Skocz do zawartości

Autoklaw domowy Dziadka


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Tłumaczenie:

W końcowej fazie procesu sterylizacji produkt należy schłodzić się tak szybko, jak to jest możliwe. Ta operacja odbywa się w autoklawie przez wprowadzenie zimnej wody. Kontakt zimnej wody z parą powoduje jej skroplenie/kondensację i wynikający z tego gwałtowny spadek ciśnienia. Jednakże nadciśnienie powstałe podczas obróbki termicznej w puszkach, słoikach czy woreczkach spada wolniej (pozostaje przez pewien czas) (rys. 366). W tej fazie ciśnienie wewnątrz opakowań jest nadal wysokie z powodu wysokiej temperatury. Panująca różnica ciśnień może wywoływać trwałą deformację pojemników.

 

W związku z tym należy unikać dużej różnicy ciśnień pomiędzy autoklawem, a wnętrzem pojemników. Jest to zwykle osiągane przez wdmuchiwanie sprężonego powietrza do autoklawu w początkowej fazie chłodzenia (rys. 367). Czasami odpowiednio duże ciśnienie hydrostatyczne wprowadzanej wody chłodzącej może być wykorzystane do wytworzenia przeciwciśnienia. Szczególnie takim przypadku, gdy użyto mocne, odporne puszki metalowe, ciśnienie wody może być wystarczające i sprężone powietrze może nie być potrzebne.

Wiem, że proces Dziadka odbiega od tego schematu, ale przyświeca mu ta sama idea.

I jest rozsądnym kompromisem.

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 244
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

przeczytane  jednym tchem

 jestem ciekaw po co nam taka konserwacja w autoklawie , rozumiem dlugi czas  przechowywalnosci  dostaniemy

 ale czy przypadkiem  nie lubimy wytwarzania  na biezaco wg potrzeb i co produkcje troche inaczej ?

chyba  wystarczy nam samo pasteryzowanie   .

Dziadek dazy do doskonalosci , ale to profesjonalista  i wieki szacun dla niego ze przebrnal cala droge i jest usatysfakcjonowany z procesu

Przedstawiajac fakty ,bez akademickiej dyskusji

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki wyrób z autoklawu poza dużą trwałością ma nieco inny smak, którego nie uzyskamy w pasteryzacji.

Nie wiem czy pamiętacie chociażby gulasze angielskie z mięsa wołowego właśnie z puszki......... dziś już się takich nie kupi w sklepie.

,

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daleko szukamy tego, co jest blisko.
 
Przepisy wewnętrzne nr 18

 

post-39755-0-90737600-1477788951_thumb.jpg

 

post-39755-0-83075100-1477788976_thumb.jpg
 
post-39755-0-82256200-1477788984_thumb.jpg
 
post-39755-0-34874100-1477789007_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przeczytalem przed chwila podsumowanie jakby badan prowadzonych przez Dziadka w tym temacie a napisanych w tym https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13617-proces-sterylizacji-konserw-miesnych-w-słojach-twist-off-wg-dziadka/.Poniewaz w tytule sa slowa - (w/g Dziadka) - to nie chcialbym zasmiecac jego konkretnego tematu uwagami dotyczacymi rowniez I tego tematu, tymbardziej ze tutaj ma miejsce dyskusja, pytania I sugestie. Mam tylko nadzieje ze Dziadek zajrzy tutaj takze - wiec -

Bardzo ciekawe opracowanie, ukazujace dazenie do lepszego I smaczniejszego przygotowania konserw miesnych w sloikach, niemniej mam nastepujace pytania :

biorac pod uwage czasy ogrzewania rozumiem ze sloiki sa "zalane" woda czy autoklaw jest wypelniony w wiekszosci sloikami I duza iloscia wody - jesli tak to jaki jest powod tej ilosci wody?

w poscie Dziadka jest -cytuje -" Zalecane ciśnienie w autoklawie to 2-2,5 atm., zależnie od przyjętej końcowej temperatury wewnątrz konserwy." - przy takim cisnieniu temperatura powinna wynosic ok 132-136* C - jaki jest cel I czy jest to potrzebne  w domowym autoklawie?

cytat -" By pomiar temperatury był właściwy czujnik termometru  (końcówka bagnetu) musi znajdować się w wodzie. Po zainstalowaniu termometru, wtłaczane jest powietrze, do wskazania na manometrze ok. 1.5 Bar. Trwa dalsze podgrzewanie wody do osiągnięcia temperatury sterylizacji 121,1 i trwa to ok. 25 min." - moje pytanie - jaki jest cel podnoszenia cisnienia dosc gwaltownie w tym momencie?

Sugestia - aby Dziadek sprobowal zrobic taki sam process tylk z inna iloscia wody - wystarczy ok 5-6 cm na dnie. Pozwoli to skrocic czas calego procesu o ponad polowe. Uzasadniam - jakis czas temu wszedlem w posiadanie AllAmerican pressure canner -925.

post-65748-0-67897600-1479402026_thumb.jpgpost-65748-0-17149700-1479402072_thumb.jpg, na zdjeciu drugim widac nieco moja przerobke mianowicie wyjety korek bezpieczenstwa a wstawiony zawor of kola samochodowego. odrazu dodam ze ten "zawor bezpieczenstwa" to mala zatyczka z gumy tak zrobiona aby wystrzelic gdy cisnienie wzrosnie ponad 3 atm.post-65748-0-59533000-1479402280_thumb.jpg - tak to wyglada. Poniewaz wentyl jest tez gumowy to nie bylo problem z doszlifowaniem dolu I dorobieniem tak ze tez teraz stanowi zawor bezpieczenstwa - wysadza go przy cisnieniu 3.5 atm. Zaintrygowany tym tematem, dyskusja jak rowniez instrukcja obslugi zaczolem nieco kombinowac w zblizony sposob jak Dzadek jednak w niektorych momentach poslugujac sie zaleceniami producenta - dotyczy to wlasnie ilosci uzywanej wody. Dotychczas robilem trzy proby z czego pierwsza to calkowita porazka - taka jak na zdjeciach Dziadka ze sloikami bez przeciw cisnienia. Nastepne (po przerobkach) - juz dobre - w skrocie (nie prowadzilem zapisek dotyczacych czasow) - sloki wstawiam na tzw kratce - ok 1 cm ponad dno- dolewam wode do poziomu ok 5-6 cm (zalenia producenta - 2do 3 cali) zamkniecie I na gas - zawor cisnieniowy (tutaj jest to tzw weighted valve - zawor wagowy, wazony) - tak wyglada -post-65748-0-45224100-1479403265_thumb.jpgpost-65748-0-59913900-1479403612_thumb.jpg nie jest zalozony - czyli jak u Dziadka - z chwila zagotowania sie wody( duzo krocej )-  widoczna jast para I maly gwizd, redukcja ognia w celu powolnego "gwizdania" przez ok. 10 min. - czas na odpowietrzenie sie sloikow. Po tym czasie zalozenie glowki zaworu -( bardzo ciekawe rozwiazanie - sama glowka wazy 94 g, ma 3 roznej srednicy otwory na obwodzie I jak na zdjeciu napisy 5.10.15 co oznacza wage w pounds na cal kwadratowy - uzyskiwana temp odpowiednio - 109*C, 115.5*C , 121.0*C), odkrecenie gazu aby cisnienie wewnatrz wzroslo dosc szybko. Gdy dojdzie do maksymalnej temperatury/cisnienia zawor poprostu "dzwoni" upuszczajac pare. redukcja gazu na stabilizacje cisnienia I rozpoczecie wlasciwej styrylizacji jak u Dziadka. Tak wyglada termomanometr podczas pracy.post-65748-0-65902600-1479404448_thumb.jpgpost-65748-0-27621000-1479404455_thumb.jpg. Po 60 min. of poczatku sterylizacji wylaczam gaz I teraz zaczynam dopompowanie powietrza do momentu gdy zawor zaczyna dzwonic czyli jest to ok 1.1 bar. wstawiony do zimnej wody garnek szybko traci temp wzwiazku z czym musze dopompowywac dwa dodatkowe razy aby cisnienie bylo w srodku. gdy temperature w srodku spadnie ponizej 100 stopni cisnienie przestaje spadac I w koncowej fazie chlodzenia jest stabilne. Nie mam mozliwosci kontroli temperatury termometrem - musze moze nad tym popracowac, niemniej dotyk reka do "garnka" jest okreleniem czasu spuszczenia cisnienia I wyjecia sloikow do dalszego schlodzenia. Nie mam obecnie mozliwosci zrobienia (rozdane zanjomym do degustacji) zdjec do najblizszej proby jak wygladaja sloiki z zawartoscia. Nie jest ona tak ladna jak U Dziadka z tej przyczyny ze wiekszosc miesa tutaj jest kupowana juz po wstepnej obrobce w celu dluzszego przechowywania w sklepach w zwiazku z tym galaretka jest z bialymi wyciekami. Caly process jest praktycznie o polowe krotszy niz u Dziadka stad wlasnie moja sugestia aby Dziadek sprobowal w ten sposob takze. Pozdrawiam.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem krótko. Mój autoklaw jest hermetycznie zamknięty i upust pary  może być przez zawór od wody  i przez zawór bezpieczeństwa . Konserwy w słojach sterylizujemy zanurzone całkowicie w wodzie ok 5 - 6 cm poniżej poziomu wody w autoklawie . Lepsze i równiejsze dogrzewanie konserw. Co do termometru- proszę porównać wskazania z termometrem przy manometrze . Termometr elektroniczny nie zanurzony w wodzie również przekłamuje  , pisałem o tym . Autoklaw mój nie jest podgrzewany parą pod ciśnieniem, w związku z tym dopompowane powietrza wcale nie zwiększa temperatury w autoklawie .Jasna galaretka znak że konserwa nie osiągnęła w środku temperatury.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dziadku czy ktoś próbował do sterylizacji zastosować olej? Nie znalazłem takowej informacji na forum. Słyszałem o stosowaniu glikolu bądź gliceryny, dokładnie już nie pamiętam.

Zastanawiam się czy skoro można na oleju uzyskać temperaturę odpowiednią, to może się to udać. Odchodzi problem z ciśnieniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam o tym myślałem.

Ale wtedy w słoikach wytworzy się ciśnienie, i to bez przeciwciśnienia panującego w autoklawie.

Widzę 2 duże problemy:

1. Pokrywka upuści ciśnienie i do pasteryzacji nie dojdzie (bez odpowiedniego ciśnienia nie dojdzie do wymaganej temperatury).

2. Słoik nie wytrzyma ciśnienia i strzeli. Nie chciałbym wtedy stać obok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak masz rację co do ciśnienia w sloikach. Lecz przy obróbce przetworów również występuje a jest to bezpieczne.

Przecież wykonujemy przetwory na zimę.

Muszę przyjrzeć się sposobowi pomiaru temperatury przez Dziadka i zrobić próbę. Może pokusze się o montaż ciśnieniomierza i zobaczę jak będzie.

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mani3k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie porównuj ciśnień przy pasteryzacji do ciśnienia przy gotowaniu. Przy pasteryzacji jest wielokrotnie większe, to aż 1 Atmosfera. Na tyle dużo, że nie utrzyma go pokrywka ani słoik.

Nie sugeruj się też temperaturą w piekarniku podczas zapiekanie różnych potraw. To że w piekarniku jest 150, to nie znaczy, że w słoiku tyle samo.

W słoiku najwyżej nieznacznie przekroczy 100C. Nieznacznie, ponieważ pokrywka się rozszczelni, a bez ciśnienia nie ma temperatury większej od 100C. Chyba, że wyparuje z niego cała woda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu nie chodzi o medium które ma wyższą temperaturę wrzenia od wody jak np olej ... problem w tym że to co pasteryzujesz czy sterylizujesz ma osiągnąć 120-121st C a to w większości woda. Nie da się tego dokonać bez podwyższonego ciśnienia :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

problem w tym że to co pasteryzujesz czy sterylizujesz ma osiągnąć 120-121st C

I tu właśnie popełniłem błąd skupiając się na tym co grzeje. Tak to jest jak szybko chce się coś wymyślić i chce się iść na skróty :facepalm: 

Następnym razem dwa razy pomyśleć.

Dzięki Roger  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Teraz już poza jakąkolwiek dyskusją Dziadek zostaje członkiem honorowym NASA, a masowe loty turystyczne w przestrzeń kosmiczną o przysłowiowy "rzut beretem". Brawo Dziadku, piękna rzecz :D:thumbsup::clap:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://www.falowniki.edu.pl/kalkulator-objetosci-zbiornika

http://hoteldlazwierzat.enetia.pl/Rakietowo/BPrur.html

Ciężar autoklawu z oprzyrządowaniem to 26 kg

Wytrzymałość wgpost-39869-0-92916300-1584534452_thumb.jpg

Przy sterylizacji potrzebne ciśnienie to  2.8 - 4.0 Bar.

 Cena zbliżona

https://allegro.pl/oferta/autoklaw-do-sterylizacji-konserw-przetwory-wosk-16-8592185068

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 

 

, najnowsza wersja

 

 

Widać wielki postęp ... teraz zamykamy go  tylko jedną nakrętką .  Bardzo estetycznie wygląda . :thumbsup::clap:  

 

Cieplutko pozdrawiam i zdrówka życzę . :heart::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.