Skocz do zawartości

Wędzenie sera twarogowego - qba-69


Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe że jakaś wadliwa seria-ja wędzę co 2 tygodnie i jeszcze nie trafiłem na lipne,ale zawsze sprawdzam do kiedy termin przydatnośći - dziś były też 2 wersje : pierwsza z terminem do 6.11 a pod spodem do 14.11

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-573312
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

:) QbQ, gustownie podkolorowane, rubasznie zwędzone, figlarnie ułożone, oddanie wyeksponowane..... wzór i ideał, acz "niekoniec" możliwości  :thumbsup::D :D :D:clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575521
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja dzisiaj jak w temacie :) Pozdrawiam :)

 

 

 Bajecznie kolorowo ........ :D 

 

Pozdrowionka ślę :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575604
Udostępnij na innych stronach

W takim razie jutro może zajrzę. Kiedyś mi nie podszedł lidlowy, widocznie musiałem trafić na lipną partię produkcyjną.

Ja biorę jak już pisałem w stonce. Każda partia jest odrobinę inna, a bywa że zupełnie inna, niemalże nie nadająca się do wędzenia. Tak jak teraz , były trzy daty przydatności i jedna z tych partii wyglądała ja twaróg i rozpadała się w łapach. Na marginesie, przepis qba-69 idealny. Słoność dla mego smaku i smaku znajomych taka jak potrzeba :) . Właśnie się moczy 120 sztuk. Na noc do ociekania i jutro wędzimy :) .

Edytowane przez homian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575637
Udostępnij na innych stronach

Świeżo uwędzone serki to super smak, przy większych ilościach pojawia się problem. Ostatnio uwędziłem paręnaście sztuk i część zapakowałem próżniowo, można je trzymać nawet kilka tygodni jednak to już nie to co te nie pakowane, przy wysysaniu powietrza odciągany jest "sok" z serka, staje się może nie suchy, ale suchszy.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575640
Udostępnij na innych stronach

Świeżo uwędzone serki to super smak, przy większych ilościach pojawia się problem. Ostatnio uwędziłem paręnaście sztuk i część zapakowałem próżniowo, można je trzymać nawet kilka tygodni jednak to już nie to co te nie pakowane, przy wysysaniu powietrza odciągany jest "sok" z serka, staje się może nie suchy, ale suchszy.

Nie pakuję próżniowo, zawijam w strecz spożywczy. Nie musiały nigdy leżeć więcej niż miesiąc. W każdym razie po miesiącu smakowały zupełnie dobrze. Oczywiście takie prosto z wędzarni mają smak mmmniam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-575647
Udostępnij na innych stronach

 

 

jaka sól dodajecie
ja osobiście najczęściej kamienną z Kłodawy - ale każda  ostatnio dałem  himalajską różową ( nie widzę różnicy)-no..... peklosól do serków NIE dajemy :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-576669
Udostępnij na innych stronach

jaka sól dodajecie?

 

Jakąkolwiek sól sodową, czyli chlorek sodu.

Jeżeli chodzi o sól to najwartościowsze są sole kamienne, zawierają mnóstwo mikroelementów.

Dodatek jodu niczemu nie przeszkadza, chociaż do kiszonek nie jest zalecany.

Natomiast inne dodatki - powszechne obecnie w soli antyzbrylacze (żelazocyjanek potasu E536)- to już trucizny.

Sól kamienna kłodawska sprzedawana jest w wersjach bez antyzbrylaczy oraz jodowana i niejodowana.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-576677
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

A w jakim sklepie kupię te rożki z mlekovity?

I czy jest jakaś różnica w smaku między tymi rożkami a tym włoskim serem  z Lidla?

"Rożki z Mlekowity" zapewne kupisz w każdym markecie... 

Masz dwa różne sery, więc siłą rzeczy jest różnica w smaku - również po uwędzeniu. Spróbuj zrobić dwa rodzaje i oceń swoimi kubkami smakowymi - sam się przekonasz  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582886
Udostępnij na innych stronach

 

 

Spróbuj zrobić dwa rodzaje i oceń swoimi kubkami smakowymi

 

No właśnie przy najbliższym wędzeniu serków lidlowskich dorzucę ze dwa rożki i dam do oceny kilku  osobom dla porównania :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582887
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio wędziłem trochę tych lidlowych pilosów twarogowych. Spokojnie możesz brać, przy okazji zakupu serów typu włoskiego :) Pozdrawiam :)
post-73631-0-70853000-1512988345_thumb.j

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582905
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio wędziłem trochę tych lidlowych pilosów twarogowych.
 

 

To jak wędziłeś już oba rodzaje to mam pytanie. Czas wędzenia taki sam jak tych pilosowych czy dłużej te rożki przeciągnąć?

Te pilosowe mam wypróbowane i wędzę zawsze w 55 stopniach 3 godziny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582907
Udostępnij na innych stronach

Ja je wędzę zazwyczaj z pozostałymi wyrobami, w temperaturze ok. 50o C. Oczywiście nieodzownym elementem wędzenia serków, jest dokładanie na żar ususzonych pędów malin. Nie jakieś gusła, typu gałązka jałowca na koniec wędzenia  :facepalm:  :laugh: tylko konkretne, kilkugodzinne aromatyzowanie słodkim dymem. A tak to wygląda na zdjęciach https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11739-projekt-w%C4%99dzarni-z-grillem-qba-69/page-16?do=findComment&comment=547680

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582910
Udostępnij na innych stronach

ary-zet, dzięki za info. Akurat myśleliśmy o kupnie, bo wędzaryna stygnie, a tak być nie może :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582914
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja je wędzę zazwyczaj z pozostałymi wyrobami, w temperaturze ok. 50o C

 

Ja też wędziłem z pozostałymi wyrobami do momentu aż nie wywaliłem 30 serów bo nie wyszły :(  

Nabrały wilgoci, napuchły, a jako że wędziłem je razem z kiełbasami to już nie kombinowałem bo wolałem wywalić 30 serków niż 15 kg kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/7/#findComment-582916
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.