konserwie nie podniesie jej temperatury, jeżeli ciśnienie w autoklawie będzie na poziomie atmosferycznym. Temperatura wody w autoklawie będzie wtedy max 100st.C i taka sama może być osiągnięta w konserwie w wyniku ogrzewania.Chyba, że...zmienimy czynnik grzewczy na taki, który wrze w wyższej temp. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Miro.Aby podnieść ciśnienie w konserwie, najpierw trzeba podnieść w autoklawie. Podczas ogrzewania ciśnienie jest większe w autoklawie, podczas samej pasteryzacji, kiedy temperatury się wyrównują, wyrównuje się również ciśnienie. Do tej pory temperatura i ciśnienie w autoklawie jest większe, lub równe jak w konserwie.Dopiero później podczas chłodzenia, kiedy najpierw stygnie autoklaw a dopiero w ślad za nim konserwy, sytuacja się odwraca.Po prostu temperatura w konserwie nie obniża się tak szybko jak w autoklawie, i co jest z tym ściśle powiązane, ciśnienie w konserwie również nie zmniejsza się tak szybko, jak w autoklawie. To jest właśnie ten niebezpieczny dla słoików moment pasteryzacji . Zapobiega temu pompowanie, czyli sztuczne podniesienie ciśnienia w autoklawie, powyżej ciśnienia w słoiku. Jeśli chodzi o temperaturę to cieplejszy czynnik grzeje, a chłodniejszy chłodzi. Do tej pory nie wymyślono takiego pieca, który rozgrzany do 40C poda wodę na kaloryfery o temperaturze 70C. Jak Eanna pisze: Moc sprawczą ma zawsze źródło ciepła, czyli woda w autoklawie. W pewnej fazie ogrzewania musi mieć temperaturę nieco wyższą niż temperatura wewnątrz konserw. Edytowane 27 Października 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 27 Października 2016 Czytałeś materiał który wrzucił Dziadek?Wzrost ciśnienia to największa "zmora" przy tej metodzie, a ty cały czas zapominasz, że to "autoklaw" w autoklawie. Jak się ma Twoje stwierdzenie: Podczas ogrzewania ciśnienie jest większe w autoklawie, podczas samej pasteryzacji, kiedy temperatury się wyrównują, wyrównuje się również ciśnienie. Do tej pory temperatura i ciśnienie w autoklawie jest większe lub równe jak w konserwie. Powstające ciśnienie wewnątrz opakowań w czasie obróbki przekracza wielkość ciśnienia środowiska grzejnego, co prowadzi do wytworzenia się różnicy ci-śnień oddziaływującej na efekt całego procesu. Wszystko na odwrót. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 27 Października 2016 Myślę że to dużo wyjaśnia . Tak samo przy temperaturze 125 st.C., termometr zawyża 5 st C Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 28 Października 2016 Cytat: Powstające ciśnienie wewnątrz opakowań w czasie obróbki przekracza wielkość ciśnienia środowiska grzejnego, co prowadzi do wytworzenia się różnicy ci-śnień oddziaływującej na efekt całego procesu. Wszystko na odwrót. Miro.Nie widzę tutaj nic na odwrót.Chłodzenie to również część procesu, i moim zdaniem ten cytat dotyczy momentu chłodzenia. W konserwie panuje wyższe ciśnienie niż w autoklawie. Jeśli do tego dodać, że Dziadek ogrzewał autoklaw na powietrzu, więc woda na dnie miała wyższą temperaturę niż 121-122 C. Dlatego w konserwie osiągnął 125 C. Jednak nie osiągnął wyższej temperatury w konserwie niż w autoklawie, osiągnął nieznacznie niższą. Poprawka na błąd termometru potwierdza to, o czym tutaj piszę.A odnośnie ciśnienia, to też już pisałem. Osiągnięte maksymalne ciśnienie w konserwie nigdy nie będzie większe niż w autoklawie. Warto to zrozumieć.Podczas chłodzenia ciśnienie w konserwie wolniej spada i z tego powodu robi się w niej nadciśnienie. Myślę, że na ten temat wystarczająco dużo napisałem, nie powinienem już więcej zaśmiecać Dziadka tematu. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 28 Października 2016 Szkoda prądu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 28 Października 2016 Ja w swoim szybkowarze (ala..autoklaw) upuszczam wpierw nadmiar powietrza,tak jak to odbywa się w prawdziwych autoklawach.Powietrze w autoklawie,oraz dym z parą w wędzarni to niekorzystne czynniki...Studzenie jest najważniejszą częścią obróbki term.o czym decyduje szczelność słoików,nie powinno się przeprowadzać zbyt gwałtownie zanurzając cały autoklaw do wody robiąc szok.Dobrą opcją jest zainstalowanie małego spustu ciśnienia,który w stosunkowo dłuższym czasie obniży ciśnienie w autoklawie,eliminując polewanie bądź chłodzenie wodą (szok term.),które doprowadza do rozszczelnienia zakrętek w słoikach.Metoda z Ukrainy z pompowaniem powietrza do autoklawu,to sprzeczność prawidłowej obróbki termicznej w autoklawie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 28 Października 2016 Jak sprzeczność? Alternatywne rozwiązanie, wręcz racjonalniejsze. W dodatku podobne jest stosowane w przemyśle: Sterowanie procesem obróbki termicznej konserw sterylizowanych W przypadku pozostałych opakowań (słoje, puszki kształtowe, pudełka z blachy aluminiowej, pudełka polimerowe) należy koniecznie minimalizować pojawiającą się różnicę ciśnień poprzez równoważenie ciśnienia w opakowaniach stosując sprężone powietrze lub wodę pod dużym ciśnieniem (tzw. przeciwciśnienie). Stosowanie odpowiedniego przeciwciśnienia eliminujehttp://mikster.eu/pdf/pl_mcd111_instrukcja_obslugi.pdf Faza chłodzenia jest podzielona na trzy okresy czasowe. W pierwszym następuje podniesienie ciśnienia o 20 kPa powyżej ciśnienia sterylizacji właściwej. Jeśli temperatura sterylizacji (pasteryzacji) przekraczała 100oC, ten okres chłodzenia trwa co najmniej 1/3 założonego całkowitego czasu chłodzenia. Po tym okresie, gdy temperatura wody chłodzącej nadal przekracza 90oC, następuje wydłużenie czasu jego trwania przy utrzymującym się ciśnieniu. Drugi okres chłodzenia jest poprzedzony obniżeniem ciśnienia o 1/3 w stosunku do ciśnienia w pierwszym okresie i zakończony dalszą redukcją aż do 100 kPa. W trzecim okresie chłodzenie trwa aż do osiągnięcia zadanej temperatury końcowej przy spełnieniu warunku czasowego. Nie osiągnięcie przez wodę chłodzącą temperatury końca procesu pomimo upłynięcia zadanego czasu powoduje wydłużenie chłodzenia aż do spełnienia tego warunku. Po zakończeniu fazy chłodzenia woda pozostająca w przestrzeni roboczej zbiornika wypychana jest przez zawór spustowy, przy wymuszonym przez sprężone powietrze ciśnieniu ok. 100 kPa. Po upływie zadanego czasu sterownik zamyka zawór powietrza i otwiera zawór odpowietrzający. Spadek ciśnienia do poziomu 0 kPa uruchamia sygnalizację dźwiękowo-optyczną, informującą o zakończeniu procesu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 28 Października 2016 Mikami widzę że masz bardzo dobrą wiedzę teoretyczną,chętnie nauczę się jak to w praktyce robisz ....chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 28 Października 2016 Nie mam żadnego doświadczenia w apertyzacji produktów mięsnych, ale to co wypisujecie zaprzecza wiedzy jaką można na ten temat zdobyć.Porównywanie szybkowaru do autoklawu jest nieporozumieniem......to dwa inne urządzenia. Albo Marek i Zlep mieli do czynienia z innymi urządzeniami do apertyzacji i wtedy sprawa by się ostatecznie wyjaśniła, albo wiedza zawarta w tym materiale który wkleił Dziadek: http://www.masarski.com.pl/pl/wydawnictwa/2015/15_07_wajdzik.pdfChyba musimy dokładnie przeczytać ten artykuł .jest bzdurą nie popartą żadnym doświadczeniem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 28 Października 2016 Szkoda prądu. :rolleyes: jest bzdurą nie popartą żadnym doświadczeniem. No to Miro ,nic nie stoi na przeszkodzie : zakładaj swój temat , rób doświadczenia , przemyślenia poddawaj pod dyskusję no ale gdzie ??............. jak nie wędliny domowe to może politechnika . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Myślę że sposób sterylizacji konserw w słojach Twist Off, w moim autoklawie domowym, którą opisałem ostatnio dał najlepsze wyniki. Żadnych ubytków soków ze słoi nie było, wszystkie zamknięte i żaden nie pękł. Temperatura wewnątrz konserwy osiągnięta - 120 st C. Poprzednie sterylizacje w szybkowarze tureckim spełniały wymogi uzyskania temperatury , lecz mankamentem był wyciek soków ze słoi przy konserwach mielonych. Przy konserwach typu gulasze i innych z dużą ilością rosołu lub sosów ubytki były mało zauważalne. Sterylizacja w słojach Twist Off musi odbywać się w etapach 1. . Doprowadzenie do samo odpowietrzania. 2. Sterylizacja - moim zdaniem z przeciwciśnieniem 1,3 Bar lub bez. Problemem jest że nie wiem kiedy konserwa w środku osiąga 120st C. 3.Chłodzenie z kontrolowanym przeciwciśnieniem. w zależności od przewidywanej temperatury w środku słoi - Patrz tabela w poprzednich postach. Zamykanie w puszkach i ich sterylizacja, to inna bajka . Edytowane 28 Października 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Tak, teoretyzuję.Widząc obserwacje Dziadka i moim skromnym zdaniem, jego rozsądne podejście do tematu, próbuję poczytać, co inni sądzą na ten temat.To, że być może, znaczna część istniejących instalacji nie stosuje tego rozwiązania (i rekompensuje to wolniejszym chłodzeniem), nie oznacza, że inne podejście nie może być lepsze. Poniżej cytat z innej publikacji:MEAT PROCESSING TECHNOLOGY FOR SMALL-TO MEDIUM-SCALE PRODUCERS, FAO 2007 Gunter Heinz - PhD in Veterinary Medicine, is a specialist in Meat Technology and Meat HygienePeter Hautzinger - Meat Technologist with rich practical experience in meat processing at the artisan and industrial level http://www.fao.org/docrep/010/ai407e/AI407E22.htmCANNING / STERILIZATION OF MEAT PRODUCTS At the final stage of the sterilization process the products must be cooled down as quickly as possible. This operation is done in the autoclave by introducing cold water. The contact of cold water with steam causes the latter to condense with a rapid pressure drop in the retort. However, the overpressure built up during thermal treatment within the cans, jars or pouches remains for a certain period (Fig. 366). During this phase, when the outside pressure is low but the pressure inside the containers is still high due to high temperatures there, the pressure difference may induce permanent deformation of the containers. Therefore, high pressure difference between the autoclave and the thermal pressure in the containers must be avoided. This is generally achieved by a blast of compressed air into the autoclave at the initial phase of the cooling (Fig. 367). Sufficient hydrostatic pressure of the introduced cooling water can also build up counter pressure so that in specific cases, in particular where strong resistant metallic cans are used, the water pressure can be sufficient and compressed air may not be needed. For the stabilization of metallic cans, stabilization rims (Fig. 368) can be moulded in lids, bottom and bodies. Edytowane 28 Października 2016 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 28 Października 2016 To, że być może, znaczna część istniejących instalacji nie stosuje tego rozwiązania (i rekompensuje to wolniejszym chłodzeniem), nie oznacza, że inne podejście nie może być lepsze. To nie jest inne podejście, to prawidłowe podejście do apertyzacji mięsa. Podstawy to:Czynniki decydujące o skuteczności sterylizacji Na skuteczność procesu sterylizacji wpływa wiele czynników, do których należą• parametry obróbki (temperatura, czas),• skład i właściwości produktu (konsystencja, wielkość rozdrobnienia, dodatki płynne),• przeciwciśnienie w czasie obróbki,• wielkość załadunkowa autoklawu,• masa produktu netto i wielkość wolnych przestrzeni w opakowaniach,• umieszczenie produktu w autoklawie (uło- żenie, przekładki),• temperatura początkowa wsadu konserwy,• czasokres oczekiwania na proces sterylizacji,• działanie osprzętu autoklawu (pompa wodna, przewody wodno - parowe),• zakażenie wyjściowe masy wsadowej i wła- ściwości mikroflory,• stopień odpowietrzenia napełnionych opakowań,• rodzaj zastosowanych opakowań, cd.• rodzaj autoklawu (sposób rozchodzenia się ciepła, rotacja konserw),• zabiegi technologiczne utrwalające lub stymulujące biologiczny skutek ogrzewania,• właściwości fizykochemiczne i chemiczne ogrzewanej masy wsadowej konserwy,• sposób przenikania ciepła w opakowaniach @mikamiMożesz przetłumaczyć tekst który wstawiłeś?(ale nie przez google) Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/8/#findComment-524257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.