Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak parzyć?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojciechBob

wojciechBob

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćTarnowskie Góry

Napisano 12 paź 2016 - 14:56

Witam,

jestem świeżynka i zamierzam pobawić się w wyroby własne.

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy szynkowar - oczywiście z zawartością - pogrzewać stopniowo do 70/90 stopni czy włożyć go od razu do ciepłej wody.

Czy temperaturę mierzyć wody czy mięsa, a jeżeli mięsa to jak długo gotować; do osiągnięcia wewnątrz żądanej temp czy czas liczyć od osiągnięcia wewnątrz mięsa wymaganej temperatury?

Z góry dziękuję za pomoc


Użytkownik EAnna edytował ten post 12 paź 2016 - 22:21
orty


#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10540 postów

Napisano 12 paź 2016 - 15:07

czy szynkowar oczywiście z zawartością pogrzewać stopniowo do 70/90 stopni czy włożyć go od razu do ciepłej wody i czy temperaturę mierzyć wody czy mięsa, a jeżeli mięsa to jak długo gotować do osiągnięcia wewnątrz żądanej temp czy czas liczyć od osiągnięcia wewnątrz mięsa wymaganej temperatury?

 

 http://wedlinydomowe...kcja-szynkowara



#3 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5272 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 paź 2016 - 17:31

witam, jestem świerzynka i zamierzam pobawić się w wyroby własne czy ktoś może mi powiedzieć czy szynkowar oczywiście z zawartością pogrzewać stopniowo do 70/90 stopni czy włożyć go od razu do ciepłej wody i czy temperaturę mierzyć wody czy mięsa, a jeżeli mięsa to jak długo gotować do osiągnięcia wewnątrz żądanej temp czy czas liczyć od osiągnięcia wewnątrz mięsa wymaganej temperatury? Z góry dziękuję za pomoc

 

ja tez zaczynalam od szynkowaru i tak na poczatek kup sobie 2 termometry ( nie jest to wielki koszt ) bedziesz mierzyl temp zarowno wody jak i zawartosci szynkowaru -nie bedziesz mial problemu parzyc godzine czy 2  a bedziesz parzyl do otrzymania wlasciwej temperatury w srodku danego wyrobu . 


Użytkownik electra edytował ten post 12 paź 2016 - 17:33


#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13746 postów

Napisano 12 paź 2016 - 17:47

Wstawiam szynkowar do garnka z ciepłą wodą............. taką ciepłą z kranu.

Wodę podgrzewam do 75 C i tą temperaturę staram się utrzymać, mierząc ją termometrem do parzenia, np takim:

 

http://www.wyroby-do...iany-p-204.html

 

terkotldrew.jpg

 

Mięso mierzę innym termometrem, takim ze szpikulcem:

 

http://www.wyroby-do...kowy-p-107.html

 

termometr_elektro_sonda01.jpg

 

Kiedy mięso osiągnie zalecaną temperaturę z przepisu, kończę parzenie.

Przekładam szynkowar do letniej wody, zwalniam docisk i chłodzę paręnaście minut.

Wyciągam z wody, chłodzę dalej w temperaturze pokojowej i jak ostygnie wkładam do lodówki.

 

Po paru godzinach, wyrób jest gotowy do spożycia.

 

 

 

 



#5 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6581 postów

Napisano 12 paź 2016 - 17:53

No wlasnie miro odpowiedziales koledze na pytanie.Do jakiej wody wstawiac szynkowar.Ja osobiscie wstawiam do zimnej wody.

#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5272 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 paź 2016 - 17:59

A ja wstawiam do takiej jaka leci z kranu to ok55 ale jak wyjmuje szynkowar to zostawiam w zimnej dopuki nie osiagnie temp odpowiedniej do wsadzenia do lodowki i nie zwalniam zacisku ani nie wyjmuje termometru.



#7 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6581 postów

Napisano 12 paź 2016 - 18:46

Electra napisalem do zimnej ale mialem na mysli taka z kranu.Nigdy nie mierze temperatury wody z kr anu.Ale widze ze robimy podobnie.Pozdrawiam jak zawsze serdecznie!

#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5272 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 paź 2016 - 19:03

@karolszymczak, ja mierzylam bo u nas czasem leci tak przegrzana ze mozna lapki poparzyc jak sie odkreci tylko goraca :)

Pozdrawiam rowniez :D



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13746 postów

Napisano 12 paź 2016 - 19:39

Nie mierzę wody w kranie, ale ma zapewne w granicach 40-50 C.

To co napisałem to tylko moja wersja, co nie znaczy że najlepsza i że trzeba się jej bezkrytycznie trzymać.

Z czasem każdy wypracowuje sobie własną metodę i tak powinno być.



#10 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1120 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 13 paź 2016 - 19:16

Ja nigdy nie "odprezam " szynkowara przed jego ostygnieciem,dlaczego ? to chyba tylko ja wiem  ;)  :facepalm:



#11 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 13 paź 2016 - 19:44

Kiedyś kombinowałem z popuszczaniem etc ... nie widzę w tym jakiejkolwiek celowości ... jak perzyłem tak studzę najpierw na chwilę pod kran z zimną wodą potem spokojnie w temperaturze pokojowej i na noc do lodówki ;)

Tapniete z GT-I9500

#12 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 16 paź 2016 - 10:40


 

Wstawiam szynkowar do garnka z ciepłą wodą............. taką ciepłą z kranu.

Wodę podgrzewam do 75 C i tą temperaturę staram się utrzymać, mierząc ją termometrem do parzenia, np takim:

 

http://www.wyroby-do...iany-p-204.html

 

terkotldrew.jpg

 

Mięso mierzę innym termometrem, takim ze szpikulcem:

 

http://www.wyroby-do...kowy-p-107.html

 

termometr_elektro_sonda01.jpg

 

Kiedy mięso osiągnie zalecaną temperaturę z przepisu, kończę parzenie.

Przekładam szynkowar do letniej wody, zwalniam docisk i chłodzę paręnaście minut.

Wyciągam z wody, chłodzę dalej w temperaturze pokojowej i jak ostygnie wkładam do lodówki.

 

Po paru godzinach, wyrób jest gotowy do spożycia.

Witam !

 

Tak czytam wertuję forum i już się pogubiłem.

Jak to w końcu ma być na przykładzie peklowanej 1,3 kg szynki w całości zapakowanej do szynkowaru ?

Szynkowar Biowin zapakowałem prawie do max i udało się zamknąć wieczko ze sprężyną i do lodówki na 5 godz.

 

1. Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ?

    Czy wtedy proces parzenia można uważać za zakończony i wyjmować szynkowar  ?

2. Następna sprawa czy mając jeden termometr można co jakiś czas wbijać go do szynkowaru celem sprawdzenia temperatury w środku szynki ?

3. Czy po czasie jak szynka w szynkowarze osiagnie temp 85 C wyjmujemy szynkowar i wylewamy skropliny czy nie wylewamy ?

 

Co mnie skłoniło do tych pytań ?

 

Wczoraj walczyłem z szynką w szynkowarze ale ...... no właśnie miałem zamontowany termometr w szynkowarze i i tak podgrzewałem wodę raz mocniej raz mniej aż termometr w szynkowarze wskazał temp. 85C . Wtedy włączyłem stoper i starałem się 2 godz utrzymac temp szynki w granicach 80/85C

Finał dzisiaj jest taki że coś tam wyszło , jest to bardzo ścisłe ale też bardzo suche pewnie nie do naprawienia !

Proszę o podpowiedź co źle zrobiłem.

 

Pozdr Andrzej


Użytkownik AndrzejGdz edytował ten post 16 paź 2016 - 10:43


#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10540 postów

Napisano 16 paź 2016 - 11:22

1. Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ?     Czy wtedy proces parzenia można uważać za zakończony i wyjmować szynkowar  ?

 

 

Wkładamy do wody  75º C i w tekiej temp. parzymy, ale temperatura końcowa mięsa w szynkowarze powinna wynosić  68- 72ºC.Jak mięso osiągnie tą temperaturę to wyciągamy szynkowar z wody i wkładamy do zimnej do czasu aż temp. mięsa spadnie do ok .30 C.Później do lodówki na 12 h.Im wyższa temperatura mięsa tym bardziej suche i twarde mięso

 

 

2. Następna sprawa czy mając jeden termometr można co jakiś czas wbijać go do szynkowaru celem sprawdzenia temperatury w środku szynki ?

 

 

Trzeba mieć dwa.Wbijanie i wyciąganie powoduje, że z mięsa wypływają soki .Patrz sucha szynka.

 

 

3. Czy po czasie jak szynka w szynkowarze osiagnie temp 85 C wyjmujemy szynkowar i wylewamy skropliny czy nie wylewamy ?  

 

 

Nie 85 a 68- 72º C i wylewamy. bo mięso w czasie studzenia i tak tych soków nie wchłonie lub nie wylewamy to będzie więcej galaretki.W czasie studzenia pozostawiamy wbity termometr, żeby soki nie wypływały.

 

Reasumując.Popełniłeś dwa błędy.Pierwszy to za wysoka końcowa temperatura w mięsie i drugi wkładałeś i wyciągałeś termometr pozbywając się soków.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 16 paź 2016 - 11:30


#14 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8586 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 paź 2016 - 11:34

Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ?

Tak czytam to zdanie i zastanawiam się, jakim cudem spodziewasz się temperatury w środku mięsa wyższej, niż temperatura wody, która je ogrzewa?



#15 waldek55

waldek55

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 390 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 16 paź 2016 - 11:59

No i nareszcie jest długo poszukiwana V zasada termodynamiki 😆😆😆

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13746 postów

Napisano 16 paź 2016 - 12:23

1. Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ? Czy wtedy proces parzenia można uważać za zakończony i wyjmować szynkowar ?

Skąd masz taki przepis, że do 85 C?



#17 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12380 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 16 paź 2016 - 12:35

Skąd masz taki przepis, że do 85 C?

 

Z yutube :D :D

 

 

Qrcze ,  może źle zrozumiał  :D  Może źle odczytał  Przecież arkadiusz już wszystko wytłumaczył  .

 

 

 Pozdrawiam serdecznie



#18 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 16 paź 2016 - 12:35

 

1. Czy włożyć szynkowar do garnka z wodą i utrzymywać temp wody około 75C-80C tak długo aż temperatura mięsa w szynkowarze osiągnie 85C ? Czy wtedy proces parzenia można uważać za zakończony i wyjmować szynkowar ?

Skąd masz taki przepis, że do 85 C?

 

Przepis sam nie wiem skąd mam ?

Tyle się naoglądałem , naczytałem ,że widocznie coś pomyliłem i to konkretnie.

Teraz już wiem w czym rzecz i czego przestrzegać.

No cóż jak to się mówi mądry Polak po szkodzie.

Tym niemniej dziękuję kolegom, koleżance za pomocne uwagi.

 

P.s Dużo tej twardej szynki nie mam coś koło 75 dkg.

Niestety nie mam pomysłu czy ten mój produkt można jeszcze przywrócić w innej formie aby było zjadliwe czytaj miękkie , soczyste ?

Może ktoś wie, podpowie co można tak na szybko z tym jeszcze zrobić ?



#19 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12380 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 16 paź 2016 - 12:41

Może ktoś wie, podpowie co można tak na szybko z tym jeszcze zrobić ?

 

 

Zawsze do bigosu możesz dołożyć :D

 

 

Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10540 postów

Napisano 16 paź 2016 - 12:48

A jak masz pieska to też pewnie nie pogardzi. :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych