Skocz do zawartości

Wędzenie sera twarogowego - qba-69


Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie serek był nieosuszony.

 

Hmm to raczej wykluczam, osuszałem w piekarniku z nawiewem 30 stopni,

dodatkowo potem wisiały w wędzarni jeszcze nie rozpalonej gdzie było około 35 stopni  były naprawdę  suche,

chyba że jeszcze tego nie wiem nadmieniam to mój pierwszy raz z serami.

 

Może jest ok a czepiam się bo smak to klękajcie narody jaki był

Edytowane przez robotek

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603969
Udostępnij na innych stronach

 

 

osuszałem w piekarniku z nawiewem 30 stopni,

Solankowałeś serek czy soliłeś "z ręki"? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603975
Udostępnij na innych stronach

Tak był na mokro w solance tak jak Qba napisał

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603978
Udostępnij na innych stronach

Po solance sery powinny dość długo ociekać a potem dopiero się osuszć.

Ten kolor wiele mówi  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603979
Udostępnij na innych stronach

Anno długo czyli ile ?

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603980
Udostępnij na innych stronach

 

 

długo czyli ile ?

To zależy od struktury (nasiąkliości) i wielkości sera, pozostałości serwatki.

Zazwyczaj doba wystarczy. Chodzi o to, żeby z sera nic już nie wyciekało  (ociekanie) oraz nie skraplała się na nim wilgoć atmosferyczna (osuszanie).

 Ociekanie najlepiej przeprowadzić w niskiej temperaturze, aby ser jak najmniej sie utleniał powierzchniowo.

Osuszanie to już temp. wyższa. 

Zapewne robiłeś to dobrze, bo w piekarniku z nadmuchem. Jeżeli jednak nadmiar wody solankowej + serwatki z niego nie wyszedł, to mogło to się stać dopiero w wędzarni, gdzie przy obecności dymu nakleiły się na serek jego składniki.

To zjawisko dobrze jest znane przy wędzeniu kiełbasy i wędzonek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-603992
Udostępnij na innych stronach

 

długo czyli ile ?

....Jeżeli jednak nadmiar wody solankowej + serwatki z niego nie wyszedł, to mogło to się stać dopiero w wędzarni, gdzie przy obecności dymu nakleiły się na serek jego składniki.

 

 

No to już pewne czemu miałem taki kolor, jednak za krótko było ociekanie,dziękować wielceza podpowiedź

Edytowane przez Bee Gees

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-604009
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że w tym temacie, ale pytanie do jimimlody

Ten ruszt na którym wędziłeś serki to samoróbka czy gdzieś kupowałeś?

Samoróbka nierdzewna zakupiona i spawane samemu pod żądany rozmiar myśle ze mnie przeżyje :) kroki takie podjąłem bo juz dwie „kupne” raszki zajechałem na grilu pozostawionym na dworze tak wiec nierdzewka kupiona i liczę ze teraz będzie juz spokój do końca życia a przynajmniej na długo :)

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-604508
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

oprócz takich podstawowych dodajecie na serki ?

Co masz na myśli pisząc podstawowe? Dla jednego będzie to sól i pieprz dla innego szafran czy goździki ;). Czym posypać serki? W wątku qby masz opisane- przeczytaj  - ogólnie czym chcesz (co lubisz). 

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605510
Udostępnij na innych stronach

Nikt Ci nie odpowie co Ci smakuje. To musisz sam odkryć wędziałem serki i widzę chyba nawet przed qubem ale to nie istotne czy przed czy po. Jak dla mnie sól może pieprz ale głównie sól. Ma być dobrze nasolkowany i uwedzony a dadatki to na talerzu pieprz itd.Jezeli chcesz mieć aromatyczne to musisz zrobi wywar i w tym solankowac nie wiem jak nazwać. Obsypywanie to trochę jak mawiał mówił mój były szef pudrowanie starej...nie dokończę. Czyli jak dlamnie albo stosujesz wywar albo posypujesz na talerzu. Obtaczanie przed wedzeniem na 15 minut przed to pudrowanie... Piszę z doświadczenia i telelefonu to stylistyka interpunkcji dramat ale jest nowocześnie

 

Przenoszenie wprost peklowania mięsa na sucho z przyprawami gdzie ono trawa 10 dni na serki solankowane+/- 12 h gdzie w ostatnim etapie posypujesz przyprawamy i oczekujesz aromatu jest nieporozumieniem. Jeżeli chcesz mieć aromat to zrób wywar i trzymaj w nim.lub na sucho w mieszance przypraw.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605534
Udostępnij na innych stronach

Nikt Ci nie odpowie co Ci smakuje. To musisz sam odkryć wędziałem serki i widzę chyba nawet przed qubem ale to nie istotne czy przed czy po. Jak dla mnie sól może pieprz ale głównie sól. Ma być dobrze nasolkowany i uwedzony a dadatki to na talerzu pieprz itd.Jezeli chcesz mieć aromatyczne to musisz zrobi wywar i w tym solankowac nie wiem jak nazwać. Obsypywanie to trochę jak mawiał mówił mój były szef pudrowanie starej...nie dokończę. Czyli jak dlamnie albo stosujesz wywar albo posypujesz na talerzu. Obtaczanie przed wedzeniem na 15 minut przed to pudrowanie... Piszę z doświadczenia i telelefonu to stylistyka interpunkcji dramat ale jest nowocześnie

 

Przenoszenie wprost peklowania mięsa na sucho z przyprawami gdzie ono trawa 10 dni na serki solankowane+/- 12 h gdzie w ostatnim etapie posypujesz przyprawamy i oczekujesz aromatu jest nieporozumieniem. Jeżeli chcesz mieć aromat to zrób wywar i trzymaj w nim.lub na sucho w mieszancale jak posypiesz paryka to masz ostre.a reszte sie zgodze :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605581
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakie przyprawy oprócz takich podstawowych dodajecie na serki ?
po różnych dodatkach - rodzina stwierdziła : tylko czyste  :yes:  i takie robię - dodatki dodają na serku  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605589
Udostępnij na innych stronach

Ja tez wole wszystko raczej neutralne ..jak sie da za duzo przypraw to smakuje jak mydlo :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605594
Udostępnij na innych stronach

A ja dla odmiany preferuję z przyprawami  :laugh:  - ale nie twarogowe tylko typu włoskiego. Po wyciągnięciu z solanki obsypuję mieszaniną z ziół prowansalskich , czosnku, papryki  czasem z odrobiną kminku :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605710
Udostępnij na innych stronach

Jak długo można w lodówce przetrzymywać solankowany i wędzony serek typu włoskiego? Jakie są metody wydłużenia przydatności do spożycia? Pakowanie próżniowe? Mrożenie? Proszę o informacje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605809
Udostępnij na innych stronach

Ja zawijam w folię aluminiową i spokojnie miesiąc przetrzymuję.Tak samo biału tłusty wędzony.Pozdrawiam
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605810
Udostępnij na innych stronach

Jak długo można w lodówce przetrzymywać solankowany i wędzony serek typu włoskiego? Jakie są metody wydłużenia przydatności do spożycia? Pakowanie próżniowe? Mrożenie? Proszę o informacje.

Mrożenie powoduje że po rozmrożeniu jest bardzo kruchy i jakiś taki  ,,wiórowaty" , lodówka i w normalnym woreczku foliowym do trzech tygodni jest ok .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-605867
Udostępnij na innych stronach

Witam kolegowie

Mam pytanie, bo albo nie padło w temacie albo nie doczytałem. Jako że też podwędzam serki i także z przyprawami to po dzisiejszym wędzeniu naszło mnie na taki pomysł aby przypraw dodać do solanki by bardziej spenetrowaly serki bo smak jest powierzchowny.

I tutaj pytanko czy ktoś tak robił dodając do solanki np. czosnek lub paprykę

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

0228f78df12086166b2b38d34a1b255d.jpg

Edytowane przez grehor1

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-606054
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie ociekania serków. Tanie profile do płyt kartonowo-gipsowych CD i UD, kilka listewek , siatka z włókna szklanego taka pod klej na elewacje, kilka ociekaczy na buty ze  szwedzkiej sieci sklepów ( tu miałem największy problem z czego zrobić tacki żeby tanio wyszło) , zszywki, klej na gorąco , kilkaset wkrętów i gotowe :). Na jednej tacce mieści się (tych  włoskich ze stonki) 18 sztuk.

post-42102-0-37057600-1536749056_thumb.jpg

post-42102-0-88925700-1536749122_thumb.jpg

i z góry

post-42102-0-84863100-1536749191_thumb.jpg

 

Tacka, czyli ociekacz na buty

 

post-42102-0-46340300-1536749330_thumb.jpg

 

Siatka na listwach , widok od spodu

post-42102-0-09939200-1536749418_thumb.jpg

 

I z góry (brzegi przybite na zszywki i przyklejone klejem na gorąco)

post-42102-0-95667900-1536749498_thumb.jpg

 

Tu już na tacy. Żeby się nie zsuwało zabezpieczone z czterech stron kawałkami plastiku.

 

post-42102-0-72177700-1536749560_thumb.jpg

 

 

A tu coś się wyłania z dymu :)

 

post-42102-0-93332700-1536749614_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-606560
Udostępnij na innych stronach

Przemysłówka :thumbsup:

Oj tam, oj tam,140 serków i odrazu przemysłówka :)  . Dla sąsiadów żeby nie płakali że im dymię. :D . Lecę dalej bo z jednej strony się dymi a z drugiej kapie. Weź człowieku dopilnuj wszystkiego  :devil:

post-42102-0-44760000-1536753496_thumb.jpg

Edytowane przez homian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/12/#findComment-606567
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.