ary_zet Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 30 Października 2017 Możliwe że jakaś wadliwa seria-ja wędzę co 2 tygodnie i jeszcze nie trafiłem na lipne,ale zawsze sprawdzam do kiedy termin przydatnośći - dziś były też 2 wersje : pierwsza z terminem do 6.11 a pod spodem do 14.11 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-573312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 30 Października 2017 Do kiedy promocja? Tylko w dniu 30 i 31 października. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-573316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 30 Października 2017 Czyli jutro zakupy Koledzy, dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-573319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 30 Października 2017 To ja też dziekuje za info jutro zakupy! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-573363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 14 Listopada 2017 A ja dzisiaj jak w temacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 14 Listopada 2017 QbQ, gustownie podkolorowane, rubasznie zwędzone, figlarnie ułożone, oddanie wyeksponowane..... wzór i ideał, acz "niekoniec" możliwości :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 15 Listopada 2017 A ja dzisiaj jak w temacie Pozdrawiam Bajecznie kolorowo ........ Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) W takim razie jutro może zajrzę. Kiedyś mi nie podszedł lidlowy, widocznie musiałem trafić na lipną partię produkcyjną.Ja biorę jak już pisałem w stonce. Każda partia jest odrobinę inna, a bywa że zupełnie inna, niemalże nie nadająca się do wędzenia. Tak jak teraz , były trzy daty przydatności i jedna z tych partii wyglądała ja twaróg i rozpadała się w łapach. Na marginesie, przepis qba-69 idealny. Słoność dla mego smaku i smaku znajomych taka jak potrzeba . Właśnie się moczy 120 sztuk. Na noc do ociekania i jutro wędzimy . Edytowane 15 Listopada 2017 przez homian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 15 Listopada 2017 Świeżo uwędzone serki to super smak, przy większych ilościach pojawia się problem. Ostatnio uwędziłem paręnaście sztuk i część zapakowałem próżniowo, można je trzymać nawet kilka tygodni jednak to już nie to co te nie pakowane, przy wysysaniu powietrza odciągany jest "sok" z serka, staje się może nie suchy, ale suchszy. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 15 Listopada 2017 Świeżo uwędzone serki to super smak, przy większych ilościach pojawia się problem. Ostatnio uwędziłem paręnaście sztuk i część zapakowałem próżniowo, można je trzymać nawet kilka tygodni jednak to już nie to co te nie pakowane, przy wysysaniu powietrza odciągany jest "sok" z serka, staje się może nie suchy, ale suchszy.Nie pakuję próżniowo, zawijam w strecz spożywczy. Nie musiały nigdy leżeć więcej niż miesiąc. W każdym razie po miesiącu smakowały zupełnie dobrze. Oczywiście takie prosto z wędzarni mają smak mmmniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawciowwy Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 22 Listopada 2017 Panowie, mam pytanie jaka sól dodajecie? bo czytam ten temat i chce pierwszy raz zrobić serki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-576668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 22 Listopada 2017 jaka sól dodajecie ja osobiście najczęściej kamienną z Kłodawy - ale każda ostatnio dałem himalajską różową ( nie widzę różnicy)-no..... peklosól do serków NIE dajemy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-576669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) jaka sól dodajecie? Jakąkolwiek sól sodową, czyli chlorek sodu.Jeżeli chodzi o sól to najwartościowsze są sole kamienne, zawierają mnóstwo mikroelementów.Dodatek jodu niczemu nie przeszkadza, chociaż do kiszonek nie jest zalecany.Natomiast inne dodatki - powszechne obecnie w soli antyzbrylacze (żelazocyjanek potasu E536)- to już trucizny.Sól kamienna kłodawska sprzedawana jest w wersjach bez antyzbrylaczy oraz jodowana i niejodowana. Edytowane 22 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-576677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupiecjudex Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jak to dobrze że mieszam niedaleko Sierpca i mam te serki w każdym sklepie, za 2 tygodnie wędzenie to się pochwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-578059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupiecjudex Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 18 Grudnia 2017 No i wyszły dobrze, co prawda za mocno obkopcone ale to już temat an inną rozmowę, ale smakowo rewelacja.Tylko ten kolor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-580434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 5 Stycznia 2018 A w jakim sklepie kupię te rożki z mlekovity?I czy jest jakaś różnica w smaku między tymi rożkami a tym włoskim serem z Lidla? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narayaan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 5 Stycznia 2018 A w jakim sklepie kupię te rożki z mlekovity?I czy jest jakaś różnica w smaku między tymi rożkami a tym włoskim serem z Lidla?"Rożki z Mlekowity" zapewne kupisz w każdym markecie... Masz dwa różne sery, więc siłą rzeczy jest różnica w smaku - również po uwędzeniu. Spróbuj zrobić dwa rodzaje i oceń swoimi kubkami smakowymi - sam się przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Spróbuj zrobić dwa rodzaje i oceń swoimi kubkami smakowymi No właśnie przy najbliższym wędzeniu serków lidlowskich dorzucę ze dwa rożki i dam do oceny kilku osobom dla porównania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ostatnio wędziłem trochę tych lidlowych pilosów twarogowych. Spokojnie możesz brać, przy okazji zakupu serów typu włoskiego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ostatnio wędziłem trochę tych lidlowych pilosów twarogowych. To jak wędziłeś już oba rodzaje to mam pytanie. Czas wędzenia taki sam jak tych pilosowych czy dłużej te rożki przeciągnąć?Te pilosowe mam wypróbowane i wędzę zawsze w 55 stopniach 3 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ja je wędzę zazwyczaj z pozostałymi wyrobami, w temperaturze ok. 50o C. Oczywiście nieodzownym elementem wędzenia serków, jest dokładanie na żar ususzonych pędów malin. Nie jakieś gusła, typu gałązka jałowca na koniec wędzenia tylko konkretne, kilkugodzinne aromatyzowanie słodkim dymem. A tak to wygląda na zdjęciach https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11739-projekt-w%C4%99dzarni-z-grillem-qba-69/page-16?do=findComment&comment=547680 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ary_zet Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 5 Stycznia 2018 W Lidlu zaś promocja- na serki typu włoskiego- 2.19 zł/szt.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 5 Stycznia 2018 ary-zet, dzięki za info. Akurat myśleliśmy o kupnie, bo wędzaryna stygnie, a tak być nie może Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ja je wędzę zazwyczaj z pozostałymi wyrobami, w temperaturze ok. 50o C Ja też wędziłem z pozostałymi wyrobami do momentu aż nie wywaliłem 30 serów bo nie wyszły Nabrały wilgoci, napuchły, a jako że wędziłem je razem z kiełbasami to już nie kombinowałem bo wolałem wywalić 30 serków niż 15 kg kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Osuszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.