Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa swojska nie pachnie dymem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#21 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 paź 2016 - 07:39

Chodzi mi o takie opalanie jak w starych wędzarniach w domu mały płomień cały czas

Sporo zaru zgromadzonego na dużej ilości popiołu, dokładanie po jednej większej szczapie  ... 

A moim zdaniem problem tego braku zapachu dymu jest taki że podczas osuszania dajesz za wysoką temperaturę ... nie bardzo tez wiem dlaczego podpiekasz w środku procesu ... zrób to w końcowej fazie albo tak jak Ci napisał Andrzej zrób wędzenie z jednoczesnym pieczeniem - ale tu możesz mieć problem z kolorem ;)


Użytkownik roger edytował ten post 18 paź 2016 - 07:58


#22 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 18 paź 2016 - 07:58

Ha i właśnie to tylko moje dywagacje,bo palę normalnie tak jak reszta lokalnych masorzy a efekt z goła inny


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Chodzi mi o takie opalanie jak w starych wędzarniach w domu mały płomień cały czas

Sporo zaru zgromadzonego na dużej ilości popiołu, dokładanie po jednej większej szczapie ...
A moim zdaniem problem tego braku zapachu dymu jest taki że podczas osuszania dajesz za wysoką temperaturę ... nie bardzo tez wiem dlaczego podpiekasz w środku procesu ... zrób to w końcowej fazie albo tak jak Ci napisał Andrzej zrób wędzenie z jednoczesnym wędzeniem - ale tu możesz mieć problem z kolorem ;)
i tutaj prawdopodobnie jest sedno sprawy


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#23 Kazimierz_Wielki

Kazimierz_Wielki

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • Miejscowośćz Zamku Królewskiego

Napisano 18 paź 2016 - 20:39

Moim zdaniem dwie zawalone sprawy.

1. Zatrzymaj trochę dymu. Widzę że zrobiłeś kibelek więc myślę że zrobiłeś też regulowany odpływ powietrza. Zamknij regulację tak żeby lekko dym uchodził a duża większość troszkę się " pokisiła "

2. Za suche drewno. Ja wędzę drewnem suchym i mokrym w proporcji 50 % na 50 %. Suche szczapki palą się delikatnie robiąc temperaturę, a mokre drzewo dymi.

 

PS jak wędzisz i otworzysz wędzarnię to widzisz kiełbasę na tylnych kijach ? Jak dobrze zadymisz to powinien być z tym problem



#24 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1221 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 18 paź 2016 - 21:04

Drewno ma się tlić, wtedy dymu będzie dużo i będzie aromatyczny. W pierwszym etapie wędzenia ma być niska temperatura i sporo dymu.

Przy paleniu płomieniem jest dymu dużo mniej i gorszej jakości.

Przygotuj sobie następnym razem trochę trocin, aby tłumić ogień.



#25 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 19 paź 2016 - 04:51

Niewątpliwie z tym dymem zawsze miałem problem,kije z tyłu widać.A może zbyt wysoka komora?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#26 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6515 postów

Napisano 19 paź 2016 - 12:21

Pegaz988 - Czy tak naprawdę chcesz uzyskać zapach dymu - czy smaczną kiełbasę ?  Z  wędzarni gdzie dym pozyskujesz z drewna czy wiórek, trocin, zrębków  - kiełbasę zawsze czuć dymem - więcej - mniej -  kwestia też progu zapachowego . Rady SiBów - oczywiście pomogą Ci wędzić jak najbardziej prawidłowo  co jest niezwykle cenne - ALE " niesmaczna kiełbasa nawet najlepiej uwedzona  jest niesmaczna " . Toteż pozostań przy smacznej :D  ;) 



#27 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 19 paź 2016 - 12:41

Być może dążę do jakiegoś ideału i mogę przekombinować,ale ja lubię ten zapach a tu kompletnie nic


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#28 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 19 paź 2016 - 13:47

Tak mi się nasunęło na myśl... :rolleyes: ( nie wiem czy ktoś to ''praktykował ''... ) ale można na niewielkiej ilości wypróbować... Gdybyś ''uwędził'' sól , którą dodajesz do farszu...? Może to dałoby oczekiwany efekt...? :rolleyes: Może ktoś się jeszcze wypowie...



#29 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 19 paź 2016 - 17:18

Sól pewnie dałoby się,bo chłonie wilgoć no a z tym zapachy,a przy okazji buteleczkę gorzoły skoro lubię ten zapach ;) Mnie bardziej chodzi o osłonkę,ciemną i pachnącą intensywnie dymem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#30 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1779 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 19 paź 2016 - 17:25

Nie chce mi się wierzyć ,ze kiełbasa będąc w wędzarni kilka godz  w dymie nie "śmierdzi" dymem....



#31 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 19 paź 2016 - 18:08

No właśnie mi też,tyle wąchałem że mało kiszek do nosa nie wciągnąłem ale zapachu ni chu chu


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#32 okeramo

okeramo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów
  • MiejscowośćDuszniki-Zdrój

Napisano 19 paź 2016 - 19:46

Może masz katar  :D



#33 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8714 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 paź 2016 - 20:03

zapachu ni chu chu

Czy inni też tak sądzą? 



#34 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 19 paź 2016 - 20:07

Opinie są różne ale te szczere są zbieżne do mojej a chodzi mi dokładnie o to https://www.facebook...93863007304790/


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#35 pebek

pebek

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 17 postów
  • MiejscowośćToruń

Napisano 25 paź 2016 - 07:42

Na zdjęciu wygląda apetycznie. Jadłby.



#36 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 25 paź 2016 - 15:59

Zła też w smaku nie jest, ale nie taka jaką bym chciał


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#37 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1779 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 paź 2016 - 16:03

"Nie można mieć wszystkiego...."



#38 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 25 paź 2016 - 16:05

"Nie można mieć wszystkiego...."

Uwierz mi że można ;) wiem co mówię,wystarczy trochę uporu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#39 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1779 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 paź 2016 - 16:14

Czytaj -tak w ogóle-.

Jezeli chodzi o wyroby to ja sie specjalnie nie upieram przy perfecyjności -na pewno jednak "śmierdza "[dla mnie] dymem  ,bo w dymie się wędzą .

Nie mam w swojej wędzarni nawet deflektora -drzwiczki są rozszczelnione,szyber przy samym wedzeniu jest nie do końca zasunięty  .

Chodzi generalnie o smak-mają być nie przewędzone[czytaj-okopcone]] i nie przeparzone ,bo wtedy sa suche.I tyle.



#40 pegaz988

pegaz988

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 26 paź 2016 - 16:19

Czytaj -tak w ogóle-.
Jezeli chodzi o wyroby to ja sie specjalnie nie upieram przy perfecyjności -na pewno jednak "śmierdza "[dla mnie] dymem ,bo w dymie się wędzą .
Nie mam w swojej wędzarni nawet deflektora -drzwiczki są rozszczelnione,szyber przy samym wedzeniu jest nie do końca zasunięty .
Chodzi generalnie o smak-mają być nie przewędzone[czytaj-okopcone]] i nie przeparzone ,bo wtedy sa suche.I tyle.

I oto właśnie jest sedno sprawy , broń Boże nie okopcone ale ładnie uwędzone i pachnące dymem(pachnące a nie śmierdzące bo dym o niewłaściwym składzie śmierdzi)Szynki itp nie przegrzane bo są suche,to udaje mi się uzyskać, ale kiełbaska swojska ma być dopieczona.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk




Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych