Maxell Posted October 5, 2016 Report Share #1 Posted October 5, 2016 Tutaj mozna przedstawiać swoje uwagi i wnioski odnośnie opracowywanego Vademecum. Zapraszam do merytorycznej dyskusji. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/ Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 5, 2016 Report Share #2 Posted October 5, 2016 Takie Vademecum jak chcesz stworzyć może stać się swoistą " biblią wędzarniczą" tylko pytanie czy ma obejmować wiedzę od opisu higieny przy pracy z lat 50 tych - czy też dostosowana do czasów współczesnych bez dużego balastu starych opisów. Zastanawiałem się, czy i to jest trudne (oprócz ogromu pracy) możliwości podziału 1. Początkujący 2. Zaawansowani . Czy i w jakim zakresie (biorąc pod uwagę przepisy unijne o uboju) ująć rozbiórkę tusz ? . Śledząc forum - dużo dyskusji jest na temat peklowania, mało jest wiedzy nt. prawidłowej klasyfikacji mięsa- (pomimo istniejących opisów). Bardzo dobrym pomysłem są zdjęcia z obecnych sprzętów. A może tak przygotować Vademecum - by wydać taką książkę? to tak na szybko Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-520912 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 5, 2016 Author Report Share #3 Posted October 5, 2016 Vademecum ma obejmować zarówno lata wcześniejsze, jak i współczesne choćby dlatego, że teraz żyjemy, ale korzystamy z przepisów z ubiegłego wieku. To mają być krótkie, ale obrazowe informacje i w tym kierunku idę.Co do BHP przy produkcji mięsa dawniej i dziś, to na pewno cel jest jeden i dlatego postaram się odszukać ten złoty środek.Musi być na naszym forum materiał, który zaspokoi przynajmniej połowę zapotrzebowania na wiedzę dla początkujących, a nam ułatwi pracę i ograniczy powstawanie tematów o podobnym charakterze. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-520915 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 7, 2016 Report Share #4 Posted October 7, 2016 Musi być na naszym forum materiał, który zaspokoi przynajmniej połowę zapotrzebowania na wiedzę dla początkujących Jeżeli to Vademecum ma być głównie dla początkujących to moim zdaniem za dużo w tym pierwszym rozdziale informacji i wiedzy nazwijmy to "zbędnej" której początkujący nie szuka Gdy będzie miał przez to przebrnąć szukając tego co go interesuje zwyczajnie sobie odpuści i zada pytanie na forum tak jak to się odbywa do tej pory mimo istnienia "Akademii Dziadka" i całego zestawu wątków w dziale dla początkujących.Myślę że napalonego początkującego w pierwszej chwili mało interesują rozbiory półtusz czy zmiany fizyko-chemiczne zachodzące w mięsie podczas peklowania ... on chce wiedzieć jakie mięso ma kupić w mięsnym za rogiem, ile dać wody ile peklosoli żeby zacząć jeść smacznie i "zdrowo" tutaj znalezienie złotego środka między informacjami niezbędnymi a wiedzą "szukana" będzie karkołomnym wyzwaniem. Myślę że najlepszym z możliwych pomysłów będzie zrobienie dwóch wersji jedna to tak naprawdę krótkie i szybkie informacje niezbędne w pigułce coś jak moja "ściągawka" a wersja druga to już wersja rozszerzona dla dociekliwych lub tych po kilku "pierwszych razach" . Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521112 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 7, 2016 Report Share #5 Posted October 7, 2016 Myślę że napalonego początkującego w pierwszej chwili mało interesują rozbiory półtusz czy zmiany fizyko-chemiczne zachodzące w mięsie podczas peklowania ... on chce wiedzieć jakie mięso ma kupić w mięsnym za rogiem, ile dać wody ile peklosoli żeby zacząć jeść smacznie i "zdrowo" tutaj znalezienie złotego środka między informacjami niezbędnymi a wiedzą "szukana" będzie karkołomnym wyzwaniem. Myślę że najlepszym z możliwych pomysłów będzie zrobienie dwóch wersji jedna to tak naprawdę krótkie i szybkie informacje niezbędne w pigułce coś jak moja "ściągawka" a wersja druga to już wersja rozszerzona dla dociekliwych lub tych po kilku "pierwszych razach" . starałem się powiedzieć podobnie w delikatny sposób - to jak z encyklopedią - kto z nas ją przeczytał? - nikt - każdy szuka prostszych rozwiązań. Ale są to nasze własne zdania - Maxell - zrobi wg własnej idei - i na pewno też dobrze.To są nasze uwagi - dziwi mnie tylko że tak mało - biorąc pod uwagę ilość przeglądających Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521119 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 7, 2016 Author Report Share #6 Posted October 7, 2016 Roger, przeczytaj spis treści (szczególnie najistotniejszą tematykę - produkcję wędlin i wyrobów wędliniarskich) i spróbuj choć teoretycznie opracować takie Vademecum dla "nowego". Przechodząc do produkcji np. kiełbasy krakowskiej (przy wykorzystaniu receptur), schody zaczną się już przy doborze mięsa wg rodzaju i klasy. Jesli tego nie podasz wcześniej, zaraz zaczną się po raz kolejny powtarzane pytania. Spis treści jest interaktywny, co pozwala każdemu na wybranie tematu, jaki go interesuje. To samo jeśli chodzi o proces peklowania. Podstawy muszą być podane po to, by wyjasnić samo zjawisko np. zamiany azotanu w azotyn, lub dlaczego do peklowania uzywamy tych związków.Opracowałem elementarz, ale mimo ogromu pracy jaką trzeba było w to włożyć, choć zawiera prawie wszystkie odpowiedzi, nie jest jak widać zbyt interesujący.Pamiętajmy, że mamy już Akademię Dziadka, a proponowane opracowania są i maja być jedynie jej uzupełnieniem.Wstrzymuje sie zatem z przygotowywaniem dalszego materiału do czasu, aż ustalimy sobie tutaj jak miałby on Waszym zdaniem wyglądać. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521121 Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted October 7, 2016 Report Share #7 Posted October 7, 2016 (edited) Zgadzam się z Robertem I Waldkiem. Żartobliwie mówiąc można zastosować metodę "kija i marchewki". Marchewka powinna być krótka, żeby "pacjenta utopić w temacie i żeby zassał bakcyla", a potem kij, żeby wiedział ile jeszcze powinien się uczyć i dlaczego tak robić powinien. P.S. W międzyczasie Maxell napisał swój post, chodzi mi o to by była krótka informacja, aby nowy forumowicz, mógł zrobić swoja pierwszą wędzonkę, A potem jak wpadnie w nałóg lub "po uszy" to, "pójdź dziecię, ja Cie uczyć każę". Dla "świeżaka" Akademia Dziadka jest zbyt obfita, lepszy byłby opis, jak zrobić choćby polędwicę. I to według mnie powinien być pierwszy rozdział, choćby pod tytułem, "Jeśli nigdy nie wędziłeś zrób to, jak posmakuję, czytaj dalej". Edited October 7, 2016 by waro58 Quote PozdrawiamWaldek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521122 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 7, 2016 Report Share #8 Posted October 7, 2016 Mirku oczywiście przeczytałem spis treści dlatego właśnie napisałem poprzedni post ... To opracowanie kompleksowe i jeśli będzie ukończone to z pewnością zawrze w sobie większość wiedzy porozrzucanej gdzieś po forum często trudnej do odnalezienia.Broń Boże nie piszę o tym że takie kompleksowe opracowanie jest niepotrzebne, piszę jedynie że początkujący z tego po prostu nie skorzysta bo przerazi go sam przywołany spis treści. Ale OK idźmy dalej ... większość informacji potrzebnych na "dzień dobry" nowemu hobbiście można zawrzeć w kilku tabelkach mieszczących się na kilku stronach ... to będzie choćby wstępna podstawowa klasyfikacja mięsa na podstawie elementów handlowych, peklowanie, ilości przypraw na kg farszu, osłonki i ich zużycie, wędzenie z podziałem na asortyment temperatury i czasy ... etc Zaspokoi to podstawowe potrzeby pierwszych produkcji ... usystematyzuje "zapomniane" i wreszcie będzie zajawką do chęci pogłębiania wiedzy czyli czytania poszczególnych rozdziałów Vademecum ...To oczywiście tylko moje zdanie ale zastanówcie się czego szukają "nowi" i jakie zadają pytania a będziecie wiedzieli o czym piszę ... dzisiejszy świat jest prosty ... jest forum ... są fachowcy ... po cholerę mam szukać i czytać dziesiątki stron skoro mogę zapytać ... no przecież ja tylko chcę zrobić pierwszą szynkę czy kiełbasę a nie zbudować statek kosmiczny Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521125 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 7, 2016 Report Share #9 Posted October 7, 2016 Pamiętajmy, że mamy już Akademię Dziadka, a proponowane opracowania są i maja być jedynie jej uzupełnieniem. Wstrzymuje sie zatem z przygotowywaniem dalszego materiału do czasu, aż ustalimy sobie tutaj jak miałby on Waszym zdaniem wyglądać Pamietamy - no może nie wszyscy - jak wynika z pytań - ale może wg sugesti Rogera - 1 rozdział - wyroby podstawowe w Pigułce ? chcesz więcej - czytaj Vademecum Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521127 Share on other sites More sharing options...
szaja Posted October 7, 2016 Report Share #10 Posted October 7, 2016 Jeżeli mogę jedno zdanie, to po przeczytaniu spisu treści nic bym nie zmieniał, a nawet uzupełnił o sprawdzone przepisy z każdej kategorii, całość okrasił kolorowymi zdjęciami i wydał w formie papierowej. No, to trochę wybiegłem w przyszłość, ale nie jest to pozbawione sensu. Jeżeli chodzi o pozycję dla początkujących, to ogrom zawartości raczej zniechęci, bo na początku wszyscy chcą już, teraz i szybko, nie będą wszystkiego czytać, pójdą na łatwiznę, będą zadawać pytania na forum żeby oszczędzić czas, później kazdy dochodzi do wniosku, że to tylko oszczędność pozorna i tak trzeba wrócić i zgłębić wiedzę, bo im dalej w las tym więcej drzew.Tak zawsze było i będzie. I dlaczego to ma być dla początkujących? Jeżeli będzie jasnym i zrozumiałym językiem napisane, to wszyscy będą czytać. A pisać vademecum, żeby w kimś zaszczepić bakcyla, to szkoda tego ogromu pracy, wystarczy wkleić "apetyczne" zdjęcia" Większy nacisk położył bym na tematach trudnych, przedstawił bardziej obrazowo np. Klasyfikacja mięsa, bo ile osób na forum potrafi poprawnie klasyfikować, kilka? Więc i "miszczowie" zaglądaliby chętnie. Na pierwszej stronie, Akademii Dziadka jest prawie wszystko, ale przyda się pozycja przyzwoicie usystematyzowana, od początku do końca. No i korekta receptur branżowych, na 100 kilo wyrobu łatwiej liczyć na 10 kilo, przeliczniki na peklosól, saletry mało kto uzywa, niby szczegóły, ale...Jak w Vademecum będą zdjęcia Grzesia z El Bartoszyc, to każdy złapie bakcyla sam raz się zawziąłem i przeczytałem całe 180 stron, to było wyzwanie po 50 stronach wiedziałem mniej więcej jak się robi ścinkową po 100 na co i kiedy Grzesiu ma smaka a po 150 nachodziły mnie wątpliwości co do ścinkowej przepisów tam niewiele, ale od zdjęć spojówki wypala Fajny ten jego kulinarno-agroturystyczno-fotograficzny blog No, ale do rzeczy, nic nie zmieniać, jest szansa stworzyć naprawdę obszerne i wartościowe opracowanie, a dla początkujących można i należy poświęcić część rozdziałów, sam taki jestem. Chociaż ja dużo drukuję jakiś taki nawyk do papierowych ksiązek. Jestem "Za" w takiej właśnie formie i trzymam kciuki za powodzenie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521248 Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 8, 2016 Report Share #11 Posted October 8, 2016 Szaja na papierku to w sumie mozna sobie wydrukowac ...ja to raczej bym sie sklaniala zrobic tez aplikacje na komorki ..moze mlodym bardziej by odpowiadalo , jak dla mnie to ja nie jestem wymagajaca w kazdej formie poczytam. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521351 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 8, 2016 Author Report Share #12 Posted October 8, 2016 (edited) :D Mili Państwo, najpierw musi być materiał, a dopiero potem ustalimu jak go propagować. Edited October 8, 2016 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521370 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 8, 2016 Report Share #13 Posted October 8, 2016 Mirek w wolnej chwili postaram się poukładać w tabelki informacje podstawowe ... myślę że wyjdzie z tego taka troszkę bardziej rozbudowana i uszczegolowiona "ściągawka podstawowa" ... jeśli idzie o rozbudowane rozdziały mogę ogarnąć generatory wszelakie i podstawowe komory elektryczne ze sterowaniem ... Tapniete z GT-I9500 Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521371 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 8, 2016 Author Report Share #14 Posted October 8, 2016 Dobrze. Ja, mimo iż napisałem, że chwilowo wstrzymuję wrzutki do tematu, nie przestałem przygotowywać materiału. W wolnych chwilach będę nad nim pracował, a właściwie systematyzował, gdyż większość już mam obrobioną. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521372 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 8, 2016 Report Share #15 Posted October 8, 2016 Podziwiam, że też Wam się chce.Jest akademia Dziadka, której i tak nowi forumowicze nie czytają i tego vademecum też czytać nie będą.A wiecie dlaczego.A dlatego, że oni najpierw , kupują mięso i robią, budują wędzarnie a później dopiero pytają o swoje porażki.I pytać będą bo po co czytać i tracić czas jak rzuci się dziesięć podstawowych pytań a nóż widelec ktoś poda gotowca.Jedyną metodą na takim forum jak to jest metoda przymuszenia do czytania podstawowych materiałów bo z własnej woli to niewiele osób zapozna się najpierw z materiałem źródłowym a później weźmie się za robotę.Mogę się z każdym założyć, że jeśli powstanie to vademecum to ilość pytań wcale nie zmaleje.Powielanie Akademii Dziadka to moim zdaniem strata czasu. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521401 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 8, 2016 Report Share #16 Posted October 8, 2016 Mogę się z każdym założyć, że jeśli powstanie to vademecum to ilość pytań wcale nie zmaleje.Powielanie Akademii Dziadka to moim zdaniem strata czasu. Pytań będzie tyle co było - zgadzam się..... A gdzie jest ta Akademia Dziadka? Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521408 Share on other sites More sharing options...
mani3k Posted October 8, 2016 Report Share #17 Posted October 8, 2016 (edited) A gdzie jest ta Akademia Dziadka? Ostatnio była tutaj http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Maxell ja bym zostawił tak jak proponujesz.Ludzie jak zechcą to przeczytają.Jak nie będą chcieli to choćby nie wiem jak było wszystko opracowane to nie pomoże.I pozostanie jeszcze nadzieja że będą czytać ze zrozumieniem. Edited October 8, 2016 by mani3k Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521414 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 8, 2016 Report Share #18 Posted October 8, 2016 Vademecum powinno być pisane z poziomu zerowej wiedzy . PANOWIE MISTRZOWIE - nie przeszkadzajcie ,skoro już wszystko wiecie, Dla was już oświeconych wszystko jest, śmieszne,dla nowicjuszy trzeba wszystko tłumaczyć, cierpliwie z wyrozumiałością nawet kilka razy .TO FORUM STWORZONE JEST BY UCZYĆ. Mam wrażenie że ono potrafi ostatnio tylko kłócić. 1 Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521418 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 8, 2016 Report Share #19 Posted October 8, 2016 Dziadek ... masz rację dlatego napisałem wcześniej to co napisałem ... nagrzany początkujący powinien na dzień dobry dostać gotowca na 90% pytań dociekliwy doczyta jak poczuje wenę Tapniete z GT-I9500 Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521425 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 8, 2016 Report Share #20 Posted October 8, 2016 nagrzany początkujący powinien na dzień dobry dostać gotowca na 90% pytań dociekliwy doczyta jak poczuje wenę Nie zauważyłeś, że większość nie wchodzi tu przed szkodą tylko po szkodzie.To on będzie czytał, czy tylko zapyta.?.Odeślesz go do vademecum to Cię jeszcze od idiotów nawyzywa. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521430 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 8, 2016 Report Share #21 Posted October 8, 2016 (edited) Przestanę korzystać z Tapatalk Jak przeczytałem odpowiedz to się załamałem Tapniete z GT-I9500 Edited October 8, 2016 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521431 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 8, 2016 Report Share #22 Posted October 8, 2016 Nie zauważyłeś, że większość nie wchodzi tu przed szkodą tylko po szkodzie.To on będzie czytał, czy tylko zapyta.?.Odeślesz go do vademecum to Cię jeszcze od idiotów nawyzywa. Przy takim podejściu, do nowych forumowiczów, pozostaje tylko zamknąć to forum. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521433 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 8, 2016 Report Share #23 Posted October 8, 2016 (edited) Przy takim podejściu, do nowych forumowiczów, pozostaje tylko zamknąć to forum Dziadku podejście mam zdrowe.Staram się pomagać jak tylko mogę i nie oczekuję jakiejkolwiek wdzięczności bo sam uczyłem się od podstaw, ale jak ostatnio próbowałem nowego kolegę naprowadzić na właściwą lekturę to napisał, że jestem kłamcą i idiotą.Jak widzę ostatnio też mało udzielasz się na forum a Twoja wiedza jest o wiele większa od naszej amatorów.Powód Twojego milczenia znam.Pisałeś o nim wielokrotnie, ale ja jak widzisz mimo wszystko nadal staram się dzielić tą wiedzą co posiadam i bardzo proszę nie zarzucaj mi, że działam na szkodę forum.Jestem realistą i to wszystko.Pozdrawiam Edited October 8, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521436 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 9, 2016 Report Share #24 Posted October 9, 2016 to napisał, że jestem kłamcą i idiotą To się może zdarzyć , ALE prawdą jest ,że poziom kultury i wiedzy nie tylko na tym forum -jest baaaaardzo różny. Wielokrotnie widziałem tu - "tnij a potem patrz kogoś rozcioł". Nie mniej zarówno idea Portalu jak i wymiany wiedzy na tym forum daje możliwości wykonywania coraz lepszych wyrobów - bez względu na początkowe błędy.Tematem postu - jest Państwa uwagi do vademecum - i tego się trzymajmy - moja uwagą - jest pierwszy rozdział - Wędzenie w pigułce i kilka prostych przepisów -krok po kroku. -a potem czytaj więcej - to już nie szkoła podstawowa ZAWSZE - będą tacy co wiedzą jeszcze więcej nie wiedząc NIC - i wielki SZACUN dla DZIADKA - że dalej tłumaczy podstawy wędliniarstwa....... Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521455 Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted October 9, 2016 Report Share #25 Posted October 9, 2016 Ja też jestem zdania, że powinien być taki "quick star guide" osobiście jak tu trafiłem to dopytywałem się o konserwy słoikowe "czy się da?" i od razu były odpowiedzi wskazujące ISTNIEJĄCE tematy i przepisy, więc informacje były, ale nie potrafiłem/nie chciało mi się znaleźć.I tak samo robi PRAWIE każdy.Obecnie najpierw BARDZO długo szukam i czytam, a dopiero się zabieram za część praktyczną i sądzę, że większość taką przemianę przeszłą.Podsumowując też jestem za tym, aby na początku wrzucić jakiś 1 czy 2 przepisy na "gotowca" ze "sztywnymi ilościami" peklosoli i dni peklowania i wzmianką, że można krócej/dłużej/inaczej, i po tę wiedzę zapraszamy dalej. P.S.Pamiętacie swój kurs nauki jazdy? Na pierwszej lekcji chcieliście słuchać jak działa skrzynia biegów i układ zapłonowy, czy od razu wsiadać i jeździć? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13490-vademecum-domowego-masarzarozdzia%C5%82-viii-pa%C5%84stwa-uwagi-odno%C5%9Bnie-przedstawionego-materia%C5%82u/#findComment-521462 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.