robotek Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Wg mnie serek był nieosuszony. Hmm to raczej wykluczam, osuszałem w piekarniku z nawiewem 30 stopni,dodatkowo potem wisiały w wędzarni jeszcze nie rozpalonej gdzie było około 35 stopni były naprawdę suche,chyba że jeszcze tego nie wiem nadmieniam to mój pierwszy raz z serami. Może jest ok a czepiam się bo smak to klękajcie narody jaki był Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez robotek Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Aby było pikantniej, do solanki dodaję Tabasco. Kupiłem Tabasco Brand 60 ml i nie wiem ile dać do solanki. Próbować solankę na smak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 osuszałem w piekarniku z nawiewem 30 stopni, Solankowałeś serek czy soliłeś "z ręki"? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Tak był na mokro w solance tak jak Qba napisał Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Po solance sery powinny dość długo ociekać a potem dopiero się osuszć.Ten kolor wiele mówi Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Anno długo czyli ile ? Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 długo czyli ile ? To zależy od struktury (nasiąkliości) i wielkości sera, pozostałości serwatki.Zazwyczaj doba wystarczy. Chodzi o to, żeby z sera nic już nie wyciekało (ociekanie) oraz nie skraplała się na nim wilgoć atmosferyczna (osuszanie). Ociekanie najlepiej przeprowadzić w niskiej temperaturze, aby ser jak najmniej sie utleniał powierzchniowo.Osuszanie to już temp. wyższa. Zapewne robiłeś to dobrze, bo w piekarniku z nadmuchem. Jeżeli jednak nadmiar wody solankowej + serwatki z niego nie wyszedł, to mogło to się stać dopiero w wędzarni, gdzie przy obecności dymu nakleiły się na serek jego składniki.To zjawisko dobrze jest znane przy wędzeniu kiełbasy i wędzonek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) długo czyli ile ?....Jeżeli jednak nadmiar wody solankowej + serwatki z niego nie wyszedł, to mogło to się stać dopiero w wędzarni, gdzie przy obecności dymu nakleiły się na serek jego składniki. No to już pewne czemu miałem taki kolor, jednak za krótko było ociekanie,dziękować wielceza podpowiedź Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Bee Gees Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-604009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimimlody Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Przepraszam, że w tym temacie, ale pytanie do jimimlodyTen ruszt na którym wędziłeś serki to samoróbka czy gdzieś kupowałeś?Samoróbka nierdzewna zakupiona i spawane samemu pod żądany rozmiar myśle ze mnie przeżyje kroki takie podjąłem bo juz dwie „kupne” raszki zajechałem na grilu pozostawionym na dworze tak wiec nierdzewka kupiona i liczę ze teraz będzie juz spokój do końca życia a przynajmniej na długo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-604508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiToOo Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Drodzy koledzy i koleżanki jakie przyprawy oprócz takich podstawowych dodajecie na serki ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) oprócz takich podstawowych dodajecie na serki ?Co masz na myśli pisząc podstawowe? Dla jednego będzie to sól i pieprz dla innego szafran czy goździki . Czym posypać serki? W wątku qby masz opisane- przeczytaj - ogólnie czym chcesz (co lubisz). Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Nikt Ci nie odpowie co Ci smakuje. To musisz sam odkryć wędziałem serki i widzę chyba nawet przed qubem ale to nie istotne czy przed czy po. Jak dla mnie sól może pieprz ale głównie sól. Ma być dobrze nasolkowany i uwedzony a dadatki to na talerzu pieprz itd.Jezeli chcesz mieć aromatyczne to musisz zrobi wywar i w tym solankowac nie wiem jak nazwać. Obsypywanie to trochę jak mawiał mówił mój były szef pudrowanie starej...nie dokończę. Czyli jak dlamnie albo stosujesz wywar albo posypujesz na talerzu. Obtaczanie przed wedzeniem na 15 minut przed to pudrowanie... Piszę z doświadczenia i telelefonu to stylistyka interpunkcji dramat ale jest nowocześnie Przenoszenie wprost peklowania mięsa na sucho z przyprawami gdzie ono trawa 10 dni na serki solankowane+/- 12 h gdzie w ostatnim etapie posypujesz przyprawamy i oczekujesz aromatu jest nieporozumieniem. Jeżeli chcesz mieć aromat to zrób wywar i trzymaj w nim.lub na sucho w mieszance przypraw. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Nikt Ci nie odpowie co Ci smakuje. To musisz sam odkryć wędziałem serki i widzę chyba nawet przed qubem ale to nie istotne czy przed czy po. Jak dla mnie sól może pieprz ale głównie sól. Ma być dobrze nasolkowany i uwedzony a dadatki to na talerzu pieprz itd.Jezeli chcesz mieć aromatyczne to musisz zrobi wywar i w tym solankowac nie wiem jak nazwać. Obsypywanie to trochę jak mawiał mówił mój były szef pudrowanie starej...nie dokończę. Czyli jak dlamnie albo stosujesz wywar albo posypujesz na talerzu. Obtaczanie przed wedzeniem na 15 minut przed to pudrowanie... Piszę z doświadczenia i telelefonu to stylistyka interpunkcji dramat ale jest nowocześnie Przenoszenie wprost peklowania mięsa na sucho z przyprawami gdzie ono trawa 10 dni na serki solankowane+/- 12 h gdzie w ostatnim etapie posypujesz przyprawamy i oczekujesz aromatu jest nieporozumieniem. Jeżeli chcesz mieć aromat to zrób wywar i trzymaj w nim.lub na sucho w mieszancale jak posypiesz paryka to masz ostre.a reszte sie zgodze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 jakie przyprawy oprócz takich podstawowych dodajecie na serki ? po różnych dodatkach - rodzina stwierdziła : tylko czyste i takie robię - dodatki dodają na serku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Ja tez wole wszystko raczej neutralne ..jak sie da za duzo przypraw to smakuje jak mydlo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 A ja dla odmiany preferuję z przyprawami - ale nie twarogowe tylko typu włoskiego. Po wyciągnięciu z solanki obsypuję mieszaniną z ziół prowansalskich , czosnku, papryki czasem z odrobiną kminku Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 1 Września 2018 Jak długo można w lodówce przetrzymywać solankowany i wędzony serek typu włoskiego? Jakie są metody wydłużenia przydatności do spożycia? Pakowanie próżniowe? Mrożenie? Proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 1 Września 2018 Ja zawijam w folię aluminiową i spokojnie miesiąc przetrzymuję.Tak samo biału tłusty wędzony.Pozdrawiam Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 1 Września 2018 Pakowanie próżniowe? Ta metoda najlepsza ..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 2 Września 2018 Jak długo można w lodówce przetrzymywać solankowany i wędzony serek typu włoskiego? Jakie są metody wydłużenia przydatności do spożycia? Pakowanie próżniowe? Mrożenie? Proszę o informacje.Mrożenie powoduje że po rozmrożeniu jest bardzo kruchy i jakiś taki ,,wiórowaty" , lodówka i w normalnym woreczku foliowym do trzech tygodni jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) Witam kolegowie Mam pytanie, bo albo nie padło w temacie albo nie doczytałem. Jako że też podwędzam serki i także z przyprawami to po dzisiejszym wędzeniu naszło mnie na taki pomysł aby przypraw dodać do solanki by bardziej spenetrowaly serki bo smak jest powierzchowny.I tutaj pytanko czy ktoś tak robił dodając do solanki np. czosnek lub paprykę Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Września 2018 przez grehor1 Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-606054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 12 Września 2018 Odnośnie ociekania serków. Tanie profile do płyt kartonowo-gipsowych CD i UD, kilka listewek , siatka z włókna szklanego taka pod klej na elewacje, kilka ociekaczy na buty ze szwedzkiej sieci sklepów ( tu miałem największy problem z czego zrobić tacki żeby tanio wyszło) , zszywki, klej na gorąco , kilkaset wkrętów i gotowe . Na jednej tacce mieści się (tych włoskich ze stonki) 18 sztuk.i z góry Tacka, czyli ociekacz na buty Siatka na listwach , widok od spodu I z góry (brzegi przybite na zszywki i przyklejone klejem na gorąco) Tu już na tacy. Żeby się nie zsuwało zabezpieczone z czterech stron kawałkami plastiku. A tu coś się wyłania z dymu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-606560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 12 Września 2018 Przemysłówka Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-606562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 12 Września 2018 (edytowane) Przemysłówka Oj tam, oj tam,140 serków i odrazu przemysłówka . Dla sąsiadów żeby nie płakali że im dymię. . Lecę dalej bo z jednej strony się dymi a z drugiej kapie. Weź człowieku dopilnuj wszystkiego Edytowane 12 Września 2018 przez homian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-606567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosman1974 Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 9 Września 2019 Ostatnio wedziłem mozzarellę też jest super Jak zabezpieczasz mozzarellę żeby nie spłynęła?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-640179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.