mikami Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Tłumaczenie:W końcowej fazie procesu sterylizacji produkt należy schłodzić się tak szybko, jak to jest możliwe. Ta operacja odbywa się w autoklawie przez wprowadzenie zimnej wody. Kontakt zimnej wody z parą powoduje jej skroplenie/kondensację i wynikający z tego gwałtowny spadek ciśnienia. Jednakże nadciśnienie powstałe podczas obróbki termicznej w puszkach, słoikach czy woreczkach spada wolniej (pozostaje przez pewien czas) (rys. 366). W tej fazie ciśnienie wewnątrz opakowań jest nadal wysokie z powodu wysokiej temperatury. Panująca różnica ciśnień może wywoływać trwałą deformację pojemników. W związku z tym należy unikać dużej różnicy ciśnień pomiędzy autoklawem, a wnętrzem pojemników. Jest to zwykle osiągane przez wdmuchiwanie sprężonego powietrza do autoklawu w początkowej fazie chłodzenia (rys. 367). Czasami odpowiednio duże ciśnienie hydrostatyczne wprowadzanej wody chłodzącej może być wykorzystane do wytworzenia przeciwciśnienia. Szczególnie takim przypadku, gdy użyto mocne, odporne puszki metalowe, ciśnienie wody może być wystarczające i sprężone powietrze może nie być potrzebne. Wiem, że proces Dziadka odbiega od tego schematu, ale przyświeca mu ta sama idea. I jest rozsądnym kompromisem. Edytowane 28 Października 2016 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 29 Października 2016 przeczytane jednym tchem jestem ciekaw po co nam taka konserwacja w autoklawie , rozumiem dlugi czas przechowywalnosci dostaniemy ale czy przypadkiem nie lubimy wytwarzania na biezaco wg potrzeb i co produkcje troche inaczej ?chyba wystarczy nam samo pasteryzowanie .Dziadek dazy do doskonalosci , ale to profesjonalista i wieki szacun dla niego ze przebrnal cala droge i jest usatysfakcjonowany z procesuPrzedstawiajac fakty ,bez akademickiej dyskusjiJasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 29 Października 2016 Taki wyrób z autoklawu poza dużą trwałością ma nieco inny smak, którego nie uzyskamy w pasteryzacji.Nie wiem czy pamiętacie chociażby gulasze angielskie z mięsa wołowego właśnie z puszki......... dziś już się takich nie kupi w sklepie., Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 30 Października 2016 Daleko szukamy tego, co jest blisko. Przepisy wewnętrzne nr 18 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 17 Listopada 2016 Przeczytalem przed chwila podsumowanie jakby badan prowadzonych przez Dziadka w tym temacie a napisanych w tym https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13617-proces-sterylizacji-konserw-miesnych-w-słojach-twist-off-wg-dziadka/.Poniewaz w tytule sa slowa - (w/g Dziadka) - to nie chcialbym zasmiecac jego konkretnego tematu uwagami dotyczacymi rowniez I tego tematu, tymbardziej ze tutaj ma miejsce dyskusja, pytania I sugestie. Mam tylko nadzieje ze Dziadek zajrzy tutaj takze - wiec - Bardzo ciekawe opracowanie, ukazujace dazenie do lepszego I smaczniejszego przygotowania konserw miesnych w sloikach, niemniej mam nastepujace pytania :biorac pod uwage czasy ogrzewania rozumiem ze sloiki sa "zalane" woda czy autoklaw jest wypelniony w wiekszosci sloikami I duza iloscia wody - jesli tak to jaki jest powod tej ilosci wody?w poscie Dziadka jest -cytuje -" Zalecane ciśnienie w autoklawie to 2-2,5 atm., zależnie od przyjętej końcowej temperatury wewnątrz konserwy." - przy takim cisnieniu temperatura powinna wynosic ok 132-136* C - jaki jest cel I czy jest to potrzebne w domowym autoklawie?cytat -" By pomiar temperatury był właściwy czujnik termometru (końcówka bagnetu) musi znajdować się w wodzie. Po zainstalowaniu termometru, wtłaczane jest powietrze, do wskazania na manometrze ok. 1.5 Bar. Trwa dalsze podgrzewanie wody do osiągnięcia temperatury sterylizacji 121,1 i trwa to ok. 25 min." - moje pytanie - jaki jest cel podnoszenia cisnienia dosc gwaltownie w tym momencie?Sugestia - aby Dziadek sprobowal zrobic taki sam process tylk z inna iloscia wody - wystarczy ok 5-6 cm na dnie. Pozwoli to skrocic czas calego procesu o ponad polowe. Uzasadniam - jakis czas temu wszedlem w posiadanie AllAmerican pressure canner -925., na zdjeciu drugim widac nieco moja przerobke mianowicie wyjety korek bezpieczenstwa a wstawiony zawor of kola samochodowego. odrazu dodam ze ten "zawor bezpieczenstwa" to mala zatyczka z gumy tak zrobiona aby wystrzelic gdy cisnienie wzrosnie ponad 3 atm. - tak to wyglada. Poniewaz wentyl jest tez gumowy to nie bylo problem z doszlifowaniem dolu I dorobieniem tak ze tez teraz stanowi zawor bezpieczenstwa - wysadza go przy cisnieniu 3.5 atm. Zaintrygowany tym tematem, dyskusja jak rowniez instrukcja obslugi zaczolem nieco kombinowac w zblizony sposob jak Dzadek jednak w niektorych momentach poslugujac sie zaleceniami producenta - dotyczy to wlasnie ilosci uzywanej wody. Dotychczas robilem trzy proby z czego pierwsza to calkowita porazka - taka jak na zdjeciach Dziadka ze sloikami bez przeciw cisnienia. Nastepne (po przerobkach) - juz dobre - w skrocie (nie prowadzilem zapisek dotyczacych czasow) - sloki wstawiam na tzw kratce - ok 1 cm ponad dno- dolewam wode do poziomu ok 5-6 cm (zalenia producenta - 2do 3 cali) zamkniecie I na gas - zawor cisnieniowy (tutaj jest to tzw weighted valve - zawor wagowy, wazony) - tak wyglada - nie jest zalozony - czyli jak u Dziadka - z chwila zagotowania sie wody( duzo krocej )- widoczna jast para I maly gwizd, redukcja ognia w celu powolnego "gwizdania" przez ok. 10 min. - czas na odpowietrzenie sie sloikow. Po tym czasie zalozenie glowki zaworu -( bardzo ciekawe rozwiazanie - sama glowka wazy 94 g, ma 3 roznej srednicy otwory na obwodzie I jak na zdjeciu napisy 5.10.15 co oznacza wage w pounds na cal kwadratowy - uzyskiwana temp odpowiednio - 109*C, 115.5*C , 121.0*C), odkrecenie gazu aby cisnienie wewnatrz wzroslo dosc szybko. Gdy dojdzie do maksymalnej temperatury/cisnienia zawor poprostu "dzwoni" upuszczajac pare. redukcja gazu na stabilizacje cisnienia I rozpoczecie wlasciwej styrylizacji jak u Dziadka. Tak wyglada termomanometr podczas pracy.. Po 60 min. of poczatku sterylizacji wylaczam gaz I teraz zaczynam dopompowanie powietrza do momentu gdy zawor zaczyna dzwonic czyli jest to ok 1.1 bar. wstawiony do zimnej wody garnek szybko traci temp wzwiazku z czym musze dopompowywac dwa dodatkowe razy aby cisnienie bylo w srodku. gdy temperature w srodku spadnie ponizej 100 stopni cisnienie przestaje spadac I w koncowej fazie chlodzenia jest stabilne. Nie mam mozliwosci kontroli temperatury termometrem - musze moze nad tym popracowac, niemniej dotyk reka do "garnka" jest okreleniem czasu spuszczenia cisnienia I wyjecia sloikow do dalszego schlodzenia. Nie mam obecnie mozliwosci zrobienia (rozdane zanjomym do degustacji) zdjec do najblizszej proby jak wygladaja sloiki z zawartoscia. Nie jest ona tak ladna jak U Dziadka z tej przyczyny ze wiekszosc miesa tutaj jest kupowana juz po wstepnej obrobce w celu dluzszego przechowywania w sklepach w zwiazku z tym galaretka jest z bialymi wyciekami. Caly process jest praktycznie o polowe krotszy niz u Dziadka stad wlasnie moja sugestia aby Dziadek sprobowal w ten sposob takze. Pozdrawiam. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 17 Listopada 2016 (edytowane) Odpowiem krótko. Mój autoklaw jest hermetycznie zamknięty i upust pary może być przez zawór od wody i przez zawór bezpieczeństwa . Konserwy w słojach sterylizujemy zanurzone całkowicie w wodzie ok 5 - 6 cm poniżej poziomu wody w autoklawie . Lepsze i równiejsze dogrzewanie konserw. Co do termometru- proszę porównać wskazania z termometrem przy manometrze . Termometr elektroniczny nie zanurzony w wodzie również przekłamuje , pisałem o tym . Autoklaw mój nie jest podgrzewany parą pod ciśnieniem, w związku z tym dopompowane powietrza wcale nie zwiększa temperatury w autoklawie .Jasna galaretka znak że konserwa nie osiągnęła w środku temperatury. Edytowane 17 Listopada 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Za ile można kupić bliźniaczy autoklaw domowej roboty. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Za 2000? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) No to jest do sprzedania . Cena do negocjacji Edytowane 21 Stycznia 2017 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Dziadku, może chcesz abym przeniósł ten temat sprzedaży do giełdy? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Dziadku czy ktoś próbował do sterylizacji zastosować olej? Nie znalazłem takowej informacji na forum. Słyszałem o stosowaniu glikolu bądź gliceryny, dokładnie już nie pamiętam.Zastanawiam się czy skoro można na oleju uzyskać temperaturę odpowiednią, to może się to udać. Odchodzi problem z ciśnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Sam o tym myślałem.Ale wtedy w słoikach wytworzy się ciśnienie, i to bez przeciwciśnienia panującego w autoklawie.Widzę 2 duże problemy:1. Pokrywka upuści ciśnienie i do pasteryzacji nie dojdzie (bez odpowiedniego ciśnienia nie dojdzie do wymaganej temperatury).2. Słoik nie wytrzyma ciśnienia i strzeli. Nie chciałbym wtedy stać obok. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Tak masz rację co do ciśnienia w sloikach. Lecz przy obróbce przetworów również występuje a jest to bezpieczne. Przecież wykonujemy przetwory na zimę. Muszę przyjrzeć się sposobowi pomiaru temperatury przez Dziadka i zrobić próbę. Może pokusze się o montaż ciśnieniomierza i zobaczę jak będzie. Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Stycznia 2017 przez mani3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Nie porównuj ciśnień przy pasteryzacji do ciśnienia przy gotowaniu. Przy pasteryzacji jest wielokrotnie większe, to aż 1 Atmosfera. Na tyle dużo, że nie utrzyma go pokrywka ani słoik.Nie sugeruj się też temperaturą w piekarniku podczas zapiekanie różnych potraw. To że w piekarniku jest 150, to nie znaczy, że w słoiku tyle samo.W słoiku najwyżej nieznacznie przekroczy 100C. Nieznacznie, ponieważ pokrywka się rozszczelni, a bez ciśnienia nie ma temperatury większej od 100C. Chyba, że wyparuje z niego cała woda. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Nie brałem pod uwagę większego ciśnienia Chodziło mi o to iż w oleju łatwiej uzyskać temperaturę potrzebną do sterylizacji. A jak sądzisz czy puszka bu to wytrzymała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Tu nie chodzi o medium które ma wyższą temperaturę wrzenia od wody jak np olej ... problem w tym że to co pasteryzujesz czy sterylizujesz ma osiągnąć 120-121st C a to w większości woda. Nie da się tego dokonać bez podwyższonego ciśnienia Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 23 Stycznia 2017 problem w tym że to co pasteryzujesz czy sterylizujesz ma osiągnąć 120-121st C I tu właśnie popełniłem błąd skupiając się na tym co grzeje. Tak to jest jak szybko chce się coś wymyślić i chce się iść na skróty Następnym razem dwa razy pomyśleć.Dzięki Roger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 17 Marca 2020 Najnowszy Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 17 Marca 2020 Najnowszy Apollo przy tym to zabawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 17 Marca 2020 Najnowszy Dziadku ile słoików typu v 350 ml się mieści i jeśli to nie tajemnica to jaka cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) Teraz już poza jakąkolwiek dyskusją Dziadek zostaje członkiem honorowym NASA, a masowe loty turystyczne w przestrzeń kosmiczną o przysłowiowy "rzut beretem". Brawo Dziadku, piękna rzecz . Edytowane 18 Marca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 18 Marca 2020 https://www.falowniki.edu.pl/kalkulator-objetosci-zbiornikahttp://hoteldlazwierzat.enetia.pl/Rakietowo/BPrur.htmlCiężar autoklawu z oprzyrządowaniem to 26 kgWytrzymałość wgPrzy sterylizacji potrzebne ciśnienie to 2.8 - 4.0 Bar. Cena zbliżonahttps://allegro.pl/oferta/autoklaw-do-sterylizacji-konserw-przetwory-wosk-16-8592185068 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) Ale ten z linku nie jest taki ładny jak Twój Dziadku, no i nie "full wypas", w Twoim jedynie "joysticka" brak . Edytowane 18 Marca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zrobiony dla mnie, najnowsza wersja. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 , najnowsza wersja Widać wielki postęp ... teraz zamykamy go tylko jedną nakrętką . Bardzo estetycznie wygląda . Cieplutko pozdrawiam i zdrówka życzę . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.