sebarod Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Trzeba przyznać miał "dobre wejście " .Widzę że już można to pisać w czasie przeszłym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ewidentnie widać ze to PROWOKATOR ???? i ZADYMIACZ ale bynajmniej wedzarniczy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pebek Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Ale czy kiełbasa jest przez to niesmaczna? Bo nie każdy lubi jak czuć zbyt mocno intensywnie dymem. Z drugiej strony jak piszesz, że wszystko czuć dymem tylko nie kiełbasa, to dziwna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Ale czy kiełbasa jest przez to niesmaczna? Bo nie każdy lubi jak czuć zbyt mocno intensywnie dymem. Z drugiej strony jak piszesz, że wszystko czuć dymem tylko nie kiełbasa, to dziwna sprawa. JA Tobie tylko zadam pytanie: Czy czytales temat i sparwdzies daty? Tutaj kolega ,ktory chcial zrobic jakis maly wypad nerwowy na forum, odgrzal kotleta( z reszta nie jednego). A Ty z nim jestes, czy osobno? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 25 Grudnia 2018 I tak dymię już od kilku lat i różne sposoby opalania i ciągle nic. Jestem wytrwały ale już mi ręce opadają. Nie czuję zapachu dymu w kiełbasie. Może wędzarnia za mało szczelna. Ma ktoś film jakie ma zagęszczenie dymu w komorze podczas wędzenia kiełbaasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Nie czuję zapachu dymu w kiełbasie. Czy inni konsumenci również tego dymu nie czują? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 25 Grudnia 2018 (edytowane) ma zagęszczenie dymu w komorze pZe ledwo ją widzisz w komorze - to maks dymu , minimum na jest dym widać go Dym ma przepływać przez komorę Edytowane 25 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 25 Grudnia 2018 A czy inne osoby też nie czują zapachu dymu?Ja miałem teścia (św pamięci), któremu można było rozpylić pod nosem flakon perfum a On i tak nic nie czuł , tak samo było ze smakiem, obojętnie co jadł i tak smakowało jednako. No tak ale teść miał przeszło 92 lata.[Dodano: 25 gru 2018 - 21:08]EAnna mnie ubiegła. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Nie czuję zapachu dymu w kiełbasie A czy jest smaczna ? bo to najważniejsze Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Czy inni konsumenci również tego dymu nie czują? Ty Anno i ja chcielibyśmy mieć takich "somsiadów" Ja swoich w klatce przekupiłem "datkami" Jedna mieszkająca sto metrów ode mnie wzywa "strasz miejską " nawet jak wędzę "pod wiatr" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Henio, bo ta nic chyba od Ciebie nie dostała? Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Inni konsumenci też go nie czują, wyrób w miarę smaczny ale brakuje mu tego zapachu. Dym gęsty nie jest ale żeby kompletnie nic nie czuć było to nie prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz988 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Wydaje się że znalazłem odpowiedź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14332-poradnik-dobrego-w%C4%99dzenia/#strona 12 o spalaniu drewna. Charakterystyka termiczna mojej komory wymusza bardziej intensywne spalanie i stąd bierze się problem. Na wiosnę docieplę komorę i wtedy zobaczymy jaki efekt to przyniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 19 Stycznia 2019 A moze najpierw wedzenie na zimno i dopiero pozniej "po swojemu". Wiem ze to dziwne, ale mozesz sprawdzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał 65 Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Marca 2019 Witam wszystkich.Na forum pierwszy raz więc napiszę parę słów. Wędzę w zmywarce którą przerobiłem na elektryczną z dymogeneratorem również mojego pomysłu.Niestety mieszkam w mieście i nie znam nikogo kto dymi więc uczę się sam, Z szynkami,boczkiem nie mam problemu są fajne.Problem to kiełbasy,w smaku ok ale są twarde w środku i skórki trudno pogryść..Nie potrafię również zrobić dobrze surowych polędwiczek.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Marca 2019 Podeślij:- zdjęcia i opis wędzarni,- zdjecia wyrobów i opis technologii produjcji (z przepisem),- dokładnego opisu procesu wędzenia i dalszej obróbki termicznej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał 65 Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 25 Marca 2019 Przepis mam z netu https://smaker.pl/przepis-parowki-wieprzowe-parzone-lekko-podwedzane,125020,kuchmariola63.htmlhttps://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1581&Itemid=4Godzinę suszę w tep.50-55 zrębki olcha,buk na końcu trochę śliwy 55-60 ok 4 godziny póżniej albo parzę albo podpiekam 80-90 jak są dobre wyłączam i zostawiam na nocZdjęcia podeślę trochę póżniej bo nie umiem wstawić. Parówki twarde i ciemne,może za długo wędziłem ale były już twarde po suszeniuŻywiecka,polędwica ze schabu chwalone,biała też,ale skórka na białej twardaDzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Jak po pieczeniu zostawiasz w wedzarni a ma ona dużą bezwladność cieplna to objawy masz prawidłowe ???? przesuszony wyrób. Do pieczenia spróbuj na spód wstawić naczynie z wodą i jak jest upieczony to wyciągnij z wedzarni do chłodzenia. Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał 65 Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Marca 2019 Tylko ostatnio zostawiłem w wędzarni,zawsze wieszam w kuchni.Z ta wodą zrobię tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.