ZLeP Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Lipca 2016 Miro, Dziadek kilka postów wyżej bardzo ciekawy artykuł wkleił. Warto się z nim zapoznać, to wręcz ABC.Kurcze, widzę że jesteś fanem Rosjan i ich rozwiązań siłowych , nie rozumiem po co tak wielkie ciśnienia chcesz stosować. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Lipca 2016 i nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie cuda można znaleźć na złomie... Zawór bezpieczeństwa ze złomu ???????? NIE - ale to tylko moje zdanie..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Lipca 2016 Byłeś ostatnio na jakimkolwiek złomie?Kiedyś to były faktycznie typowe złomy, a dziś można się bardzo zdziwić..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Lipca 2016 Odbyła się próba na gorąco na działce bez konserw . Nalałem ok 1,5 l wody , dokręciłem dekel , napompowałem do urządzenia powietrza 0,8 bara . Postawiłem na taboret gazowy i z daleka obserwowałem termomanometr . Ciśnienie powoli wzrastało i doszło do 3 bar . Zakręciłem gaz i odczytałem temperaturę wody . i tu jest problem . Pytanie- ile wynosiła temp wody ?. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) ....133*C....jeśli chodzi o temperaturę pary ... Edytowane 19 Lipca 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Lipca 2016 Przy tym poziomie wody termomanometr umieszczony u góry w deklu wskazywał temperaturę wody 40 st c ciśnienie 3 bar . Po zakręceniu gazu położyłem autoklaw na boku ta by woda miała styczność z termomanometrem wskazanie było 90st c. , ciśnienie nie zmieniło się. Pytanie dlaczego tak się dzieje . To nie działa tak jak w szybkowarze . Wniosek 1- Termometr musi być umieszczony by miał styczność z wodą a więc inny typ . Proszę o dalsze wnioski jakie się nasuwają z tej próby . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Lipca 2016 Miałem podobną sytuację w czasie sterylizacji w szybkowarze przy jednej warstwie słoików i przy małej ilości wody. Temperatura na termomanometrze była niższa niż w słoiku. Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Lipca 2016 Powyzej 75 st podgrzewaj na minimum........ powyżej 75 st powstaje więcej pary szybciej rośnie ciśnienie - powyżej 3 bar otworzy się zawór bezpieczeństwa i będzie wyrzucał nadmiar pary czyt ciśnienia - jednocześnie zacznie szybciej przyrastać temperatura , para będzie co chwila wyrzucana lub będzie wolno wylatywać z zaworu . Powinieneś dalej ale wolno podgrzewać- ważne, że prawidłowo zadziałał zawór B. podobnie działa szybkowar ...... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Lipca 2016 Gdy powietrze napompowane wskutek ciśnienia zmieni swą objętość o połowę to jego ciśnienie wzrasta dwukrotnie . Tutaj widzę przyczynę tak wysokiego ciśnienia, ponieważ to jest układ zamknięty po to by stworzyć przeciwciśnienie nie można wzorować się na szybkowarze. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Lipca 2016 (edytowane) Ostrzeżenie- Materiał prezentowany o ile będzie wzorem do naśladowania to tylko na własne ryzyko naśladowcówPrace praktycznie zakończone przy Autoklawie Dziadka. Zostaje tylko wymiana termomanometru (uszkodzony) na sam manometr. Termometr w termomanometrze nie zdaje egzaminu przy malej ilości wody. Temperatura będzie mierzona termometrem cyfrowym poprzez specjalnie zainstalowane gniazdo do jego wkładania na czas sterylizacji . Dzisiaj odbyła się próba na gorąco z dopompowywaniem powietrza jako przeciw ciśnienie w końcowej fazie sterylizacji i samoczynnego chłodzenia do temperatury wody tak jak na zdjęciach . Jutro próba z konserwami . Edytowane 22 Lipca 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Lipca 2016 imponujący gratulacje Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Lipca 2016 Zrobiłeś konstrukcję zbliżoną do czołgu....... A i widzę, że masz gdzie przeprowadzać wybuchowe testy.... jak coś poproszę o udostępnienie poligonu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Lipca 2016 (edytowane) Ostrzeżenie- Materiał prezentowany o ile będzie wzorem do naśladowania to tylko na własne ryzyko naśladowców. Pierwsza próbna produkcja w moim autoklawie domowym wyszła znakomicie , żadnych ubytków soków . Autoklaw wytrzymał nie wybuchł, a ja żyję . Inna metoda schładzania jak u Ukraińców zdała egzamin. Edytowane 23 Lipca 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Lipca 2016 Dzięki Dziadku za wskazówki. Parametry ciekawe, poproszę o dalsze wnioski.Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 24 Lipca 2016 A co myslicie o tym http://www.ebay.de/itm/18L-Dental-Autoklav-Sterilizer-Edelstahl-Dampfsterilisator-Hospital-Health-Equip-/182206469659?hash=item2a6c5a161b:g:D7IAAOSw3ydV5nEn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 24 Lipca 2016 Potrzebne są przeróbki w tym autoklawie http://www.ebay.de/i...7IAAOSw3ydV5nEn ?Potrzebne dane techniczne ,a tak to ładny i na prąd. Ostrzeżenie- Materiał prezentowany o ile będzie wzorem do naśladowania to tylko na własne ryzyko naśladowców. Wracając do mojego usunełem zawór powietrza - nie potrzebny . tak to wygląda teraz . Moje konserwy wyglądają teraz tak. Nie dodawałem żadnych barwników a taka kolorowa galaretka . Jeden słoik z poprzedniej produkcji dla porównania. Jest dużo galaretki pomyłka w dodanej wodzie podwójna dawka jak w oryginalnej recepturze Temat uważam za zakończony .Z powodu tego tego że jest to temat wybuchowy decyzję czy go zostawić czy skasować zostawiam administracji . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 24 Lipca 2016 Potrzebne dane techniczne XFS-18L Specifications◆ Overpressure auto-discharging 0.145-0.165Mpa◆ The maximum operating temperature : 126 ℃ -128 ℃◆ Double-dial pressure gauge◆ Self-expanding seal◆ Full stainless steel material◆ Heating by Coal burning or electric power◆ Simple operation, safe and reliable◆ Volume: 18L◆ Volts: 220V◆ Power: 2.0KW◆ Weight: 15.5Kg◆ Size: 400 × 400 × 400mm p.s. Dziadku, przybliż proszę jak rozwiązałeś kwestię portu termometru Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) bwie-to jest urządzenie działające tak jak szybkowar . Sam pojemnik i dekel są bardzo przydatne do zrobienia z niego autoklawu do Konserw. Na tym zdjęciu ja tak zrobiłem , Można zastosować trójnik wtedy mniej otworów trzeba kręcić.Jak to zrobisz to Twoja sprawa . W Tym urządzeniu brak danych o dopuszczalnym ciśnieniu . Według norm powinno ono wynosić co najmniej 1, 5 raza większe jak ciśnienie robocze.W tym temacie napisałem już wszystko . Wiem jakie są konsekwencje nie spełnienia wymagań . Więcej w tym temacie nie będę pisał ani odpowiadał Edytowane 24 Lipca 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Lipca 2016 OK dziękuję @Dziadku za informacje. Jak to zrobisz to Twoja sprawaRaczej nie będę robił autoklawu tylko pozostanę przy szybkowarze - na moje potrzeby to wystarczy. Nie mam sił i środków na konstrukcje takich rzeczy a poza tym to raczej marne uzasadnienie ekonomiczne aby budować albo kupować autoklaw dla paru słoików na wakacyjne wyjazdy lub do zrobienia mielonki raz na jakiś czas. W Tym urządzeniu brak danych o dopuszczalnym ciśnieniuChińczyki napisali, że max ciśnienie robocze to 0.145-0.165 Mpa (1,4-1,6 bara w atmosferach to minimalnie mniej) więc pewnie ciśnienie max musi być obliczone na więcej. Ciekaw byłem jak zamontowałeś termometr bo zastanawiałem się jak u siebie zamontować taki termometr aby się przekonać jakie temperatury są osiągane w takim szybkowarze. Na załączonych fotkach widziałem, ze wykorzystałeś wentyl tylko nie byłem pewien jak to uszczelniłeś.Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.W. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 25 Lipca 2016 Jaki masz szybkowar . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 25 Lipca 2016 Bwie - sa co najmniej 3 proste metody montażu termometrów - czujka bezpośrednio w pojemniku i doszczelnienie oringiem najbardziej dokładna , wspawana tulejka wkręcony termometr -pomiędzy tulejką a czujką termometru wlewa się olej - przeniesienie temperatury- lub zwykła przylgowa Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 25 Lipca 2016 Chiński aluminiowy badziew ale za to pojemny bo ma 20 litrów Ma wkręcane obydwa zawory, więc na próbę jeden wykręcę, zamontuję termometr i przeprowadzę próbę celem zaspokojenia ciekawości a potem wrócę do oryginału http://www.stalchem.sklepna5.pl/stalchem/zdjecia/89/photos11.jpg Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Lipca 2016 W zawór gotowania wstawiłem termometr . U Ciebie to ten chyba czarny .Zrobiłem to tak by nic nie popsuć. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Lipca 2016 Czarny to ciężarek, działa grawitacyjnie, nie ma żadnego gwintu.Czerwony to zawór bezpieczeństwa, jest na sprężynce i jest rozkręcany.Obydwa są demontowane, już zamówiłem wentyl, jak przyjdzie to będę testował. Sprytne uszczelnienie, dzięki za info.Pozdr W. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Czarny to ciężarek, działa grawitacyjnie, nie ma żadnego gwintu. Czerwony to zawór bezpieczeństwa, jest na sprężynce i jest rozkręcany. Obydwa są demontowane, już zamówiłem wentyl, jak przyjdzie to będę testował. Wiesiu, wczoraj testowałem szybkowar z termometrem Dziadka.Może było krótko grzane (ok.50min. od wydobywania się pary) może a raczej bez przeróbek więcej rady nie da.Temperatura w środku słoika ok. 114*C Nie to co u Dziadka Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.