Maxell Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 23 Września 2016 W dobrych autoklawach nie ma jakichkolwiek uszczelek. Pokrywa jest scisle dopasowana do kołnierza i dodatkowo dociskana śrubami na obwodzie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 23 Września 2016 Mirku tak np.all american cook no.1 in usa tak ma chciałem nawet go zakupić,lecz stwierdziłem że dla siebie nie potrzebuję,aż takiego dużego z aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 23 Września 2016 Jak dobrze pójdzie, to Kolega przyśle mi swój, którego nie używa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 23 Września 2016 Kto wytłumaczy dlaczego była tak duża temperatura w środku produktu Grzanie przez dno, nieizolowany baniak == gradient temperatury - 90C termomanometr wiszący w deszczu skroplin z dekielka, 121C gdzieś na górze, a przy dnie nie wiadomo ile. Zdaje mi się, że ustawiasz słoiki w kilku warstwach - ciekawe jaki jest rozkład temperatur w poziomie i pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Pomiar z termometrów jest prawidłowy wtedy gdy zanurzone są w cieczy w naszym przypadku w wodzie. Ten temat jest już rozwiązany.A wrząca woda miesza się dość intensywnie. Edytowane 23 Września 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 23 Września 2016 Dzisiaj była produkcja konserwy mielonej. Dołożyłem uszczelkę gumową, szczelność 100% . Wszystko by było dobrze , tylko że 50% nie zamkniętych konserw. Jutro powtórna sterylizacja , Gdzieś robię błąd prawdopodobnie z za dużym nadciśnieniem w czasie chłodzenia -1 BAR. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 23 Września 2016 Dziadku, tak poza tematem. Nie masz gdzieś u siebie pełnej receptury na konserwę: mielonka rzeszowską? Kolega, który szukał jej na forum, narobił mi smaka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 23 Września 2016 W dobrych autoklawach nie ma jakichkolwiek uszczelek. Pokrywa jest scisle dopasowana do kołnierza i dodatkowo dociskana śrubami na obwodzie. Z tego co widziałem na jakimś filmiku dot. Działania takiego autoklawu to ranty są czymś smarowanie. Wpis z tel. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 23 Września 2016 Prosze wybaczyc ze wlaczam sie w temat ale obserwuje go od poczatku noszac sie z zamiarem udoskonalenia wykonania domowych konserw sloikowych. Jedna chyba z podstawowych rzeczy majacych wplyw na rozszczelnianie sie sloikow Dziadka (moim zdaniem) jest "gotowanie" sloikow calkowicie zanurzonych w wodzie (przynajmniej tak jest na zdjeciach powyzej) - z tego co pamietam to autoklaw czy przemyslowy czy laboratoryjny - temperature uzyskiwalo sie na baize pary technologicznej a nie wody(znaczna zmiana objetosci pod cisnieniem) plus cisnienie. Dodatkowo - poniewaz oczekuje na dostawe wspomnianego przez Maxwela "garnka" All American - ich zasada (oprocz braku uszczelki) jest taka ze sloiki umieszcza sie ponad poziomem wody I uzyskuje sie temperature I cisnienie pary wodnej otaczajace sloiki czy konserwy. Oczywiscie moge sie mylic w swiom zdaniu na ten temat. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tijo Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 23 Września 2016 Witam...czytałem troszkę publikacji na temat pasteryzacji i zauważyłem jedną ciekawą rzecz....przy temp 60-70stC u mnie w "autoklawie zaczyna pojawiać się nadciśnienie rzędu ok 0,8bar a w tabelkach o sterylizacji napisane jest że do 60stC ciśnienie ma wynosić 0(czyli ma być równe ciśnieniu atmosferycznemu...) następnym razem grzejąc autoklaw otworzę zawór do temp. 60stC. Bo może tu jest pies pogrzebany....zamiast dopompowywać powietrza trzeba go upuścić do uzyskania temp. wody 60stC i dopiero zamknąć zawór.... Przy produkcji konserw w puszkach w moim warsztaciku zauważyłem też pewną rzecz: po podłączeniu węża z zimną wodą i zalewaniu autoklawu od dołu(zawór do dopuszczania wody znajduje się na dole) puszki z dolnej części uległy implozji (po prostu je powciągało do środka) aczkolwiek ich nie rozszczelniło....więc zacząłem dedukować: przy dopuszczaniu zimnej wody ciśnienie w puszkach w dolnej warstwie w wyniku ochłodzenia gwałtownie spadło i dlatego puszki uległy zgnieceniu... Ja myślę że @ZLeP może mieć tutaj dużo do powiedzenia...czytając jego wypowiedzi uważam że jego podpowiedzi są trafne i zgodne z prawami fizyki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 23 Września 2016 Dzisiaj była produkcja konserwy mielonej. Dołożyłem uszczelkę gumową, szczelność 100% . Wszystko by było dobrze , tylko że 50% nie zamkniętych konserw. Jutro powtórna sterylizacja , Gdzieś robię błąd prawdopodobnie z za dużym nadciśnieniem w czasie chłodzenia -1 BAR.DSCN9791 wys.jpgDSCN9785 wys.jpgDSCN9801.JPGDSCN9804 wys.jpgStosując sterylizację w denkach-zakrętkach pada szybko uszczelnienie (jest mocno przegrzane) co ma wpływ na szczelność.Ja zakrętki traktuje jako jednorazowe,no góra dwa razy.Unikam wszelakiego pochylania słoika w trakcie wyciągania,wydaje mi się Dziadku ,że podczas przenoszenia autoklawu do chłodzenia (autoklaw zostaje niechcący pochylony) gorący jeszcze tłuszcz z mielonki (płynny) podchodzi pod zakrętkę i w tym czasie następuje rozszczelnienie pskkk,jest to 50% produkcji,jedno z dwóch będzie przyczyną.Czy ktoś pamięta stare słoiki bez gwintu weki.....rodzice w takich słoikach mieli agrest na przeziębienie,był to słoik bez gwintu na góre szło takie denko z uszczelką,a wokół była taka opaska z klamrą,słoiki trzymały lata,otworzenie następowało po ściągnięciu obejmy,a denko trzymało bardzo dobrze,należało podważyć nożem aby póścio...to tak jako ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tijo Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Prosze wybaczyc ze wlaczam sie w temat ale obserwuje go od poczatku noszac sie z zamiarem udoskonalenia wykonania domowych konserw sloikowych. Jedna chyba z podstawowych rzeczy majacych wplyw na rozszczelnianie sie sloikow Dziadka (moim zdaniem) jest "gotowanie" sloikow calkowicie zanurzonych w wodzie (przynajmniej tak jest na zdjeciach powyzej) - z tego co pamietam to autoklaw czy przemyslowy czy laboratoryjny - temperature uzyskiwalo sie na baize pary technologicznej a nie wody(znaczna zmiana objetosci pod cisnieniem) plus cisnienie. Dodatkowo - poniewaz oczekuje na dostawe wspomnianego przez Maxwela "garnka" All American - ich zasada (oprocz braku uszczelki) jest taka ze sloiki umieszcza sie ponad poziomem wody I uzyskuje sie temperature I cisnienie pary wodnej otaczajace sloiki czy konserwy. Oczywiscie moge sie mylic w swiom zdaniu na ten temat.Myślę że @DZIADEK ma racje całkowicie zalewając słoiki wodą....im więcej wody tym wolniejsze stygnięcie zawartości autoklawu i mniejsza różnica temperatur...moim zdaniem słoiki rozszczelniają się ze względu na różnicę temperatur konserwa nie jest w stanie tak szybko wystygnąć jak para w autoklawie....teraz zauważyłem zdjęcie z chłodzeniem autoklawu...to tak jak z szybkowarem...polewając go zimną wodą para się momentalnie schładza i spada ciśnienie i można otworzyć szybkowar...a woda w szybkowarze nadal wrze.... Edytowane 23 Września 2016 przez tijo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Masz rację.Najpopularniejszy w USA garnek - sterylizator kosztuje ok. 119 $. Pokrywę zamyka sie przez obrót po zahaczeniu za wycięcia. Ten z kolei, kosztuje od 350 do 570$. To omawiany przez nas. Tak działa (wody tylko troszke na dno): Edytowane 23 Września 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 23 Września 2016 Oglądając ten autoklaw na filmiku to wszystko jest tak samo urządzone jak w moim . Różnica jest tylko w kształcie i wykonaniu. Proces sterylizacji odbywa się tak samo . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 23 Września 2016 Ponieważ obowiązuja te same zasady. Inaczej sie nie da. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) .przy temp 60-70stC u mnie w "autoklawie zaczyna pojawiać się nadciśnienie rzędu ok 0,8bar Dziwna sprawa. Zrozumiałbym, gdyby garnek nie był wypłukany po alkoholu .Być może masz termometr w oparach, nie w wodzie i ci po prostu zaniża temperaturę. Gdzieś robię błąd prawdopodobnie z za dużym nadciśnieniem w czasie chłodzenia -1 BAR Nadciśnienie w autoklawie dociska pokrywkę do słoika, czyli raczej powinno doszczelniać. Przy wieczku 82mm to nawet 50kg (przy 1 atm). Ale czy to potrafi tak zdeformować pokrywkę aby ją rozszczelnić? moim zdaniem słoiki rozszczelniają się ze względu na różnicę temperatur konserwa nie jest w stanie tak szybko wystygnąć jak para w autoklawie Z tym się całkowicie zgadzam. Nie wiem Dziadku, od kiedy upuszczasz ciśnienie i zaczynasz chłodzić. Jeśli w konserwach jest jeszcze powyżej 100C to będą próbowały się rozszczelnić.No i jak Marek zauważył, dochodzi kwestia felernych pokrywek. Ale myślę, że temperatura w granicach 120C nie powinna ich uszkadzać. Edytowane 23 Września 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 23 Września 2016 Czy oby na pewno ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tijo Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 23 Września 2016 @ZLePsonda termometru jest w połowie wysokości autoklawu, dodam że jest to sonda cyfrowa DS18B20 także można wykluczyć błąd pomiaru...i myślę że tu Cię mam....mając ciecz i gaz w jednym naczyniu zamkniętym(woda i powietrze) o temp 20stC co stanie się gdy podgrzejemy to do 60stC? Ciecz jak i powietrze zaczynają powiększać swoją objętość, a co za tym idzie musi wytworzyć się jakieś ciśnienie...bo powietrze się spręży, bo wiadomo że cieczy nie możemy sprężyć...może nawet jutro sprawdzę zależność między temperaturą a ciśnieniem w naczyniu zamkniętym... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 23 Września 2016 Ciśnienie rzędu 3 atm, nagłe chłodzenie autoklawu, spadek ciśnienia, a w słoikach dalej ono jest, to i słoiki się rozszczelniają.Ruskie nie stosują chłodzenia "szokowego"... przynajmniej nie pamiętam aby tak robili. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tijo Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 23 Września 2016 Ciśnienie rzędu 3 atm, nagłe chłodzenie autoklawu, spadek ciśnienia, a w słoikach dalej ono jest, to i słoiki się rozszczelniają.Ruskie nie stosują chłodzenia "szokowego"... przynajmniej nie pamiętam aby tak robili.i tego też nie mogę pojąć po co aż tak wysokie ciśnienie....woda uzyskuje temp 121stC w ciśnieniu ok 2,1Bar....więc raczej nie potrzebne jest 3Bary... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) mając ciecz i gaz w jednym naczyniu zamkniętym(woda i powietrze) o temp 20stC co stanie się gdy podgrzejemy to do 60stC? Woda nie zmieni objętości w znaczącym stopniu, ale powietrze już tak. Zależy ile tego powietrza tam masz. Jeśli dużo, to ciśnienie się podniesie. nagłe chłodzenie autoklawu, spadek ciśnienia, a w słoikach dalej ono jest, to i słoiki się rozszczelniają. Myślę podobnie. Edytowane 23 Września 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tijo Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 23 Września 2016 A ja uważam że Miro odczytał ciśnienie z manometru ze zdjęcia.....a to już jest nadciśnienie 3Bar....jeżeli się mylę to proszę o poprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) @ZlepCzujesz się lepiej pisząc te bezsensowne docinki?Widzisz jakie jest ciśnienie na manometrze Dziadka na zdjęciu, czy nie widzisz? Rosjan rozumie tak:- 1-2 atm nadciśnienia, przeważnie stosują 1 atm.- 2 atm dla wsadu uzyskane z ogrzewania w celu osiągnięcia 121C co daje w sumie 3-4 atm w autoklawie- po ostudzeniu autoklawu ma pozostać to co dopompowano, czyli 1-2 atm.- nie studzimy szokowo Edytowane 23 Września 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 23 Września 2016 Luzik Miro, luzik. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Miro, miałem nadzieję, że się uśmiechniesz.Na szczęście udało się to jeszcze edytować.Faktycznie nie zwróciłem uwagi na fotkę z ciśnieniem. Edytowane 23 Września 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/6/#findComment-518416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.