Narodowy Wedzarz Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2016 Witam, Zagłębiając się w tematykę domowego przygotowania różnego rodzaju wędlin salceson zawsze był jednym z tych wyrobów podrobowych, który bardzo mnie kusił. Popełniłem salceson w ostatni weekend i muszę przyznać, że sam przed sobą jestem zadowolony z efektu głównie smakowego. Nie będę ukrywał, że prowadził mnie przepis Dziadka, który na pewno większość tutaj zna. Nie jest to pierwszy wyrób podczas, którego autorem przepisu był Dziadek . Natomiast cennei bardzo praktyczne uwagi Gonza (wielkie dzięki za wsparcie merytoryczne!, szczególnie o tak późnej porze ) dodawały pewności, że efekt będzie taki jak zakładałem. Do wykonania użyłem: głowę, podgardle, dwie nóżki, ozór, ucho, serce, wątroba i skórki (łącznie 4 kg surowca) przyprawy, czosnek, peklosól, kątnice i pęcherze. Efekt możecie zobaczyć poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2016 Trochę chyba "za bogaty". Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) Wydaje mi się, że cały surowiec pokroiłeś. Ja na twoim miejscu część (niedużo) zmieliłbym na maszynce. Ładniej by się wypełniło. Edytowane 2 Września 2016 przez Pools Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Września 2016 Nie napisałeś jak parzyłeś. Temperatura, czas i te rzeczy. Rozumisz. Ja się jeszcze nie odważyłem na salceson, ale jestem już bliski.Łany jest!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Co do smaku to się nie wypowiem bo nie próbowałem .Co do techniki wykonania i wyglądu jest na razie kiepsko, ale trenuj.Trening czyni mistrza. P.SJestem gotów Ci pomóc w wykonaniu następnego.Jak masz ochotę możesz zgłosić się na PW. Edytowane 3 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Września 2016 Do białego ,można do przypraw dołożyć kminku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Września 2016 Do białego ,można do przypraw dołożyć kminku Ja bym jeszcze pieprzu dodał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Września 2016 Ja bym jeszcze pieprzu dodał. O pieprzu nie wspominałem bo uważałem że to oczywista oczywistość Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Września 2016 Salceson wygląda jak by nie było w nim prawie wywaru z gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Września 2016 Popełniłem salceson w ostatni weekend i muszę przyznać, że sam przed sobą jestem zadowolony z efektu głównie smakowego. Cieszę się że Tobie smakuję, ale według mnie za mało masy wiążącej Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Września 2016 muszę przyznać, że sam przed sobą jestem zadowolony z efektu głównie smakowego I to jest najważniejsze. Następnym razem poprawisz, przy pomocy Arka, te kilka drobnych niedociągnięć i będziesz miał medalowy wyrób. Tak trzymaj i brawo za odwagę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2016 Natomiast cenne i bardzo praktyczne uwagi Gonza Bez przesady, mój wkład był znikomy.Chodziło tylko o proces zapeklowania/zasolenia Cieszę się, że Ci smakuje Znaczy nie przesoliliśmy Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Września 2016 Taka ciekawostka.. Niemiaszki dodaja do salcesonu bialego, twarde ogorki konserwowe (octowe)..Wcinaja to z remulada oraz salatka warzywna. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Września 2016 Taka ciekawostka.. Niemiaszki dodaja do salcesonu bialego, twarde ogorki konserwowe (octowe)..Wcinaja to z remulada oraz salatka warzywna.Bracie Grzegorzu, jestem ciekawy ile procent tego octu,mogą mieć ogórki(zalewa), czy tak jak nasze korniszony? BTWSprawa octu jest istotna, ze względu na jego "lecznicze" właściwości(wg znachorów i szarlatanów). . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Września 2016 Grzesiu u nas jako tako typowego salcesonu nie ma, czyms podobnym jest Presskopf, a ogorki, kalafior itp dodaje sie do Sülze zreszta tez bardzo podobne do salcesonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Września 2016 Taka ciekawostka.. Niemiaszki dodaja do salcesonu bialego, twarde ogorki konserwowe (octowe).. Wcinaja to z remulada oraz salatka warzywna. szwedy dodaja ziele angielskie i gozdziki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narodowy Wedzarz Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2016 Nie napisałeś jak parzyłeś. Temperatura, czas i te rzeczy. Rozumisz. Ja się jeszcze nie odważyłem na salceson, ale jestem już bliski.Łany jest!!! Nie pisałem o temperaturze, czasie i takich rzeczach z uwagi na to, że trzymałem się założeń z przepisu Dziadka, tam jest podana temperatura i czas. Szczerze przyznam, że dziękuje za wszystkie krytyczne uwagi chodziło mi właśnie o to żeby osoby z doświadczeniem powiedziały co uważają. Nie chodzi mi o to aby stać w miejscu tylko poprawiać niedociągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Września 2016 Nie chodzi mi o to aby stać w miejscu tylko poprawiać niedociągnięcia. :clap: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Września 2016 ...ja do swojego czarnego dodaję jeszcze trochę majeranku Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Września 2016 Taka ciekawostka.. Niemiaszki dodaja do salcesonu bialego, twarde ogorki konserwowe (octowe).. Wcinaja to z remulada oraz salatka warzywna.szwedy dodaja ziele angielskie i gozdziki ...i surstrominga.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) .i surstrominga.... Jeżeli im to smakuje, to czemu nie. Jeżeli my nie dodajemy, to nie znaczy, że inni nie mogą. I wcale nie znaczy to, że nasz jest lepszy od ich. Edytowane 6 Września 2016 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Jeżeli my nie dodajemy, to nie znaczy, że inni nie mogą.I wcale nie znaczy to, że nasz jest lepszy od ich. Zapewniam Cię że lepszy, przynajmniej dla większości populacji w Europie.No chyba że nie dodadzą surstrominga Edytowane 7 Września 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Września 2016 Ja powiem tak...smaki sie zmieniaja...jak mieszkalam w PL to salceson byl "beee" i zawsze twierdzilam ze mnie po nim boli glowa ..teraz dobry salceson zjem kazdy , ziele angielskie w salcesonie zniose ,gozdziki natomiast to juz jak dla mnie za duzo...Surströming to inna bajka ..flakow tez nie kazdy Polak je Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) Każdy dobry salceson jest dobry , to tak jak z facetami ile facetów tyle gustów i wzorców urody kobiecej i całe szczęscie bo tak stalibyśmy w jednej gigantycznej kolejce do kilku kobiet , ile ryjków do jedzenia tyle smaków ( prośba o wybaczenie słowa ryjków ) i opinii co by tu jeszcze dodać . A mnie się taka kombinacja śniła , a gdyby tak salcesonik dymnąć zimnym dymkiem może parę minut a może parę godzin i co wtedy wyjdzie ??? pozdrawiam Edytowane 9 Września 2016 przez konik0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Września 2016 Salcesonik zimno wędzony wtedy wyjdzie ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.